tirsdag 18. juli 2023

Roser og mye annet...

 Jeg har som vanlig tatt mange bilder og som bare blir på etterskudd. Det er  best å få lagt de ut mens de ennå er relevante. Det skjer jo så mye her :-)

Så her kommer mange bilder som er tatt i det siste. Irisene er snart ferdige for i år, men du verden som disse spesielle pseudata har levert dette året.


Denne rosen kjøpte jeg i fjor, og den klarte seg godt gjennom vinteren. 
'Olds College Centennial', og den er en canadisk rose som ble utviklet av Mordens Research and Develop Centre i Manitoba. De rosene fra dem pleier å tåle mye. Hva den besøkende på rosen heter vet jeg ikke.  


Jeg har en veldig mørk Austinrose som heter 'Flagstaff'.
Min mobil klarer dessverre ikke å gjengi den rette mørke rødfargen. Jeg prøvde å redigere fargen men uten hell.  Til slutt lagde jeg et svart-hvitt bilde av den i steden. Da ble fargen mørk nok om ikke annet ;-)


Det jeg skal vise her er de hvite Salviene som jeg plantet i fjor. De har doblet seg i størrelse på et år. Jeg har flere bilder av de som kommer lengre ned i innlegget.


Jeg har slitt med å få til riddersporer /Delphinium her av en og annen  mystisk grunn, men nå har jeg fått til en jeg kjøpte i fjor. Jippi!
Den heter 'Highlander'.


Her ved pausebenken i hagen plantet jeg for to år siden flere japanske lønner /Acer palmatum  'Bloodgood'. De ble angrepet i vinter av både beitende rådyr og mus som gnagde av barken. Jeg smurte sårbalsam på de, og fikk reddet de utrolig nok. Denne her fikk hardest medfart, men kommer fint nå.


Denne som står rett i nærheten ble nesten ikke rørt. Forstå det den som kan...


Skjærsmin / Philadelpus lemoinei 'Innosence' har blomstret veldig flott nå.


Lilla valmuer


Rosen 'Louise Odier' tror jeg dette er.


'Geoff Hamilton'


'Tranquility'


'Lavender Dream'


Denne irisen er sen i blomstringen, og ser litt annerledes ut.


'Princess Alexandra of Kent' ?


Navnet er borte. Den er også en Austinrose.


'Minerva' har blitt en ny yndlingsrose. Nå har jeg to av den.



Fortsatt er det iris i blomst her.


Denne trodde jeg var borte. Den har aldri vokst godt her, men har åpenbart klart flyttingen for to år siden.
Iris x pseudata 'Pixie Won'. Den kan minne om en annen jeg har, men denne har mer hvitt i midten.


Nok et bilde av riddersporen  'Highlander'


Her er den hvite salvien jeg nevnte tidligere. Salvia x sylvestris 'Schneehügel. 


Den er en insektsmagnet av de helt store.


Det var så utrolig mange humler som summet i de plantene den dagen.



I år har jeg rekordblomstring på afrikalilje / Agapanthus her. Jeg pleier ikke å få de til å blomstre, men i år blomstrer nesten alle av de jeg har.  Disse er de det jeg kaller ut og inn planter.  Her må de stå i kjelleren om vinteren. I milde strøk på Vestlandet kan de overleve ute, men altså ikke her. De skal ha det lyst og kjølig inne om vinteren. 


Agapantus 'Poppin' Star' som har lagt seg ned på en lav thujahekk. Blomstene blir så tunge når det regner. 


En liten blå hortensia/ hydrangea som overvintret i drivhuset i vinter. Blåfargen på den liker jeg så godt. 

24 kommentarer:

  1. Det er rart det der, plutselig dukker det opp ting som en ikke ante at man hadde. Desto større glede bringer dem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sant. Det er så gledelig når noe en hadde avskrevet dukker opp ja.

      Slett
  2. Utroligt flotte billeder, Marit - jeg har lilla valmuer lige som dig og også salvie, men den blålilla type, og den er fyldt med bier. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Den blålilla har jeg også, men den blålilla trives ikke så godt her. Den hvite har blitt dobbelt så stor. Ja, de tiltrekker seg wkt av insekter. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  3. Dejlige billeder af både iris og roser. Jeg gætter på, at din mørke rose er https://eu.davidaustinroses.com/products/falstaff, det er nemlig en dejlig mørk rose.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er jo den det er. Det er bare Austin som har en rose som heter det. Den har en veldig mørk rødfarge ja, og er en stor rose. Det er en flott rose på alle måter.
      Klem

      Slett
  4. Helt umulig å henge med på bloggingen når alt skjer så fort! Spennende, den kanadiske rosen. Flott farge. Ja, jeg er også meget misfornøyd med gjengivelsen av mørke rødfarger på mobilen. Bare speilrefleksen duger nogenlunde der. Gratulerer med den lekre riddersporen! Ja, vi har alle våre staudekomplekser...

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt umulig. Alt skjer jo på en gang! Rød er en vanskelig farge å gjengi ja. Tusen takk. Ja, ikke sant...;-)

      Slett
  5. Everything looks very beautiful indeed, and I am glad to see that a hardy, robust rose was developed in Manitoba. No doubt it is the best looking flower in the garden, as of course are all Canadians. I will be basking in my smugness for the rest of the day! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. Yes, of course it's a beautiful rose from Canada. I knew you would like it. I guess you will! Have a great day in your smugness. Thanks for learning me a new word :-) Hugs and kisses, Marit

      Slett
  6. Så mye fint! Takk for at du tar oss med inn i din vakre hage :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, og takk for alle dine hyggelige kommentarer! :)

      Slett
  7. Så mye fint du har i hagen. Jeg har også mye blomstring på agapanthusen i år, i fjor hadde jeg en blomst på alle fem krukkene tilsammen, i år har jeg foreløpig ikke tellet. Jeg tenker at hagen min ligger i sone 2, den er ikke spesielt varm, det kan godt være at andre hager her i Haugesund er i sone 1. Mine agapanthus må også inn om vinteren. Jeg prøvde å overvintre en plante ute en vinter, men det gikk ikke, så jeg har ikke prøvd igjen. Men de kan stå ute til etter at frosten har kommet, og jeg setter dem gjerne ut i mars, men da under tak i utestuen, og det går fint. Det er flotte planter. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Så fint at du også får blomstring på dine. Ok, jeg har bare lest om at noen har de plantet i hagen men det kan godt være i Bergen elmer steder hvor det er ekstra varmt. Jeg misunner deg det milde klima du har!
      Ha en fin dag!

      Slett
  8. Tus flores todas son preciosas, me encantan. Besos.

    SvarSlett
  9. Your garden is absolutely wonderful!!

    SvarSlett
  10. Det kender jeg udmærket, at kameraet ikke formår at gengive nuancerne i mørkerøde blomster præcist, og det er virkelig et antiklimaks at se det flade og uinteressante billede sammenligner med virkelighedens smukke blomst.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjør du nok, og det er så dumt at det er sånn. Jeg har to røde roser, Falstaff og Munstead Wood, og det er kun den siste som fargen blir sånn nogenlunde på. Den er mer "blå" i fargen, og derfor blir den litt bedre gjengitt. Falstaff er mer mørk varmrød, og den er håpløs å gjengi.

      Slett
  11. Hej Marit!
    Din trädgård är full av vackra blommor. Vackra rosor och Iris. Din riddarsporre är fin, jag har en ljuslila som är jag är väldigt förtjust i. Vi har både regn och blåst hos oss. såg att den låg på marken. Försökte resa den upp, men tror att den hade gått av. Den lila vallmon är så fin. Jag har inte haft Agapanthus på några år, men köpte en rot på mässan. Än så länge är det bara blad. De är riktigt vackra.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Riddersporer er så fine ja, men jeg har sjeldent lykkes med de her. De bør nok bindes opp ja, for de tåler ikke vind. Agapanthus kan bruke flere år på å blomstre. De er så vakre ja.
      Ha det godt.

      Slett
  12. Marit, very beautiful list of your plants in the garden. I like irises and sage. I also often lose the names of roses - but it doesn't matter, they are so beautiful! It's good that your Japanese maples survived.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Nadezda. Yes, that's easy yo loose their names. As you say, it doesn't matter at all. The roses are pretty any way. Yes, I'm very happy about it.

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...