fredag 5. januar 2024

Spesialvann til utvalgte planter...

 Ja, hva gjør jeg ikke for mine planter! På onsdag var det - 8 grader og jeg  visste at det kom til å bli den varmeste dagen på en hel uke. Jeg hadde kun 5 liter vann igjen av det "sure" brønnvannet, og det var mye arbeide før jeg kunne å få hentet det. Dette vannet er altså kun til mine camelliaplanter. Først måtte jeg fjerne snø inn til kjellernedgangen. Det er noen meter frem til den, og det var utrolig mye snø der og det hadde også føyket ekstra snø inn der på grunn av  den  kraftige vinden. Så måtte jeg gå ned i kjelleren og hente opp alle de tomme vannkannene og en kort slangestump som jeg må feste på utekranen som er til dette brønnvannet. Det vannet har en mye lavere ph enn det vanlige vannet vi har, og derfor bruker jeg det til  mine camelliaplanter som ikke tåler så godt vann som inneholder mye kalk. Jeg måtte også måke vei forbi fuglematerene og helt bort til der kranen er. Det var bare så vidt at utekranen fungerte i kulden, men jeg fikk fylt opp alle 8 kannene. Jeg måtte sette de opp i en snømåker jeg har som har en bred bunn og dra den etter meg, for dette ble jo veldig tungt. Det ble tilsammen  nesten 60 liter med vann. Så måtte jeg bære to og to kanner ned kjellertrappen til slutt til alt vannet var på plass. Puh... Jeg holdt varmen om ikke annet :)


Det begynner å bli få steder å legge snøen nå. Det var her jeg måtte lage meg vei bort til der som den utvendige døren og trappen ned til kjelleren er.  


Her er det jeg hentet av vann. Det går nok ca. tre uker før jeg må hente mer vann. 


Dette lystreet står ved siden av kjellernedgangen. Nå er det så mye snø rundt det at jeg snart må måke vekk snø der også. Jeg fortsetter å ha på dette lyset, for jeg liker å ha på lys ute en god stund til.


Så litt bilder av dyr og fugler her. Ekornet er som alltid på jakt etter mat.



Det var ikke bare ett ekorn der, for det var to på en gang. Fuglene ser skeptiske ut på de to som hele tiden forsyner seg av fuglematen.


Flaggspetten er også sulten


En skulle ikke tro at det ligger en hage under her...



Dette bildet tok jeg av solen i går, og som så vidt var fremme i et par minutter før den gikk ned. Det kom fortsatt litt snø i går også. Det hjelper bare å se at solen er der, for jeg vet at dagene snart blir litt lengre. 


 Det er hele - 21 grader her nå, og det skal holde seg så kaldt i tre døgn til. Jaja, i år er det en god gammeldags vinter her, og jeg nyter at det er mye snø og at noen ting fortsatt er normalt med været selv om det er alt for kaldt så klart.

God helg / weekend!


36 kommentarer:

  1. Jammen godt det vannet holder en stund, når det er både kaldt og masse snø. Ikke bare å ta på seg høye støvler og vasse seg fram når det har lavet ned som det har gjort i det siste. Det er så trivelig med ekorn på fulglematen. Ekorn er nysgjerrige små som det er litt gøy å følge med på når de holder på. Datteren min hadde en ekornfamilie i et hult tre der hun bor. De styret mye mens ungene var små og det var gøy å se hvor mye de hadde vokst mellom hver gang jeg var der i sommer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan du si, for det var veldig mye jobb bare å få hentet det. Nei, jeg måtte måke meg inn til der vannnkranen står. Ja, ekorn er så morsomme å se på. Det må ha vært morsomt å følge med på utviklingen av de.

      Slett
  2. Hej Marit!
    Oj så du sliter för dina blommor, men då mår de gott också. Vi har bara -11 grader men det är precis lagom. Jag tycker också om att det är en riktig vinter med snö och köldgrader. Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er mye jobb med å hente dette vannet, men det er verdt å gjøre det. - 11 grader høres mye bedre ut enn - 21. Ja, det er bedre enn regn og sludd.
      God helg!

      Slett
  3. Oj Marit, vilket slit med vattnet! Jag blev trött bara av att sitta och läsa om det. Men jag hejar på dig för jag vet ju att det är bra för kameliorna och dom kommer säkert att tacka dig för ditt slit. Mina kamelior dricker minimalt med vatten för dom står i uterummet där det nu är endast fyra plusgrader. Ser bara till och håller dom lite fuktiga så att inte knopparna ska trilla av.
    Det är väldigt mycket snö hos er ... mycket mer än här hos oss. Men kallt är det och kylan ska hålla i sig.
    Den nedersta bilden på solen är så vacker!

    Önskar dig en fin trettonhelg!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja Anita, det er mye slit for å få hentet dette vannet. Det er nettopp det jeg vet at dette vannet er bra for de. Det er 9 grader der mine camellia står, så det fordamper litt mer vann der. 4 grader er mye kjøligere ja. Det må du passe på ja! :) Ja, det er nesten 70 cm med snø her nå, og det er mye. Det er fortsatt -21 grader her nå. Tusen takk!

      Ønsker deg en fin helg!
      Klem, Marit

      Slett
  4. Ja du har noget af et arbejde, man må lide for skønheden, dine blomster. Men det er rart at have noget at hygge sig med om vinteren også. Nu må du passe på ikke at falde, jeg er bange for at gå ud nu. Her er også frostvejr men ikke så meget. Her er kun - 3 og lidt sol.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har det, men det er nettopp sånn det er. Ja, jeg synes jo at det er hyggelig å ha noen planter å stelle med nå midt på vinteren.
      Jeg skal prøve på det ja. Akkurat nå er det ikke glatt her så lenge det ikke kommer mildvær. - 3 høres deilig ut, Lisbeth :)
      Klem

      Slett
  5. Jeg var nær ved at sige: tal ikke om vand! Vi er jo ved at drukne her:-)
    - Men der skal selvfølgelig gøres noget ekstra for Kamelierne, det forstår jeg godt.
    Kæmpe arbejde du har for at holde din kælderhave frisk Marit, men du holder dig vel også i form på den måde. Dejligt livlige billeder af dyrelivet i restauranten!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg forstår godt at du ville si det, for alt for mye vann er jo fryktelig å få nå hos deg Ulla. Jeg må gjøre litt ekstra for mine camellia ja, for det vanlige vannet vi har her inneholder for mye kalk. Det gjør ikke noe med litt mosjon midt vinteren, nei. Jeg får bare veldig vondt i armene av snømåkingen.
      Tusen takk!

      Hilsen Marit

      Slett
  6. Marit, I am quite sure that you are the most dedicated gardener in the world! That is a lot of work. And hard, physical work too. It is probably heresy to suggest this, but would it not be wise to switch to a different plant that didn’t require this Herculean effort? There surely are plants of equal beauty that are a little less demanding. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Maybe I'm one of them, David. Yes, it was very hard work that day because of all the snow. Yes, it is heresy to suggest so! :) I love my camellias very much, and then I must give them the best water for them. Oh yes, there are many plants who is much easier to take care of, but they don't bloom not so beautifully. Hugs and kisses, Marit

      Slett
  7. It's hard to fetch water in winter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's very hard. I hope this very cold weather ends very soon.

      Slett
  8. Det er imponerende, hvad du gør for dine planter - de har det godt. Og jeg glæder mig over det fine arrangement til dine fugle og egern! Her har vi minus 10 grader lige nu, og det føles isnende koldt. Tænk at du har minus 21!!! Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg må jo stelle godt med de, og camellia er i seg selv en vanskelig plante å ha inne i 7 måneder. Så derfor er vannet så viktig. Tusen takk. -10 er sikkert veldig kaldt hos deg for du har nok mere vind enn her. Nå er det blitt - 22 her, så nå bør det snart snu og bli varmere igjen 😊
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  9. Forhåbentlig takker dine kamelier for dit hårde arbejde med masser af blomster, for hvor er det dog besværligt for dig at give dem det helt perfekte vand. Fantastisk syn, at egern og fugle kan have fælles foderplads.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg håper jo på det. Jeg gir de også av dette vannet hele sommeren, så jeg vet jo at de liker det. Det andre vannet vi har inneholder alt for mye kalk. Ja, det er mye jobb, men det ble ekstra mye nå pga. all snøen som hadde kommet her. Tusen takk. De spiser det samme, så det er ikke så rart at de spiser i sammen 😊

      Slett
  10. Wow, minus 21 & you battled for camellia water?! Loved watching your snowy day unfold through these lovely pics.

    SvarSlett
    Svar
    1. It was - 8 degrees that day, but last night it was - 26 degrees here. It's very cold here right now. Thank you.

      Slett
  11. Hello,
    You are working hard collecting the water for your plants. I love all your bird feeders, your feathered friends and squirrels are well fed and very happy! Love the last sky photo and your pretty tree with the lights. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a great weekend. PS, thank you for leaving me a comment!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Yes, it's a hard work, but it's worth it. Thank you for the link up, and all your comments. Take care, and have a nice weekend.

      Slett
  12. Hello Marit :=)
    I understand your passion for each of your flowers and admire the lengths you are prepared to go to to see to their needs. It's like a love story, and I say this without irony. I was pleased to see the Great Spotted Woodpecker at one of your feeders, and the Squirrels, although it looks like the smaller birds have to wait their turn.
    Your lights on the tree brighten your garden, and it's nice to see them when it's so cold. Your last photo is so beautiful.
    Many warm hugs Marit
    Take care
    Sonjia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Sonjia :)

      The camellias can't survive in my cold country, but I'm very lucky who have a basement they can stay in the winter. Yes, it's like a love story, because I have falling in love with them :) The camellias are not a easy plant to take care of inside the house, so I must do the best I can to make them grow well. The quality of the water is very important for them, and then it's very easy for me to give them the extra care. The Great Spotted Woodpecker is a big bird compared to the smaller birds, and the squirrel is big too. But the smaller birds eat more than the others. They just eat and eat now when it's so very cold weather here. This morning it was - 26 degrees!
      Thank you for your kind words!
      Many warm hugs to you too, Sonjia.
      Take care.
      Marit

      Slett
  13. Wow, you're really taking good care of your plants and garden even in the winter months! Looking forward to seeing the garden in the spring!

    xoxo, MIDORI

    https://www.midorilinea.com/blogs/midori-linea/my-new-creative-outlet-for-my-daughter-hannah

    SvarSlett
  14. Ja, hva gjør du ikke :D Hender jeg smelter litt snø, men der går grensen. Begynner å bli vanskelig å finne steder å gjøre av den måkte snøen, ja. Dyr og fugler trenger masse tilskudd nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er faktisk mye jeg gjør for de :)
      Det hadde nok ikke monnet mye med snøsmelting her selv om det er nok snø å smelte. Det er fullt overalt ja, og jeg håper at det ikke kommer mer snø resten av vinteren. Fuglene er veldig sultne nå ja. Her er det en fugl i dag som har blitt tatt av en spurvehauk. Det er fjær overalt ved fuglematerene. Men de skal ha mat de også...

      Slett
  15. Sikke et hårdt arbejde men mon ikke dine kamelier giver mange fine blomster til gengæld. Det sidste billede af solen er flot. Man nyder solen ekstra meget når den kun viser sig i kort tid!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg håper jo på det. Tusen takk. Ja, jeg blir så glad når jeg ser den selv om det kun er en liten stund. Solen er viktig å se midt på vinteren!

      Slett
  16. Wow! That is COLD! I love seeing so many birds at your feeders. You must have to buy feed by the bucket full! Stay warm my friend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it is very cold! Thank you. Yes, I buy a lot of food to the birds. They need very much food right now. Yes, I will stay warm! Take care, and have a nice weekend!

      Slett
  17. Det er hårdt arbejde for dig at holde liv i planter og dyr, når vinteren har begravet haven i sne. Men belønningen kommer, om ikke før så til foråret, når fuglene synger og planterne kommer med friske lysegrønne skud.
    Det må være dejligt, når solen begynder at nå op over fjeldene.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo det, en sånn er det bare her. Når fuglesangen kommer på våren er det en flott belønning. I tillegg spiser de veldig mye mygg og andre insekter her om sommeren, og det er bra. Ja, det er så godt å se at den kommer høyere på himmelen for hver dag som går

      Hilsen Marit

      Slett
  18. Las plantas nos dan mucho trabajo, pero creo que tu me superas, yo no podría con el agua y con tanto frío. Espero que tus camelias te den muchas flores, te las mereces. Los pájaros y las ardillas se ven lindas. Un abrazo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, the flowers gives me a lot of work, but thats the way it is. I can understand that you don't like the cold weather. I don't like it either. It's too cold here right now. Yes, the birds and the squirrels are very cute.
      A hug to you.

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...