lørdag 13. januar 2024

Min vinterhage, og frøsåingen har startet...

 Jeg leser flere danske hageblogger, og de har pr. nå lite med snø i Danmark. Der kommer prydgress, visne stauder, busker og trær til syne på en helt annen måte enn her hvor det er ca. 50 cm med snø. Snømengden har krympet med 20 cm siden sist jeg så etter, og det kommer av fuktig luft og fryktelig mange minusgrader. Så nå har snøen blitt mer kompakt. Jeg tok et bilde her om dagen av min vinterhage som består av to farger for øyeblikket, nemlig hvitt og grønt. Noen ganger ser grønnfargen svart ut, og andre ganger gulgrønn. Det er solen som utgjør den store forskjellen.


Som dere ser er det stor forskjell på der solen fortsatt er og når den ikke er der i fargene.

Ja, jeg har begynt å så. Før jul sådde jeg japansk skoganemone/ Glaucidium palmatum alba som jeg satte da i drivhuset.
Jeg sådde på fredag Verbena boniariensis, og den satte jeg også i drivhuset. Der får de kuldestratifisering da disse frøene behøver kulde for å spire.

Før jul sådde jeg mange alpefiol / Cyclamenfrø fra Jelitto i Tyskland. De har spirt så fint, og i går sådde jeg de få frøene jeg fikk kjøpt fra Cyclamen society. Det er bare en fordel at disse er ganske store når jeg planter de ut på høsten.

Jeg har også sådd chili som er satt på varmekablene på badet for å spire. Den ene heter 'Calico' og er en varigert chili. Det har jeg aldri dett før :)
Den andre er en jeg har skrevet om før. Den heter 'Chocolate Scotch Bonnet'. Det var kun tre frø i pakken, men det holder lenge det bare de spirer. 
Jeg har også sådd blodbegerfrø, og så får jeg se om noe av alt dette spirer. Frø er spennende å holde på med. Noen ganger lykkes en og andre ganger ikke.


28 kommentarer:

  1. Flotte billeder, Marit - og det er dejligt, når du kan begynde at så. Her varsles nu om iskoldt vejr og sne igen. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er så deilig, og jeg sådde mye i går. Det samme meldes her, og vi skal få snø allerede i dag.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  2. Hej Marit!
    Du har mycket snö kvar, här har den också krympt ihop, men ligger kvar. Det är trevligt att komma igång med sådderna, jag har inte börjat ännu. Men tror jag skall starta med paprika. Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, vi har fortsatt mye snø igjen. Du har nok mindre snø enn meg. Ja, det er så hyggelig å tenke på vår og sommer igjen. Paprika kan en godt starte med å så ja.
      Ha det godt.

      Slett
  3. It looks like the sun and the increasing hours of daylight are starting to have an effect, Marit. The contrast is quite startling. Glad to hear that the seeds are occupying your hands - and your mind too. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, the days are getting longer, and I'm very happy about it David. The seeds are like small pills of happiness, and they willl soon grow to new plants.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Ja, der er stor forskel på vintrene hos dig og mig. I går forsvandt den sidste lille smule sne i regn, og nu er vi tilbage i typisk dansk vintervejr. Her kan det godt betale sig at have en del små stedsegrønne i haven, men hos dig - med dine snemængder - kan det jo næsten ikke ses, så du må glæde dig over de høje grønne tuja og alle de grønne nåleskove omkring dig. Dejligt du hygger dig med alle dine frø!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert. Det er synd at den lille snø ble borte, men sånn er det jo hos deg. Ja, her bare drukner de i snøen. De høye grønne thuja synes godt, og det er jeg glad for. Skogen rundt her er også grønn, og det gir jo litt farge mot alt det hvite. Ja, de gir meg glede nå på vinteren.

      Hilsen Marit

      Slett
  5. Så heldig du er som har fått sola tilbake. Her må jeg vente noen uker til før den kryper oppover jordet og inn på gårdsplassen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Her har vi sol hele bingeren, men i desember er den kun fremme i noen timer. Da har du noe å glede deg til.

      Slett
  6. Hello Marit,
    The view of the trees, snow and sunshine is beautiful. I am starting to see a difference with the longer daylight and it is welcomed. You are keeping busy with sowing the seeds and looking after your plants. Take care, stay warm and safe. Have a great week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, it's very welcomed. More daylight is important. Yes, I am. Take care, and enjoy your day.
      Have a great new week you too!

      Slett
  7. Din have ser fin ud, selvom den kun opererer med to farver, nemlig hvid og grøn. 3 frø er skuffende få, synes jeg, og jeg har prøvet noget lignende med en bestemt slags tomatfrø.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er litt ensformig, men grønne vekster hir uansett litt farge mot alt det hvite. Det synes jeg også, og jeg ser at flere firma har begynt med det. Det gjelder nok mest de helt spesielle sortene.

      Slett
  8. Lige nu er vi færdige med det hvide, det kommer såmænd nok igen, vi kan nu godt undvære det. Dejligt med alt dit frøsåning, det har du meget styr på, spændende at se resultaterne.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, dere er vel det, og her snør det nå. Det kan jeg også for her er det mer enn nok fra før. Du får nok se noen av de :)
      Klem

      Slett
  9. Det er jo fint med snø da, vi har hatt mye mer enn vanlig så langt i vinter. I dag har det snødd til og fra, og mer er ventet. Jeg har ikke begynt å så, begynner ikke før i slutten av februar, må gå gjennom og se om det er noe som trenger å sås før. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, snø er fint det helt til det er for mye av den. Her har vi hatt mye av både snø og kulde i vinter. Jeg har noen frø jeg bare må så tidlig. Ha en fin kveld.

      Slett
  10. Ja den gröna färgen i naturen varierar verkligen beroende på sol eller skugga. Thuja tycker jag nästan alltid ser lite svart ut, kanske för att dom växer så tätt så att ljuset inte når in riktigt.
    Var tvungen att kolla in 'Calico', en riktigt snygging och jag förstår att du vill ha den som tycker om variegerade blad. Jag har en som heter 'Fish pepper' som jag haft i många år men som är svår då den ibland inte alls blir variegerad, ibland får man plantor där blir bladen nästan helt vita eller helt gröna.

    Önskar dig en fin kommande vecka!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjør den, og det synes så godt om vinteren. Det har du nok helt rett i. Jeg måtte se på Fish Pepper, og den har jeg aldri sett før. Så fin den er, men de varigerte kan nok være vanskelige ja.

      Ha en fin ny uke du også!
      Klem, Marit

      Slett
  11. Love the beautiful photo you shared, Marit.
    Good luck with your seed-sowing adventures!

    Hugs and blessings

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Veronica!
      Many hugs.

      Slett
  12. Hoppas att dina frösådder ska lyckas tänk att du redan har börjat jag väntar nog ett tag till jag har mera snö och ganska så kallt men det kliar i fingrarna.Jag tänker att snön den skyddar trots allt ganska så bra ute i rabatterna.Så härligt med värme ute i växthuset.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er noen få frø som må sås så tidlig, og resten venter jeg også med. Det kom mere snø her i går, så vinteren er ikke over enda her heller. Ja, snøen beskytter godt nå som det er så kaldt. Jeg har bare på litt varme i et lite telt.
      Ha det godt/ Marit

      Slett
  13. Deseando ver cuantas semillas han brotado. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I will show you some photos soon. Hugs.

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...