lørdag 19. august 2023

En ny ridderspore, og mange sommerfugler!

 På torsdag var det et veldig fint vær her. Det ble 24 grader, sol hele dagen og ikke noe vind.  Jeg skulle til butikken, men siden gartneriet her ligger på omtrent på samme sted ble det en tur innom for å se etter noe jeg så sist gang jeg var der. Det jeg så da var en ridderspore/ Delphinium som var feilmerket angående navnet, og den var blå. Jeg har kjøpt flere blå stauder i det siste, og jeg synes blått passer så godt til andre farger i hagen. Det var enkelt googlesøk, og så fant jeg riktig navn på den. Den jeg kjøpte tror jeg nesten sikkert heter 'Bolero'.

Den er av den samme Highlanderserien som jeg har en fra før og som har klart seg her. Den heter 'Cha Cha' og er lys fiolett. 


En litt sliten 'Bolero" og en like sliten hostablomst. Noen blomster er snart ferdig med blomstringen for i år, mens andre har nettopp startet...


... som for eksempel disse solhattene / Echinacea. De blomstrer akkurat tidsnok til tiden da sommerfuglene er her.  På torsdag var det som nevnt fint vær her.  Sol og varmt vær lokker de frem. Det forklarer sikkert litt av hvorfor jeg nesten ikke har sett sommerfugler i juli. De liker fint vær akkurat som meg. Hvis det regner så er ikke jeg ute i hagen heller... ;-)


Det er så krevende å fotografere sommerfugler med mobil. De er så fintfølende og den minste bevegelse fra meg så flyr de avgårde. 
Dette er Keiserkåpe/ Argynnis phapia i følge artsorakelet.no. De har en app som en kan laste ned til en smarttelefon. Det er et veldig flott hjelpemiddel for å identifisere insekter som en ikke er sikker på navnet på  ;-)



Denne kjenner jeg fra før :-)  Dagpåfugløye/ Aglais io




Biene er veldig glad i solhattene...


..,og de er også veldig glad i disse Iris x pseudata . Det har jeg sett i hele sommer. Dette er en honningbie/ Apis mellifera i følge appen ;-)
Det er en nabo her som har honningbier og som produserer honning som er veldig god. Jeg kjøpte av han i fjor høst. Biene hans er her hele sommeren og besøker mine blomster, og det er jo bare fint.








Austinrosen 'Falstaff' blomstrer for annen gang nå.


Astilbe chinensis 'Pumila'


Jeg er helt klart partisk når jeg sier at denne er veldig vakker!
Tenk at disse irisene har blomstret her siden 1. juni!
Forklaring: Hver eneste stilk får fire blomster, og jeg har veldig mange av de her. Jeg har sagt det mange ganger at det er slutt på blomstringen av disse her nå, men stadig dukker det opp nye knopper. Bildet ble tatt på torsdag, og nå skal jeg ikke si det mer... ;-)

God helg/ weekend!

Linker til TrädgårdsFägring og 


30 kommentarer:

  1. Så flotte billeder, Marit, og hvor er du heldig at have sommerfugle! Her er de forsvundet, selv om vejret er lunt. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Ja, jeg er så glad for at de endelig har kommet hit også. Så trist det er da. Jeg håper at de kommer tilbake igjen hos deg. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  2. Echinacea must exude prodigious amounts of pollen and nectar, Marit, since pollinators of every description utilize them. Here, even hummingbirds join in. They are beautiful too, but in our garden the rabbits seem to like them and we lose many that way. Sometimes they just chew them off and leave them on the ground which is especially infuriating. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I think they do, David. Butterflies and bees in my garden love them very much. I would love to have hummingbirds here in my garden. I envy you them, but I'm happy that I don't have rabbits here. I can very well understand your infuriating.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  3. Hello Marit,
    I am sure the bees and butterflies love your garden and all the beautiful flowers. The Peacock is a beautiful butterfly. I do love the sun hats and the last iris is lovely. I am enjoying some of our local wildflower honey. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a happy weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      I'm sorry about google puts your comment in the spamfilter.
      Thank you! I like all butterflies. Thank you for the linkup, and for the comments on my blog.
      Take care you too, and enjoy your weekend!

      Slett
  4. De har været længe om at dukke op i år, de kære sommerfugle. De hvide solhatte ser helt nyudsprungne ud. Ellers synes jeg faktisk især, sommerfuglene går efter blomster, som er ved at afblomstre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sant, men jeg tror det må ha noe med været å gjøre. Ja, de har ikke blomstret så lenge. Ja, kanskje de inneholder mer nektar da.

      Slett
  5. Beautiful blooms and pollinators!

    SvarSlett
  6. Se, der kom jo sommerfuglene! De kledde godt solhattene. Så gøy med blomsterhonning fra egne blomster!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, der kom de endelig! Det gjør de alltid! Det er jo det så klart selv om biene ikke bare er i min hage. Men jeg ser de her hele sommeren.

      Slett
  7. Hei Marit, jeg kan ikke tenke meg annet enn det å rusle gjennom din hage gir ro og fred i sjela! Kanskje er det det rådyrene Og synes om vinteren?? ;-) (bare en tanke som slo meg mens jeg tastet, ikke ondt ment) ;-) Jeg er så glad for at du deler bilder og drømmer meg litt bort til den hagen jeg gjerne skulle hatt... Jeg elsker ridderspore men har aldri lykkes, sneglene har alltid vært raskere enn meg og så må det være Noe de ikke liker her i tillegg.
    Jeg liker ikke varmen som har kommet tilbake og som skal forbli her minst en uke til
    Både blomster og jeg sliter. I skrivende stund sitter jeg inne fordi 35 varme i skyggen orker jeg ikke:-(
    Og endelig har blodbeger plantene begynt å blomstre! Det var litt av en økt, fikk jo bare 3 bittesmå planter til slutt av frøpose nr 2... og jeg tror rett og slett at de ikke liker seg noe særlig her, ikke rart de er nærmest ukjent. Håper på en frøkapsel eller to så jeg kan starte et nytt forsøk neste år;-)
    Ha en riktig fin helg og takk for at du deler!
    Hilsen Annette

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anette,

      Tusen takk! Hehe, jeg tror nok de bare er på jakt etter mat om vinteren i hagen min. Men jeg vet jo ikke hva de tenker, og jeg tar det ikke ille opp! ;-)
      Jeg har ikke fått til riddersporer her på grunn av kulden om vinteren tror jeg. Men jeg plantet en i fjor som har overlevd, og som har blomstret nå i sommer. Da er det håp! Den serien heter Highlander, og jeg trir de er utviklet i Skottland. Klima der og her kan nok minne om hverandre ;-)
      Jeg fikk tak i en helt hvit i dag av samme serie. Så jeg lever i håpet inntil neste vår. Jeg har også snegler her, men de har ikke vært plaget av de på den ene riddersporene jeg hadde inntil nå.
      Huff, det høres fryktelig ut! Jeg begynner å forstå at det kjølige været her er bedre enn 35 grader! Akkurat nå er det regn her og 17 grader. Det kjennes så kaldt ut at vi har hatt på litt varme i dag. Det er så rå og fuktig luft akkurat nå.
      Så bra da! Jeg har ennå ikke sett noen "frøposer" på mine. Hvis jeg får mange frø i høst skal jeg huske på deg. Men det vet jeg ikke før høsten er her. Mine planter har blitt veldig store. Jeg skal huske på å ta bilder av de en dag. Tusen takk for alle dine hyggelige kommentarer.
      Ha en fin helg du også!

      Slett
  8. Ja vi ser heller ikke mange sommerfugle, vi har lige købt en sommerfuglebusk mere, måske hjælper det på bestanden næste år :) Ridderspore har jeg heller ikke her, men det skal nok komme.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Det må ha være færre sommerfugler i år, for jeg synes at alle sier at de har sett så få av de i år. Sommerfuglbusker hjelper å tiltrekke seg sommerfugler ja. Jeg venter stadig at min ene som har overlevd her begynner å blomstre. Den er full av knopper nå. Ja, du får deg nok noen av de.
      Klem

      Slett
  9. Such gorgeous blooms. Marit.
    I especially love the sun hats.

    Hugs and blessings

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, the sun hats are very pretty Veronica.

      Have a nice day. Many hugs.

      Slett
  10. Irisarna är underbara upplever jag och visst blommar de länge. Men jag har inte haft tid att titta på mina i år :) Jag har börjat titta mer och mer på vilka växter som finns runt här som fjärilslarverna kan leva av. Larverna är mycket mer kräsna och utan mat till de blir det inte så många fjärilar.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er jo det, og de har hatt en veldig lang blomstring her i sommer. Nei, du har nok ikke hatt tid :)
      Jeg har skrevet om det før, men her dyrker jeg altså brennesle for sommerfuglenes skyld. De er kresne ja, så jeg kan ikke fjerne all brennesle her selv om jeg gjerne vil bli kvitt akkurat den planten.

      Klem, Marit

      Slett
  11. Mooie fotos van de bloemen Marit. Wij hebben pas wisteria geplant.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Caroline. It sounds wonderful. They are so beautiful.

      Slett
  12. Skønt med både varme og sommerfugle i haven Marit! Det har du ventet længe på, og nu fik du oven i købet nogle vældig fine billeder af dem allesammen. Jeg tror det har været en kejserkåbe jeg så i min have for et par dage siden. Den var vældig stor og meget flot.
    Du må gerne vise - og nævne - dine iris så ofte du vil når de er så smukke! Tænk at de har blomstret hele sommeren. Dejligt du også har bier i haven - og får lov at smage deres honning!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det er så deilig med litt varme nå, Ulla! Jeg har ventet lenge på den nå ja. Tusen takk. Ja, det var sikkert en sånn du så. Det er en sommerfugl som jeg ofte har sett her. Nå tror jeg at det bare en knopp igjen på den ene jeg så i går. En gang må de jo ta slutt. Jeg er glad for at de kommer hit og besøker mine blomster.

      Hilsen Marit

      Slett
  13. Your flowers are beautiful Marit. Not surprising that butterfly love your Echinacea. I have no Echinacea but I grow Buddlea that butterflies don't forget to visit every day :) Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Nadezda. Echinacea is one of their favorites, and they love buddleia too. I have one buddleia in a big pot, and one who is planted in the ground. I wait for it to bloom :)
      Hugs!

      Slett
  14. Preciosas tus flores y mariposas. Este año se ven pocas mariposas por mí jardín. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I have heard that it's very few butterflies this year. I have seen very few this summer. A hug.

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...