søndag 13. august 2023

Litt fra min lille skog, og mange forskjellige planter som vokser der...

 Jeg har ikke vist så mye fra det området i år som  jeg "lagde" i fjor, og som jeg omtaler som "min lille skog". Jeg har ikke gjort så mye der i år,  men jeg kapper ned noen rotskudd fra gråor/ Alnus incana og rydder meg fremover i områdene bortenfor.  Jeg har plantet litt forskjellig inne i den lille skogen. Litt frøplanter av astilbe, og litt forskjellig som jeg har kjøpt i løpet av våren/sommeren. Blant annet diverse primula, hosta og en ny ridderspore/ delphinium som også heter Delphina 'Dark Blue White Bee'. Den har en utrolig flott farge!

Jeg tviler på om den overlever her, men gjør et forsøk. Den ene som har klart seg her er en ridderspore som er fra en serie som heter Highlander. Det høres ut som den er fra Skottland, og der kan det være både surt og kaldt. Det kan sikker minne om klima her ;-)  Den sorten er ikke så ofte å se, men nå skal jeg lete etter flere av den til neste år.


Dette mystiske treet er en gul-hvit hyll, Sambucus nigra variegata heter den. Den kjøpte jeg som en avlegger av en dame fra Bergen for mange år siden. Etter å ha oppbevart den inne i kjelleren en vinter så tok jeg sjansen på å plante den ut. Den har vist seg å være særdeles livskraftig her og jeg har gitt bort mange avleggere av den. Det vokser opp og over stien der med viten og vilje. Jeg vil egentlig ha mest skygge der, men noe av treet hadde visnet, og da måtte jeg bare ta bort noe av det.


Begge disse bildene er fra innsiden av den lille skogen. Det var mye som døde her i vinter av alunrot/ Heuchera og som var plantet på høyre side. Nå har jeg plantet noe nytt der så klart.  På venstre side vokser martagonliljer som jeg har hatt der i mange år.


Dette bildet er er tatt i juni i år av de. Martagonliljer er en av de sortene av liljer som stortrives her. 


Denne plantet jeg nå i sommer. Solhatt/ Echinacea 'Mellow Yellow', og den vokser på yttersiden av skogen.


Dette er en aksnøkketunge / Ligularia dentata 'Britt Marie Crawford'.
Den var en moteplante blant plantesamlere for noen år siden, og den var ontrent umulig å få kjøpt. Det var de mørke bladene som alle var helt ville etter. De ser nesten svarte ut i sola når de er nye, og så blir de grønnere etter hvert. Denne kjøpte jeg i fjor, så den er ikke så stor enda.


"Slangeveien" døpte jeg denne lille stien i fjor. Jeg har to paralelle vannslanger som ligger der, så derav navnet ;-)
De er så lange at jeg kan vanne med de helt opp til øverst i hagen hvor den store syrinhortensia står øverst i bildet.


Jeg plantet tre clematis der i fjor, og to av de blomstrer nå. Dette er 'White Jackmanii'. Blå 'Jackmanii' var en av de første clematis jeg kjøpte til min aller første hage for veldig mange år siden. Den gangen var clematis en veldig sjelden plante her i Norge, og den var få som visste hvordan de skulle stelles. Utviklingen på hagefronten har vært formidabel siden 1980 tallet. Utvalget av hva en kan få kjøpt nå er utrolig sammenlignet med hva som fantes da i hagesenterene. Da var det også knapt noe som het det, for da het det bare planteskole med et lite utvalg av planter. Dette var bare en liten digresjon... ;-)


Denne har jeg vist flere ganger, men tar den med siden den vokser i ytterkanten av skogen. 'Multi Pink' heter den, og den er full av knopper nå. Den vokser i sol/ halvskygge, så den blomstrer senere enn mange andre clematis her. De storblomstrende clematis liker mye sol, og sol må de ha for å få god vekst. 


Vi var i forrige uke en kort tur til Sverige, og da ble denne med hjem. Den er en navnløs heucherella. Den kan ligne på 'Art Nouveau', men siden den var navnløs blir det bare gjetting. Det er ikke bare i Norge at planter mangler navn... ;-) 

24 kommentarer:

  1. Du har nok at se til med din store have, og 'skoven' er jo et helt nyt område, men det er da en dejlig lille tur du kan gå der i skyggen, og jeg er sikker på du nok skal finde flere vækster at plante ind mellem de store træer. Foreløbig tegner det godt Marit!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har jo det, men den er likevel en del av hagen som bare har vært forsømt i flere år. Vi felte noen store trær der for noen år siden, og nå kommer det masse rotskudd. Så det blir mye jobb der fremover. Tusen takk, Ulla.

      Hiksen Marit

      Slett
  2. It’s so great that you can take a short trip to Sweden! How I would love to be able to do that. And I would imagine that the language is very similar too. Your forested area looks great, Marit, quite a contrast with other parts of the garden. Too bad that you had to fell large trees though. Here in Canada there are so many wildfires burning I am wondering what will be left of our great boreal forest. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's nice to have a short trip to Sweden. It takes only six hours back and forth. We take a ferry who takes 40 minutes back and forth, and drive by car the rest of the time. Yes, the language is quite similar, so it's easy for us to be there. We buy some food and other things, and a few plants of course ;-)
      Thank you, David. The trees had grown to big, but down in the garden and down by the little stream who runs there we have a lot of trees. I'm seldom there because of a water worm, Natrix natrix. I'm terrified of worms, and it doesn't help that they aren't poisonous. It would of course have been worse if they were poisonous, but then I wouldn't have lived here.
      I have read about all the wildfires in Canada this summer, and it's so sad. I hope new trees will grow again later, but it will take many years before they become big trees again.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  3. Hello,
    The new forest area looks beautiful and I love all the flowers. Lovely blooms and photos. A trip to Sweden sounds fun! Take care, have a wonderful week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, it's nice to take a short trip to Sweden!
      Take care you too, and have a great week ahead!

      Slett
  4. Så flott å se din lille skog igjen. Med så stor hage som du har så må man ha navn på stier og områder skal en finne fram. Her regner det igjen i dag, så planer om å være ute ble skrinlagt. Jeg er så lei regn!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Så galt er det nok ikke enda her, men det er jo morsomt å ha et par navn på noe her så klart. Her begynte det å regne i dag tidlig, og det fosset virkelig ned i noen timer. Nå har det vært opphokd og sol i et par timer. Det blir nok sol hos deg også bare regnet gir seg (håper jeg). Ja, jeg er også veldig lei av regn. I følge yr så skal det bedre fremover. Vi får håpe på det!

      Slett
  5. Hvor er det smukke billeder, Marit - jeg er vild med din lille skov! Den minder om lidt af vores have. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Det var da hyggelig å høre 😊 Klem fra Marit 🥰

      Slett
  6. Godt det kun er en vandslange, der er på din slangevej ;) der kan gro mange ting i sådan en skov, jeg har jo også lidt skov her.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Jeg har også vannsnok her, men den har jeg ikke sett på flere år heldigvis. Det er nettopp det som er så fint med sånne steder, for i halvskygge kan det meste vokse og trives. Du får lage deg noen bed i skogen din du også.
      Klem

      Slett
  7. Hej Marit!
    En alldeles fantastisk riddarsporre, jag har en liknande med blått och vitt och en enfärgad blå. De är mina favoriter, och brukar både så och köpa nya. Din lilla skog ser ut att bli riktigt fin. Vackra klematis.
    Skönt med en tur till Sverige, hoppas ni hade fint väder. Det har regnat och regnat, men idag är det sol.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!

      Ja, de er så fine, og mørkeblått passer til alle andre farger. Tusen takk. Ja, det var veldig fint med en tur til Sverige, og vi var veldig heldige med været også. Det regnet kraftig her i dag tidlig, men etter det har det vært sol og fint vær.
      Ha det godt.

      Slett
  8. Det ser hyggeligt ud i din skov, og det er så fint med stien, der slynger sig igennem. Det må være dejligt at kunne tage på skovtur i sin egen lille skov. Flotte Martagonliljer!

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er så fint å kunne gå på tur der når jeg har lyst i min egen lille skog 😊 Martagonliljer trives her heldigvis.

      Hilsen Marit

      Slett
  9. Det er et dejligt fredfyldt miljø, du har skabt i din lille skov. Riddersporer vil ikke bo i vores have. Vores nabo havde ellers masser af riddersporer før i tiden, så jeg forstår ikke, hvad problemet er.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det, og jeg nyter å være der. Det vil de ikke her heller, og jeg hadde nesten gitt de opp. I fjor kjøpte jeg som nevnt en fra en serie som heter Highlander, og den har overlevd og blomstret nå i sommer. Det er jo merkelig at de ikke overlever hos deg.

      Slett
  10. Det var en fantastiskt vacker riddarsporre. Håller tummarna att den kommer att överleva. Din skog är så fin, det har jag skrivit flera gånger. Blå 'Jackmanii' var min allra första clematis också. Tror det nästan var den enda sort som såldes i plantskolorna för länge sedan när clematisen "var ung".
    Din nya Heuchera är väldigt fin men visst är det tråkigt att dom inte sätter ut namnen. Likadant överallt verkar det som.

    Önskar dig en fin måndag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg håper jo at den overlever, men er langt fra sikker. Tusen takk, Anita. Ja, du har sagt det flere ganger, og det er jo så hyggelig av deg!
      Ja, det var den første jeg kjøpte også i en hage jeg hadde da. Den gangen var clematis noe nytt og eksotisk som ingen helt visste hvordan skulle plantes og stelles :-)
      Ja, men sånn har det bare blitt. Det er nok billigere å produsere de uten navnelapp. Men de kunne jo bare limt på en etikett om ikke annet.

      Ønsker deg også en fin mandag!
      Klem, Marit

      Slett
  11. Hej,du har mycket fint i din mysiga skog Riddarsporren var riktigt fin det ser så mysigt ut med stigen som går in där.Den Lilja som du har där är ett smycke med sin fina rosa kulör men även dina Klematis verkar gilla att vara där.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej!
      Tusen takk. Ja både liljene og clematis ser ut til å trives der.
      Ha det godt!

      Slett
  12. Me encantó pasear por tu pequeño bosque. Besos.

    SvarSlett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...