torsdag 24. august 2023

Spennende oppdagelser, og et vellykket eksperiment...

 Her om dagen da jeg var ute i hagen oppdaget jeg en veldig liten sommerfugl som jeg aldri har sett før. Det kan jo hende at den har vært her tidligere, men jeg har altså ikke sett den før. 


Bildene er tatt med zoom, og sommerfuglen er i virkligheten veldig liten.



Det er altså denne lille sommerfuglen jeg fikk "fanget". Den heter Ildgullvinge/ Lycaena phlaeas. I forhold til "vanlig" størrelse på sommerfugler var denne veldig liten. Det er morsomt å oppdage noe nytt i hagen!

-------

For noen dager siden oppdaget jeg noe som jeg lenge har håpet/ventet  på. Jeg så først bare noen blader, og så oppdaget jeg også to blomster. I fjor på omtrent samme tid som nå plantet jeg ut mange små alpefioler / Cyclamen coum/hederifolium som jeg hadde sådd inne om vinteren. Jeg plantet de i knust leca med bare litt jord, og de ble også plantet i en svak helling. I vinter var det -19 grader før jul og da hadde vi ikke fått noe snø enda. 

Jeg hadde to små C. coum som blomstret i vår, så jeg visste at de hadde klart seg. At alle de de C. hederifolium også har overlevd er nesten ikke til å tro! God drenering er åpenbart det som skal til for å lykkes med de her. Jeg synes at både blader og blomster er så fine på de.  Jeg har tidligere kjøpt knoller av de, og de har dødd alle sammen. Så min teori er at når jeg sår planter selv og de vokser opp i mitt klima her gjør at de overlever. Jeg snakket i fjor med en mann fra Canada på et Cyclamenforum. Han sa at der han bodde kunne det bli -30 grader om vinteren, og at de overlevde der likevel. Så nå er jeg overbevist om at de klarer seg her til tross for barfrost og kulde. 


Som det ses på dette bildet så er det flere blomsterknopper på gang!




Alle bladene er forkjellige siden de er sådd fra ulike frøblandinger.


Dette bildet ble tatt i går. Det kommer stadig nye blomster!


Nå har jeg strødd ut et middel som grevling og mus ikke liker i området der. Om jeg får ha blomstene i fred i år gjenstår å se. I fjor ble nesten alle blomstene klippet tvers av enten fugler eller mus. Jeg følger spent med nå og håper på det beste.

 Jeg sådde nye cyclamenfrø i vinter, og nå skal jeg lage et nytt bed og plante de ut i det samme området. Dette er veldig morsomt å lykkes med dette for meg som har prøvd å få disse plantene til å overleve her i mange år. En skal ikke gi seg så lett! :-)
Nå håper jeg på at noen hvite blomster av disse også skal dukke opp. Enn så lenge er alle blomstene rosa, men jeg klager ikke på det. Jeg er glad bare de blomstrer. 

28 kommentarer:

  1. Jag får nu säga grattis i dubbel bemärkelse. Dels till den fina lilla fjärilen som jag aldrig sett eller hört talas om. Och så till dina cyklamen som klarat barmarksvintern. Vilken glädje att få se dom dyka upp. Håller tummarna för att några vita blommor ska dyka upp också.

    Önskar dig en fin torsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Den hadde ikke jeg heller hørt om før. Ja, det er så morsomt at de har overlevd her. Jeg håper jo på det ja, for jeg har sådd flere som skulle bli hvite.

      Ha en fin torsdag du også!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Nei, den som gir seg har tapt. Det er nydelige blomster. Det hender jeg kjøper noen til å ha inne i potter, men det er sjelden de lever særlig lenge. De blir nok trolig druknet skjønner jeg på det du skriver. Nå kan jeg prøve igjen, og se om jeg får de til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er bare sånn det er. De er så vakre ja enten de har store eller små blomster. De skal ikke ha mye vann nei. Vann de på skålen, og bare veldig sjelden oppe i potta. De liker ikke å ha det varmt, så et kjølig vindu uten sol er perfekt for de. Lykke til!

      Slett
  3. Hello,
    It is wonderful to see beautiful new surprises, a pretty new butterfly and your beautiful flowers. Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Yes, it's so nice to see new surprises in the garden. Thank you. Take care you too, and have a great day!

      Slett
  4. It is always a thrill to make new discoveries, Marit, and I am very happy that you were there to take a picture of the little butterfly. The flower would have still been there later! It looks to me that after a bit of a slow start this year, due to winter being unwilling to finally go away, you have had a very successful year. I know that your granddaughter helped you for a while so I have no doubt that it was her steady hand that made the difference. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's very nice to do so, David. I'm very happy about it too. It was so small, and it was just luck that I was in the garden just when the butterfly was here. Despite a lot of rain, it has been a nice summer. Yes, it is probably her work here that has made the big difference :)
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  5. Dejligt at du haft besøg af en lille ildfugl, som den hedder på dansk - jeg har den også i haven, selv om der nu ikke længere er flere. Dine yndige små, lyslilla blomster ligner dem, man kan købe her til jul: alpeviol. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var bare helt fantastisk å få besøk av den. Så fint navn på den da!
      Alt er nok litt senere her. Ja, de er veldig små alpefioler som jeg har sådd. De finnes i mange størrelser og farger.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  6. Det er ikke underligt, at du blev ganske høj af begge opdagelser. Cyclamen har jeg også sået I efterhånden mange år. I de senere år har det dog været lidt problemfyldt, fordi vi har disse lange perioder med henholdsvis tørke og regn. For meget af begge dele er ikke godt for frøsåningen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo overraskende begge deler. Ja, du har jo lang erfaring med det. Jeg sår de alltid inne, for da føler jeg at har mer kontroll. Nei, det er sant. Her har det regnet så mye i det siste at jeg er glad for at de har god drenering.

      Slett
  7. Hei Marit, forstår at du ble glad! Hadde jeg også blitt! Kjenner til den lille sommerfuglen men også her har det blitt svært få av dem desverre. Samme med sangfugler (takket være skjæra som tømmer alle reder...har sett stygge ting)
    Har et "kvedetre" (cydonia oblonga) ved terrassen og under den plantet jeg 3 cyclamen i lila/rosa i forrige århundre engang, trodde at de hadde dødd for ingenting kom året etter ikke blader engang.... Etter flere år kom det plutselig noen få blomster opp i nærheten av de opprinnelige...og de var hvite!! I årenes løp ble det flere...jeg oppdaget at maur var ivrige med å bære frø rundt der hehe... Ingen naboer har...
    I helgen så jeg de første blomstene komme opp igjen og det er alltid både glede...fordi de er tilbake ... men også litt vemodig fordi for meg er det et tegn på at sommeren er på hell.
    Men størst er gleden fordi de små "flammene" lyser opp igjen under treet...og fremdeles er alle hvite :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Annette!
      Så fint at du kjenner til den! Ja, det var så morsomt å se en ny sommerfugl her. Skjærene gjør alltid mye ugang, og det har jeg sett her også. Så morsomt å høre da! Det er jo fint at de likevel overlevde. En vet jo aldri når det ikke kommer noen blader. De danner jo små "knoller" som tåler mye tørke. Maur er flittige til å ta med frø ja. Her sprer de frø av blåveis/ hepatica. Det synes jeg er bare bra. Blomstene er veldig fine ja. Denne sommeren har gått så hurtig. Jeg orker ikke tanken på høst og vinter, for her har det regnet så mye i sommer. Så heldig du er! De hvite er så fine.
      Hehe, det er veldig hyggelig! :-)
      Klem fra Marit

      Slett
  8. Ops..der føyk den ut... men som alltid er det Annette som skriver så mye hehe
    Klem til deg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, sånn er det noen ganger. Jeg svarte akkurat på det siste over her, så noen ganger går det litt fort i svingene :-)
      Klem til deg også!

      Slett
  9. Que suerte Marit, me alegro mucho. Un abrazo.

    SvarSlett
  10. Dejligt at de kom igen, jeg var også spændt på mine som jeg havde med, de er også så småt i gang med blomstringen.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er glad for det. Så bra da!
      Klem

      Slett
  11. Herligt med hele to nye opdagelser på samme dag Marit! Den lille ildfugl er meget smuk, og det var fint du fik taget billeder af den. Alpeviolerne er en rigtig succes-historie i din have, og ligesom med solhattene skal du altså bare så dem selv - så lykkes de. Tillykke!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var så morsomt! Jeg var nesten i sjokk da jeg så den, for jeg hadde aldri sett den før. Ja, sånn er det her når været og klima kan bli veldig kaldt om vinteren. Det er ikke alltid at de tingene spiller på lag her nemlig.
      Tusen takk!

      Hilsen Marit

      Slett
  12. Hej Marit!
    En riktigt söt liten fjäril, alltid trevligt att se dem i trädgården. I år har de varit färre till antalet.
    Det är fint med cyklamen, något som jag inte lyckas med. Brukar köpa någon till Jul, men de blir inte långvariga.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, den var både liten og søt.Det har vært færre her også i sommer, men mye av skyldes været tror jeg. Nå i det siste har vi hatt fint vær, og da har jeg sett mange sommerfugler. De er vanskelige å lykkes med ja. De er en uteblomst som ikke trives inne i varme rom dessverre.
      Ha det godt.

      Slett
  13. Grattis till gott val av planteringsplats och till blomningen. Tittade på min back med frösådder igår och tänker att jag ska sätta ut de nu i höst. Det är så fint när de där nätta små stjälkarna sticker upp och vecklar ut blommorna. De ser ju så sårbara ut.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er en fin tid å plante de ut på nå. De ser veldig sårbare ut ja. Tynne små stilker som bringer frem de søteste blomster. Det er så morsomt å lykkes med de nå.

      Klem, Marit

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...