tirsdag 8. august 2023

På etterskudd med bilder igjen......

 Jeg tar så mange bilder, men så er det dette med tiden da. Plutselig er jeg på etterskudd med bilder (som vanlig). Hagen endrer seg i takt med årstiden, og da blir enkelte bilder "gamle" ;-)

Så her kommer mange bilder som er tatt i det siste, men som ikke er vist.


Astilber er alltid en favoritt her om sommeren.


En lilje som jeg plantet i fjor høst og den må være hardfør. 'Pearl White' heter den. Den beviser jo at noen liljer overlever her selv om det ikke er så mange.


Ares ❤


Her har jeg et annet stort staudebed med mange hosta og forskjellige astilber.


Dette er en solhatt/ Echinacea jeg plantet i fjor høst. Den kommer med mange knopper nå. 


Asklønn/ Acer negundo 'Flamingo'
Den er litt kjedelig på forsommeren, men når det blir august er den virkelig flott!


Solhatt /Echinacea




Min yndlingsphlox. P. paniculata 'Flame Light Blue'


Hydrangea arborescens 'Pink Anabelle' og rosen 'Lavender Dream'


Naboens katt som er 17 eller 18 år.


Valmuer som når de står i sol blir de rosarøde, men i halvskygge blir de som på bildet.


Solhatt igjen, og de har jeg mange av...





Jeg har flere ganger sagt at det er slutt på irisblomstringen, men så dukker det opp noen nye knopper likevel.
Iris x pseudata.


 Clematis 'Princess Kate'



Clematis 'Mandy'


Frøplanter fra Rudbeckia 'Sahara' som har sådd seg selv midt i grusen, og som ligner veldig på 'Cherry Brandy'


Clematis integrifolia 'Twinkle'. Andre integrifolia blomstrer hurtig av, men ikke denne som blomstrer fra juni til langt ut på høsten.


Rudbeckia 'Sahara' og Phlox paniculata 'Blue Paradise'


Solhatt.


Disse selvsådde rudbeckia dukker opp i mange farger. Jeg blir aldri helt klok på om de har blitt stauder eller om det er frø som har spirt. De er forskjellige alle sammen, og alle stammer fra frøblandingen 'Sahara'.


Aksnøkketunge / Ligularia 'Garden Confetti'


Skjoldsildre / Damera peltata

Så litt om uværet Hans. Vi har vært veldig heldige her. Det har kommet 42 mm med regn siden i går, men det er jo ikke noe i forhold til steder hvor det har kommet dobbelt så mye og det har blitt store skader. Numedalslågen er nå stor og bred, og  det er  flom her nå i følge et oversiktskart. Det skal komme 20 mm i dag og i morgen tilsammen, men det er jo lite i forhold til det som har kommet. Jeg er så vant til regn nå, at jeg vil få sjokk hvis solen skulle finne på å dukke opp... ;-)

Det er likevel fortsatt oransje farevarsel her, så en skal være forsiktig i bratte skråninger. Det kan skli ut ras her hvor det er så mye leire, så jeg skal holde meg inne til regnværet er over. 

Så langt i august har det kommet 78 mm, og det er bare den 8. i dag! 

34 kommentarer:

  1. Utroligt flotte billieder, Marit - også af Ares og af naboens kat 🥰 Tænk at du i august allerede nu har fået 78 mm regn! Jeg har læst om de store skader i Norge på grund af jordskred. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte 🥰 Ja, det er nesten ikke til å tro at vi får så mye regn nå. Avisene skriver nok om dette hos dere også, ja. Det er skremmende hvordan regn kan forvandle et landskap, og de store ødeleggelsene som kommer som følge av regnet. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  2. Nydelige bilder. Det er et kjent fenomen å ha alt for mange bilder, så må man ta noen skippertak for å få vist fram alt man er fornøyd med.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, sånn er det bare, og litt oppsamling av de gjør ikke noe. Bilder er jo for å vise frem når en tar så mange og når en har en blogg :-).
      I dag koster det ikke noe å ta bilder. Sånn var det ikke før, for da var det svinedyrt å fremkalle de. Så nå er det bare moro!

      Slett
  3. Selvsådde rudbeckia skulle jeg gjerne hatt her, men verken de eller solhatt får jeg til, driver å funderer på hvordan jeg kan holde sneglene unna, men har jo prøvd flere ganger uten hell. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Det henderdet er snegler her også, men de rører ikke solhattene eller rudbeckua. Mine står plantet med grus rundt seg, og det hjelper. Prøv med grov grus/singel.
      Ha en fortsatt fin kveld.

      Slett
  4. Ja du var da blevet noget bagefter, sikken en masse fine billeder, du viser. Jeg blev mest glad for at se liljen, så har du i hvert fald en fin lilje.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, sånn blir det bare noen ganger. Tusen takk. Jeg har noen få flere også, og en av dem er Muscadet. Den er en orientalsk lilje, men den klarer seg her. Jeg har plantet så mange her tidligere, men de kommer ikke igjen.
      Klem

      Slett
  5. Hej,tack för ett fint collage av vackra blommor i din trädgård de är verkligen helt ljuvliga.Fint även att katterna får vara med på ett hörn.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej! Tusen takk. Kattene måtte også få være med ja.
      Ha det godt.

      Slett
  6. Du milde himmel hvor har du mange planter i blomst! Der er vitaminer til hele den lange vinter med alle de fine billeder. Og regn - det har du også rigeligt af! Ikke så meget som andre steder i Norge, men alligevel... Mere end nok! Du får forhåbentlig solen at se snart, selvom det giver et chok:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har mange her ja. Sensommeren er en flott tid angående blomster bare de ikke regner bort. Tusen takk. Ja, nå har vi fått regn så det holder for en lang stund. Nei, jeg har vært heldig, så det har kommet lite her i forhold til andre steder. Men det er mer enn nok nå det som har kommet. Jeg håper jo på det! :-)

      Hilsen Marit

      Slett
  7. Hei Marit,
    Du har imponerende mange ulike utgaver av de fleste sortene du har!!
    Hvit solhatt var helt nydelig.
    Asklønn ser ut til å være en spennende busk.
    Så godt å høre at det har godt greit så langt med uværet som herjer så ille en del steder.
    Ha fortsatt fine dager.
    Hilsen fra Turid

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Turid,

      Ja, jeg er sånn at hvis jeg liker en plante sånn som f.eks. astilbe, så finnes jo de i utallige farger og varianter. Sånn er det her også med hosta og heuchera, og solhatt. Det er den store variasjonen jeg liker med de. Sånn er det også med lønner og syrinhortensia. Det holder ikke å bare ha en av de ;-)
      Tusen takk. Ja, hvite solhatter er så fine de også.
      Asklønn er absolutt en spennende busk eller tre. For de blir høye med tiden.
      Ja, vj har vært heldige tross alt med været her. Når en ser hvordan det er mange andre steder så grøsser jeg. Vann er farlig på avveie!
      Ha en fortsatt fin uke!

      Slett
  8. Underbara blombilder! Så vackert i din hage.
    Inte så illa här utanför Göteborg, värre längs svenska kusten med regn och storm. Hörde just på TV att Norge drabbats hårt av ovädret på flera ställen.
    Ha det godt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Ja, dette uværet har truffet både Norge og Sverige veldig hardt enkelte steder. Ja, det er helt fryktelig med ødeleggelser mange steder.
      Ha det godt!

      Slett
  9. Hej Marit!
    Du har så mycket fint i din trädgård. Dina solhattar är så fina, de trivs tyvärr inte länge hos mig, så jag sår de enklare varianterna och hoppas att de skall trivas en tid. Rudbeckia Sahara, har jag samma tankar om, förstår inte riktigt att blommorna kan se så olika ut. Jag har sparat några plantor, som jag har i kruka, och så sådde jag några nya i år. De blommar så fint. Dina klematis ser så friska och fina ut. Vi får hoppas att det tar slut på allt regnande snart.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Solhatter er litt krevende, for de må ha veldig god drenering. De en sår selv pleier å klare seg mye bedre enn de som kommer fra Nederland. Nei, det med 'Sahara' er ikke til å forstå. Her om dagen fant jeg en som hadde doble blomster. Jeg skal ta bilde av den bare blomstene har sprunget ut. Jeg har nettopp bestilt frø av forskjellige rudbeckia som jeg skal så til neste år. Jeg synes de er så fine. Clematisen trives godt ute også nå, nen jeg tror de liker litt sol også. Her regner det igjen i dag, men ikke like mye som på mandag. Jeg håper at det blir noen dager med sol snart.
      Ha det godt.

      Slett
  10. Oj, oj, oj Marit ... vilken fantastisk blomsterprakt du bjuder på och så fina kattbilder också! Du har många fina solhattar och dina 'Sahara' är ju helt makalösa. Alla mina från förr har försvunnit men jag har sått nya i år som ännu inte börjat blomma. Dom verkar vara sena men har i varje fall knoppar. Funderar på att jordslå dom i mina pallkragar över vintern där jag tror dom har större chans att övervintra. Mina verkar tyvärr inte frösått sig. Däremot kommer massor av solhattar upp på olika ställen där jag inte haft dom förut. Märkligt, men jag är bara glad för dom :)
    Vilken tur att ni klarat er än så länge för allt för mycket dramatik från Hans. Vi har också klarat oss när det gäller översvämningar men en del träd har fallit i vinden. Men så mycket utomhusaktiviteter blir det inte.
    Önskar dig en fin onsdag!

    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita. De rosa solhattene som er enkle i blomsten sådde jeg for mange år siden. De kommer igjen hvert eneste år. Så synd at dine 'Sahara' som du hadde fra før er forsvunnet, men så bra at du har sådd nye. Det som er merkelig her er at mine har sådd seg selv rett i grusen, og de stortrives. De røde som jeg viser på bildet har jeg ikke sådd selv. De må ha krysset seg og fått frem de mørke røde som jeg viser i dag. Ja, solhatter frøsår seg her også. I fjor kjøpte jeg noen nye solhatter, men som døde i vinter. Der de sto har det dukket opp nye frøplanter nå. De har klart seg fint, men det er ikke sikkert at de blomstrer nå i høst. De er fortsatt ganske små. Ja, det er gledelig med sånne overraskelser!
      Ja, jeg er glad for det, og vi har tross alt vært heldige. Andre steder i Norge er det store ødeleggelser etter regnet. Det regner i dag igjen, men det er ikke så mye som kommer i dag tror jeg. Nei, det går jo ikke å være ute i hagen nå.
      Ønsker deg også en fin onsdag!

      Klem, Marit

      Slett
  11. You take so many pictures, Marit, you will have to hire someone to do the work in the garden and then you will become Photographer-in-chief. Instead of a spade or a rake, a hoe or a trowel, you will walk around with cameras and lenses around your neck, barking instructions to the people labouring in the garden, letting them know that they’ll never get it just the way you want it. A friend of mine, a lifelong gardener, has just decided that it is now too much for her, they are getting their house ready to sell, and will move into an apartment. She is quite sad, but realizes that she simply just cannot do the work any more. Maybe she’ll get a camera. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I take a lot of pictures David and I think it's so much fun. Yes, maybe I should hire someone here to do the gardening! But taking pictures doesn't take that long, because gardening takes much longer.
      I understand very well that your gardening friend is sad about having to sell his house and garden. I don't think a camera will help her because when she sells the house and garden she won't have the opportunity to take pictures of the garden anymore. Rather, she needs a gardener who can look after the garden, and someone who can look after her house! I know one day I will have to do the same here and I shudder at the thought.
      But for now, I manage the house and garden.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  12. Tus flores se ven bonitas. Por aquí hace bastante que no llueve, aunque es normal en verano. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I wish we could get some sun here, because it rains every day. I can send you some rain ;-) Hugs.

      Slett
  13. Amei as dicas. Parabéns pelo site. Aquele abraço!

    SvarSlett
  14. Hello Marit
    Gorgeous views of your garden, the flowers are all beautiful. I love all the sunhats, the clematis and the irises a lovely variety of blooms and colors. Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you. Take care you too, and have a nice day!

      Slett
  15. Flotte og blomsterrige billeder! Jeg har lagt mærke til, at et par stykker af de klematis, du har vist på det seneste, ligner nogle her i haven, men har andre navne. Producenterne arbejder sikkert hårdt på at promovere nye produkter, og så er der nok ind imellem minimale forskelle i forhold til ældre navnesorter. Kønne er de jo allesammen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Ja, de bytter ofte navn på clematis har jeg sett, og de pleier å ha minst to navn... Hvorfor de gjør det er ikke til å forstå for oss vanlige dødlige, men sånn holder de på. Forskjellene er også minimale som du sier. Ja, det er de så absolutt!

      Slett
  16. Wow, what a beautiful garden! So many blooms and wonderful colors. I like the lily and I also like sweet Ares!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you! Yes, Ares is a sweet cat :-)

      Slett
  17. Vilka fina bilder och inspirerande trädgård. Underbart! Kram Pia

    SvarSlett

På skattejakt i egen hage...

 Nå kommer det opp planter både her og der, og jeg har vanskelig for å henge med. Jeg har fått renset flere bed de siste dagene. Jeg har en ...