mandag 8. januar 2024

Naturen er nådeløs...

 På lørdag når vi kom i fra butikken møtte vi et rådyr som faktisk hadde vært inne i gården her, og som flyktet da vi kom hjem. Det løp inn i skogen her, og jeg så jo at selv om snøen er veldig løs nå så hadde rådyret problemer i - 26,5  grader som det var da når det løp avgårde.

 Tenk et øyeblikk på hvor kaldt det må være for dyr og fugler som tross alt ikke kan varme seg inne noe sted. Stakkars dem!


Jeg fikk tatt et bilde av rådyret gjennom bilruten før det forsvant inn i skogen her.

 Senere på lørdag ettermiddag så jeg noe i snøen fra vinduet som måtte undersøkes. Det kunne se ut som det var fjær, men jeg var ikke sikker. I går på søndag når jeg skulle mate fuglene ble jeg sikker.


Dette var dessverre fjær ja.


Det er fjær etter en liten blåmeis som har måtte bøte med livet her, og jeg gjetter på at det er en spurvehauk/ Accipiter nisus som har vært på besøk her. De skal ha mat de også i kulden, men jeg liker ikke at den tar en av "mine" blåmeiser. Men sånn er det bare. Naturen er nådeløs, og det handler kun om én ting nemlig overlevelse.


Før på dagen måtte jeg ned i kjelleren og hente fuglemat. Der var det 8 grader mot 11 grader sist gang jeg var der.


Jeg måtte også inn i drivhuset og i teltet for å se etter hvor kaldt det hadde vært der. Det var 5 grader når jeg var der, og det hadde kun vært - 2,8 der når det hadde vært  - 26,5 ute! Det ser ut som jeg har truffet blink der og med minimalt  med varme på i teltet. Det gjenstår å se hvordan det har gått med plantene der til våren, men det virker uansett lovende 


Plantegruppen vi fikk til jul holder seg veldig godt ute i gangen hvor det på lørdag var temmelig kjølig. Juleroser trives normalt ikke inne i det hele tatt,  en akkurat denne navnesorten er utviklet for å kunne være inne hvis det er litt kjølig der den står. I en varm stue tror jeg ikke de trives inne uansett.


I - 26 5 grader er det bare en ting å gjøre, nemlig å fyre i ovnen!


Når jeg tok dette bildet var klokken 13.30, og solen var  på vei ned.


Her hadde solen akkurat gått ned, og da var klokken 15.00. Vi ser jo solen helevinteren,  men åsen på andre siden stenger mye for den. Der går den ned 12.22. Men bare det å se solen her hjelper på humøret selv om det fortsatt er iskadt! I natt holdt det seg på -24 i åtte timer.

Dagen her har blitt 25 minutter og 43 sekunder lengre siden vintersolverv! Nå går det rette veien!

28 kommentarer:

  1. There is such a total contrast in our weather, Marit. We should be getting the kind of temperatures you are experiencing, but most days it gets up to zero or a little above, and we have had far more rain than snow. Frankly, I would welcome the return of “real” winter. It has been dreary here, and I would like some snow. Maybe we can trade places for a week - but keep your fingers crossed that I will take good care of your plants! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, there are big contrasts in the weather with both of us, David. You should really be as cold as it is here now, but the weather has changed a lot in recent years. The Scandinavian countries are freezing cold while the rest of the world is boiling. It might be tempting to get a bit warmer here, but I don't think I'll switch anyway. My plants probably wouldn't like rain now :)
      I think you would have taken good care of my plants anyway.
      Hugs and kisses, Marit!

      Slett
  2. Uff denne kulda er ikke bra for hverken to eller firbeinte. Jeg ser virkelig fram mot noen få kuldegrader og en bra vinter før påsken når våren kommer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, den er i grunnen ikke bra for noen. Vi får håpe at denne sprengkulden gir seg snart.

      Slett
  3. Hej Marit!
    Det är riktigt kallt, så kallt har vi inte. Men i norra Sverige har de haft köldrekord. Det är sol och fint och då är vintern som vackrast. Det är svårt för djuren då det är så kallt. Jag blir alltid ledsen då jag ser en fågel som fått kämpa för sitt liv, hos oss är det inte sparvhöken, men mest troligt katter som jagar, trots att jag försöker hålla dem borta. Känner lika som du, de skall låta mina fåglar vara ifred.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det har vært alt for kaldt her nå. Det har jeg sett ja, og det har det vært flere steder i Norge også. Det er så pent ute nå ja, så det er bare å nyte det. Ja, de må ha det helt forferdelig. Her er det kun en katt som går ute om sommeren, men ikke om vinteren. Det er katten til naboen. Ja, vi vil jo ikke at de skal bli tatt av andre dyr.
      Ha det godt.

      Slett
  4. Det er en voldsom kulde du har, og det går selvfølgelig ud over dyrene, men de er indrettet til det. Hvert år dør der et stort antal fugle i vinterens kulde, men bestanden kommer hurtigt op igen. Det er de svageste der dør, og de stærke fortsætter slægten.
    Håber hele din have kommer godt igennem kulden! Du har jo heldigvis et godt snedække, som hjælper planterne. Her er der næsten ingen sne - bare is og frost.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nesten ikke til å tro at det kan bli så kaldt her. Det er bare sånn det er ja. Det håper jeg også på, og det er hele 70 cm med snø her, og det burde jo hjelpe noe. Det høres ikke godt ut Ulla. Is og barfrost er noe av det verste som er om vinteren.

      Hilsen Marit

      Slett
  5. Ja naturen er nådeløs, og alle skal leve, sådan er det, men det er hårdt at se, de fryser. Der finde i Danmark steder, hvor folk bor på gaden, det er uhyggeligt, en gang imellem er der nok en der fryser ihjel :( Du har mange planter inde, som du skal holde det varmt for.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, sånn er det bare. Sånn er det i Oslo også, og det er fryktelig å tenke på. Her er det godt og varmt inne, for jeg liker ikke å fryse.
      Klem

      Slett
  6. Det er voldsomme kuldegrader I har, Marit! Åh så trist med blåmejsen - jeg ser det også jævnligt her, at spurvehøgen tager en fugl.
    Jeg har jo besøg af 10 fasaner hver dag, og jeg er begyndt at lægge lidt mad ud til dem hver morgen, for vi har cirka -8 grader.
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært veldig kaldt, og det er det fortsatt her. -18 akkurat nå. Ja, det er så trist å se at spurvehauken har vært her. Så hyggelig det må være å få besøk av fasanene. - 8 er da veldig kaldt hos deg også, Gitte! Klem fra Marit 🥰

      Slett
  7. Det lader til, at du har knækket koden med hensyn til at finde en passende temperatur både i kælderen og drivhuset. Det handler til syvende og sidst om overlevelse i dyreverdenen, men det er altid trist at være vidne til, at dyrene har det hårdt og måske ender med at bukke under.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det virker som det fungerer fint begge steder til tross for kulden. Ja, de kjemper for å overleve, og det er ikke lett for dyrene nå. Det er veldig trist ja.

      Slett
  8. It's wonderful that the days are getting longer.

    SvarSlett
  9. Det er kaldt for både dyr og mennesker nå! Tøffe forhold, og naturen er nådeløs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert at det er! Den er det ja!

      Slett
  10. Marit, I read your post with interest. Our winter has taken pity on us a little, today it’s -2 C and a week ago it was - 24 C. It would be nice if this weather lasted longer. Poor animals and birds.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Nadezda. Yes, the temperature has been higher here too. Now it's - 9 C. Yes, it have been very nice, but I think it will be colder later. Yes, I feel so sorry about them.

      Slett
  11. Ja det er barske forhold du har. Godt at du har mulighed for at skabe gode forhold til planterne i kælderen. Dagene bliver længere og vi bliver gladere!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er barske forhold her, det er ingen tvil om det. Ja, og det er jeg så glad for. Uten kjelleren hadde de ikke overlevet, for det er kun der det er kjølig nok til at mine camellia overlever. Ja, det blir vi!

      Slett
  12. Hello Marite :=)
    Even though I see snow, it's when I see icicles that I know it's really cold, 7th picture down. I feel sorry for the animals in deep snow. Here it's been raining again, but I have had an invasion of tiny black ants in one of the feeders. A most unusual occurrence. Unfortunately it's the feeder where the little Firecrest go's to, but it doesn't like the ants because they get inside it's feathers by crawling up the legs, so it has stopped coming. Ants don't usually appear in January! I'm glad your days are longer.:=)
    Warm bear hugs my friend,
    Sonjia

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Sonjia :)
      Yes, it have been cold here since before Christmas, but now it's even colder. It have been the coldest January in many years.
      I'm glad it's nit raining here. We have got 70 cm of snow, and the snow cover my hole garden. I hope my plants survives the cold weather.
      Black ants it's not nice. I have many of them here too in the summer. I'm sorre that the Firecrest don't like the ants.
      I'm happy about the days are getting longer. I long for spring!
      Warm bear hugs to you too my friend!
      Marit

      Slett
  13. Det er er bestemt ikke rart for hverken mennesker eller dyr, når det er så koldt. Jeg kan ikke lade være med at tænke på de mænd, der sidder i skyttegravene og kæmper for deres land.
    Det er dejligt, du har alle dine potteplanter, som du kan gå og hygge dig med. Det er jo også nu, der er tid til at bestille frø, lægge planer for den kommende sæson og læse havebøger.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er barske forhold som har vært her nå siden lenge før jul. Det er helt sant, og jeg tenker ofte på de. Det må være helt forferdelig.
      Ja, jeg er så heldig som jeg kan stelle med de nå på vinteren. Jeg har allerede bestilt masse frø, og har akkurat sådd noen blodbeger som må sås veldig tidlig. Jeg har i dag hygget meg med et dansk hageprogram som jeg ikke hadde sett før.

      Hilsen Marit

      Slett
  14. Que tristeza por ese pajarito, en mi jardín los comen los gatos y no me gusta nada. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's very sad. Here the neigbour has only one cat, and it's not out during the winter. Hugs.

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...