lørdag 5. august 2023

Hostablomstring...

 Jeg vil i dag vise blomstene på diverse hosta. Jeg må innrømme at jeg har hosta i hagen på grunn av de flotte bladene og mønstrene i bladene, men alle hosta blomstrer i løpet av sommeren. Blomstene er nok ikke det hosta er mest kjent for. Noen har vakre blomster i hvitt eller lys lilla, og noen få har mørkere lilla blomster. Jeg pleier å klippe bort stilkene når de har blomstret en stund, for etter en tid er de ikke så pene. Noen av de hosta som er helt grønne setter mengder av frø, og de spirer veldig lett. De må jeg rett og slett luke de bort. Eksklusivt ugress! ;-)


Hosta kan få mange blomster på en gang.


Siden jeg er så glad i hvite blomster så er denne en av mine favoritthosta i hagen.


Dette er en minihosta med veldig søte små blomster.  





Mange blomster på en gang ja...


En gigantisk blomsterknopp! 


Sånn ser hele planten ut. Den er en av de få jeg husker navnet på av alle de jeg importerte. Den heter 'Bamse', og er et annet ord vi bruker her i Norge for bjørn. 





Denne er også en minihosta, og den heter 'Blue Mouse Ears'



Denne har mørk lilla knopper, og gule blader. Den heter 'Hydon Sunset'. En vakker kombinasjon synes jeg :-)
Det som vokser i bakgrunnen og ligner på brennesle er ekte kattemynte. 



Denne vokser sammen med en tidligblomstrende clematis. Den breier seg utover blant hostabladene, og det synes jeg er helt ok. Jeg liker at plantene tar seg til rette på den måten :-)

God helg/weekend!

22 kommentarer:

  1. Så nydelige de er. Skulle sett pm jeg fikk til noen av dem også. Trenger de mye stell?

    SvarSlett
    Svar

    1. Hosta behøver ikke mye stell. Litt vann i tørkeperioder, og plasseres skyggefullt. De tåler omtrent alt.

      Slett
  2. Hej Marit!
    Du har så stora fina exemplar av hosta. Hoppas att mina också växer till sig. Har inte haft dem så länge, men fyller på med nya varje år. De ser ut att trivas trots att de växer lite torrt och skuggigt. De som inte ser ut att må så bra är Praying Hands, dem tror jag att jag skall flytta. Jag tycker om blommorna, men de blir skräpiga då de blommat klart. Men då är det bara att klippa bort dem. Den mörk lila var fin. Har också de små musöronen.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar

    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Det gjør de helt sikkert, for mine har også vært små en gang. Praying Hands er en vanskelig hosta, og den trives ikke så godt her heller. Hostablomster pleier jeg å klippe av etterhvert, for de er bare pene akkurat når de blomstrer. Ja, den er så fin. De museørehostaene er så søte, og det finnes noen flere sorter av de.
      God helg!

      Slett
  3. The great thing about Hostas, Marit, as you know better than I of course, is that they need very little care, so for the gardener who does not have a green thumb, or a great deal of time, they are the ideal plant. It sometimes seems to me that every garden has Hostas. There is great variety too. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes David, they need very little care, and they are perfect plants for every garden expect places who is very dry. Yes, they are an ideal plant. There are 70 species and over 3000 registered varieties of hosta! So there are very many to choose from.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Hello Marit,
    Your Hosta blooms are beautiful, it is nice to see there are so many. I like that giant flowers and the dark purple blooms, they really are all beautiful. Take care, have a happy weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, they produce a lot of flowers. Take care you too, and have a nice Sunday!

      Slett
  5. Ja, der er stor variation i hosta-blomster. Nogle holder sig fine længe og andre ser hurtigt lidt trætte ud. De hvide og de blå er mine yndlinge, og dem der ser kedelige ud klipper jeg simpelthen af - ligesom dig. Det er en flot samling du har!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er stor variasjon på de. De aller fleste er lys lilla, og mange av de blir dessverre fort stygge. Ja, det er bare å klippe de av. Tusen takk.

      Hilsen Marit

      Slett
  6. Mens de er helt nyudsprungne, er mange hostablomster smukke, og nogle har ligefrem en sart duft. Men når de er afblomstrede, og bladene samtidig begynder at se trætte ud, fristes jeg I den grad til at klippe dem helt ned.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er jo det med en gang. Etter en tid klipper jeg også de bort. De visne blomstene legger seg på bladene, og da blir de også stygge.

      Slett
  7. Hvor er det smukt at se blomsterne på dine hostaer! Men det er nok bladene og de forskelige grønne nuancer, jeg holder allermest af. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, blomstene er jo pene å se på, og spesielt når de er nye. Ja, sånn er det med meg også. Men blomstene er jo en ekstra bonus! Klem fra Marit 🥰

      Slett
  8. Hei Marit, for et mangfold av hostaer du viser! Har jo noen jeg også men alle i krukker pga altfor lite plass. På den måten får de jo ikke utfolde seg slik de bør men alt er bedre enn ingenting;-) Har nettopp kommet hjem fra ferie i Nederland hvor hortensiaer av alle slag står på det vakreste nå. Blir jo mest betatt av Annabel jeg da som det ofte er mange meter av... sukk, sier jeg bare.... Men ellers synes jeg at jeg har vært flink...kjøpte ikke noe, bare 5 fuksia stiklinger ( ja, jeg vet at jeg skal slutte med fuksia pga av varmen her) og en aeonium (som var planen) og en hosta som blomstrer veldig sent og skal dufte... .. hysj...
    Ellers har sommeren tatt seg en pause her og det regner og blåser nesten natt og dag. Og temperaturen?? Akk og ve... 13 "varme" idag... koser meg inne med strikketøy ;-)
    Hilsen Annette

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Annette!
      Ja, jeg har nok over 500 hosta her. Da blir det et stort mangfold. Hvis du ser tilbake på de andre tidligere innleggene om hosta så ser du mer av galskapen. Ja, det er bedre enn å ikke ha hosta i det hele tatt. Mye bedre! Det høres så flott ut. Ja, da har du vært flink. Det hadde ikke jeg klart. Vi har faktisk hele 20 grader her nå, men i morgen kommer et fryktelig uvær som skal vare i to dager og gi fra seg hele 90 mm med regn og vind her. Det har regnet veldig mye i det siste, så det er fare for ras og jordskred. Det er faregrad rød, og det tror jeg aldri at jeg har sett her angående regn.
      Jeg gruer meg til det...
      Kos deg masse med strikketøyet!
      Hilsen Marit

      Slett
    2. Har lest om "Hans" i VG og krysser alt som krysses kan at det går bra!!! Det har vært altfor mye regn her også og i en by i nærheten kom det hele 30 cm med hagl før helgen. Skremmende hvordan klima forandring vises etterhvert. Tenker på dere!! Klem

      Slett
    3. Tusen takk. Ja, dette nye klima vi alle har fått er skummelt og skremmende ja. Klem

      Slett
  9. Hej Marit,

    Jag tillhör de som tycker att (de flesta) hostablommor är fina även om de, precis som andra med blomställningar med många blommar, kan se lite skräpiga ut med tiden. Tror inte jag lyckats få någon fröplanta från en hosta än men det vore en kul upplevelse och verkligen ett lyxigt ogräs.
    Dina hostor ser fantastiska ut och blommorna gör dem inte sämre.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Jo, men mange av de er veldig fine når de er nye. Jeg klipper de først av når de begynner å se stygge ut. Noen ganger glemmer jeg det, og noen av de som nevnt setter veldig mye frø. Jeg har jo veldig mange hosta, og flere av de sette spiredyktige frø. Så jeg har frøplanter som jeg har latt stå noen steder. Det er jo litt morsomt med egne frøplanter også :-)
      Tusen takk.

      Ha det godt!

      Slett
  10. Se ven bonitas, me gustan mucho. Besos.

    SvarSlett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...