søndag 2. juli 2023

Dahliablomstring allerede...

  På juni sin siste dag så sprang mine første georginer/dahlia ut. Kan dere gjette hvor de står hen? Jo, de står for første gang i drivhuset, og det blir nok ikke siste. Der har temperaturen ligget på 30-35 grader daglig når det har vært så varmt. De har stortrives i varmen der, og de kommer opprinnelig fra Mexico. Så det kan forklare hvorfor jeg sjelden har lykkes med dahlia her. Sommeren her er altfor kort rett og slett. Før når jeg har hatt de i store krukker ute så har de som regel blomstret i slutten av juli og i august, og da får en jo ikke så lenge glede av de. Så jeg tror at dette var en god idé. Det var egentlig ikke meningen at de skulle stå i drivhuset, men så plantet jeg de i store firkantete "murerbøtter", og de ble for tunge å flytte på når de ble fulle av jord og planter. Så derfor ble de bare stående, og det er jeg glad for nå!

Det er jo nesten juks å drive de frem på den måten, men når en har drivhus så er sånt "juks" tillatt! ;-)

Jeg er ekstra glad for at det var denne som sprang ut først, for den er en av mine favoritter. 



Dahlia 'Eveline'


Her er alle vannliljene samlet i enden av hagedammen. De står i egne potter, og blir tatt opp i slutten av september.


Speilinger i hagedammen.


Vannlilje/ Nymphaea 'Black Princess' som blomstrer for første gang her. Jeg oppbevarer de i teltet i drivhuset med litt varme på om vinteren. De tåler ikke en norsk vinter ute i hagedammen. De hvite "ville" vannliljene blomstrer også nå ute i naturen. De kan jeg ikke ha i hagedammen for de skal en dybde på ca 60 cm eller mer. For hagedammer her er det kun tillatt med 30 cm dybde på grunn av drukningsfare, og ellers må en ha et gitter over hagedammen. Defor er min hagedam kun 30 cm dyp. Disse vannliljene jeg har er tilpasset lav dybde, så derfor kan de blomstre her. Bildet er tatt med zoom, for blomsten er egentlig i størrelse som på det første bildet av den. Men zoom gir et bedre nærbilde :-)


Dette bildet tok jeg i går kveld før uværet kom. Da hadde blomsten allerede begynt å lukke seg. Vannliljer har temmelig kort blomstring, for en blomst varer kun et par dager.

Jeg tok  mange bilder i går kveld før uværet kom, men de får dere se i neste innlegg. Yr hadde satt opp ikke mindre enn fire lyntegn i går kveld og i natt, men vi gikk ikke noe tordenvær som godt var. Vi fikk "bare" regn og det er jeg så glad for. Hele 28 mm fikk vi på fem timer, så det var et kraftig regn som kom. Jeg får bare vondt av at flere av mine danske og svenske bloggvenner som nesten ikke får regn. Jeg skulle gjerne ha delt regnet med dere hvis det hadde vært mulig!

30 kommentarer:

  1. Her ble det heller ikke noe torden, det er helt greit. Det ble nok av skaubranner ved sist runde. Veldig flott den mørke røde vannliljen din.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt greit, for tordenvær er skummelt når det var så tørt som det var. Skogbrann er ikke noe vi vil ha nei. Tusen takk.

      Slett
  2. Hello,
    I love your beautiful dahlias and the gorgeous water lily. We had a good bit of rain on Friday, our plants and grass are happy. Take care, enjoy your day and have a great new week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you. So nice that you also got a lot of rain. Take care you too, and have a wonderful new week!

      Slett
  3. Hej Marit!
    Så tidigt dina dahlior blommar, jag har knoppar på mina men det dröjer nog ett tag tills de blommar. Idag har vi äntligen fått regn och det var inte med måtta. Var ute förut och läste av regnmätaren och då var det 28mm. Efter det har det kommit mera, så det blir nog en hel del. Det behövs alltihopa.
    Din näckros är riktigt fin, och har en vacker färg.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, de blomstrer tidlig og det er jo fordi de står i drivhuset. De liker åpenbart varmen der. Det kom 28 mm her også, og det er meldt om tordenvær i kveld. Så det kan komme mer regn her også. Ja, alt regnet kommer godt med.
      Tusen takk.
      Ha det godt

      Slett
  4. Your Dahlias are gorgeous, Marit, and the water lilies beautiful. Use your greenhouse to achieve the results you want, I say. Or you could eat lots of spinach and move those heavy pots outside! Everywhere is lush and green here and it is raining today. Nice gentle rain too to soak into the soil and work it’s way down to the roots. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. Yes, I use it to what I want of course. I have a lot of tomatoes and cucumber there right now, and a lot of chili is growing fast too. It's nice to hear that you have got rain too. The rain was very needed, and it will come even more in next week. It's very nice!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  5. Gostei muito de passar por aqui, ficando a seguir o seu blogger!
    Um beijinho florido!
    💜💜💜Megy Maia

    SvarSlett
  6. Hvor er de godt, du har fået dit drivhus, for det giver dig meget bedre muligheder for at dyrke de planter, som du holder af, og som ikke kan klare sig i det norske klima.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant, for det norske klima er til tider litt for kaldt. I drivhuset er det nesten for varmt, men det fungerer godt likevel.

      Slett
  7. Bellissimo laghetto! La Black Princess è anche una delle mie preferite, sembra quasi fatta di cera!

    Buona estate :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you Gabriel. It's a beautiful flower. I agree with you, because it looks amost false.
      Have a nice summer!

      Slett
  8. Datteren min har også dahliaene sine i drivhuset... de blomstrer mye senere på mine. Det er flott at du kan la dine georginer vokse i drivhuset, kjære Marit.
    De mørkerøde vannliljene er en skjønnhet.
    Det er herlig at det regnet til deg.
    Så langt har det regnet nok, jeg må veldig sjelden vanne hagen... naturen gjør alt.
    Etter de siste årenes varme somre er vi ikke lenger vant til dette.
    Jeg kan bare si takk, det regner om natten og mest sol om dagen.
    Mange hilsener til deg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres bra ut Viola at hun har de der. De vokser og blomstrer mye tidligere når de var det varmt og godt i drivhuset. Tusen takk. Ja, endelig kom det nok regn, og det er fint at du slipper å vanne. Det høres perfekt ut!
      Klem fra Marit

      Slett
  9. Jeg har ikke dahlia længere, men det var også en af mine favoritter. God idé at lade dem stå i drivhuset, nu er der jo plads til dem, og du får den fulde fornøjelse af dem, når de står der.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er vakre blomster, og blomstrer lenge bare de har det varmt nok. Jeg har plass til de ja, og det ser ut som de trives der. Det er morsomt å de de vokser på en helt annen måte der.
      Klem

      Slett
  10. Muy bonita tu dalia. Las mías están todas florecidas, pero el sol las está quemando. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, I guess the sun is very hot is your area. A kiss.

      Slett
  11. Drivhuset må være en stor gevinst for dig med alle dine plantedrømme. Fint du kan have både nytte- og prydplanter derinde, og når dine Georginer stor-trives, så gør du nok også:-) Åkanderne skal da heldigvis ikke vandes, men så er du naturligvis også nødt til at flytte dem ind om vinteren. Det ser dog ud som om alt dit arbejde lønner sig og giver flot blomstring alle vegne.
    Tillykke med regnen Marit! Her er der endelig gået hul på skyerne, og allerede 1. juli fik vi 7 mm regn, så jeg mere optimistisk end jeg har været længe, selvom det også giver en masse hård blæst.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo det, for det er et bedre og varmere klima for sånne planter som for eksempel dahlia. Ja, jeg liker jo at de trives der inne :-)
      Nei, de behøver ikke vannes. Det er ikke mye jobb å flytte de, for de bor bare i hver sin ti liters plastbøtte gjennom vinteren. Tusen takk.
      Ja, endelig kom regnet, og så godt at du også fikk litt regn, Ulla. 7 mm er bedre enn ikke noe regn. Vi fikk også veldig hard vind her i går, så jeg kan tenke meg hvordan det var hos dere da.

      Hilsen Marit

      Slett
  12. Sikke en god idé at du har haft Dalia i drivhuset, Marit. Dine billeder er utroligt smukke. Jeg kan slet ikke stå for Dahlia, som vi havde i min barndoms have. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er i grunnen en god idé Gitte, selv om den var tilfeldig først 😉
      Jeg kommer nok til å gjøre det til neste år også. Så hyggelig at du hadde det i din barndoms hage! Klem fra Marit 🥰

      Slett
  13. Vilken otroligt vacker dahlia. Och grattis till den tidiga blomningen. Det var nog meningen att dom skulle bli så tunga att du inte orkade släpa ut dom. Du har helt enkelt kommit på ett dahliaknep :)
    'Black Princess' är otroligt vacker. Den ser nästan konstgjord ut men på ett fint sätt. Och vet du Marit, även här har det kommit regn. Igår fick vi nästan 34 mm och idag kom det 3 mm. Även om växterna har blivit nedtyngda av regnet så är det så välkommet. Hela naturen tackar och tar emot. Och jag hoppas det kommer mer.
    Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita. Ja, den er utrolig vakker. Ja, det er helt supert at de blomstrer så tidlig som nå. Ja, jeg har nok det ved en tilfeldighet ;-)
      Ja, den ser nesten kunstig ut.
      Jeg leste akkurat bloggen din, og det er jo så bra at dere også fikk så mye regn. Det har kommet 4,5 mm i dag, og det er meldt regn i natt også. Jeg håper at det bare kan fortsette i noen dager til.
      Ønsker deg også en fin uke!
      Klem, Marit

      Slett
  14. Det er nogle virkelig flotte billeder, du har taget fra din havedam. Billederne er lige til en fotokonkurrence.
    'Eveline' er så smuk, og nu har du givet den en central placering og kan nyde den, hver gang du kommer ind i drivhuset.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Elna. Ja, 'Eveline' er plassert midt i drivhuset og trives vedig godt der. Samtidig får jeg sett den hver gang jeg er der ja.

      Hilsen Marit

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...