torsdag 25. januar 2024

Tilbakeblikk fra 2023 del 6

 Det har vært et langt opphold  med tilbakeblikk fra 2023, men da fortsetter jeg videre med september.  Vi var så heldige at det ble bedre og varmere vær i begynnelsen av måneden, og da vrimlet det av sommerfugler her. Den 2. september tok jeg mange bilder av de, og det er mange flere bilder i selve innlegget. Jeg tar med to bilder likevel.



Jeg skulle nok ha bodd i et varmere klima hvor jeg kunne vært omgitt av sommerfugler mye lengre enn her. Men det gjør jeg ikke, og sånn er det bare. Uansett liker jeg veldig godt å ta bilder av de som kommer på besøk her.

Den 4. september viste jeg mye forskjellig.


Som denne Canadiske rosen som heter 'Olds College Centennial'. Den dufter og er hardfør. 


Jeg kommer ikke utenom mine yndlinger om høsten. For to uker siden  bestilte jeg Alpefiol/ cyclamenfrø fra Canada. Jeg er veldig spent på om de kommer trygt gjennom tollen her. Rett før jul fikk jeg brev fra tollen om at mine frø fra Cyclamen society i England var stoppet. De var ikke godt nok merket, og det var mildt sagt mange mailer som ble sendt både fra England og meg. Til slutt løste det seg, og jeg har sådd frøene i begynnelsen av denne måneden. 


Belønningen etter å ha sådd frø i desember/ januar er at ett år etter utplanting kommer det små søte blomster som denne på høsten. Jeg har omtrent bare rosa blomster av de jeg har bortsett fra denne ene som var hvit, så nå har jeg sådd mange som skal bli hvite.


Denne høstphloxen blomstret også da.
Phlox paniculata 'Monica Lynden-Bell'

Den 8. skrev jeg at det hadde vært 24 grader tidligere i uken. Det høres deilig ut...


Dette er Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'


Jeg er jo mildt sagt opptatt av navn på planter, men jeg kunne ikke for alt i verden huske navnet på denne som jeg "fant" igjen. Til alt hell så hadde jeg skrevet navnet inn i bloggen i 2013!
Den heter så mye som 'Magical Moonlight'.
Dette er den jeg fant igjen i "min lille skog" året før. Den er veldig kraftigvoksende, og i høst måtte jeg beskjære den da vi skulle sette opp " rådyrgjerdet". Jeg regner med at den vil vokse minst like mye i sommer. De vokser mer til mer en beskjærer de. De blomstrer også rikere etter beskjæring.

Den 10. september  var sommerfuglene her fortsatt, og Admiralsommerfuglen likte den nye sommerfuglbusken jeg hadde kjøpt tidligere på høsten.


Den har jeg nå i teltet inne i drivhuset. Jeg har et stort håp om at den skal overleve vinteren.


Jeg plantet blodbeger i store potter utenfor kattegården tidligere på sommeren. De klatret veldig fint i gitteret der. Det skal jeg gjenta i år også.

Den 12. september skrev jeg om fordelen av å ha bed i halvskygge, og viste veldig mange bilder av mine clematis som vokser nettopp i halvskygge.


Clematis 'Multi Pink'


C. x 'Jackmanii Alba'


C. 'Ivan Olsson'

Den 15. september skrev jeg om et vemodig farvel med sommeren. Da gikk det fra 23 grader til 4 grader dagen etter, og da kom høsten brått. Likevel var det mye som blomstret fortsatt.


'Vanille Fraise' og Acer negundo 'Flamingo' er et flott par i sammen.


Clematis 'Margaret Hunt'

Den 18. september skrev jeg om nesten vårblomstring her. 


Denne lille alpeclematisen blomstret først på våren og så blomstret den igjen i september. C. 'Country Rose'


Denne kjøpte jeg i mars og plantet den ut i august. Jeg gir den ikke mye sjanse til å overleve denne iskalde vinteren,  men det finner jeg ut til våren.
Primula belarina 'Baltic Blue'

Den 20. september skrev jeg om litt høstshopping. 


Jeg fikk bl.a. kjøpt flere Trillium som denne som heter T. simile og mange liljer.

Den 22. september hadde jeg et langt "maratoninnlegg", og der var det med mange bilder.


Disse skyene heter rukleskyer eller Altocumulus.
Det er flotte skyer, og noen ganger skal man se opp også, og ikke bare se ned i bakken som jeg ofte gjør :)


Temynte/ Monarda liker seg på fuktige steder har jeg funnet ut. 


Ser dere det lille bladet til høyre med et lite tre på?
Den heter Cyclamen mirabile 'Tilebarn St. Nicklas'. Den har jeg totalt forelsket meg i :)
Om den også har overlevd denne iskalde vinteren gjenstår å se.

Den 25. september begynte jeg å beplante et "nytt" område i nærheten av der jeg har alle mine alpefiol/ cyclamenplanter. Der er alt bare halvferdig, men jeg håper at det vokser seg til til neste vår.


Alle pinnene var for å forhindre grevlingen som var særdeles aktiv i fjor høst. Til sommeren må jeg finne på noe som er mer permanent mot grevlingen. Det er ikke bare rådyr som gjør skade her :(


Jeg kjøpte masse alunrot / heuchera som var til halv pris i matbutikken. Da var det bare å slå til!

Den 27. september hadde det vært 17 grader og litt sommerlig igjen.


Rosen 'Minerva' blomstret fortsatt så fint.



Sedum både rosa og hvite blomstret også da.

Den 29. september hadde vi fått naboen som er en erfaren tømmerhugger til å ta ned lerken.  Veden ga vi bort til naboen som hentet alt sammen. 


Til sommeren vil alt som vokser der få bedre lys.


Jeg kjøpte igjen en høstanemone for minst hundrede gang.  Hvorfor vil de ikke trives her? Det er nok antagelig på grunn av  kulden her som de ikke liker.

Dette var siste innlegg fra måneden september.
 Jeg har tenkt at jeg skal være ferdig med tilbakeblikkene innen januar er over. Så det kommer nok et par tilbakeblikk til :)

30 kommentarer:

  1. Jag minns alla dina fjärilar och var så glad att dom fanns hos dig för hos mig fanns det inte en enda. Som jag saknade dom. En väldigt vacker färg på rosen 'Olds College Centennial'. Jag minns också temperaturväxlingarna i september. Att det skiftade från sommar till höst väldigt snabbt. Och då blev det verkligen höst.
    Din fjärilsbuske är så fin. Hoppas den klarar sig fint i tältet i ditt växthus.
    Tänk att det var så mycket problem med att få hem fröerna som du köpte från England. Men det var en väldig tur att det löste sig.
    Ler när du skriver att det gäller att titta upp lite ibland och inte ner i marken hela tiden. Förstår att det är svårt för dig med allt vackert som växer i din trädgård. Men molnen är vackra och du har tagit många vackra bilder på vackra himlar.
    Undrar hur det kommer att gå med din Primula 'Baltic Blue'. Det är kanske svårt för den att klara en vinter som denna men kanske ... kanske snön skyddar den.
    Jag måste säga att du har en fantastisk matbutik som säljer så många fina Alunrot/Heuchera. I vår matbutik säljs bara snittblommor och några enstaka krukväxter för inomhusbruk. Om dom Heuchera jag köpte förra året klarat vintern ska jag satsa på fler i år. Liksom du älskar jag Heuchera ... och Hosta :)

    Men oj, det här blev en lång kommentar. Hoppas du orkade läsa :)

    Önskar dig en fin torsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. For å ta det siste først, jeg er veldig glad for dine lange kommentaret Anita!
      Selvfølgelig leser jeg de!
      Det var jo så så synd at du ikke fikk besøk av noen sommerfugler, men heg håper at du får besøk av de i år! Den rosen er så fin ja, og jeg leste nå nettopp at den fargen blir en motefarge i år. Ja, etter Brexit har det vært mye trøbbel med å få frø fra England. Tusen takk. Jeg er også veldig spent på om den har overlevd, men jeg tviler siden det var vært både så kaldt og at kuldeperioden varte i to måneder! Men det gjenstår å se :)
      Ja, jeg er så glad for at matbutikken får inn disse heuchera på høsten. Det har de gjort i flere år. De er da uten navn, men det spiller ingen rolle når de koster under halvparten av vanlig pris. Ja, vi er begge så glad i både hosta og heuchera! Jeg håper at de du kjøpte har klart vinteren. Jeg tror det er flere planter vi begge liker, for eksempel camellia :)
      Dette ble også en lang kommentar til deg :)

      Ønsker deg en fin torsdag!
      Klem, Marit

      Slett
    2. Du har så rätt Marit ... Camellia, är ju stora favoriter för oss. Och rudbeckian 'Sahara' och så alla fina solhattar :)
      Nu ska jag läsa din senaste återblick!

      Kram Anita

      Slett
    3. Ja, vi har mange planter som vi liker til felles, Anita. Clivia, camellia, hosta heuchera, rudbeckia og sikkert enda flere. Tusen takk.
      Klem, Marit

      Slett
  2. Så mange dejlige billeder, jeg nyder dem. Vi ser ikke så mange sommerfugle her på Fyn, håber det bliver bedre i år,
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er jo å håpe på det at det kommer flere sommerfugler til deg i år.
      Klem

      Slett
  3. 'Magical Moonlight' havde vi her i nat, hvor blæsten susede og skyerne fløj i stor fart over himlen, men din Magical Moonlight er jo også flot:-) I det hele taget en fin måned trods store udsving i temperaturen, og dejligt at gense dine mange sommerfugle! Haven har noget at byde på året rundt og det kan du bare takke dig selv for. Forstår du glæder dig til at hvad der sker når sneen forsvinder...

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var nok flott å se på, for det var nesten fullmåne i går. I dag er den helt full :) September ble veldig fin her for da hadde det endelig sluttet å regne. Det er alltid store svingninger i de måneden, for da har vinteren rykket nærmere. Tusen takk, og ja det er så hyggelig å ha blomstring fra vår til sen høst. Jeg har passet på å ha planter som blomstrer i alle måneder det er mulig her. Ja, jeg både gleder og frykter det som kommer da. Men det blir uansett flere gleder enn sorger! :)

      Hilsen Marit

      Slett
  4. Hej Marit!
    Det ser så fint ut med allt vackert som blommar hos dig. Du har något som blommar hela säsongen. Undrar inte att fjärilarna trivs hos dig, här var det färre fjärilar förra sommaren. Temyntan är riktigt fin och den trivs bra hos mig också, och alla vackra hortensior och klematis. De storblommiga trivs inte här men alpklematisarna trivs bra, Country Rose är en av dem. Precis som du har jag försökt få in Höstanemonen i min trädgård, men det lyckas inte. Den senaste jag planterade tror jag lever, men den blommade inte. Vi planterade dem samtidigt med dottern, och hennes lever, blommar och mår bra. Ibland får man fortsätta att försöka, eller ge upp.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Jeg har så mye brennesle enkelte steder her, og de sparer jeg på nettopp på grunn av sommerfuglene. Jeg tror nok at hagene i dag inneholder lite av det, og da blir det dessverre færre sommerfugler. Temynte er utrolig vakre blomster ja, og så fint at de trives hos deg også. Ja, jeg har sett at du også har 'Country Rose'. Den er så søt, og så hyggelig at den blomstrer to ganger. Høstanemoner er håpløst å få til her også ja, og jeg har ikke tall på hvor mange jeg har prøvd av de. Ja, det er sånn det er, men jeg gir ikke opp :)
      Ha det godt.

      Slett
  5. I think you need this retrospective, Marit, to take your mind off the deer and the snow, and the roof-shovelling and the general misery you have been experiencing lately. This is a taste of what is to come. Hang in! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I need them badly David. They remind me of what will some after some months. This winter vave been terrible with a lot of cold temperatures and a lot of snow! I hope it will be better later this year.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  6. Jeg håper på en sommer i år som er full av sommerfugler! Da får jeg skikkelig sommerfølelse.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det håper jeg også på, for de er et bevis på at det blir sommer med varme og sol.

      Slett
  7. Hello Marit,
    What a lovely flashback, your garden and flowers were all beautiful. I love teh butterfly images. Take care, have a great day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you. Butterflies are always lovely to see.
      Take care you too, and have a nice day!

      Slett
  8. Lovely flowers. I hope spring comes soon. I can't really stand any more snow.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I agree with you. This winter have been terrible. I long very much for spring!

      Slett
  9. Du har meget at glæde dig til, og dine alpevioler er virkelig en succeshistorie. Det er tankevækkende, at du er nødt til at overvintre din sommerfuglebusk frostfrit. Hos min bror, som ikke bor langt herfra, sår den sig selv I rigelige mængder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert. Det har gått over all forventning med de ja. Jeg har gjennom årene kjøpt flere, og ingen av de har overlevd. Men de som er "født" her har klart seg fint så langt. Ikke helt frostfritt, men nesten. Jeg har lest om at de oppfører seg som ugress flere steder i England. Det slipper jeg her om ikke annet 😄

      Slett
  10. I also love butterflies. This year, I really want to visit the butterfly garden nearby. It's like an orchid farm, but they also have various butterflies, flowers, and more indoors.

    I enjoyed your plants and flowers. Sedum is the one I remember during my response now, along with the anemone and cyclamen. It's fascinating that you order seeds from another country and share how it went. I would like to order seeds of the ornamental nettle (the dark red, almost black one), but I still need to search where to buy them. Floral greetings from the Netherlands, Aritha! 🦋🌸 from the blog: https://momentsfrozentime.blogspot.com/

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, they are easy to love. It sounds lovely to visit a butterfly garden and a orcid farm

      Thank you. I have bought Cyclamen hederifolium plants many times, but all of them have died. They are not hardy enough to survive here, but when I saw seeds of them they survives. It's strange! I have some netyles here, but not the one you mention. It sounds beautiful. Floral greetings from Norway, Marit

      Slett
  11. Fantastiske billeder, Marit - jeg har nydt dem alle og glæde mig til sommeren. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Det gjør jeg også! Her er det sludd og regn i dag. Nå er jeg lei av vinteren. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  12. Jeg længes efter foråret, men når jeg ser dine billeder, kommer jeg næsten også til at længes efter september. Det bliver spændende at se, om dine Cyclamen har klaret vinteren.
    Jeg tror, det er bedst at plante høstanemoner om foråret, så de kan komme godt i gang inden vinteren.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det er jo sånn det er når en ser at dagene blir lengre. September var en fin måned her, for da kom det lite regn. Jeg er veldig spent på det ja. Det har jeg hørt om, og jeg plantet ut to i fjor i juni. Det går nok ikke bra med de heller, men jeg må jo bare prøve.

      Hilsen Marit

      Slett
  13. Fue todo precioso en ese tiempo y pronto volverá a serlo, aunque a mí especialmente también me gusta la nieve, será porque por aquí no suele nevar, pero sí la suelo ver siempre cuando subo a la terraza, hay una montaña que siempre está nevada en invierno. Un abrazo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, soon the spring and summer will come again. I love the summer very much because the summer is so short here. I love the winter and the snow too, but it have been too much of it this month. A hug.

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...