onsdag 10. januar 2024

Tilbakeblikk fra 2023 del 4

 Når vi kom over i juli måned skjedde det noe med været. Den 1. juli fikk vi plutselig 28 mm med regn på fem timer, og juli skulle bli en våt måned.

I drivhuset sprang de første georginer/ dahlia ut, men det var ingen god idé å ha de der selv om det virket sånn til å begynne med. De kom tidlig i blomst, for den første blomstret allerede 2. juli.


Dahlia 'Eveline'

Det ble for varmt for de der, og de fikk spinnmidd som igjen smittet over på agurkplantene. Så de skal ikke stå i drivhuset i sommer nei. Det var en lærerik tabbe.


Den 4. juli fikk vi besøk av to ekorn her, og jeg vil tro at det er de samme som er her nå. Den ene hadde da som nå sansen for meiseboller  :)


Dette synet ga meg nesten tårer i øynene :) Hakkespettungen ble da matet av en av foreldrene sine.

Jeg tok mange bilder av irishekken, og jeg skal begrense  meg til tre bilder.


De begynte å blomstre den 17. juni



Jeg postet bildene av disse den 6. juli. Disse irisene blir jeg aldri lei :)

Irisblomstringen var i full gang flere steder den 9. juli, og jeg har veldig mange forskjellige av de.



Som denne som heter 'Berlin Tiger'.

Den 10. juli plantet jeg ut mange roser som jeg bestilte i slutten av januar. Jeg hadde hatt de på planterommet (det varme) før jeg flyttet de til drivhuset. De jeg plantet ut den dagen var 'Apricola', ' Amber Cover', 'Koko Loco', 'Ebb Tide', 'Claus Dalby', 'Minerva', ' Julia's Rose', 'Compassion', ' Lavender Ice', 'Ambridge Rose' og 'Leonardo da Vinci'. Flere av disse var erstatninger av roser som hadde dødd forrige vinter. Det blir spennende å se om det er noen roser som overlever denne kalde vinteren.



Den 12. juli var clematisblomstringen godt i gang, og her det det bilder av 'Multi Blue'

Den 14. juli viste jeg bilder av dette treet.


Tulipantre / Liriodendron tulifera 'Aureomarginata'
Jeg er så glad over at dette har klart seg i to vintre her. 

Samme dag tok jeg bilde av hagens søteste skapning.


Ekornet som sitter i trappen ned til hagen og gjemmer seg bak marikåpe.. 

I drivhuset hadde jeg plantet bifftomater.


Disse var supergode ble veldig store. De kjøpte jeg på gartneriet her, og de het 'Belle'


Den 16. juli tok jeg dette bildet. Det eldste barnebarnet hjalp meg med å beplante dette plantetårnet i mai, og her blomstret det veldig fint i juli.

Den 18. juli blomstret det veldig mange roser her.


Jeg har vist denne før, men da var den i knopp. 'Geoff Hamilton' er dette, og den er en av mine favoritter blant Austinrosene. David Austin lagde veldig mange rosesorter, og den første kom allerede i 1961 og het 'Constance Spry'. Rosene han skapte går under betegnelsen "Engelske roser". 

Jeg er veldig opptatt av blomster som tiltrekker seg insekter. 


Disse kjøpte jeg for to år siden, og da var de veldig små. I sommer så det ut som de hadde doblet seg i størrelse, og biene var helt ville etter de.
Salvia x sylvestris 'Schneehügel'

Den 21. juli tok jeg flere bilder av rhododendron med indument her. Indument er et hårete belegg som noen sorter får på bladene.




Disse plantene står i "rustbeltet" her hvor jeg har rustne pynteting  :)

Den 23. juli viser jeg bilder av grønne blomster og mange clematis.


Her en den skjønne grønne 'Anabelle'


Clematis 'Super Night'


'Pernille'

Den 26. juli skriver jeg om mer sensommerblomstring. 


Solhattene hadde da kommet i blomst 


Nede i hagen har jeg plantet mange temynter / Monarda didyma. I sommer ble de veldig høye. Det kom sikkert av regnet vi fikk i juli.

Den 28. juli har jeg et innlegg som jeg har kalt

Jeg linker til hele innlegget, for der er det mange bilder fra det dobbelte hostabedet jeg har her. Det startet som et bed, men etter at det ble gravd opp i hagen her måtte jeg flytte mange hosta som jeg delte, og plutselig ble et bed til to og da ble det til slutt et veldig stort bed.


Ikke spør  meg om hvor mange hosta jeg har, for det vet jeg ikke. Men jeg vet at jeg hadde med meg mange hosta allerede når vi flyttet hit i 2006. 

Den 30. juli byttet jeg ut flere døde clematis som ikke hadde tålt vinteren.

De nye het 'Super Nova', 'Tie Dye' og 'Alice Fisk'


Da blomstret denne som heter 'Jackmanii Purpurea', og den får veldig mange blomster.


På samme tid blomstret også denne som heter 'Princess Kate'

Det kom utrolig mye regn i juli, og jeg målte hele 170 mm med regn her i den måneden.

Dette var hele juli måned. Fortsettelse følger...

20 kommentarer:

  1. Ja det var ju så det blev i juli, vädret svängde och det kom en hel del regn. Vilken otrolig blomning du hade i juli ändå. Dahlia 'Eveline' är fantastiskt vacker men dom trivs alltså inte i växthuset som blir för varmt. Bilden på hackspettungen som blir matad är så fin liksom bilderna på din ekorre. Jag minns också dina vackra "rostfärgade" rhododendronblad och jag minns hur effektfullt det var där dom växte med dina rostprydnader. Och så dina vackra iris. Fascinerande med en irishäck.
    Hosta var något av det första jag minns när jag började följa din blogg. Du inspirerade mycket och jag har nu själv en hel del hosta i trädgården. Och så alla dina fina klematis.

    Önskar dig en fortsatt fin onsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var da det skiftet fra tørt til vått vær. 170 mm på en måned er veldig mye regn!
      Dahlia blomstret fint i starten i drivhuset, men så ble det for tørt og for varmt der. Tusen takk. Ja, disse rhododendron som har rustfarget indument passer så godt til rustfarget pynt :)
      Ja, en irishekk er morsomt å ha. Jeg har samlet på hosta siden begynnelsen av 1990 tallet, så det har blitt mange planter her av de. Så bra at du har blitt inspirert, Anita!

      Ønsker deg også en fin onsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Hej Marit!
    Dina bilder är så fina, en otrolig blomning och många härliga växter. Dina hosta ser ut att trivas bra och de ser riktigt frodiga och fina ut. Ekorrarna är riktigt söta, hoppas så att jag skall få besök av dem, men ser dem väldigt sällan. Fantastiska klematis och Iris. Du har en mycket vacker trädgård.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Hosta trives godt her, for det er mye leire i jorden som holder på fuktigheten. Ja, det er så hyggelig å få besøk av ekorn. Jeg håper at de kommer tilbake til deg. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  3. The woodpecker parent feeding its young is precious, Marit. Now I see the real reason for your garden! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. Yes, the birds are a important part of my garden. I thought you knew it by now :)
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Hello Marit,
    On these dreary winter days it is a treat to see your beautiful July blooms. I love them all, I would like to have a iris hedge, what a lovely sight. Cute captures of the squirrels and the young woodpecker being fed is awesome. Great photos. Take care, have a great day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      It's still very cold weather here, and I dream and long for summer. I love to look back at my garden during the winter, and I miss it so. Thank you. Take care you too, and have a nice day!

      Slett
  5. Fantastiske billeder, Marit, og flagspætten med unge er slet ikke til at stå for. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  6. Jeg husker nesten ikke annet enn regnvær fra sist sommer jeg

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var mye regn ja, men det må ha vært noen fine dager innimellom.

      Slett
  7. Selvom du viser mange flotte plantebilleder, er det dem af egernet og spætterne, der tager prisen hos mig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, de er heldigvis en del av naturen her, og det er også derfor jeg forer de hele vinteren. Jeg vil jo så gjerne at de overlever

      Slett
  8. Utroligt du fik så meget regn i juli at du kunne plante masser af roser! Det bliver spændende om de nu overlever vinterkulden, men det går sikkert godt med al den sne du har. Dejlige iris, klematis og alt det andet! På billederne ligner det rigtig sommer. Alting ser så frodigt ud og dyrene trives også! Skønt billede af spætterne!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan du si. Det kom veldig mye regn på en gang, og sp car det jo også da noen flotte dager innimellom. Ja, det er jeg veldig spent på, for de fleste roser tåler ikke - 26 grader. Det er 70 cm med snø over dem, så jeg har jo et lite håp om at de kan klare seg likevel. Tusen takk.

      Hilsen Marit

      Slett
  9. Todo se ve maravilloso, seguro que en primavera y verano volverá a estar precioso. Gracias por las flores. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. Yes, I hope the flowers will come back in spring. Hugs.

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...