tirsdag 15. august 2023

Endelig noen sommerfugler, og litt shopping på sensommeren...

Først noen bilder av noen etterlengtede sommerfugler. Endelig har de kommet hit. Disse er neslesommerfugl / Aglais urticae eller Nymphalis urticae. Den står med to latinske navn, så da tar jeg med begge. 
Jeg dyrker brennesle her nettopp på grunn av de. Larvene er avhengig av nesleplanten står det i et leksikon. 
Det samme gjelder andre sommerfugler her også. 




Jeg har denne sommerfuglbusken/  Buddleia davidii som lokkemiddel for å få de hit. Den står i en stor plastpotte, og den skal overvintres i drivhuset i vinter. De bare dør i hagen her etter vinteren de fleste av de, så nå gidder jeg ikke det mer. I fjor hadde jeg fem planter, og nå er det bare en som lever av de. Så da får jeg jo se om denne i potte overlever. 

-----------

 Det har vært salg på hagesenteret som ligger fem minutter herfra, og da måtte jeg jo ta en tur innom bare for å se så klart. Det var mange "slitne" stauder der som ennå ikke var blitt solgt av årets innkjøp, og jeg fant da litt. 

Det er nå jeg må si "Gjør som jeg sier og ikke som jeg gjør" 

Noen ganger henger liv og lære ikke helt i sammen ;-)

Jeg har jo sagt at jeg heretter ikke skal kjøpe flere solhatter og heller så de selv. Det mente jeg jo helt til jeg kom dit. Men da var det også slutt. Der hadde de nemlig to nydelige doble solhatter/ Echinacea. Det var de to siste de hadde igjen, og jeg er jo glad for at jeg fant de. Doble solhatter er ikke så enkle å så har jeg erfart før.


Det var selvsagt ikke noe navn på de, men doble var de. 


De er plantet på to forskjellige steder, og så får jeg se om de klarer seg. Hvis ikke er det med planter kjøpt på salg om ikke annet.


Denne ble også med hjem. Phlox paniculata 'Blue Boy' heter den. 

Jeg kjøpte også en plante som heter Eupathorium maculatum 'Atropupureum'. Den kan bli to meter høy, og tiltrekker seg sommerfugler. 

Det ble også med en plante til som jeg har prøvd å få til utallige ganger her uten å lykkes her. Anemone japonica hybrid 'Honorine Jobert' eller høstanemone på norsk. Det gjenstår å se om den vil trives. Jeg gir ikke opp så lett nei... ;-)

30 kommentarer:

  1. Jeg har sett overraskende mange sommerfugler i sommer til at det har vært så mye regnvær. Bare sola skinner så er de ute og flagrer. Det har blitt dårlig med bilder av dem, for de flyr så fort bort når man kommer gående. Man må nesten snike seg innpå dem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint at det har vært så mange hos deg. Her har jeg knapt sett en eneste sommerfugl. Ja, de er veldig vare og flyr avgårde med en gang jeg nærmer meg. Ja, det er helt sant.

      Slett
  2. Fint du fik et par sommerfugle at se Marit! Man kan bare håbe på der kommer flere nu hvor varmen er kommet igen. Her har jeg også set et par stykker de seneste dage, så jeg lever i håbet.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg ble så glad når jeg så de i går Ulla. Får håpe at vi begge får sett flere fremover. De pleier å komme rundt den 20. august her, så jeg lever også i håpet om å se flere.

      Hilsen Marit

      Slett
  3. Du er tydeligvis hårdt ramt af solhatteafhængigheden 😉 Her er de eneste pålidelige solhatte Green Twister, som oven i købet sår sig selv lystigt, og i et vist omfang Magnus. Selv en pænt stor gruppe hvide, som ellers anses for at være rimeligt stabile, forsvandt 100 % denne vinter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er det for jeg synes de er så fine på sensommeren og tiltrekker seg sommerfugler. 'Green Twister' er stabil her også, og noen andre enkle hvite. Resten forsvant i vinter her også. Det er så synd, for jeg hadde så mange uvanlige solhatter. Men sånn ble det. Jeg prøver igjen 😊

      Slett
  4. Hello,
    Your butterfly bushes are great for attracting the pretty butterflies. I love the double sun hats and the phlox is very pretty. Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, they do a great job to attract butterflies. Thank you.
      Take care you too, and have a nice day!

      Slett
  5. Det er dejligt at få sommerfugle i haven. Vi har ikke haft så mange i år som vi plejer. Fine billeder du har taget. Vi er enige - vi kan ikke have for mange solhatte i haven!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, og det er det samme her. Jeg har nesten ikke sett sommerfugler i hele sommer. Tusen takk. Så bra at vi er enige om det! Nei, de kan en ikke ha for mange av!

      Slett
  6. To see butterflies in the garden completes the picture in a delightful way, Marit, and I am sure you were very happy to see them. I am quite sure that your car is on automatic pilot to turn into the garden centre and since you have no control over it the only thing to do is go along. You’ll have to start going there without credit card or money. But that would be no fun, would it? Hugs and kisses-David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes David, I was very happy to see them. I love to see them in my garden. Yes, my car goes on autopilot to every garden centre. No, that would not be fun at all! ;-)
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  7. Så smukke billeder og dejligt at du har sommerfugle i haven, Marit 🥰 Her har vi færre, end vi plejer at have, og det må være på grund af den langvarige tørke. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, jeg så glad for at de endelig fant veien hit når det var sol i går. Det har vært langt færre her også i år. Tørken i vår har nok mye av skylden ja. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  8. Hei Marit! Jeg ble så glad for noen dager siden, da jeg så noen få sommerfugler. Det er skremmende at de forsvinner. Vi lar også brennenesle få stå. I år har jeg ikke sett en larve på dem.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne!
      Ja det ble jeg også når jeg så de i går. Tørken på våren er nok en medvirkende årsak, men de blir færre og færre. Ja, det er skremmende. Jeg så en grønn larve i går, men det er også den eneste.
      Ha det godt! Klem, Marit

      Slett
  9. Jeg vil meget hellere gøre, som du gør, end gøre som du siger. For det er altid sjovt at få nye planter ;-)
    'Honorine Jobert' trives godt i min have, men den skal lige have lidt tid til at etablere sig. Jeg holder meget af de renhvide blomster på de lange stive stilke. Tilmed har den en lang blomstringstid. Jeg håber, du får glæde af din.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg forstår jo godt det 😊 Det er jo bare sånn det er!
      Jeg har prøvd både den og andre sorter uten å lykkes. Ja, den er veldig fin.
      Det håper jeg på!

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Tänk att det äntligen kommit några fjärilar till din trädgård Marit. Här har jag inte sett en enda och det känns så sorgligt. Och roligt att du hittade några solhattar som fick följa med hem :) Och phloxen 'Blue Boy' ser fin ut. Liknar 'Blue Paradise' som jag har - och som jag tror du har också. Mina har varit så fina i år men tyvärr blivit lite skadade av allt regn. Igår kväll drog rejäla skyfall in här så nu ligger dom nog ner.
    Idag hoppas jag att det ska bli uppehåll.

    Önskar dig en fin onsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo nesten utrolig å få se noen i år. Jeg hadde nesten gitt opp håpet. Det forstår jeg godt Anita! Solhattene måtte barebli med hjem, selv om jeg er nesten sikker på at de dør i vinter. Ja, den kan minne om den. Jeg er så glad i blålige plox, og jeg har den samme som deg ja. Jeg liker så godt å ha blått i hagen. Vi har også fått så mye regn i det siste. I dag skinner solen her, og jeg håper at det kan bli en dag helt uten regn.
      Ønsker deg også en fin dag!

      Klem, Marit

      Slett
  11. Jag köpte en buddleia för några veckor sedan. Gillar dessa buskar. I affären sa de att den kan vistas utomhus i den zoon jag befinner mig. Så vi får hoppas.
    Ha det godt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjør jeg også. De trives nok bedre i ditt klima enn her, så du lykkes nok godt med den.
      Ha det godt!

      Slett
  12. Mooie fotos Marit. Wij hebben ook vlinders op de vlinderstruik. Fijne dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Caroline. Yes, they attract butterflies. They are so beautiful. Have a nice day.

      Slett
  13. Hej Marit!
    Det är likadant hos mig, har inte lyckats att få fjärilsbusken att trivas. Har provat två gånger, och de klarar inte vintern. Hoppas du lyckas, genom att ha den i växthuset. Jag har tre solhattar nu och alla är sådana som jag har sått själv, mina köpta överlever inte. Hoppas du får dina nyinköp att överleva. De är riktigt vackra. Floxen är en annan favorit och de är extra fina i år.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, de er vanskelige å få til. Det går bra noen få ganger, men så dør de i e kald vinter. Det blir spennende å se om den vil overleve der. Det er nok sånn det er med solhatt ja, for de tåler ikke vårt klima når plantene kommer fra Nederland. Det er bare å innse at vi må så de selv :-)
      Tusen takk. Phlox har blitt en favoritt her også, og de overlever veldig fint her.
      Ha det godt.

      Slett
  14. Siempre es una alegría ver mariposas en el jardín. Yo también me habría traído todas esas plantas, son preciosas. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I'm always so happy when I see the butterflies in my garden. Yes, I know you had bought all of them like me :-)
      Hugs.

      Slett
  15. Hej Marit,

    Glädjer mig också över fjärilarna som hittar hit. Buddlejan är en riktig fjärilsmagnet som klarar sig här så länge den får stå väldränerat men jag vet många som har problem med den. Vilka fina fynd du gjorde på rean. Lycka till med solhattarna, man ska aldrig ge upp!

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Jeg oppdaget din kommentar akkurat nå. Det går litt fort i svingene hernoen ganger, og beklager det.
      Ja, det gjør jeg også. I det siste dagene nå har det vært veldig mange sommerfugler her. Så bra at den klarer seg hos deg. Jeg har en eneste som har overlevd her, og den begynte å blomstre i dag. Ja, jeg fant mye fint der. Tusen takk. Nei, en skal aldri gi opp!

      Ha det godt!

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...