tirsdag 23. januar 2024

Nesten som barn igjen...

 I går kom mildværet hit, og det var helt merkelig å være ute.  Jeg tror at i vinter har vi hatt den lengste sammenhengende kuldeperiode på mange år. Jeg er glad i både kulde og snø, men det får da være måte på...

Sist onsdag hadde vi - 27, 3 grader C her, og i går var det 6,6 plussgrader her. Vind og regn ble det også, og snøen formelig rant av takene. Min mann vurderte før helgen  om han skulle måke taket på huset,  men det er ikke behov for det akkurat nå. Snøen smelter rett og slett bort på taket.

Derimot så måket han to drivhustak på torsdag. Det gamle drivhuset fikk seg en alvorlig knekk i den forrige utrolige snøvinteren i 2018.  Da kom det et regnvær om natten i mars,  og selv om vi hadde måket taket der flere ganger så gikk det likevel galt med taket. Det nye drivhset er av stål, og det tåler veldig mye snø. Likevel er det ikke noe poeng å vente for lenge med å måke av taket når det lå ca. 80 cm  med snø der. Regnværet og høye temperaturer var meldt i god tid, og da var det bare å få gjort jobben før det ble mildvær.


Det ble utrolig mye snø av to drivhustak. 


Sånn så taket ut i går. Med 6 varmegrader, varm vind og sol ble det fart på smeltingen. På lørdag var det 76 cm med snø på den offisielle snømålingen 3 mil herfra, og i dag var det "kun" 60 cm. Snøen krymper utrolig fort nå.



Ares i sovekurven. Dette stativet hadde jeg tatt bilde av for noen måneder siden for å legge ut for salg,  for det ble omtrent ikke brukt. Etter det har han brukt det omtrent hver dag. Så det har ikke blitt solgt nei. Ares har vetorett :)


Pilfink/ Passer montanus  er her hele tiden og spiser. Fuglene søler mye med maten  ed på bakken, og jeg kan jo forstå at rådyrene vil ha sin del av dette matfatet.


Blåmeis er det også mange av her. De er så søte,


Det var en blåmeis som satt oppe i treet også. Dette bildet tok jeg da det mørknet ute i hagen i går. 


Tilbake til (U)dyret i hagen. Det er min Koreagran med lys og det hele den spiser på her :(
Lyset har ikke vært i bruk i vinter, så det var ingen fare for å få støt.


Her har de gått igjennom gjerdet, og har brøytet sin egen løype inn i hagen.


Hva er så dette? Jeg måtte prøve meg på gamle kunster i går. Når jeg var barn var det alltid sånne snømengder som i år. Da lagde jeg ofte snøborger, og når mine barn var små lagde jeg også snøborger sammen ned de. Jeg lagde denne vollen mot hagen rett og slett for å stenge rådyrene ute fra den veien de lagde seg i hagen her om kvelden. Snøen var kram, og det var så morsomt å holde på ute i 6 grader. Endelig gikk det an å være ute i to timer uten å fryse ihjel.

Men værgudene var ikke enig i at jeg skulle ha noen snøborg, for i natt hadde snøborgen blitt redusert. Med 6 varmegrader går smeltingen unna i rekordfart! I løpet av dagen i dag er den nok enda mer redusert. Jaja, det var moro så lenge det varte... :)


Nå ser den ut som et spøkelse :)

Snakk om værskifte!  Det er 6,5 grad her akkurat nå, og snøen smelter og renner vekk. Hadde det vært mars måned kunne jeg trodd på at vi kunne få en tidlig vår,  men ikke i januar. Vinteren kommer nok tilbake selv om ikke ser sånn ut akkurat nå.

 Myndighetene har akkurat gitt dispensasjon for å fore rådyr i distriktet her. Jeg har snakket med min nabo som har gitt rådyrene mat i vinter og det har vært brød, solsikkefrø, gulrøtter og epler som hun har gitt dem.   Jeg skal samle rester av gamle gulrøtter, brød og epler når jeg har det og levere det til henne. De bor ca. 500 meter herfra.  Mannen hennes har også brøytet en vei som de kan gå på der hvor de legger mat ut til de så de slipper å gå i den dype snøen. Da får jeg håpe at det er nok til å holde de borte herfra. Jeg har strødd ut et duftmiddel i går som skal gjøre at de kanskje skal holde seg borte. Det er vel ikke det som virker best, men kanskje det gjør at de går til et annet sted enn her. Problemet her akkurat nå er fuglematen som faller på bakken og tiltrekker rådyrene hit. Det skal ikke være enkelt nei...

De første chilifrøene har spirt i kjelleren, og snart skal jeg så flere. Jeg fikk bifftomatfrøene i posten her om dagen, og de gleder jeg meg til å så. 
De heter 'Belle', og de var jeg veldig fornøyd med i fjor. 

Jeg gleder meg også til all snøen blir borte, og det blir vår på ekte. Dette blaffet av varmegrader vil  neppe vare, men du verden så deilig det er å kjenne varmen i luften igjen!

32 kommentarer:

  1. You are very wise to shovel the snow off your roofs, Marit, especially as the temperature goes up and the water content increases and the snow becomes very heavy. It’s a lot of hard work, I know, but necessary. As for the deer, it’s hard to know what to do for the best. Without natural predators to control their numbers their numbers will quickly rebound from any winter loss, and when they are hungry they seem able to circumvent any method to keep them out other than a tall solid wall, and I know you don’t want to do that. Now you are feeding the very pests you are wishing would stay away! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it was nothing else to do, David. I'm glad the roof will be empty very soon. It's heavy work indeed. It's very difficult to know what's best. It's the policy of no predators who is totally wrong, but it's impossible to do something about it. I'm not feeding them, but my neighbour who have done it through the winter. I think she is not giving them enough food, so I will help her. She has no garden to protect, so it's better she continiue to feed them. If she stops feeding them I know they will be in my garden all the time. It is a choice between two evils.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  2. Hello,
    We are starting to warm up here, the snow should be melting this week. I know the deer is not welcome, especially if they are eating your plants and trees. But, they are so cute. Love the birds too. I can see deer foot prints in our front yard, they must walk around our yard at night. I hope the embankment helps to keep the deer out. Love the kitty in the basket, so cute. Take care, have a wonderful day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello,

      That sounds nice, Eileen. No, they are not welcome here at all, but still they come. Yes, they are very cute. They come here at night too. I hope they don't eat your plants in the garden. I hope it too. Thank you. Take care you too, and enjoy your day!

      Slett
  3. Snøborger er gøy. Mine unger hadde en haug under tuntreet som de gravde ut huler i. Det ble aldri noe overnattingstur der, men de hadde det utrolig gøy der.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er veldig morsomme å lage. De fleste barn og i alle fall før i tiden har nok lagd mange snøborger. Overnattingstur i snøhule har jeg ikke prøvd, men det går sikkert an det også.

      Slett
  4. Hej Marit!
    Det är väldigt mycket snö hos dig. Man kan göra mycket roligt då det är riktiga fina vintrar. Nu har vi +6 grader och snön smälter. Var tvungen att gå till centrum och det var riktigt isiga vägar. Tappade brodden till ena skon, men hittade en bättre variant på apoteket. Vi byggde också snöslott och snögubbar förr. Det har inte funnits så mycket snö de senaste åren hos oss. Hoppas rådjuren hittar till maten och håller sig ifrån din trädgård. Jag hade domherrar på besök idag, är så glad för dem.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!

      Ja, det er veldig mye snø her. Det er helt sikkert at en kan. Det er bare når det er så mye snø at det går an. Huff, ja det er veldig glatt her også. Jeg bestilte nye brodder i går, og det tror jeg blir helt nødvendig å bruke her i lang tid. Ja, det gjorde nok alle som var barn før når det var så mye snø. Så heldig du er! Det forstår jeg veldig godt at du er.
      Ha det fint.

      Slett
  5. Ja, det får være måte på! Flere naboer har måkt takene, men vi vurderte at det ikke var nødvendig. Nok å måke likevel, si. Mer levelig ute nå, men så blir det glatt. Kommunen driver nødmating av rådyra her nå. Meterhøy snø er tungt for dem. Og du har hatt det moro med snøborg :) Noe av det morsomste jeg visste som barn! Da var det ofte mye snø.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Det er nok av alt nå. Jeg tror ikke det er nødvendig jeg heller. Nå smelter det så fint ja, men allerede nå er det livsfarlig glatt ute. Så bra at kommunen gjør det der du bor. Kommunen her er så stor at det tror jeg hadde blitt vanskelig. Ja, det er veldig tungt for dem nå. Ja det var kjempegøy! :)
      Det likte jeg også. Jeg var ute hver ettermiddag og holdt på det var langt på kveld. Det var veldig mye snø da ja.

      Slett
  6. Det er et enormt stort udsving i temperaturerne, I har været udsat for. Det var på en måde herligt igen en gang at opleve ægte vintervejr, men nu hvor januar går på hæld, synes jeg, man begynder at længes efter mere dagslys og lunere vejr. Jeg savner også at kunne tilbringe noget mere tid i den friske luft.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nesten ikke til å tro at det går an på en kort uke. Ja, jeg har ikke noe i mot en skikkelig vinter, men når det blir så ekstremt med både kulde og snø så kjenner jeg også nå at jeg lengter etter vår. Frisk luft er nydelig når temperaturen er over 0 grader 😊

      Slett
  7. Det glæder mig meget, at I må fodre rådyrene, Marit! Og det er nogle dejlige billeder, du har taget af alle dyrene i din have og af Aros. Her har vi også lunt vejr nu - og sneen er næsten væk, men vi havde jo heller de mængder, I har. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det ble plutselig tillatt. Det er mange som har hatt ønske om det. Jeg håper at det vil hjelpe rådyrene, og nå som det har blitt varmere ute så går det nok bedre med de. Jeg håper også at de holder seg borte fra hagen her. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  8. Vi laget også ofte snøborger som barn, var jo mye mer snø her da, selv om vi har nærmet oss i år. Men så kaldt som dere har hatt det er jeg glad vi ikke har det her. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er visst mange som har gjort det som barn. Det var mye kaldere før, og da var det flere som fikk snø. Det skal du være glad for, for denne kulden har vært fæl siden lenge før jul.
      Ha en fortsatt fin kveld du også.

      Slett
  9. Belas fotos. Vou seguir o seu blog. Se você sguir o meu eu vou ficar muito feliz.
    bjussss!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I got a warning from blogger from your blog, so I will not visit your blog. I have never got a warning like that before.

      Slett
  10. It was really nice to read your blog for a bit. What a snow, what a snow. I used to enjoy building snow forts. But nowadays, it doesn't snow that often in the Netherlands. What I also liked is that your cat claimed that 'thing' again. It's such a cute photo! Today, I sat outside for a while, in a garden chair with my face in the sun. Really. It was above 10 degrees. So weird. https://momentsfrozentime.blogspot.com/

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, we have got very much snow here this winter. In the last days it have rained here, and the snow have melted a little. Yes, I know that you had winters with snow in the past. Snow forts was very popular back in the days.
      Yes, he us the boss here :) Thank you. It sounds very nice. Yesterday it was 2 degrees here. It's so lovely to feel the warm air again.

      Slett
  11. Love the enchanting images of snowy landscapes and critters, especially Ares in the basket.
    I hope the embankment will keep the deer out.

    Hugs and blessings, Marit

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you Veronica. I hope it too. Many hugs.

      Slett
  12. Por aquí también está haciendo demasiado calor, estando en invierno y empiezan a florecer las plantas, si llegan las heladas matará a muchas plantas. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. You live in a much warmer climate than here, but the frost can destroy plants at your place too. Here we have frost for six months.
      Hugs.

      Slett
  13. Enjoy the warmth, winter's just snoozing!

    SvarSlett
    Svar
    1. Oh yes, the cold weather will return. So I enjoy the days without frost.

      Slett
  14. The snow and ice everywhere this winter is making many people worried — so many roofs, buildings, plants, gardens, meetings, and school trips ruined! Good that you shoveled the roofs before there was damage.
    best, mae at maefood.blogspot.com

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it have been a long and cold winter. The snow have been heavy on the roofs, and I'm glad the greenhouse roof is shoveled.

      Slett
  15. You get a lot of snow in the winter! I've lived places that got some snow but nothing like this. Love the Chaffinches and the kitty in the basket. Take care and stay warm!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, in this winter we have got a lot of snow. I'm tired of snow right now. Thank you. Take care you too, and enjoy the warm weather!

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...