onsdag 30. august 2023

Litt liljer i dag, blodbeger og mye annet...

 Som vanlig er jeg litt etter skjema når det gjelder bilder. Jeg skal spole tilbake en uke eller to til hva som blomstret da. 


Variegert sedum, mørk sedum og en variegert daglilje i forgrunnen.


Hjortetrøsten/Eupatorium  har nesten begynt å åpne blomstene. 


Denne skal være  Clematis 'Nelly Moser' og den vokser i et lite bed nede i hagen. Den får nok for lite lys der.


I det samme bedet vokser også Clematis 'Multi Blue'. Denne har mistet de ytre kronbladene, men den innerste blomsten består. Den er dekorativ veldig lenge.


Her er hele blomstringen på den. Denne står i mere skygge, så den blomstrer mye senere enn den jeg har et annet sted med mere sol. Da blir blomstringen veldig lang totalt sett her.


Disse vokser rett i nærheten og de står også i halvskygge. Bildet er tatt 19. august, så det er ikke så lenge siden. Temynte / Monarda. Den lilla i bakgrunnen dufter veldig godt. 


Denne er ny i år. Anisop/ Agastache 'Black Adder'. Jeg har plantet den sammen med kattemynte for de ligner veldig på hverandre både i blomst og blader. Kattemynte til høyre.


Søyleblomst/ Liatris spicata. 


Høstphlox/ Phlox paniculata


Clematis texensis 'Princess Kate' har blomstret veldig lenge i år.


Denne har blitt en av mine store favoritter på sensommeren. Clematis 'Mandy'


Riddersporen fra Higlanderserien og som heter 'Cha Cha' har kommet med en ny blomst. 


Jeg klipte ned blomstene etter første blomstring og det lønte seg. 



Årets blodbeger blomstring. Det er nok ca. ti småplanter i hver potte, men nå er de ikke små mer ;-)
Jeg sådde de første uke i januar, og det er veldig mye jobb med de. Men de er verdt det når en ser blomstringen :-)


Liljer er ikke noe jeg pleier å lykkes med pleier jeg å si, men nå skal jeg slutte å si det. Denne er en orientalsk lilje og heter 'Brasilia'


Nok en orientalsk lilje, og den heter 'Josephine'. Den fikk også besøk av en vakker grønn hårgullbasse/ Cetonia aurata.




Plasseringen av disse liljene må ha gjort at de har klart seg her. Jeg har prøvd meg med liljer flere steder her uten å lykkes. God drenering er helt nødvendig for at de skal overleve her. De står i masse grus og lite jord.


Denne ligner også på 'Josephine' men er litt mørkere. 

Så litt om været og månedens "regnskap" angående nedbør. Vi har fått hele 198 mm med regn i august. Bare så langt i år har vi alt nå fått hele gjennomsnitts nedbøren for området jeg bor i. Det er fortsatt fire måneder igjen av året, så her er det ingen tørke akkurat nå. Når en tenker på at det kun kom 37 mm i juni sier det seg selv at det har kommet veldig mye regn de siste to månedene. 
Nå er det meldt om fint vær fremover, og jeg håper at det stemmer. Jeg er lei av regn nå... ;-)

28 kommentarer:

  1. Ja så har I fået 100 mm mere end os. Du har mange fine liljer. Du er foran nu, mine Sct. Hans urt er ikke i blomst endnu.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært veldig mye regn her denne måneden, og i forrige måned også. Jeg er veldig lei av regn nå. Tusen takk. Jeg tar deg som regel igjen i slutten av sommeren :)
      Klem

      Slett
  2. Wow, I just love all your clematis blooms and the beautiful lilies. What a lovely variety of blooms. Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello,

      Thank you. Take care you too, and have a great day!

      Slett
  3. Sikken perlerække af skønheder. Jeg er bagud med billeder på en anden måde, end du er, for der er blomster, jeg simpelthen ikke når at fotografere, inden de begynder at visne. Det er enorme mængder regn, du er blevet "begunstiget" med.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er jo en annen problemstilling. Du må komme deg ut og få tatt flere bilder, Marie 😊
      Ja, det er helt sikkert. 170 mm i juli og 198 mm nå i august. Det er utrolige mengder. Det har vært to fryktelige uvær her. Det ene het "Hans", og det har du helt sikkert hørt om og sett på nyhetene. Det andre hadde ikke noe navn, men det kom likevel mye regn. Nå håoer jeg at det kan bli opphold en stund til neste runde med rester av orkaner treffer oss. Det vi får her er bagateller i forhold til hva de får i USA akkurat nå, men likevel føles det som det har regnet her i to måneder sammenhengende...

      Slett
  4. Så mange flotte blomster du har selv om sommeren er på hell

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er heldigvis mye som fortsatt blomstrer.

      Slett
  5. Hi Marit: For some reason the translator doesn't work today, so I am unable to read your text, but the pictures speak for themselves, I think. Your garden is beautiful. You are no doubt a little sad that summer is drawing to a close and you will soon be saying goodbye to them for another year. But that's a few weeks off yet, so enjoy! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello David,
      I'm sorry about bloggers problem with translation. Thank you. Maybe you could learn to speak Norwegian? It's a rare little language that only live million people speak. Nevertheless, the English language is full of Norwegian words. Vikings who settled in England is the reason for it. So maybe you know many words already! :-)
      This summer has been very wet and I hate to think about that's already very soon Autumn here. Yes, I will enjoy the next weeks!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  6. Hej Marit!
    Så mycket fint som blommar hos dig. Vackra klematis, perenner och liljor. Köpte några liljelökar på Chelsea Flower show. De växer och ser välmående ut. Hoppas att de hinner blomma också. Har inte haft någon fin liljeblomning i år. Både liljebaggar och något större djur hade ätit på knopparna.
    Hoppas de här nya får vara ifred. Vi har haft några soliga dagar men det regnar fortfarande mycket hos oss.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Der hadde de sikkert flotte liljeløk. Det blir spennende å se om de blomstrer hos deg. Liljebiller har jeg ogeå vært plaget av. Nå har det vært opphold i regnet i flere dager her, og det er helt uvanlig. Jeg har blitt vant til at det regner omtrent hver dag.
      Ha det godt.

      Slett
  7. Hei Marit!
    Flotte bilder og nydelige planter!
    Fine sedum og flott kombinasjon den variegerte og mørke.
    Så mange fine klematis du har - 'Mandy' var spesielt fin!
    Lekre liljer også, og wow til de store blodbegrene!

    Ha en fortsatt fin uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Edgar!
      Tusen takk. 'Mandy' har blitt en stor favoritt her. Den blomstrer så sent, og det gjør ikke noe. Blodbegerplantene ble store i år ja :-)

      Ha en fortsatt fin uke du også!

      Slett
  8. Me encantan tus flores Marit, las tienes tan preciosas. En mi jardín ya quedan pocas, el calor las seca. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. I understand the problem with the heat in your garden.
      Hugs.

      Slett
  9. Flot blomstring i haven stadigvæk, og når du har så mange planter i lys og skygge får du en meget lang blomstring på f.eks. dine skønne klematis. Selv liljer kan altså lykkes hos dig når de får de helt rigtige forhold - og en del tålmodighed. Tænk at du også har en skøn blank bille der hedder Josephine i din have! Det er flot selskab:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, de varer mye lengre der det er halvskygge. Med veldig god drenering kan selv noen orientalske liljer klare seg her ja. Det er jeg som har forklart det litt dårlig, Ulla. Liljen heter 'Josephine', og billen heter hårgullbasse på norsk. Beklager forvirringen.

      Hilsen Marit

      Slett
    2. Det er bare mig der laver sjov med dig! Efter sådan et langt og fint indlæg skulle jeg selvfølgelig finde 'håret i suppen':-) Håber du tilgiver!

      Slett
    3. Ok, Ulla! Da forstår jeg det hele bedre :-) Du er selvsagt tilgitt!

      Slett
  10. Så mange smukke blomster du har i din have stadigvæk, Marit! Det er imponerende. Jeg var i en af Københavns fineste parker, Landbohøjskolens have, for et par dage siden, og der var ikke ret mange blomster længere. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, det er mye som blomstrer her fortsatt. Blomstringen starter jo mye tidligere hos dere enn her, så det kan jo være noe av forklaringen på det. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  11. Hei Marit.
    Gurimalla, jeg skjønner du er lei av regn!!! Det er jo ikke måte på!
    Jeg er likevel veldig misunnelig på klematisene dine. Jeg prøver og prøver her, men til tross for rekordsommer, så er det ikke alle som blomstrer.
    Liljer er bare nydelige.
    Ha det godt,
    Lena

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lena!
      Ja, det har vært en uvanlig møkkasommer her i år. Vi hadde en ultratørr juni men etter det har det bare regnet. Ja, de er ikke av de enkleste plantene å lykkes med, men det gjelder å ikke gi seg. Det er omtrent som med roser ;-)
      Ja, i år har du hatt en rekordsommer. Det er jo fint at du får det innimellom.
      Det er de ja.
      Ha det godt.

      Slett
  12. Hej Marit,

    Din trädgård måste vara riktigt vacker just nu! Vilka härliga bilder (och blommor) du visar. Mängder av blommor som ser välmående ut, kanske tack vare allt regn? Förstår att du är längtar efter sol, i väntan på den får du trösta dig med dina vackra liljor.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Tusen takk. Jeg tror nok alt regnet har bare gjort plantene godt selv om noen av de ikke ser så fine ut mer. I dag fikk vi sol og 23 grader. Helt herlig!
      Ha det godt!

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...