lørdag 26. august 2023

Sommervarme og enda flere sommerfugler...

 I den uken som har vært har været lignet litt på sommer igjen.  23 grader, og sol har lokket mange sommerfugler frem fra sine gjemmesteder. Det har vært så mye regn i hele sommer, at jeg tror at alt det dårlige været har hatt en innvirkning på antall sommerfugler som jeg har sett her i år. For når været har vært fint denne uken har det vært veldig mange sommerfugler her. De liker ikke dårlig vær, og det forstår jeg godt.

Jeg er så glad for at det tross alt kom mange av de her nå i slutten av august. Siden jeg har så mange solhatter så er det de blomstene som lokker de frem til hagen her. Jeg har også mange lavendel som blomstrer nå, og duften av de tiltrekker også sommerfugler hit. Det må være en spesiell  nektar i solhattene, for jeg ser at de stikker en tynn "snabel" ned i selve blomsten. 



Gleden var ekstra stor når jeg oppdaget at Admiralsommerfuglen/ Vanessa atalanta endelig dukker opp her på onsdag. Den hører med til de faste besøkende insektene her hver sommer. 



Det er ikke bare solhatt de liker, for denne søyleblomsten / Liatris spicata er også en favoritt.



De er også glad i denne aksnøkketunge / Ligularia.


Jeg er bare så imponert over disse irisene. Blomstringen har vart i snart tre måneder!  


Iris x pseudata



Nydelig farge på disse strandkattehalene  / Lythrum salicaria. 


Det er stadig noen hosta som fortsatt blomstrer.


Denne sommerfuglen er så vakker at den kunne jeg tatt bilder av hver dag hele sommeren uten å bli lei. 

I dag regner det igjen, og yr har ikke mindre enn tre farevarsler her denne helgen. Nå er heldigvis prognosene satt ned om hvor mye regn som skal komme. Jeg håper at de får rett i det.

God helg / weekend!

26 kommentarer:

  1. Hello Marit,
    I think all your butterflies are beautiful. Lovely captures, the flowers are all gorgeous too. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a great weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. I love butterflies. Thank you for all your comments too.
      Take care, and enjoy your weekend!

      Slett
  2. Vanessa atalanta is a species we share, Marit. As you say it is exceedingly beautiful and no doubt appreciates your garden for all the nectar and pollen it provides. One beauty coming to see another! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes we do, David. The butterfly is very beautiful, and I have been looking for it for a long time. Finally it came here. Thank you.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  3. What gorgeous flowers that attract such beautiful butterflies. It's a challenge to get butterfly photos with them flitting here and there. You take the best photos!

    SvarSlett
    Svar
    1. I try to do my best to attract them. Thank you so much!

      Slett
  4. Så mange flotte bilder av sommerfugler. Det er noen nydelige skapninger.

    SvarSlett
  5. You've captured so much beauty. I love all the vibrant colors!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you so much! I love them too.

      Slett
  6. Hej Marit!
    Det är så fina fjärilar, men hos mig regnar det bara, så jag får vänta på dem. Din Iris är verkligen fin, otroligt att den blommar så länge.
    Trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Det har regnet her også i hele dag. Da kommer det ingen sommerfugler frem. Ja, de har blomstret veldig lenge.
      God helg.

      Slett
  7. Ja, her var der skybrud på Møn (det er vel 30 km fra hvor jeg bor) i går, og de fik 50 mm regn på en halv time. Heldigvis var det ikke så slemt her, men haven er gennemvandet og står grøn igen. Desværre er her ikke mange sommerfugle i år, men det er skønt at se alle dine flotte billeder Marit! Godt du fik sommer, sol og sommerfugle før det er for sent!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Huff, det høres fryktelig ut Ulla! 50 mm på en halv time må gi store skader. Her kom det "bare" 20 mm på åtte timer, så jeg skal ikke klage på det bortsett fra at jeg er veldig lei regn nå. Så noen uker med tørt og fint vær hadde vært fint å få nå :-)
      Tusen takk! Så synd at det ikke er flere sommerfugler hos deg nå. Jeg håper på å få sett flere her til uken før det er for sent.

      Hilsen Marit

      Slett
  8. Smukke billeder - jeg har ikke mange solhatte, og heller ikke mange sommerfugle. Håber det bliver bedre næste år.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Du må få deg flere solhatter så kommer nok også sommerfuglene. Men du må ha et hjørne av hagen til brennesler. Mange forskjellige sommerfugler legger egg på brenneslene, og de er helt avhengige av de for å få formert seg slik at de blir klekket til sommerfugl larver neste sommer.
      Klem

      Slett
  9. Dine pseudata iris er godt nok imponerende med deres lange blomstring. Selvom der varsles risiko for skybrud, ser det ikke ud til, at vi får regn i dag. Vi har også haft besøg af admiralen, men der kom kun ganske få.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er intet mindre enn imponerende, og jeg har aldri hatt en så lang blomstring noen gang. Jeg delte de for to år siden, og i fjor blomstret nesten ingen. Så i år har de virkelig vært helt fantastiske. Vi fikk regn i går, men "bare" 18 mm. Vanlig regn eksisterer ikke mer.
      Jeg har kun sett en admiral her, så det er ikke mange her heller.

      Slett
  10. Meget smukke billeder, Marit - og dejligt at se at du har mange sommerfugle. De er jo desværre ikke her længere. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Det er først nå de har kommet hit, men det er synd at de ikke er hos deg mer. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  11. Jeg glæder mig over dine sommerfuglebilleder, jeg kan desværre ikke vise lignende billeder. Her var der nogle få sommerfugle først på sommeren, nu ser jeg desværre ingen.
    Det er imponerende med en iris, der næsten blomstrer hele sommeren. Mange iris har jo en meget kort blomstring.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, og det er jo fint at du kan glede deg over de. Her har det ikke vært noen sommerfugler før nå. Ja, det har vært en lang blomstring på de. Det som er så spesielt med de er at de har fire blomster på hver av de. De er også de siste som blomstrer av de jeg har.

      Hilsen Marit

      Slett
  12. Te quedaron preciosas las fotografías, este año se ven pocas mariposas por aquí. Que tengas una feliz semana.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I have seen many of them the last days. I'm so happy about it.
      Have a nice week you too.

      Slett
  13. Hej Marit,

    Vackra sensommarbilder från din trädgård och nu är det verkligen full fart på fjärilarna. Hos mig är buddlejan en stor favorit tillsammans med solhattarna och anisisop. En iris som blommar under tre månader måste vara väldigt ovanligt och vacker är den också. Vilken önskeväxt!

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Tusen takk. Ja, nå har de virkelig våknet til liv her. Buddleia og solhatter er favoritter her også. Jeg kjøpte en anisop i vår, men det er bare biene som besøker den her. Det kommer jo av at jeg har så mange av de her. Jeg delte mange av de for to år siden, så egentlig har jeg veldig mange av de her nå. Jeg er så glad i blomstene på de :-)

      Ha det godt!

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...