søndag 9. juli 2023

Flere irisbilder...

 Jeg har jo ikke bare iris i irishekken her, for jeg har iris mange andre steder også. Jeg har iris i dammen, iris i bed ved dammen, og jeg har også et veldig langt bed som jeg også lagde for to år siden som er nedenfor det store rosebedet. Noen av bildene er tatt for to uker siden, og noen er tatt nå nettopp. Det ble mange bilder i dag, men det gjør jo ikke noe... :-)



Iris sibirica 'Lavender Stiples'


Iris sibirica 'Frilly Vanilly'


Disse bildene av Iris x pseudata er ikke fra de som er i irishekken, men fra det lange irisbedet. 



'Ryugan'


'Kinshikou'


Iris sibirica 'Rigamarole'



'Tsukiono'


 'Shiryukyo'



Iris pseudacorus x 'Berlin Tiger' som er krysset frem av Tomas Tamberg i 1988. 


Humlene er også så glade i iris.



Iris er humlemageter, for de surrer rundt de veldig mye. 






Disse vokser ved kanten av dammen, og alle bildene av disse er fra forskjellige planter. De heter Iris ensata 'Gracieuse'. Til å være en I. ensata er denne navnesorten liten av vekst. Disse bildene ble tatt 29.juni.





Her blomstrer 'Yasha'  sammen med Rosa mundi.


Den har så nydelig  farge.


Disse bildene ble tatt på fredag.


Denne helt hvite dukket plutselig opp i bedet. Den kan komme fra en rot som jeg plantet for mange år siden. Det er morsomt at den ville blomstre nå.



De blomstrer veldig lenge selv om en blomst varer som regel kun en dag. Men for hver stilk som kommer med blomster er det fire knopper på hver. Så da blir blomstringen lang likevel. Nå er det øyeblikkelig slutt på blomstringen for i år, men minnene om de lever lenge :-)

22 kommentarer:

  1. Hej Marit!
    De är helt fantastiska, så vackra och fina färger. Jag går och spanar efter knoppar på mina, men har inte sett några ännu.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!

      Tusen takk. Du hadde nok sett knopper på de nå hvis det hadde kommet noen. Jeg håper du får blomstring på de til neste år. Iris kan noen ganger hoppe over et år.
      Ha en fin søndag du også.

      Slett
  2. Mange billeder af iris, kan vi nemt klare, de er alle vældig flotte. Jeg har forsøgt mig med en enkelt ved søen, men den vil ikke blomstre, de er ellers dyre nok. Håber den kommer næste år.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er godt å høre Lisbeth. Tusen takk. De kan behøve et par år etter planting før de blomstrer, men de vil kanskje gjøre det til neste år ja. Ja, iris er dyre i innkjøp.
      Klem

      Slett
  3. They are all, very splendid, Marit, colourful, bright, beautiful and captivating. I am sure that your daughter named Iris is quite the same. Maybe you can hybridize some of your plants and come up with one named Marit. Now that will have to be a really beauty! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. She is a kind woman and fond of plants and irises like her mother :-)
      No, hybridize will I Ieave to those who can it. Today I dig up dead roses, and plants some new. It's 26 degrees and not a cloud. Garden madness, but I like it!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Hello Marit,

    What a lovely collection of irises, so many beautiful colors. Take care, have a happy day and a great new week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you. Take care you too, and have a nice day and week ahead!

      Slett
  5. Du kan bare ikke legge ut for mange bilder, kjære Marit;-) jeg storkoser meg med hver eneste en og skulle ønske.......;-)...men neida, her er det bare ikke plass:-( Skulle jeg velge så vet jeg ikke hvilke jeg ville ha, så utrolig fine alle sammen!
    Nå viser gradestokken 37,5 i skyggen og den stiger nok litt til Det er ikke "mine" temperaturer og sjøen er laaaangt unna desverre.
    Ha en fortsatt fin søndag. Vi "koser oss" innendørs foreløpig;-)
    Svett hilsen fra Annette

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det, kjære Annette :-) Jeg har tatt så mange bilder i det siste, men jeg får posjonere de innimellom. Du skulle hatt større hage vet du!
      Huff, det høres grusomt ut. Her er det "bare" 27,5 i skyggen, og det er mer enn varmt nok for meg. Jeg har stått midt i sola i dag og plantet roser. Galskap! :-) Men nå er de plantet, og godt er det.
      Jeg forstår godt at dere koser dere inne. Det er jo ikke til å være ute når det blir så varmt.
      Vi har i år kjøpt varmepumpe som vi også bruker som aircondition. Det er 23 grader her i stuen, og det er absolutt levelig.
      Kjølig hilsen fra Marit

      Slett
  6. Dine billeder er utroligt smukke, Marit 🥰 Jeg var slet ikke klar over, at der findes så mange typer af iris. Gætter på, at du må vande flittigt
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte 🥰 Det kan jeg forstå. Det finnes utrolig mange dorter av iris. Noe må jeg vanne ja, men iris tåler mye tørke.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  7. Ja iris är ju en helt fantastisk blomma, sååå vacker...
    Kram från Titti

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er så vakre, og er en fantastisk blomst ja...
      Klem fra Marit

      Slett
  8. Du milde himmel hvor har du mange forskellige iris - imponerende! Og der er mange smukke imellem. Jeg foretrækker de enkle, hvor farver og form fremhæver hinanden. De dobbelte mister deres iris-identitet, hvis man kan sige det sådan:-) Godt du fik taget så mange billeder før det var for sent!

    Hilsner og tak fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har mange forskjellige iris ja, men så har jeg også samlet på de i veldig mange år :-)
      Tusen takk. Ja, jeg skal være enig med deg i det, men jeg liker også den doble. Jeg liker egentlig alle iris! Ja, det er noen ganger sånn at en må få tatt bilder mens en har muligheten. Etterpå er det for sent.

      Hilsen Marit

      Slett
  9. Tus iris se ven tan lindos, me encantan. Un abrazo.

    SvarSlett
  10. Jeg er helt overvældet :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er hyggelig at du er det, Marie :-)

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...