mandag 28. august 2023

Forberedelser til felling eller kanskje ikke...

I forrige uke var det til en forandring en hel dag med opphold her. Vi begynte på et prosjekt som har vært planlagt/ utsatt i et par år. I 2008 plantet jeg en søt liten lerk / Larix japonica, som passet så godt der jeg plantet den. Den har med årene blitt alt for stor, og nå skal den kanskje felles. 

 Noe av thujahekken som er mellom oss og naboen, og som ble plantet i 2014 har fått alt for lite lys  og vann der denne lerken står. 

Det som ble gjort i første omgang var at mannen sagde av alle de nederste greinene, og så får vi se om den blir felt siden. Pr. nå er videre utfall ikke helt bestemt ;-)



Dette er et gammelt bilde av lerken.
Den er uten tvil et vakkert tre, men det har blitt for høyt og bredt med tiden. Nå får de fem thuja hekkeplantene som ser dårlig ut nå mere lys og vann.


Som dere ser har treet blitt veldig høyt. De nederste greinene som vi har tatt bort nå var sikkert to meter lange, og den har breiet seg alle retninger. For noen år siden så knakk toppen på treet i et fryktelig vindvær, og etter det så delte toppen seg i tre deler. Da er ikke treet så pent mer uansett. 


Her kommet et bilde av treet tatt for fem år siden. Dette bildet er fra 2018 og da var det veldig mye snø. Treet var jo veldig fint da!
Hagen er alltid i endring her heldigvis, og det jeg ser nå er at en hortensia som har stått helt bortgjemt under lerken har plutselig begynt å blomstre bokstavelig talt :-)


Denne hortensia / Hydrangea 'Preziosa' plantet jeg der for mange år siden, men det er først nå at den fikk lys og luft at den synes når halve lerken er blitt barbert.
 Hekken bak der bærer også preg av å fått alt for lite lys og at den ble skamfert av rådyr i vinter. 

Så til noe helt annet. Jeg skrev kladd på dette innlegget i går for å poste det i dag, men av en eller annen grunn ble det postet da uten at jeg oppdaget det. Noen ganger så lever bloggen sitt eget liv. Flere ganger opplever jeg at bloggen ikke vil utgi kommentarer, 
men at de blir puttet i spamfilteret uten at jeg har kontroll på det. Jeg må ofte se etter på kommentarer der om noen feilaktig har blitt puttet i spamfilteret. Er det noen andre som opplever dette? 

24 kommentarer:

  1. Hello,
    It is sad to loose a tree. But, it is nice to see plants growing back now that they have more light.
    We have a few huge tree that need to come down, one is way too close to the house. Love your hydrangea. I am in the habit now of checking the spam folder, there are usually some comments in there. Take care, have a great day and happy week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello,
      Yes, it is sad, but it have grown too big. It gives the other plants much more light. This tree grows also too close to the house. Thank you.
      Thats a very good habit to check the spamfolder, and I must do it more often. I don't know why some comments ends up there who is not spam.
      Take care you too, and a wonderful week!

      Slett
  2. I hear the strain of mournful music, Marit. They are the opening somber notes of “Requiem for a Larch.” The boughs of all the other trees, and even the flowers of the garden are sighing and groaning in sympathy for their soon to be departed friend. May its memory be a blessing. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I'm sure you hear that David. Thank you for your compassionate comment. You're probably right about everything ;-)
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  3. Vi har også en stor lærk i haven, men det går fint endnu. Jeg har før set en hæk af lærk, de bliver alt for store næsten som stammer, det dur den ikke til.
    Jeg har for tiden ikke problemer med bloggen.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra det er da. Hekk av lerk er sikkert fint å se på, men de blir jo altfor store. Det er godt at du ikke har problemer med bloggen.
      Klem

      Slett
  4. Jeg har funnet ut at om noen er ivrige komentatorer på mange blogger så havner kommentaren i søpledelen. Jeg har begynt å sjekke spamfilteret for nettsøppel hver kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hos meg er det utenlandske kommentarer som noen ganger blir puttet der. Det er nok veldig smart å gjøre det.

      Slett
  5. På et tidspunkt kan havens træer nå en højde, hvor de skygger for andre planter. Høje træer kan også synsmæssigt blive for dominerende. Det kan gøre ondt at fælde gamle træer, men jeg tror alligevel, at det nogle gange er det rigtige at gøre. Men vi skal selvfølgelig også huske at plante nye træer, men det kommer vist helt af sig selv ;-)

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er bare sånn det er, og da må en gjøre noe med de. Det gjør vondt ja, for jeg er veldig glad i trær. Det går nok av seg selv ja :-)

      Hilsen Marit

      Slett
  6. Hej Marit!
    Det skulle vara bra om man kunde krympa träd, jag har några stora träd som jag genast skulle göra det med. Men tyvärr går det inte. Det var bra att häcken och hortensian fick mera ljus, kanske räcker det med det. Ja det händer att kommentarer hamnar i spam filtret. Hade tre kommentarer från samma person, då jag kom hem från min fjällresa. En kommentar fungerade som den skall, två fastnade i skräpposten. Tycker alla borde ha hamnat där eller ingen. Har lärt mig att gå in där och kontrollera emellanåt.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det hadde vært så fint hvis det hadde vært mulig. Plutselig så har de vokst seg for store ja. Ja, de så umiddelbart bedre ut, og da så jeg hvor mye lys har å si for mange planter. Ja, det spamfilteret fungerer ofte ikke som det skal, så det er lurt å se etter der. Jeg skal prøve å gjøre det regelmessig.
      Ha det godt.

      Slett
  7. Sikkert en god idé at tage konsekvensen, selvom det gør ondt. Når I gør det gradvist, ved at fjerne grene nedefra, mærker I måske ikke tabet så voldsomt:-) Lærken kan måske også bryde fra stammen så I kan lave en flot grøn søjle, men det kræver beskæring hvert år fremover.
    Dejligt lyset allerede har virkning på andre planter!
    Jeg tror ikke der ligger kommentarer i mit spamfilter, men jeg kommunikerer heller ikke med så mange som du...

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det må jeg nok bare finne meg i, for det er jo jeg som plantet det ;-)
      Det er dessverre lett å feilberegne hvor mye et tre kan vokse på noen år.
      Jeg tror at det ender med at det blir feilt, for gjør vi ikke det nå så blir det uhåndterlig. Ja, jeg ser hvor godt lyset har virket inn på de plantene allerede.
      Nei, det er jo sant, men stort sett har det fungert sånn nogenlunde. Men så plutselig har det puttet kommentarer der som ikke skulle være der. Så det er best at jeg følger med der ;-)

      Hilsen Marit

      Slett
  8. Kinkig det der, med trær som blir for høye/brede. Lerka er jo et veldig vakkert tre, men... Har et lignende problem med en furu på naturtomten som nå absolutt bør tas. Og jeg gruer meg, for det er så høyt, plutselig. Har veid fram og tilbake i flere år men, nå er det tydelig at jeg burde tatt det tidligere.
    Tusen takk for at du tipset om spamfilteret. Der fant jeg en del som slett ikke skulle være der, gitt :o Til og med noen av mine egne kommentarer var sensurert bort.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er ikke så lett det der. Lerka er et veldig pent tre ja, men det vokser dessverre litt for mye. Plutselig så har de blitt for store ja. Det er nettopp sånn det er, og da er de plutselig uhåndterlige.
      Bare hyggelig du. Jeg oppdaget det selv ved en tilfeldighet. Oi, da er det noe galt når dine egne kommentarer havner der ;-)

      Slett
  9. Det er dejligt at se, at din hortensia klarer sig så fint, efter at den får lys og luft. Sådan er det også gået for min, som i mange år var gemt under en enebær. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, sånn blir det når de får for mye skygge. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  10. I always feel sorry for old trees being cut down. But they shade other plants and they grow and bloom poorly. I wish you Marit success in transforming the landscape in the garden.

    SvarSlett
    Svar

    1. Me too, Nadezda. It have grown too big here, and it will give my other plants more light. Thank you.

      Slett
  11. Stora träd är vackra, men de ska vara på rätt plats och lätt att de förväxer sig.
    Jag känner igen när bloggen lever sitt eget liv, har hänt mig också. Jag har wordpress, så det fungerar inte som blogspot. Kan tyvärr inte hjälpa dig, kunde troligen inte heller om jag hade blogspot. Jag är en teknisk idiot😊.
    Ha det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er jo det, men de blir i løpet av få år for store. Nei wordpress og blogspot er ikke like, men jeg håper at bloggen blir i orden av seg selv, for jeg er ikke så god til dette tekniske jeg heller 😊
      Ha det fint!

      Slett
  12. Los árboles crecen tanto que a veces hay que cortarlos ( con mucha tristeza ) En primavera cortamos uno que había crecido mucho en pocos años, me dio tristeza. Tenía muchísimas semillas que nacían por todo el jardín, era demasiado invasivo. Miro todo los días en la bandeja de spam y siempre encuentro comentarios de amigos, a veces de ocho años atrás y algunos míos también. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. I guess we both love our trees Teresa, but sometimes they grow to big. I have some birches here who have produced a lot of seeds this summer. Until next year I will have a big job weeding all the sprouts away. Hugs.

      Slett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...