tirsdag 1. august 2023

Hostagal eller gal av hosta...del 2

 Jeg har nå tatt nye bilder av de samme hostabedene, bare at det er ca. to måneder i mellom bildene i forrige innlegg.  Jeg ville bare sammenligne for å se om plantene har vokst  mye på den tiden. Jeg har tatt bildene motsatt vei, men det er altså fra de samme bedene. 


Dette er lengst til venstre der jeg har mange bregner. Disse har vokst mye i de senere årene. De skulle nok ha vært delt, men da må jeg bruke øks. Det blir nok ikke noe av. 


Denne til høyre heter 'Sagae'. Den har blitt utrolig stor. Hosta er delt opp i fem størrelser. Mini, small, medium, large, og extra large. 'Sagae' er uten tvil XL :-)


Disse står innimellom bregner og lønner. Hosta trives veldig godt i skyggen.


Dette er helt i høyre enden av det nedre bedet. 


Da har jeg svingt opp til den øverste delen av bedet. Foran her vokser det flere sorter asters. Der har de sol hele dagen når det er sol vel og merke. Derfor måtte jeg plante de der, for uten mye sol rekker de ikke å blomstre her dessverre.


Her vokser også en lav hengeblødbøk/ Fagus sylvatica purpurea pendula sammen med japanske lønner/ Acer palmatum 'Atropurpurea'.
Jeg så glad i de mørke bladene som kontrast til alle de grønne hosta som vokser under de.


Foran her har jeg også to hvite løyntnantshjerter/  Lamprocanos spectabilis 'Alba' som jeg klipte ned etter blomstring i juni. Nå blomstrer de igjen :-)


Her ved siden av hosta vokser trillium og heuchera som er så vidt synlige nå. 


Bedet ligner egentlig et stort lappeteppe.


Det røde bæret som synes foran her er en frøkapsel av trillium. Jeg håper at de vil spire i jorden under de. 


Denne gule lønnen/ Acer shirasawanum 'Jordan' kjøpte jeg for et år siden, og den har virkelig slått seg godt til her blant alle hosta plantene.


Her er den lønnen som så så tørkeskadet i forrige innlegg. Siden den ble plantet i slutten av juni har det så og si bare regnet her, og nå har den kommet seg. Planen er å stamme den opp etter som den vokser og få greinene høyere opp over hostaene. Det tar nok noen år, men hage er ikke så godt å holde på med for utålmodige sjeler ;-)
Jeg har masse tålmodighet, og vet at lønner vokser ikke så fort av denne sorten som heter Acer palmatum dissectum. 'Garnet Green' heter denne varianten.
Så det er bare å smøre seg med tålmodighet og vente...


Et langt kikk nedover i hagen!



Dette er i enden av bedet. De grønne bladene innimellom er kuleprimula som selvsår seg rundt i hele bedet. Jeg lar de få vokse, for de blomstrer tidlig på våren før hosta har fått breiet ut bladene sine. Jeg liker at planter sprer seg utover så sant det ikke blir for mange av de. Jeg liker godt at naturen blir litt "vill". Jeg bor i et område med skog på alle kanter, og da passer min ville hage godt inn.

Konklusjonen er at plantene har vokst mye på to måneder. De er større nå naturlig nok. 

Så litt om været. Juli måned har bestått av veldig mye regn, og det har kommet  hele 170 mm her. Plantene stortrives med alt regnet bortsett fra rosene som råtner. Jeg håper at august blir tørrere, og at vi får mer sol. I dag starter den siste sommermåneden i følge kalenderen, og det liker jeg ikke å tenke på. Det snødde siste gangen 1.mai, og våren var kald. Det var kun juni som var sommer her med tørke og fint vær ontrent hver eneste dag. Jeg lever i håper om at august blir en fin måned!

30 kommentarer:

  1. Helt makalöst vacker bladgrönska hos dig Marit! Jag bara sitter här och njuter. Är ju själv väldigt förtjust i blad och främst hosta som jag tycker är en fantastisk växt. Det är så roligt att se hur olika bladfärger lyfter fram varandra. Och bilden när man ser långt ner i trädgården är fantastisk.
    Regnet har varit bra för växterna men visst vore det bra om augusti kunde komma med mer sol och att sommaren kommer att dröja kvar in i september.

    Önskar dig en fin tisdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita! Ja, blader i forskjellige nyanser er så fint, og der er hosta helt unike. De passer inn over alt, og de er bare så vakre alle sammen.
      Ja, jeg håper på en tørrere august enn det juli har vært. Det hadde vært godt å få litt sol og varme igjen nå. Vi får se!

      Ønsker deg også en fin tirsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Fantastiske billeder - igen! Dit 'lappetæppe' af skønne bladplanter er så smukt Marit, og jeg kommer næsten til at tænke på et bølgende hav, og de mange ahorn som hæver sig op over med deres fine spinkle blade giver også flot kontrast til Hosta'ernes kraftfulde udtryk. Forstår din tilfredshed med dette super-frodige bed, hvor du har sørget for så megen variation med ganske få arter. Det vildtvoksende er også målet her hos mig, og det er en stor fornøjelse at få jorden dækket overalt, men det tager nogen gange sin tid. Tålmodighed er nødvendig, som du skriver, men du er jo også godt hjulpet af den megen regn i juli. Nu vil vi gerne have en fin eftersommer!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Ulla. Ja, jeg prøver å få det til å se viltvoksende ut. Når jorden er nesten helt dekket blir det også lite luking. Ugresset får ikke fotfeste der. Lønnene og bøkene er jeg også så glad i, og det er nettopp på grunn av kontrasten de lager med sin mørke røde farge.
      Tålmodighet er en dyd heter det, og det må en nesten ha for å holde på med hage. Rom ble ikke bygget på en dag, og det blir ikke en hage heller.
      Ja, alt regnet har bare gjort hagen godt. Ja, det vil vi gjerne ha nå!

      Hilsen Marit

      Slett
  3. It seems to me, Marit, that every garden in the world has Hostas since they are so easy to take care of, appear every year and can be divided easily and transplanted. Yours look healthy and beautiful. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes David, hosta grows everywhere. It's a plant who us much used here in Norway too. It grows from south to north. Thank you.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Hello Marit,
    You garden looks so lush and beautiful. I love the ferns and all the Hostas. Take care, have a great day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen
      Thank you so much. Take care you too, and have a wonderful day!

      Slett
  5. Your garden is absolutely wonderful!

    SvarSlett
  6. Ja Vi må tage vejret som det er, det kan vi ikke lave om på, men sikken en flod af hostaer du har, det er flot. Jeg havde også mange, her er ikke så mange, men det skal nok komme. Vi planter mellem rødderne i min lille skov, det er lidt svært, men manden klarer det. Jeg havde også Acer dissectum i min gamle have, den er godt nok ikke stor, men meget flot i efterårsfarver.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, sånn er det og det må vi bare godta. Tusen takk. Ja, det er bare å plante flere flere hos deg. Jeg kjenner til det med røtter, men hosta er heldigvis lett å få til å vokse bare en har fått de litt ned i bakken. Jeg kjøpte nettopp en ny dissectum, og nå blir de formet slik at de blir høyere. Jeg har en gammel nede i hagen, og den er veldig bred og lav.
      Klem

      Slett
  7. Son todas preciosas, me encantan. Besos.

    SvarSlett
  8. These are very beautiful plants of this norwegian garden. They are wonderful and precious. In Mallorca today all is dry, its a pity because there is no rain. We stay to 36 C degrees.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Oh, that sounds very hot. Today it was 20 C here.

      Slett
  9. Hej Marit!
    Det ser alldeles underbart ut med alla hosta i olika gröna nyanser, och med de Japanska Lönnarna i andra färger som tittar fram emellan dem. Du har verkligen lyckats få till vackra planteringar.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  10. Boa tarde. Como eu gostaria de estar nesses lugares maravilhosos dessas belas imagens.

    SvarSlett
  11. Fantastiske billeder, Marit, og dejligt at din løn er kommet sig efter regnen. De mange forskelige grønne nuancer i din have er noget af det smukkeste. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, heldigvis kom den seg bare den fikk nok regn. Grønne nyanser er hosta ekspert på.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  12. Er det første år, at dine hostaer danner sådan et tæppe? Jeg mindes i hvert fald ikke, at du har vist billeder af det før. For nogle år siden besøgte vi en have med lignende store flotte partier med hostaplanter. Desværre var de voldsomt angrebne af snegle, men dine er jo friske og frodige.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er nok ikke det, for dette øverste bedet fant jeg bilder av allerede i fra 2012. Men det var først i 2017 at to bed ble slått sammen. Etter det har de bare vokst mer og mer i sammen. Det er dessverre snegler her også, men ikke mange. Det ser ut som hosta får stå i fred her.

      Slett
  13. Så mycket fint du har!
    Fina hostor i olika gröna nyanser.
    Det har regnat mycket på svenska Västkusten också, men inte så mycket på Ostkusten, där jag befann mig delar av juli. Väldigt stor skillnad.
    Ha det godt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Ja, det er store forskjeller her også. Mye regn noen steder, og andre steder har nesten ikke fått regn. Store forskjeller ja.
      Ha det godt!

      Slett
  14. What a beautiful Green wall, and a real wonderfull garden.

    SvarSlett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...