torsdag 6. juli 2023

Irishekken...

 Jeg har vist litt av irishekken tidligere, men nå vil jeg vise litt mer av den nå som den fortsatt blomstrer. Bildene er tatt over en periode på ca. tre uker.

Hekken lagde jeg for to år siden, og jeg tror ikke det er så mange andre som har en egen irishekk. Jeg vet i hvertfall ikke om noen andre som har det.

En må jo være hagegal og irisgal for å finne på noe sånt ;-)

Min datter heter Iris, og det sier jo litt eller alt om morens interesse for iriser. Det er en dille jeg har hatt i over 40 år!


Sånn så hekken ut 17. juni.



Denne Iris ensata som nevnt tidligere har jeg sådd selv, mens alle de andre jeg viser heter Iris x pseudata. De er altså en krysning mellom Iris ensata ( japansk iris) og Iris pseudacorus ( gul/ Yellow flag iris).
Denne ville gule vokser i mange norske elver, og er invasiv. Jeg har den i hagedammen, og jeg ser at frøene fra den spirer så fort de kommer i kontakt med jord. Så den er nok dessverre blitt et miljøproblem i elver og bekker rundt om i landet. 


Iris x pseudacorus.


Mange knopper!


Etter en stund hadde de strukket seg høyt opp, og jeg tror de høyeste er over 120 cm og kanskje mer. 


Se hvor høye de er!


"Hegrer" midt inne i irisjungelen...



'Shiriyuko'


'Take No Sato'

Jeg delte alle de jeg har av disse for to år siden , og i fjor var det få som blomstret. I år har de tatt helt av! Som dere ser på bildene har det vært veldig mange knopper i år. Dette er iriser som krever sin plass, og jeg ser allerede nå at de breier seg mer enn jeg trodde. Jeg får frisere litt på de når de er avblomstret så jeg kommer frem med trillebåren der igjen. ;-)





De er utrolig vakre synes jeg. Det ser ut som blekk som har rent utover...


Dette er 'Yukiyangagi'



Denne dukket opp her om dagen, og den kommer fra samme tue som den på bildet over her. Siden jeg har sådd de og de er en krysning så kan det jo dukke opp flere overraskelser etter hvert.



Disse to siste bildene tok jeg i går kveld før det begynte å regne. 
De er snart avblomstret, så det gjelder å nyte de siste nå.

38 kommentarer:

  1. Et paradis av en hage du har, Marit! Planter og dyr i skjønn forening...vet ikke hva jeg liker best men kan det bli bedre??? Irishekken din er jo bare fantastisk fin..og da i samspill med "fuglene" og vann... jeg ser i alle bilder at du elsker hagen din og går inn for den mer enn 100%!
    Her er det fremdeles meget tørt og det vannes og det vannes...grøss og gru for vannregninga som kommer i slutten av året:-( Nå er jeg igrunnen glad for at jeg bare har litt rundt og ikke den store hagen som jeg så gjerne skulle hatt...for det er nok slik det kommer til å fortsette i årene som kommer. Desverre!
    Kooose deg!
    Hilsen Annette

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anette! Ja, jeg elsker hagen min selv om det noen ganger er et ork og veldig mye arbeide. Her har vi fått over 50 mm med regn siden 1 juli, så nå er det ikke tørt her mer. Forstår godt at du gruer deg til vannregnigen. Her har jeg eget vann, så det slipper jeg å tenke på. Så synd da! Du hadde nok likt en stor hage :-)
      Ha en fin dag!

      Slett
  2. Iris er nydelige blomster. Jeg har ingen irishekk, men jeg har mange "tuer" med iris rundt på plenen. De blir store etterhvert, spørs om jeg ikke har gjort det "riktig" kanskje?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er de, og det finnes så mange sorter og varianter av de. Ja, det har du sikkert gjort. Mange iris vokser "utover", men dør i midten av tua etter hvert. Da er det på tide å dele de opp.

      Slett
  3. Wow for en irishæk, den er flot. Jeg har slet ingen iris her endnu. Jeg har fået en hvid foræret, den kommer nok først næste år. Jeg købte et par til søen, den ene druknede og den anden har ingen blomster i år, men det kommer vel.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det kan gå litt tid innen de blomstrer, men dine kommer nok i blomst til neste år.
      Klem

      Slett
  4. Jeg husker godt du havde et stort arbejde med at anlægge irishækken for et par år siden, og i år er den vel nok blevet fin. Skønne blomster som du altså har dyrket i mange år! Jeg er meget imponeret over den højde dine iris får, og kan se hvordan man kan blive næsten helt væk blandt blomsterne - sammen med tranerne. Jeg deler din fascination af blomsternes farver og mønstre, som ligner noget en gammel kineser kunne have malet med blæk... Så delikat!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du husker nok det, Ulla :-)
      Tusen takk. Ja, i år er de virkelig flotte. Jeg har dyrket iris i mange år ja, men disse høye her kjøpte jeg fra en import fra USA i 2017. De blir veldig høye ja, og en kan nesten hjemme seg bort blant de og tranene!
      Ja, de har noe innslag fra de japanske irisene, og ser ut som et maleri som noen kunne ha laget med blekk ja. De er så spesielle, og det er derfor jeg liker de så godt.

      Hilsen Marit

      Slett
  5. Hello Marit,
    Your Iris hedge looks beautiful, what a great idea. Love the birds in the jungle too. Beautiful photos.
    Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you. I like the birds too.
      Take care you too, and have a great day!

      Slett
  6. Hello, Marit: It will come as no surprise to anyone that you named your daughter after a flower. I am just glad that you chose something like Iris and didn’t go for Milkweed or Rhododendron! That would have been quite a burden to carry around for life. Of course, you could have named your son after a sturdy tree; that would have been appropriate too. He could have been Hickory, perhaps, or Hornbeam! The possibilities are endless. I think you should change your name too. I don’t know your last name but I am going to pick Svensen and your first two names as Hydrangea and Primula. So there you have it. You are officially renamed - Hydrangea Primula Svensen. Hugs and kisses, Hydrangea.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello David,
      No, I guess so :)
      Milkweed was never in my mind! I have two sons, David. One of them is named Robert, and my youngest son is named David. I could not give them plantnames. In Norway many boys are named Bjørn (Bear), and very few are named Ulv (Wolf).I have never heard about mens name have been a plant name. There are many girl names who is named after flowers. Linnea, Rose, Lily, Viola and many others. Haha, I'm not sure if I want to be renamed after all. Hugs and kisses, Marit

      Slett
  7. Svar
    1. Thank you. Yes, Iris is a beautiful flower.

      Slett
  8. Hej Marit!
    De är så vackra, fantastiska blommor i olika färger och former. Ser så fint ut med fåglarna mitt ibland alla fina Iris. Det är väl tranor.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      De er så vakre ja, og det finnes utrolig mange forskjellige sorter og farger i irisslekten. Der er det mye å velge i. Tusen takk. Ja, jeg tror det er traner de ligner på.
      Ha det godt.

      Slett
  9. Hej,så vackra dina Iris är de är verkligen ett smycke i trädgården även fåglarna pryder sin plats.Tack för fina bilder.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
  10. Så bra Marit. Iris både inne og ute.
    Jeg fjernet min forrige kommentar fordi den kom inn som et svar til forrige person som kommenterte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant Martin. Det er helt i orden, og det er lett å gjøre feil med det.

      Slett
  11. Hei Marit.
    Du har nok rett i det at det ikke er mange som har irishekk. Helt nydelig.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise
      Nei, det er nok ikke så mange som har det, og det er jo litt morsomt. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  12. Man må sige at valget af iris som hæk har været godt, selvom du uden tvivl har ret i, at det er et usædvanligt valg. Selv efter blomstringen står de jo fine og grønne og vælter ikke, når de engang visner.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er nok ganske uvanlig. Ja, de holder seg fine også etter blomstring, for bladene er så stive og grønne.

      Slett
  13. Det er så smukt at se dine billeder, Marit, og Iris er det fineste navn til din datter. En hæk af iris tror jeg ikke, jeg har set før. Sikke en god idé! Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Jeg synes også at det er et fint navn. Nei, og det har ikke jeg heller. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  14. Fin ide med en iris hæk. Sikke nogle flotte farver og smukke mønstre på dine iris.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja mønstrene på de er så fine.

      Slett
  15. Hej Marit,

    Så fin din irishäck har blivit och vilken fin miljö runt omkring. Så många olika fina irisar, den vita med "bläck" i synnerhet. Även när de blommat över kommer de vara fina men som du säger, kommer den nog behöva begränsas med tiden med tanke på hur bra den vuxit till.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Tusen takk. Ja, den hvite er min favoritt av de, for den er så ren og fin. Ensata slektskapet gjør at de blir veldig kraftige, så de må nok begrenses etter en stund.

      Ha det godt!

      Slett
  16. Oh, vilka fantastiska iris du har!
    Tycker också om dina fåglar.
    God helg!

    SvarSlett
  17. Eksklusiv hekk du har der! Synes de passer veldig godt til hekk, jeg, med nydelige blomster!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er virkelig eksklusiv! De kraftige ensata passer godt til hekk ja. Tusen takk.

      Slett
  18. Det var godt, du fik plantet din irishæk, for den er blevet meget vellykket, og så er den jo fin både med og uden blomster. Mon ikke også din datter synes, den er flot.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, den har blitt mer vellykket enn jeg trodde. De grønne stive bladene er dekorative uten blomster også ja. Jo, hun synes at den har blitt fin.

      Slett
  19. Se ven tan preciosos, me encanta el seto de iris. Un abrazo.

    SvarSlett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...