tirsdag 4. juli 2023

Ultrasøte skapninger i hagen...

I hagen her er det veldig mange dyr og fugler. I det siste har jeg hatt besøk av en ekornunge, og den er veldig søt. Jeg har en ekornkasse hvor jeg legger hasselnøtter med skall og annet godt som for eksempel meiseboller. 


Ekorn/ Sciurus vulgaris er utrolig distré, og de glemmer nesten alltid hvor de har gjemt maten...


Den lette etter maten flere steder, og det var tydelig at den ikke så meisebollen som den hadde gjemt.



Plutselig virket det som den husket hvor maten var...


Den lå under den sjenerøse planten som hadde spirt av fuglematen. Meisebollen var så stor i forhold til ekornet, men den klarte å få den med seg i en utrolig fart. Den forsvant ned i hagen med den, og jeg håper bare at den fikk spist den før den rotet den bort igjen :-)

___________________________________________________________

I går på kvelden så jeg at den ene katten satt i vinduet og fulgte intenst med på noe som skjedde utenfor vinduet. Jeg løp og hentet telefonen, for det var noe der som jeg aldri hadde sett før. Der satt nemlig en hakkespettunge og ble matet av moren/faren. Den var så utrolig søt at jeg smeltet helt ved synet av den ❤️

Foranledningen til dette var nettopp ekornet, for den har lett etter mat her i flere dager. Når jeg ga den mat måtte jeg jo også legge litt solsikkefrø i den ene fuglemateren. Jeg pleier ikke å fore fuglene midt på sommeren, for det er så mye mygg rundt her at de finner vel mat på egen hånd trodde jeg...


Se så søt den er!

Denne "lille" hakkespettungen som absolutt ikke er liten!
Jeg har aldri sett en unge av hakkespett før  så det var litt av en opplevelse. Plutselig kommer moren/ faren flyvende og begynner å mate ungen med solsikkekjerner!





Det var en utrolig opplevelse å få se dette. Dette er altså den som kalles flaggspett/ Dendrocopos major. Jeg synes at den ungen ser veldig stor ut? Den må ha spist godt i det siste og det er ikke av solsikkekjerner. Det er veldig mye mygg her nå, så jeg antar at den har spist det + furu/ granfrø som de også lever av. Furu/Pinus sylvestris er det nok av rundt her, og  det ligger kongler på bakken overalt her. 


Jeg har klippet og limt masse info fra Store Norske Leksikon om Flaggspetten. 



Flaggspett,den er en fugleart i spettefamilien. Den er den mest tallrike og videst utbredte av alle spetter i Europa, og mangler bare nord i FennoskandiaIrland og Island. I alt finnes 15 europeiske land.

Faktaboks

VITENSKAPELIG NAVN 
Dendrocopos major
BESKREVET AV 
(Linnaeus, 1758)

Flaggspetten er trostestor, lett kjennelig på sin «spraglete» drakt i svart, hvitt og rødt, og på to store avlange, hvite skulderfelt på den svarte oversiden. Den er den eneste av våre spetter som stort sett lever av bartrefrø om vinteren.

Utbredelse

I Europa finnes flaggspetten fra havnivå til 2200 meter over havet i Alpene og i Pyreneene. Den forekommer dessuten gjennom Sibir til Kina og i Nordvest-Afrika. Flaggspettens store fleksibilitet gjør at den kan utnytte mange forskjellige typer områder: fra arktisk taiga til nordlige og tempererte middelhavs- og alpine skogssoner hvor det er tilstrekkelig med mat og gamle trær med tilstrekkelig størrelse til å hakke ut reirhull.

I Norge er flaggspetten relativt vanlig i løv-bar- og blandingsskog i Sør-Norge, men mer sparsom i Nord-NorgeBirdlife Norge har anslått bestanden her i landet til mellom 10 000 og 35 000 par, mens den i Europa er estimert til mellom 12,9–19,3 millioner par av Birdlife International.

Utseende




Flaggspetten er rundt 25 centimeter lang og veier 70–90 gram. Den kjennes oftest igjen på to store hvite, ovale skulderfelt, svart overside og et blodrødt parti på undersiden ved stjertbasis samt hvit underside. De svarte vingene har fine, hvite tverrbånd. Hannen har en liten rød nakkeflekk, hunnen har svart isse uten rødt. Begge kjønn av ungfuglene har hele issen rød, friskest hos hannene.

Fuglene er lite sky, men likevel årvåkne og forsiktige. De flyr i dype buer, rett og bestemt og sees sjelden på bakken.

Vandringer

Flaggspett er i hovedsak en standfugl, men kan i enkelte år foreta lange streif og være borte fra området for et år eller to. Norske fugler er flere ganger gjenfunnet i SverigeFinlandDanmark og på Shetland. Sjeldnere har norske fugler også dratt til Italia og Frankrike. Den er vår vanligste spett, men varierer i antall avhengig av frøsettingen hos spesielt gran, men også furu.

Låt

Flaggspetten lager høye, korte og skarpe kikk som ofte utstøtes i serier i rolig tempo. I tillegg til de vokale låtene, trommer den (i likhet med de andre spettene) med nebbet mot et hardt underlag. Begge kjønn trommer om våren, hannen mest. Trommevirvelen er med rundt 10–15 slag i sekundet, raskest av alle spettene. Virvelen varer i bare litt over ½ sekund, med brå avslutning. Tromming forekommer også av og til utenom hekketida, gjerne på stolper og blikkplater. Lyden rekker langt.

Forplantning

Begge kjønn hjelper til med å hakke ut reirhullet som ofte er i en frisk osp eller et annet løvtre, sjelden i bartre. Som oftest hakkes det et nytt reirhull hvert år, en jobb som gjerne tar to til tre uker. Diameteren på inngangshullet er cirka fem centimeter, dybden oftest 20 til 30 centimeter. I mai legges fire til åtte glinsende hvite egg på et underlag av trefliser. De ruges av begge kjønn i ti til tolv dager. Dette er en svært kort rugetid, og ungene klekkes blinde og lite utviklete og må varmes av foreldrene de første dagene. Som vanlig hos spettene tar hannen alltid nattskiftet. Ungene forlater reiret tre uker gamle, men er avhengige av foreldrene i ytterligere 14 dager. Det produseres flest unger de årene det er mye bladspisende sommerfugllarver, og når høyeste antall av dem gjennom sesongen er akkurat i det tidsrommet ungene trenger mest mat.

De voksne hakker ut flere overnattingshull som de veksler mellom å bruke.

Flaggspetten er sosialt monogam, men de fleste par holder sammen bare i hekkesesongen, det vil si fra januar og ut juli. Utenom hekketida har hannen og hunnen separate leveområder. Slike «home ranges» varierer fra to til 25 hektar etter skogstype og mulighet for å finne mat, og er trolig mer viktig enn trofasthet til en spesiell make. En hann kan derfor hekke i samme område i flere år, men med forskjellige hunner.

Flaggspetten er en viktig byggherre for andre hullrugende fugler som ikke hakker ut hull selv. Også mindre pattedyr og insekter tar ofte i bruk disse hullene.

Næring



Dietten er vid og variert. Flaggspetten anses derfor som omnivor og kan utnytte mange forskjellige habitater. Sommerstid lever den mest av insekter og insektlarver som den finner på og under barken av forskjellige treslag. Den plukker også insekter fra løvverket og kan fange dem i flukt. Også frukt og bær står på menyen. Ikke sjelden tar den egg og reirunger fra forskjellige småfugler, spesielt arter som hekker i hule trær eller i fuglekasser. Flaggspetten hamrer ut en større reiråpning eller hakker et hull i sideveggen slik at innholdet kan tas ut. Hannen henter i gjennomsnitt næring høyere over bakken enn hunnen, en tilpasning som vil redusere konkurransen mellom dem.

Høst og vinter består maten vesentlig av frø fra gran- og furukongler, men også barkbillelarver bak løs bark på gran. For å få frøene ut fra konglene, festes disse i spesielle barksprekker eller i spalter spetten selv hakker («spettesmie» eller «spetteverksted»). Under slike smier kan det ligge hauger av mer eller mindre tomme kongler. Vanligvis sitter en kongle fast i spettesmia. Når flaggspetten lander med ny kongle, kiles den nye fast mellom stammen og brystet, den gamle kongla kastes ut, og de nye settes inn i smia.

Flaggspetten dukker av og til opp ved fôringsbrett der det legges ut talg. For å få tak på talget, kan den henge opp ned som en meis. Den spiser også solsikkefrø, som ofte kiles fast i en sprekk før innholdet hakkes ut.

Predatorer og overlevelse

De farligste fiendene er hønsehaukspurvehauk og kattugle. Små falker tar ofte unger som nettopp har forlatt reiret.

En tysk undersøkelse har vist at rundt halvparten av ungfuglene dør i løpet av den første vinteren. Ti prosent når en alder av sju år, mens de eldste fuglene blir rundt ti. I fangenskap er høyeste alder notert til 17,5 år, mens for ville individer er 12,7 år det høyest noterte.


32 kommentarer:

  1. Hjärtevärmande bilder i det här inlägget från dig Marit. Jag skrattade åt den lilla ekorren som inte kom ihåg var han gömt maten. Och så den lilla (stora) hackspettungen. Så otroligt söt. Vilken glädje att få se den, det är nog väldigt ovanligt. Du får tacka din katt som visade den för dig :)

    Önskar dig en fortsatt fin tisdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita. Ja, de er så morsomme, og jeg har sett det før med andre ekorn. Det er bare sånn de er. Den var utrolig søt ja, og så stor! Jeg har aldri sett hakkespettunge før enda jeg har hatt de her så lenge vi har bodd her. Det skal jeg gjøre :)

      Ha en fortsatt fin tirsdag du også. Her regnet det i dag, og det gjorde det i går også.

      Klem, Marit

      Slett
  2. Hello Marit,
    I love your cute squirrel and a great sighting and photos of the two Woodpeckers. They are beautiful birds.
    Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, they are very beautiful. Take care you too, and have a great 4th. July!

      Slett
  3. Så koselige dyrebilder, kjekt med dyr i hagen, her på fjellet har vi harer, i går så jeg den største jeg noensinne har sett. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er kjekt å ha dyr i hagen. Det har vi ikke her :)
      Ha en fin dag du også!

      Slett
  4. Good morning, Exalted Queen of the Garden Naturalists: Thank you for this wonderful account of both the squirrel and the woodpecker family. Now we all see the real reason for this obsession with gardening. It is really a means to attract wildlife so that your cats will have their own show to watch. We are now equal, Marit; we have squirrels in our backyard daily, and twice have had a woodpecker family come to visit. We have mosquitoes too, but most years they are not numerous and rarely bothersome unless we are out after dark. Bravo and congratulations. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning dear Birdman! You're welcome :)
      Yes, of course. My cats love to watch them. So nice that you have the same animals in your backyard. They are funny to watch. I have a small creek who runs at the edge of the garden, and after all this rain we have got lately there are many of them right now David. Thank you.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  5. Fine billeder af dyrelivet i din have Marit! Flagspætten kommer også her og det er altid sjovt at se hvordan de voksne lærer ungen at få fat i maden i fuglehuset. Vores nøddebusk har faktisk små-bitte nødder på vej, så måske får vi også besøg af egern til efteråret.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Ulla. Ja, de blir hurtig lært opp, og den jeg så i går må ha funnet veldig mye mat her. Så bra da! Ekorn elsker nøtter ja.

      Hilsen Marit

      Slett
  6. Mooie fotos van de eekhoorns en de spechten in je tuin Marit. Fijne dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Caroline. Have a nice day you too.

      Slett
  7. Hvor er de nuttede, begge unger. Vi har set spætten en enkelt gang I år, det er virkelig en flot fugl, og som du skriver, er ungen stor og måske snart klar til at klare sig selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er så søte begge to. Jeg trodde at den var vanlig i Danmark, men den finnes kanskje ikke alle steder. Den burde sikkert klare seg selv snart ja, men det så ut som den likte å bli foret av foreldrene.

      Slett
  8. Hej Marit!
    Så söt ekorre och hackspettunge. Jag har haft skatungar här som föräldrarna matar. Nu tror jag att de har flyttat för jag hör inte dem lika mycket mera. Blåmesungar hade vi också, men de har flugit ur holken sedan någon vecka. En hackspett brukar vara på besök och äta solrosfrön men nu har jag inte matarna ute. Så trevligt att se dem på nära håll. Fina bilder.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, de er så søte. Det er de samme fuglene som har unger her også. Jeg har ikke foret fuglene på lenge, men ga de mat som nevnt her om dagen.
      Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  9. Så dejlige billeder, du har taget, Marit - jeg ser jo det samme her med spætteunger, der bliver fodret, og også egernunger 🥰 Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, det ser du nok ofte hos deg. De er jo så søte, og det er så morsomt å se på de.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  10. Jeg storkoser meg når jeg får se dyr i sitt riktige ellement i sitt dagligliv. Det er fasinerende når man ser hvordan de løser forskjellige ting

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det ser ut som de løser ting veldig godt egentlig.

      Slett
  11. Vi havde også flagspætter på Samsø og overværede også, at de sad tæt på os og fodrede en unge, det var sjovt at se.
    Egern har vi jo også nu, oftere sorte end brune. En dag hvor jeg gik min morgentur, så jeg et sidde midt på vejen, det løb hen i mod os, men opdagede os så endelig og løb væk.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg husker at du hadde flaggspetter på Samsø. Så morsomt at du også har sett det. Sorte ekorn har jeg aldri sett her.
      Klem

      Slett
  12. Å, disse herlige små :) Så flotte bilder du fikk av hakkespettungen! Vi har hatt en familie på materen her en stund. Veldig søte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant! :) Tusen takk. Så bra da! Ja, det er de.

      Slett
  13. Una experiencia maravillosa, me encantó tu reportaje. Un abrazo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it was so nice to watch them. Thank you. A hug.

      Slett
  14. Hi Marit,


    Your garden sounds like a wonderful place for wildlife! The baby squirrel and the woodpecker chick are both adorable!

    SvarSlett
  15. Hello Marit,
    I love your cute baby squirrel, adorable photos. The Woodpeckers are a favorite too, wonderful to see the woodpecker chick being fed. Great critter post and photos. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a great weekend. Thank you for leaving me a comment.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you for your nice comment, and for the linkup. It's a lot of work for you. Take care, and have a wonderful weekend!

      Slett
  16. The woodpeckers are so precious and how fun to get to watch them interact with each other. Squirrels are always entertaining too!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, they are lovely birds, and very nice to watch. Yes, they are!

      Slett

Noen flere bilder som ikke er vist tidligere fra i sommer, og nyttig lærdom...

Jeg har noen bilder som jeg ikke har vist fra i sommer som jeg er helt sikker på at jeg ikke har vist, og her kommer noen av de. Jeg får for...