onsdag 26. juli 2023

Mer sensommerblomstring...

 På mandag fikk hagen en ny og kraftig gjennomvanning med 20 mm med regn som kom utrolig hardt. Styrtregn er rett betegnelsen på det. Nå ønsker jeg meg sol og varme igjen, for nå har naturen fått mer enn nok regn i juli.

Jeg tok en bilderunde i går ettermiddag, og til tross for regn dagen før så ikke plantene så preget ut av regnet som jeg trodde. 


Jeg viste bilder av 'Annabelle' i forrige innlegg med grønne blomster, og dette er hortensia/ Hydrangea 'Pink Annabelle' med rosa blomster. Den har mye mindre blomster, og er også mindre i veksten enn 'Annabelle'. 


Utrolig men sant. Nå har disse irisene i irishekken blomstret siden fra rundt 1.juni.  Fortsatt blomstrer noen få av dem. Snakk om lang blomstring!


Solhatt / Echinacea. I vinter mistet jeg flere av mine spesielle solhatter, men jeg har fortsatt mange av de vanlige igjen. De jeg har sådd selv som denne tåler mye mer enn de nyere og spesielle sortene. 


Fortsatt flere iris i blomst ja. Disse står ikke i irishekken men i et bed foran det store rosebedet. 


Jeg måtte kikke to ganger på denne i går, for jeg måtte vri hjernen for å huske hvem clematis dette er.  Hvis jeg husker rett (og det tror jeg at jeg gjør) så er dette 'Multi Pink'. Den har jeg også plantet i et annet bed som står litt mer skyggefullt. Den er full av knopper, så det skal bli morsomt å sammenligne de to. Etter hva jeg trodde så skulle blomsten være mere fylt. 


Hagehegrene mine har plutselig fått en hekk av hestemynte / Monarda didyma bak seg. 


Hegren trives godt blant blomstene :-)


Høstplox/ Phlox paniculata som nettopp har startet blomstringen her. 


Jeg synes de er så fine, og har plantet mange nye nå i sommer. 


Sedum spectabile het den før. Nå heter den Hylotelephium spectabile eller oktoberbergknapp på norsk. Den vil nok blomstre fint ut på høsten en gang.


Parykkbusk /Cotinus coggygrya 'Lilla' eller 'Lila' som den også heter med en nydelig lilla farge! Den har virkelig fått riktig navn. 
I fjor når jeg lagde dette bedet ferdig flyttet jeg en hvit lavendel/lavendula fra et annet sted dit. Den har klart seg fint til tross for flyttingen av den. Lavendel er helt i grenseland angående herdighet her, så derfor er det ekstra morsomt at den har overlevd.


Clematis 'Ivan Olsson'


Hvit spir/ Astilbe. Jeg prøver å skrive både norske og latinske navn på planter jeg har. Jeg har alltid kalt dem astilbe, men de heter visst spir på norsk. Så da så ;-)


Valmuer som fikk juling av regnet på mandag.


Agapanthus med veldig mørke knopper. Den er lys blålilla når den åpner seg, men det skulle en ikke tro når en ser den i knopp.
'Poppin' Star' heter den.

33 kommentarer:

  1. Jeg tror Norge rett og slett kan innføre regntid i juli som endel sydligere land har en gang i året. Jeg er så lei regn!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan se sånn ut. I "gamle dager" da min far hadde fellesferie med tre uker i midten av juli regnet det bestandig sa han. Kanskje det er vår regntid. Jeg er også veldig lei av regn nå.

      Slett
  2. Nu fick jag se din 'Pink Annabelle' Marit. Min blommar också nu, jag måste ta en bild på den. Så synd att många av dina solhattar försvunnit under vintern. Men dom du sått själv är nog extra tåliga kan jag tänka. Hos mig kommer många solhattar upp efter att ha varit borta förra året. Det är mycket märkligt.
    Astilbe är det enda namnet jag hört. Undrar om det finns något svenskt namn också.
    Och din Agapanthus ser väldigt fräsch och välmående ut.

    Önskar dig en fin onsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjorde du, Anita. Jeg tenkte på deg når jeg tok bildet. Det er synd ja, men de tåler lite av temperaturer som er under -15. Alt som en sår selv tåler mer enn hvis plantene kommer fra Nederland. Så merkelig da. Men så fint at de kommer igjen. Astilbe er nok det mest vanlige navnet vanlige ja. Tusen takk.

      Ønsker deg også en fin onsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  3. Hej Marit!
    Det är nog samma Annabelle som dottern har, den är riktigt fin. Ser att du har Monarda eller Temynta. Jag sådde dem till förra året, och i år blommar de. Visste inte att de var så höga. Men de är vackra, de kom i olika färger, två nyanser av rödrosa och en som är lite mer åt det lila. Flox har jag i flera färger, i år trivs de väldigt bra. Det är en blå som har blivit uppäten av min nattliga gäst, men de andra har fått vara ifred. Upptäckte att jag har en solhatt som jag tror är en som jag sådde förra året. Den blommar inte ännu så jag vet inte vilken sort. De stannar inte kvar länge i min trädgård, tyvärr. Du har så mycket fint, regnet gör nog gott men inte om det kommer en kraftig skur som förstör.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marija!
      Ja, det er sikkert det, for det er bare to sorter av disse. Jeg har veldig mange temynteplanter ja, og noen av de er skikkelig høye. De er overraskende høye ja. Jeg flyttet noen jeg hadde fra før dit, og de har alltid vært mye høyere enn de andre jeg har. De finnes i veldig mange farger ja. Floks er så fine, og de trives også veldig godt her. De solhattene som jeg har sådd tåler mye i motsetning til de jeg har kjøpt. Tusen takk.
      Nå er jeg lei av regn, for det regner nesten hver dag nå.
      Ha det godt.

      Slett
  4. Hello,
    A beautiful variety of flowers. Your garden must looks so colorful in person. I especially love the Irises, the Clematis and the last Popping Star. Take care, have a great day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Take care you too, and have a lovely day!

      Slett
  5. You're welcome, David! Yes, they are amazing birds :-)
    Maybe I must have more of them in the future.
    Hugs and kisses, Marit

    SvarSlett
  6. Tænk at dine iris bliver ved med at blomstre. Farverne er så flotte - det er godt at du kan glæde dig over dem dag efter dag. Din hvide Sedum har lige så mange knopper som mine. Når sneen forsvinder og foråret kommer hos dig, så går det hele meget stærkt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nesten ikke til å tro at de kan blomstre så lenge. Jeg er veldig glad for de ja. Så morsomt at de er kommet like langt. Ja, det er helt sikkert! Vi er omkranset av høye åser her som stenger varmen inne, og da går det sterkt ja.

      Slett
  7. Hei Marit.
    Mye flott som blomstrer hos deg. En nydelig farge på agapanthusen din. Er også lei været. Her har det også blåst mye. Ser ut som det ikke er noe bedring i været fremover. Når sola er fremme skal jeg nyte den.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise
      Tusen takk. Fargen er fin på den ja. Nei, det ser dessverre ikke bedre ut fremover. Det er så ergerlig at nesten hele juli har regnet bort. Ja, da må den nytes. Ha det godt.

      Slett
  8. Ja, kraftig regn kan gi planter skikkelig juling, vi har hatt det her også, nå har jeg mange små vaser med en kortstilket rose i hver, godt de er fine inne også. Ser ut som plantene dine har klart seg bra. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert at det kan. Det hender jeg tar inn roser jeg også, for de blir jo ødelagt av regnet uansett. Ja, de klarer seg bra, men dg hadde vært fint med litt sol nå.
      Ha en fin dag.

      Slett
  9. Fantastiske billeder, Marit - det er umuligt at fremhæve nogle af blomsterne. Sikke en frodighed! Og regn har du fået rigeligt af lige som os. Min regnmåler er fyldt på få dage, Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Det er veldig frodig ute nå ja, og plantene elsker dette regnværet. Ja, det har kommet veldig mye regn i det siste, og egentlig i hele juli. Ja, den har det her også. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  10. Det ser ikke ud som om havens planter har noget imod regnen, de ser ud til at stortrives! Her går det også den rigtige vej med havens trivsel efter julis gode nedbør, men vi andre vil vist gerne have lidt sol efterhånden...
    Flot du stadig har iris i blomst, og dejligt du finder planter som har klaret at overvintre. Her har selv Sedum haft det svært i tørken, men nu ligner de dine og vi skal nok få en fin blomstring. Der er så meget at glæde sig over og det må jo være en fornøjelse at gå rundt og hilse på alle blomsterne i din fine have!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, jeg tror at plantene er veldig glad for alt regnet, for det har jeg også sett i tidligere år at plantene liker mye regn. Det er jo flott at dere også gar fått mye regn, men det var denne mellomtingen da... Her har det vært noen få dager innimellom, men jeg har på følelsen at det nesten har regnet hver dag i juli.
      Ja, irisene har blomstret veldig lenge i år, og det er så fint at så mange planter har tålt den siste vinteren likevel. Sedum tåler veldig mye av både tørke og regn. Ja, jeg gleder meg over alt som blomstrer og klarer seg så fint nå :-)

      Hilsen Marit

      Slett
  11. Virker som plantene og vi må tåle mer styrtregn i vår tid. Jeg blir sur når stengler brekkes ned! Ja, floks er flott :) Ja, skjønner irishekken ble en suksess! Min Cl. Multi Pink er skikkelig fylt og skikkelig rosa. Synes din ligner mer på Hagley Hybrid, Pink Fantasy eller noe sånt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det virker sånn. Ja, det er skikkelig ergerlig! Floks er flott ja, og det finnes så utrolig mange varianter av de nå. Det ble den ja :)
      Ja, det kan du ha rett i. Den som står med knopper nå er kjøpt fra Hesleberg, så da stemmer sikkert navnet!

      Slett
  12. Ja der er mange planter og mange navne at holde styr på, heldigvis kan vi se på billederne, hvad det er. Du har så fine iris.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, sånn har det blitt, og nå må vi noen ganger huske på to navn på samme plante! Det er godt ag vi kan det ja. Tusen tskk.
      Klem

      Slett
  13. Me encantan todas tus flores. Besos.

    SvarSlett
  14. Your blooms look lovely. Sometimes a hard rain can be so destructive!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, that's true, and we've had a lot of that lately.

      Slett
  15. Hei Marit!
    Gøy å se alle de fine blomstene du har. Ser ikke ut som de sliter med alt regnet. utrolig at du får Iris til å blomstre så lenge. Vi har også regnbyge nesten hver dag, men heldigvis bare forsiktig regn og sluppet tordenvær selvom de har meldt det mange ganger i sommer. jeg likte bedre juni måned da vi vannet hver kveld, nå tømmer jeg bare vann ut av alle pottene mine.
    ha fortsatt god sommer Marit!
    Hilsen fra Turid

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Turid!
      Tusen takk. Nei, plantene trives egentlig godt med mye regn, det er bare jeg som ikke gjør det. Det har ikke vært mye tordenvær her heller, men ange harde regnbyger som kommer når det er torden i nærheten. Ja, jeg begynner å bli fryktelig lei av regnvær, og vil heller vanne litt selv ja. Vi får dessverre ikke gjort noe med været, og akkurat nå regner det igjen selv om yr spådde fint vær i dag. Jaja, det nytter ikke å klage selv om jeg gjør det ;-)
      Ha en fortsatt fin sommer du også, Turid!

      Slett
  16. It's amazing that your irises bloom for so long, Marit. They decorate your garden. I like your Echinacea. but mine all died after the winter. I don't dare to plant lavender either, it won't survive the winter. It started to rain and the heat went down a bit. Let's hope for August!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's amazing. I didn't think they would bloom for so long. Yes, Echinacea don't like cold winters. It's sad because I like them very much. I can understand you. Half of my lavender died last winter. Here we get so much rain so I'm very tired of it by now. Yes, let's hope for August!

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...