fredag 14. juli 2023

Noen ganger går det bedre enn fryktet, og hagens søteste igjen...

 Jeg har ikke tall på hvor mange planter som ikke har overlevd vinteren her, men noen ganger går det bedre enn jeg tror. For to år siden kjøpte jeg et tre som jeg hadde veldig lyst på, men jeg trodde at det var på grensen i herdighet her. Et hagesenter var det merket H3, mens der jeg kjøpte det hadde de merket det med H5. Her hvor jeg bor er det H4. For dere som ikke er kjent med herdighetssonene her i Norge, så er det det tallene med lavest verdi som H1 og H2 som er ved kysten. I innlandet som her ligger det på H3, H4 og H5. Kommer en lengre inn i innlandet og nærmere fjellet så er det H6 og H7. Høyt opp på fjellet og langt nord i Norge er det H8. Her er et sonekart over hele Norge.

Så tilbake til treet jeg kjøpte. Jeg valgte å satse på at det tålte H5, og plantet det i 2021.


Dette bilder er fra september i fjor høst. Tulipantre/ Liriodendron tulifera 'Aureomarginata' heter det. Det ble også bespist av rådyr i vinter, men ikke så mye. Kanskje det ikke smakte så godt...


Dette bildet er tatt 1. juli i år. Det har kommet i flott vekst etter ødeleggelsene i vinter. Noen ganger er jeg heldig, og det var nok H5 som var riktig merking. Han som sa til meg at det var H3 var riktig merking er nærmest sjokkert over at det har klart seg her :-)
En skal også huske på at mikroklima i hagen kan også spille inn. Der dette treet står er det godt  beskyttet av thujahekken i bak treet som lager det veldig lunt akkurat der. 

Et annet sted i hagen plantet jeg i fjor tre små parykkbusker/ Cotinus coggygria 'Lilla'. De var merket H3, men parykkbusk har jeg plantet her fra før og vet at de overlever med et nødskrik. De fryser ofte noe ned om vinteren. I vinter var disse dekket av snø, og det hjelper også.


Sånn så de ut i fjor sommer. De er plantet helt til venstre her. 



Disse bildene tok jeg her om dagen. Nå har de vokst mye siden i fjor, og de skal jeg fortsette å holde lave. Noen ganger går det bra å trosse herdighetsoner og andre ganger ikke. 

Jeg tar med noen bilder av hagens nye faste innbygger, og det er ekornet. Den er her nesten daglig, og her om dagen traff jeg på den når jeg var ute i hagen.


Den satt i trappen som går ned til hagen og poserte så fint der. 


Det vokser stormarikåpe/ Alchemilla mollis på begge sider av trappen. Det er en staude som får de vakreste limefargede blomster.



Marikåpe og ekorn er en fin kombinasjon :-)

God helg/weekend!

30 kommentarer:

  1. Have a nice weekend. Is it raining there?

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. No, the sun is still shining, but we will get rain tomorrow.

      Slett
  2. Hvor er det dejligt, at dit tulipantræ kan klare sig i dit barske klima. Men det er synd, at der er blevet spist af det i vinter. Er det for stort et arbejde at sætte pæle op og montere trådhegn omkring de dele af haven, hvor du ikke vil have rådyr ind? Så dejligt at du har et egern - skønne billeder 🥰 Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jeg så glad for. Rådyrene spiste på alt i vinter, men det har klart seg fint likevel. Ja, det nytter nesten ikke, for tomten her er så stor og så uframkommelig. Det er høye store trær i nedre del av tomten hvor rådyrene kommer inn. Vi har også en lang hekk mot naboen hvor de også klarer å komme seg inn. Så det er et håpløst prosjekt dessverre. Ja, det er så hyggelig at de er rundt her både sommer og vinter. Tusen takk.
      Klem fra Marit

      Slett
  3. Nej har du købt et tulipantræ, dejligt det glæder mig. Håber det klarer sig hos dig.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg kjøpte det for to år siden. Det ser jo bra ut så langt med overlevelsen her.
      Klem

      Slett
  4. Hello,
    I am so happy your tulip tree survived the winter. Your garden images are all beautiful. Love the cute squirrel. Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, I'm so happy about it. Thank you. Take care you too, and have a great weekend!

      Slett
  5. Enorn kan du få så tamme at de spiser av hånden din. Koslige små dyr som er artige å følge med på, i den travle hverdagen deres.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, broren min driver med det, og tar bilder av det. Det er morsomt å følge med på de ja.

      Slett
  6. Et egern på havetrappen gad jeg godt se. Mikroklimat skal man absolut ikke undervurdere, og et lag sne gør bestemt også underværker. Jeg kan godt lide, at du tør satse, og mange gange lykkes det jo også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er så søte og dukker opp når en minst venter det. Ja, både snø og mikroklima hjelper på overlevelsen om vinteren. Jeg må bare satse ja, og det har jeg gjort så lenge jeg har holdt på med hage. Jeg lykkes oftere enn motsatt, men mange døde planter har det blitt. Sånn er det bare, men det er morsomt når en lykkes.

      Slett
  7. Beautiful photos of the squirrel Marit. Have a nice weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Caroline. Have a nice weekend you too.

      Slett
  8. Hej Marit,

    Vilken lycka att ha ett variegerat tulpanträd i trädgården! Jag såg några stora exemplar av dem när jag var på trädgårdsresa i Sörmland (tror de sa att de hade svensk zon 3 men zon 2 i skyddade lägen) och de var fantastiskt vackra. Alla som var med på resan var helt begeistrade över dem :)

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, jeg er så glad for at det ser ut til å trives her. Ok, det kan se ut som jeg har vært heldig med treet så langt da :-)
      De er så fine ja.

      Ha det godt.

      Slett
  9. Det er jo ikke alt man er heldig med, og så bliver man ekstra glad når det lykkes. Et tulipantræ kan blive enormt stort - hvis du lever et par hundrede år - men allerede nu er det jo så fint! Håber det finder sig til rette i dit gode mikroklima og vokser fra rådyrene hurtigt! Egernet laver ikke så mange ulykker og er vel nærmest en del af husholdningen:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nettopp sånn det er. Jeg prøvde meg på en variegert cornus der treet står, men det gikk ikke bra. Så enn så lenge ser det ut til at treet trives der det står. Det er jo ikke sikkert at det blir så stort her da det egentlig ikke skal klare seg her. Ja, det håper jeg også. Rådyrene kan finne noe annet i skogen de kan spise på. Det er mer enn nok andre trær rundt her!
      Nei, det har ikke lagd noen ulykker så langt. Ekorn er mest opptatt av å finne mat. Ja, den har blitt det :-)

      Hilsen Marit

      Slett
  10. So cur l, this nice little thing !
    Love it !

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, they are very cute. Thank you.

      Slett
  11. Hej Marit!
    Spännande med tulpanträdet. Såg ett för första gången i blom på Kew gardens. Det var väldigt stort och fullt med blommor. Hoppas rådjuren lämnar det ifred. Söt liten ekorre, tänk att man blir så glad av att se dem.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er spennende med trær som egentlug ikke skal klare seg her. Det må ha vært et flott syn i Kew gardens. Jeg får nok ikke blomster på mitt tre, men jev har det på grunn av de flotte bladene. Ja, jeg håper jo på det. De er så søte ja, og det er en stor glede å se de.

      God helg.

      Slett
  12. I love the pictures of your squirrel. It's so cute! I'm impressed with your knowledge of hardiness zones.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, they are very cute. I need to know about them, because I live in a cold climate.

      Slett
  13. Hello Marit,
    Your squirrel is a cutie, I do love their ear tufts. Great photos. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a happy weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, they are very cute. Thank you. Thank you for the link up, and all your work with it. Take care you too, and have a great weekend. Thank you for all your nice comments.

      Slett
  14. Hi Marit: Sorry to be so late getting to your blog, but we are staying with my daughter in Ottawa, and every day is busy. They are thinking of selling their house in the city and moving to the country, so we went to look at a property with them. Your squirrel is very handsome indeed and I hope that he finds all he needs without attacking your plants. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi David,
      Thank you for your comment and for taking the time to visit my blog. It sounds very intresting for you, and I hope they will find a nice house in the country.
      I can recommend living in the countryside.
      The squirrels have never attacking my plants. It's only deer and mice who do that. Have a nice time with your family.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  15. Fantastisk at du kan dyrke tulipantre i H4 :o Har sett noen flotte på Jeløya i H2. Parykkbusker har bukket under her i H3. Ja, mikroklima har alt å si når vi tøyer grensene. Som du sikkert skjønner, får roser de beste stedene her. Kan fristes til å putte inn en Magnolia, parykkbusk eller noe, men rosene vinner alltid. Ekornet kler marikåpa :)

    SvarSlett
  16. Todo se ve precioso. Me alegra que tu tulipero pasara bien el invierno, el mío ya está muy alto. Un abrazo.

    SvarSlett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...