fredag 11. august 2023

Mer augustblomstring, et dypt dykk i arkivet, og rosalilla toner...

 Jeg må bare si at jeg føler veldig med alle som har blitt berørt av  flom og har fått store ødeleggelser på hus og eiendom. Vi har vært veldig heldige her som slapp med skrekken. Bildene av flommene er mildt sagt skremmende, og den er ikke over mange steder enda. 

Blomster er alltid så hyggelig å se på synes jeg, og her kommer noen (mange) bilder som er tatt i går.


Solhatt / Echinacea 'Green Twister'. Den har jeg sådd selv. Om alle andre solhatter jeg har dør ut, så klarer disse seg. Heretter skal jeg så alle solhatter fra frø. Jeg har mistet mange av de jeg har kjøpt fra mange år tilbake, og det er jo litt  trist. Men sånn er det med solhatter, og de jeg har sådd selv klarer seg så fint.


Disse frøplantene har spirt etter solhattplanter som jeg kjøpte og hadde der i fjor. Det blir spennende å se hvilken farge de får. De vil kanskje blomstre til neste år.


Nesten alle disse er planter jeg har sådd selv bortsett fra de blå høstphloxene som skimtes så vidt bak der. Echinacea 'Green Twister' og Rudbeckia 'Sahara' trives godt i sammen 


Denne syrinhortensia "fant" jeg igjen i fjor da jeg holdt på i området hvor jeg lagde min lille skog. Jeg trodde at jeg hadde mistet navnet på den, men så begynte jeg å søke i bloggen. Jeg måtte søke på Bakker, for jeg jeg klarte å huske navnet på firmaet  som solgte den om ikke annet. De har lagt ned det firmaet for flere år siden, så det var ikke noe hjelp å få der. Etter mye om og men fant jeg igjen innlegget var skrevet helt tilbake til 2013 hvor jeg hadde skrevet opp navnet på denne. Den heter så mye som Hydrangea paniculata 'Magical Moonlight'. Den minner meg om en krysning mellom 'Annabelle' og 'Limelight'. Den er litt "uryddig" i veksten, men likevel veldig riktblomstrende.


Astilbe chinensis 'Purpurlanze' og en hostablomst. De kler hverandre synes jeg :-)


Denne A. chinensis 'Purpurlanze' setter sideskudd, og den har jeg delt og plantet flere steder her. Den blir over 1 meter høy, og blomstrer lenge.


Jeg har en lavere sort som heter Astilbe chinensis 'Pumila' og som vokser ved siden av dammen. Den blir bare  40 - 50 cm høy. 


Mer i rosalilla toner. Strandkattehale/ Lythrum salicaria



'Purpurlanze' igjen i et annet bed . Disse fargene går igjen mange steder her nå. 


Aksnøkketunge / Ligularia 'Garden Confetti' med sterke stilker og knallgule blomster. Vanligvis pleier det å sitte mange sommerfugler på disse, men i år har jeg ikke sett noen her. Det synes jeg er så trist, for jeg er veldig glad i sommerfugler.


Fra motsatt side. Temynte/ Monarda 


Denne står i bakkant av den igjen. Den er dronningen i hagen akkurat nå. Syrinhortensia/ Hydrangea paniculata 'Limelight' som har enormt med blomster akkurat nå. 


Nok en syrinhortensia som vokser rett nedenfor den igjen. 'Magic Fire' heter den.


Clematis 'Mandy' som fortsatt har mange knopper. Alle disse sju siste bildene er tatt fra samme bed.

God helg/ weekend!

24 kommentarer:

  1. Det er ganske forfærdeligt med oversvømmelserne i Norge - men hvor er jeg glad for, at det ikke har ramt jer. Din have er bare så smuk, sikke dejlige billeder. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er fryktelig med flom her i Norge akkurat nå. Det er jeg også!
      Tusen takk. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  2. Ja, det voldsomme vejr efterlader jo nærmest folk i choktilstand, og måske kan dine billeder af smuk augustblomstring være til beroligelse. Flot du selv har sået alle dine solhatte! De trives sikkert vældig godt i gruset. Flotte astilber og Hortensia også - men hvor er sommerfuglene henne i år? Her er der heller ikke nogen endnu.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert. Det kan jeg jo håpe på :-)
      Tusen takk. Ja, solhattene jeg sår overlever her, og det gjør dessverre ikke de jeg kjøper. Ja, grusen gjør at de overlever, for solhatt tåler ikke å være våte på bena. Ja, hvor er sommerfugene hen? Det er så trist at det ikke er noen å se nå. Jeg håper likevel at det kommer noen i år også!

      Hilsen Marit

      Slett
  3. I am very relieved that you have not been directly affected by the destructive floods in Norway, Marit, although tragedy for one is tragedy for all. The solace of your garden is especially important at times like this. Hugs and kisses- David

    SvarSlett
    Svar
    1. We have been very lucky here where I live. We got a lot of rain, but not flood here. Yes, that's true. We are a small country after all. Thank you.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Elva forbi hos meg har sunket med en meter, så der er det bare vanlig stor elv nå. Men jeg og minste datter kjørte en liten tur til Hønefoss for å se i går kveld etter middagen. Der var det mye vann. Jeg jobber i utkanten av Hønefoss og ser ikke noe til det på vei til og fra jobb. Men vi gikk langs sperringene og tok noen bilder i går, i avisa i dag så er det vann der vi gikk i går ved sjutiden. SÅ elva vokser mye ennå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja jeg vil tro at du har sett flom både her og der rundt der du bor og jobber. Jeg så på tv fra Hønefoss i går, og det er skremmende å se på sånne vannmengder. Toppen blir kanskje nådd i dag snakket de om. Nå er det utrolig nok ikke meldt så mye regn fremover, så det er lov å håpe på at det tørker opp litt nå. Det har vært sol i hele dag her 😊

      Slett
  5. Hej Marit!
    Det är inte trevligt med alla översvämningar och mängder av vatten som forsar fram. Det såg inte alls trevligt ut, på nyheterna. Skönt att du inte har blivit drabbad. Blev överraskad igår då jag skulle vattna hos dottern. Ån hade svämmat över, båda hennes växthus var det översvämning i. Krukorna låg och simmade omkring. Nu är det inte trevligt men det är värre då folk får sina hem förstörda.
    Dina hortensior är så fina, jag har två som jag skaffat ganska nyligen. Jag har tänkt likadant att jag inte kommer att köpa några Solhattar mera. De överlever inte, så då är det bättre att så själv.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Nei, det er ikke noe hyggelig når det kommer så mye regn, og det blir flom. Bildene på nyhetrne åer til å bli sjokkert av. Jeg er glad for det ja. Oi, det hørtes ikke bra ut. Håper det blir i orden igjen hos datteren din i drivhuset. Nei, når folk får ødelagt hjemmene sine er det så klart mye verre.
      Tusen takk. Jeg kjøote to solhatter i dag, for jeg klarte ikke å la være ;-)
      De var veldig fine. Ja, jeg var bestilt frø av solhatt og rudbeckia som jeg skal så til neste år. Det gleder jeg meg til.
      God helg!

      Slett
  6. Jeg har nydt alle dine dejlige billeder. Førstepræmien går til billedet af astilben, der står ved kanten af havedammen.
    Det var et større detektivarbejde, du var på, for at finde navnet på din hortensia. Jeg vil også helst have navne på mine planter, men det er ikke altid, der følger navn med, hvis man får planter foræret eller køber dem på havemarkeder.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, jeg måtte hirkelig lete gjennom bloggen, for jeg visste at jeg hadde skrevet inn navnet på den. Ja, sånn er det bare. Vi vil jo helst vite det så klart, men som du sier så er det ikke alltid at vi vet det. Senest i dag kjøpte jeg ti solhatter uten sortsnavn. Det irriterer meg at de ikke kan sette en etikett med navn på, men sånn er det flere steder som selger planter.

      Hilsen Marit

      Slett
  7. Svar
    1. Thank you. Have a nice weekend you too!

      Slett
  8. Dejlige billeder, jeg kan godt se, at jeg mangler mange, men nu har jeg ikke længere så god plads.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, jeg kan tenke meg at du mangler mange planter, men det var det med plassen da :-)
      Klem

      Slett
  9. Oversvømmelser eller naturbrande: hvad der er værst, er umuligt at afgøre. Begge dele må være helt frygtelige at opleve. Purpurlanze har en utrolig flot, dyb farve. Under tørken var jeg bange for, at den ville visne helt ned; men tværtimod er den nærmest flottere end nogensinde.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er ikke godt å si hva som er verst. Det er garantert fryktelig begge deler. Ja, den er en flott staude på sensommeren. Så bra da! 😊

      Slett
  10. Så nydelige blomster og farger! Jeg har en stor syrinhortensia som blomstrer rikelig nå, med kjempestore blomster. Men når det regner, blir blomstene så tunge at de nesten knekker, grenene bøyer seg ned. Men i dag er de oppe og smiler igjen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, de er så fine nå, men blomstene blir tunge i regnvær ja. Akkurat i dag har det vært sommer og sol igjen her med 22 grader. Helt herlig! :)

      Slett
  11. Tus flores como siempre preciosas. Me alegra saber que todo está bien por ahí, siento tristeza por todos los demás. Un abrazo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, it's very sad to see all the damages. A hug.

      Slett
  12. Hej Marit,

    Storslagen blomning i din trädgård och din 'Limelight' gör verkligen skäl för att kallas trädgårdens drottning. Jag delar dina erfarenheter av köpta solhattar och har slutat köpa alla nya, många gånger väldigt vackra, sorter och litar i stället på frösådder. 'Green Twister' ska snart till att blomma här. 'Mandy' flyttade in i våras och hann blomma med en blomma innan rådjuren betade ner den. Nu verkar den växa tillbaka och jag hoppas få se blommor igen nästa år.
    Härligt att se dina fina bilder!

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, "hun" troner øverst i hagen, og kan kalles dronning og i år har den veldig mange blomster. Ja, kjøpte solhatter produsert i Holland tåler ikke klima her dessverre. Så bra da! 'Green Twister' er så fin og den tåler virkelig mye. Det var godt at du fikk kjøpt den, men sånt at rådyrene beitet den ned. Men den kommer helt sikkert tilbake til neste år ja. Tusen takk.

      Ha det godt!
      Hilsen Marit

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...