søndag 30. juli 2023

Utbytting av døde clematis, og mange clematisbilder...

 Som jeg har nevnt noen ganger nå, så var sist vinter veldig hard her. Jeg har sett at det var tre clematis som ikke kom igjen i sommer. Tre nye har nå blitt kjøpt inn, og det er:

 'Super Nova' som er en viticella og som tåler nok litt mer enn de vanlige storblomstrende.

'Tie Dye'

'Alice Fisk'


Den clematisen som jeg viste sist gang og som var så lite fylt fant jeg navnelappen på i går. Det er faktisk ' Multi Pink' selv om min ikke ser sånn ut nå. Jeg har opplevd det samme med 'Multi Blue' også at den behøver noen år på seg før den får fylte blomster.


Dette er altså den fantastiske 'Multi Blue'. Den har blitt stor og kraftig i veksten sin i sommer.


På motsatt side av den samme  clematisbuen er det 'Pernille' og 'Black Prince' som vokser. 


Jeg hopper tilbake til 'Multi Blue' igjen, og ved siden av den vokser 'Purpurea Plena Elegans'. Jeg er så glad i fylte blomster, men har flest av de som er enkle i blomsten her.


Som denne som må hatt hundre blomster eller mer. C. 'Jackmanii Purpurea'


Denne kan blomstre med fylte blomster, men det gjør den ikke her.
'Piilu' heter den.


 'Dr. Ruppel'


Denne er en clematis som blomstrer to ganger i året. Først i mai, og nå i slutten av juli. Den heter 'Broughton Bride'


Denne er vanskelig å fotografere, for blomstene er så små. 
'Princess Kate' heter den. 


Dette er et bilde fra i fjor som er tatt veldig tett på og er forstørret. Bildet over viser hvor små blomstene egentlig er. Clematis texensis 'Princess Kate'


Denne er veldig vanskelig å fotografere, for den vokser så høyt opp i clematisbuen. Der er det selvsagt et bed under, og jeg kan jo ikke tråkke der ;-)
Men hvis jeg er heldig vil sikkert en eller flere blomster vri seg i løpet av august og gjøre det litt enklere å fotografere den. 'Mandy' heter den.


Dette er et bilde fra i fjor av den.

Jeg er veldig glad i clematis som dere skjønner, og håper at de nye vil trives her.

30 kommentarer:

  1. Hej Marit. Klematis er et herligt supplement til, hvad der ellers gror I haven, og blomsterne er smukke, både de enkle og de fyldte. Også her mistede vi nogle klematis henover vinteren. Det så i det mindste sådan ud; men I hvert fald to af dem er begyndt at skyde over jorden, så måske dukker de sidste op til næste år. Hvis dine også gør det, får du jo et sand klematisparadis til næste år.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja, det er helt sikkert at de er. De er spesielt verdifulle på sensommeren synes jeg da hovedblomstringen i hagen er over. Så bra at de har begynt å skyte på nytt igjen hos deg. Ja, jeg håper jo på at noen av de kan våkne til liv igjen.

      Slett
  2. Klematris og Iris er vel de nydeligste blomster som finnes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de har noen flotte blomster, og jeg er så glad i begge to.

      Slett
  3. Hej Marit!
    Du har så många fina klematis, tråkigt när de försvinner under vintern. Hoppas dina nya kommer att trivas.
    Viticella klematisarna trivs riktigt bra hos mig, de är tåliga. Skall spana efter den storblommiga.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, det er så kjedelig, men sånn blir det noen ganger. Ja, de tåler mye mer, og de finnes også med både små og store blomster. Ha en fin søndag!

      Slett
  4. Nu fick jag njuta av alla dina vackra clematis igen Marit. Men det är alltid tråkigt när växter försvinner över vintern. Jag måste säga att 'Multi Blue' är fantastiskt vacker. Den har jag faktiskt haft en gång i tiden. 'Mandy' är också väldigt vacker. Har en mycket fin färg.

    Önskar dig en fin söndag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg må jo vise frem alle som blomstrer her akkurat nå :)
      Det er så kjedelig når de forsvinner ja. Det synes jeg også. Jeg plantet den tre ganger før jeg endelig fikk den til trives her. Jeg liker også fargen på 'Mandy' veldig godt.

      Ønker deg også en fin søndag!
      Klem, Marit

      Slett
  5. Good morning, Marit. We don’t have any clematis in our garden but there are many along the street at other houses and they seem to be doing quite well this year. It does produce a beautiful display. Good luck with yours. I hope they will all survive the winter. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning David,
      Then you have a lot of clematis to look at. I guess your climate is great for growing a lot of plants. They grow usually well here too, but sometimes they die in winter. Thank you. Hugs and kisses, Marit

      Slett
  6. What a beautiful variety of Clematis, they are all beautiful blooms. It is one of my favorite plants!
    I hope they all continue to thrive. Take care, have a great week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Eileen
      They are one of my favorite plants too. I hope it too, and hope for a mild winter.
      Take care you too, and have a great week ahead!

      Slett
  7. Las Clemátides son unas flores que me encantan, tengo tres he plantado otra pero creo que se ha secado, tengo Multi Blue y es ideal, aunque me gustan todas. Un abrazo Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. A hug to you too!

      Slett
  8. Dine clematis er utroligt smukke - du bor jo i en ren botanisk have, Marit 🥰 Ville ønske, de ville lykkes her, men de går ud for mig. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, det er flere som har sagt det her også 😊
      Så merkelig at de ikke trives hos deg. Er det saltet fra havet som gjør det mon tro? Du har jo mildere vintre enn her. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  9. You have a great collection of Clematis. Like you, all mine (three of them) died a couple of years ago and since then I don't have the courage to replant any. I do like them lots! However I have to figure out why they died in the first place before I try growing them again. Thanks for the. posting today. Beautiful collection! You give me courage to try again!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Sometimes they die after a very cold winter. Maybe you should try clematis with a name who starts with Clematis viticella. They are very hardy, and tolerates a lot of gold weather. They comes in many colors. I hope you will try to plant some clematis again!

      Slett
  10. Älskade clematis! Så tacksam och rikblommande!
    Kram från Titti

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er så takknemmelige og ikke minst vakre.
      Klem fra Marit

      Slett
  11. Fine clematis. Jeg har lige købt en ny i madbutikken, jeg har ikke så mange i haven her.
    klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Du er heldig som får kjøpt clematis i matbutikken. De selges kun i gartnerier/planteskoler her. Du får det nok etter hvert!
      Klem

      Slett
  12. Så många fina Klematis du har i din trädgård och alla är olika och mycket vackra på sitt speciella sätt.Så tråkigt när vintrarna är stränga och en hel del dör i trädgården men det är ju ingenting att göra något åt man bor ju i det klimatet så vad som helst kan hända.Man är så glad när våren kommer och man ser att det mesta har överlevt det är som ett lotteri.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er kjedelig når planter dør i kalde vintre, men sånn er det bare. Ja, det er helt sant. Det er om et lotteri ja.
      Ha det godt.

      Slett
  13. Hei Marit!
    Det var en flott samling av klematis - lekre alle sammen! 'Purpurea Plena Elegans' var ekstra lekker da med sine fyllte blomster!
    En hard vinter, ja. Var sikker på at en klematis her var gått med i vinter. Men i slutten av juni dukket det opp noen skudd fra jorden. Like før blomstring på den nå :)
    Flott og stor samling av hosta du har også! Og så fint forsidebildet ditt er med alle nyanser og former i grønt!
    Ha en fin uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Edgar!
      Tusen takk. Ja, de fylte clematis er så fine. Så bra da! Ja, jeg håper at et par av de kan komme igjen, men den ene var helt død. Jeg har mange hosta ja, og jeg må jo ta bilder av de også :-)
      Ha en fin uke du også!

      Slett
  14. Hoi Marit, mooie bloemen. Ik hou van paars. Fijne dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi Caroline,
      Thank you. I love purple too. Have a nice day.

      Slett
  15. Hei Marit!
    Jeg bare beundrer din samling av Klematis, de er så nydelige alle sammen. jeg regner med at de står litt spredt rundt i hagen.
    - og litt imponert over at du holder orden på alle navnene....
    Ha en fin uke!
    Turid

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Turid!
      Tusen takk. Ja, de står på forskjellige steder i hagen. Når jeg har kjøpt de har jeg skrevet det inn i bloggen. Jeg hadde ikke hatt mulighet til å huske navnene ellers :-)
      Ha en fin uke du også!

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...