torsdag 30. april 2009

En hekk er vekk...

I dag har jeg gjort noe jeg har panlagt lenge, men som jeg har utsatt minst like lenge... Jeg har nemlig fjernet en meget brysom hekk som heter "snøbær" eller "snøballbusk" som vi kalte den som barn. De hvite bærene kan unektelig minne om små snøballer.

I hverfall så er hagen igjen blitt utvidet med flere meter, og en hekk er vekk...
Den minner fryktelig om en annen hekk jeg slet med å fjerne der jeg bodde før. Spirea og snøbær må være meget nært i slektskap, for denne hekken her hadde spredd seg med rotskudd på samme måten. Den var 1 meter bred minst, og har spredd seg i alle retninger i enden av tomta.
Jeg brukte en elektrisk hekkesaks og jevnet den med jorda. etterpå sprayet jeg greinstubbene med "ekte" roundup, og da skal de etter sigende ikke skyte på nytt igjen. Hvis de så gjør det skal jeg bare spraye bladene så den dør fort og nådeløst...

Jeg skal kjøpe inn ca 10 thuja 'Smaragd' og plante i store potter og sette der som hekken sto.
I sommer skal jeg ha en stor lastebil inn i hagen, og det er den eneste veien hvor den kan kjøre inn i hagen. Så da blir det som en grønn post som kan åpnes etter behov. Dette var en ide jeg fikk en natt jeg lå våken, og jeg tror det kan fungere greit.

Jeg har holdt på med dette i hele dag, og det ble en skikkelig stor haug med greiner. Den skal brennes i morgen. 1. mai er like god som hvilken annen dag til å gjøre det. Her på landet er det ikke så nøye.

Nå er ryggen helt kaputt, og jeg skal innta hvilestolen resten av kvelden. Ha en fin 1. mai i morgen!

onsdag 29. april 2009

Shopping på gartneriet

Jeg fikk syklet til butikken, og som bonus for den lange turen måtte jeg jo innom gartneriet. Der hadde de magnoliaen som jeg bestilte, men den var avblomstret. Det var en stor plante i hvertfall. Det rare var at den hadde to merkelapper på seg. På den ene sto det 'Early Bird' som var den jeg bestilte, men det sto også 'Yellow River' på den. Det er også en gul magnolia, så hvis den bare blomstrer (og overlever) til neste år finner jeg det vel ut. Den ene er mørk gul, den andre lysegul så det burde være mulig å finne det ut.
Den hadde masse utsprungne blader, og blir det frost så kommer den til å få frostskader. Så enden på visa ble at den står på gartneriet til over 17. mai. Jeg tok med meg M. 'Leonard Messel' som jeg også hadde bestilt hjem, og den får stå på vent til det nye woodlandet er ferdig. Det kan bli en stund med andre ord...

Siden jeg var på gartneriet, så var det jo mildt sagt lett å falle for noen av de mange fristelsene der. Jeg fikk kjøpt en ny Cordyline australis 'Purple Tower'. Jeg har den fra før, og synes den er kjempelekker. Den første kjøpte jeg i Bergen når jeg var der på Forumstreffet. Den har jeg overvintret i kjelleren i to vintre, og den er kjempestor i forhold til den jeg kjøpte i dag. Men den vokser seg nok til den også.

Jeg falt også pladask for noen nydelige violer, nemlig Viola labradorica. Den har nesten svarte blader og blå blomster. Midt i blinken for meg med andre ord... :-)

tirsdag 28. april 2009

60 murstein...

...har jeg gravd opp av bakken her i dag. Det er gamle teglstein som jeg har tenkt til å bruke i den "nyoppdagede" stien min. Når jeg til slutt for lagt fyllmasse oppå der hvor jeg har gravd opp murstein i dag, så blir det virkelig bra her.

Jeg har fått raket hele nedre del av hagen i dag, og det ble utrolig mange trillebårer med hageavfall. Det har jeg tippet i en ny skråning som blir hagens komposthaug fremover. Dette området som jeg nå rydder lå helt i brakk i fjor pga, masse ved og trær som lå der. Nå er alt fjernet, og området begynner å se mye bedre ut. I dag har jeg fått klippet ned masse småtrær som dukker opp der. I sommer kan jeg da klippe grasset der, og da kommer det ikke opp noen flere småtrær i hvertfall. Kratt kommer utrolig fort hvis en ikke holder det nede.

Jeg fant tre frøplanter av rød rips som ble plantet bort hvor jeg har kjøkkenhagen. Jeg har også flyttet en liten eik som jeg fikk som frøplante for noen år siden. Ingen skal beskylde eika for å vokse fort, men den lever i hvertfall. Jeg satte mange småpinner rundt den, slik at ingen ved et uhell skulle komme til å klippe den ned i vanvare...

I dag har det vært 18 grader her, og disig som i går. En fantastisk arbeidstempratur. Ikke for varmt og ikke for kaldt. Snøhaugen på nordsiden er snart historie i denne varmen. Det er jammen på tide...

Vi har vært uten bil i en uke, for den stoppet plutselig. Den står på verksted, men ingen finner ut hva som er galt. Det er fryktelig tungvindt når en er vant til å ha bil. Mannen tar buss på jobben, men handling er mer problematisk. Jeg tror jeg får legge ut på en lang sykkeltur i morgen. Først til butikken, og på hjemveien innom gartneriet. Må jo se på denne dyre magnoliaen som står der og venter på at jeg har bil igjen...kanskje jeg får den med meg på sykkelen? Bilister har observert meg med store planter på sykkel før, så det kan skje igjen *ler*

mandag 27. april 2009

Flott hagedag

I dag har jeg hatt en virkelig god dag ute i det nydelige været. Det har vært disig i hele dag, men skikkelig varmt. Hele 19 grader uten sol er ikke dårlig.

Jeg har prøvd en ny jordsekk variant i dag, og det er Herbia plantejord (tror jeg den het).
Det var noe helt annet enn Oasens 3 sekker for 100 kr jord , ja... Den er dobbel så dyr, men jeg brukte den i dag på alle grønnsaksplantene. Det regner jeg med er lønnsomt ;-)
I hvertfall så fikk jeg hageånden over meg og fikk pottet om 24 tomatplanter og 6 agurkplanter. I år har jeg plantet alt i murerbøtter, og det skal bli spennende å se om de trives der. Det ble i hvertfall mye ryddigere i drivhuset etter den megajobben.

I ryddingen så jeg at tre nye dahlia hadde kommet med nye skudd. Skal si alt går i rakettfart om dagen!

Jeg fikk hentet pakken i fra Hageglede i dag, og det var en blandet opplevelse. Liljeløkene og Dahlia 'Grafitti' var det beste, men det var jeg vel mer eller mindre klar over. Jeg bestilte to forskjellige hortensia, H. 'Pinky Winky' og H. paniculata 'Limelight'. De var små, men de levde i hvertfall. Det som var virkelig den store skuffelsen var Magnolia 'Leonard Messel'. En bitteliten pingle av en plante (pinne) som virket mer død enn levende. Jeg har plantet den og skal gi den en sjanse, hvis den ikke klarer seg så skal det klages, det er helt sikkert. 200 kr for noe sånt er flåeri, men jeg har bare meg selv å skylde på. Jeg er lett å friste midt på vinteren... :(

Jeg ringte til det lokale gartneriet i dag og fikk beskjed om at den gule magnoliaen jeg bestilte i vinter var kommet. Alt var vel og bra til jeg hørte prisen: 995 kr takk... Jaja, sånn går det når en bare bestiller og en ikke vet prisen før et halvt år etter...
Men den skal etter sigende være stor, så jeg får prøve å få hentet den en dag og se på vidunderet.

Jeg har fått ut brugmansia og de to vannliljene mine. Bruggene står inntil en vegg, men uten noen agrylduk. De er så store og forvokste, at fryser de litt og må beskjæres er det bare fint... ;-)

Har også fått luket i pallekarmene og har fått fylt på med hønsemøkk. Har satt på en ekstra krage på to av de, og skal sette opp alle de andre jeg har stående i morgen. Vi fikk så mange i fjor, at i år kan jeg virkelig fråtse i pallekarmer. Hvilken luksus! Når en har ørtogåtti purrer å plante ut, så kan det være kjekt å ha noe å plante de i!

søndag 26. april 2009

Tømming av drivhus

Ja ikke hele da, men alle fuchsiaene ble forflyttet i dag. Her er det omrokkering som gjelder! Cordyline, oleander og phormium ble flyttet helt ut av kroken ved inngangen, og fuchsiaene ble plassert der under agrylduken. Det er ikke meldt om frost i natt, men i natt var det ikke mer enn 1 pluss. Så jeg tar ingen sjanser med fuchsiaene, for de tåler ikke frost.

Jeg måtte få ut noen store potter i dag, for nå er agurkplantene blitt så store at de må over i murerbaljer. Ergo så blir det trangt om plassen i drivhuset. Fikk tatt en sjekk på alle dahliapottene mine, og det er ferske skudd i fem av pottene. Ikke dårlig med tanke på hvor lite stell de får i løpet av vinteren- Håper de resterende også har klart seg.

I dag har jeg ruslet rundt og sett på hvor fort alt kommer bare det blir varme i lufta. Det er hele tre skudd på Trillium grandiflorum 'Snowbunting', og det er rekord her. Håper det blir blomst på alle tre. Tulipanene jeg plantet i fjor høst har kommet med masse blader. Da kommer det vel knopper snart, men håper at rådyra holder seg unna.

Jeg fikk ryddet litt mere i dag, og skal prøve å få gjort litt mer i morgen. Litt og litt, det blir resultater av det også ;-)

I morgen skal jeg på posthuset og hente pakke i fra Hageglede. Får håpe det blir glede og ikke sorg når jeg henter den ;-)

lørdag 25. april 2009

Splitter pine...

I dag har det vært nydelig vær her, og tempraturen har vært omkring 18 grader. I dag har jeg gitt meg i kast med flere forskjellige gjøremål på en gang. Jeg er ikke sikker på om jeg er riktig klok, men det får så være... ;-)

Først så begynte jeg med å hente ved opp i fra området rundt bekken. Jeg så det lå noe ved som jeg ikke klarte å komme bort til pga. at området rundt bekken er meget vått og sumpaktig. Ca. 5 km herfra er det kvikkleire, og jeg mistenker at området rundt bekken også kan ha dette. Det fungerer i hvertfall sånn at når en setter foten nedi, så sier det bare slurp og beinet sitter fast langt nede i leira. Det har jeg bare gjort en gang, men fikk omtrent angst av å ikke opp beinet...
Jeg har som nevnt mange ganger før en gedigen steinhaug fra i fjor som jeg må se til å brukt opp. Steinstørrelsen er fra singel og pukk, til store steiner som jeg nesten ikke klarer å flytte.
Jeg har lenge hatt den ideen at denne småsteinen måtte da kunne brukes til å fylle opp i disse sumphullene slik at det går an å ta seg frem der. Som tenkt, så gjort. Først tok jeg med meg en tom sekk med hanker på som vi bruker til å hente ved med, og fylte den med stein. Jeg tippet den tre ganger, og da var det mulig å gå tørrskodd i leira. Etterhvert fikk jeg hjelp av sønnen min og han brukte trillebår og tippet flere lass der. Så nå har vi fått "tørrlagt" et lite område. Jeg er ikke sterkt nok i armene til å klare det ned den bratte skråningen, så jeg var glad for å litt hjelp ja. Mannen i huset lurte på om jeg var blitt splitter pine... *ler*
Bare vent til vårflommen kommer til neste år sa han, så må du begynne helt på nytt... Mulig det, men jeg har masse stein å ta av... ;-)

Som nevnt, så fikk jeg tatt opp masse ved i dag. Jeg fikk kjørt mange trillebårer inn i garasjen til mannen min som kløyver ved på gamlemåten, dvs. med øks. Alt i alt tror jeg det blir ca tre favner med ved av dette som vi har fått hugget her. Mens jeg holdt på med å hente ved begynte jeg også å rydde nede ved bekken. Gamle råtne trær og greiner ble båret vekk og lagt på et sted, og mens jeg holdt på med det oppdaget jeg at en naturlig sti går ned ved enden av tomta ned til bekken. Den har vært gjemt av alle trærne, men kom altså til syne i dag. Mer rydding må til, men det begynner å se litt bedre ut der. Men det tar nok fort vekk en hel sommer å bli ferdig der er jeg redd. Det er mye som må gjøres der, bl. a. å rydde opp etter tidligere eiere som har brukt området som en privat søppelfylling. Det var sånn folk gjorde før, men det er kjedelig å rydde etter andre. Dette er noe av det som ligger der: et bildekk, eksosanlegg, murstein, armeringsjern, hønsenetting og piggtråd! Piggtråden fant jeg i dag, og den var skikkelig rusten. Den er viklet inn i noen trær og mannen får skjære den løs med vinkelsliperen. Så mye d**tt som folk kastet fra seg før på egen tomt!

Men når jeg en gang blir ferdig der blir det nok bra tror jeg... Det er masse hvitveis der, og de vil nok trives veldig godt nå når det blir mer sol der. Jeg gleder meg til hele området er klargjort for planting :-)

fredag 24. april 2009

Rydding tar tid...

Ja, det skal være sikkert. Jeg synes at jeg har holdt på med ved i flere uker, og alikevel er jeg ikke ferdig. I går fikk vi hentet opp all "pinneveden" som er for tynn til å kløyves. Det ble to store trillebårer fulle + at jeg har hentet tilsvarende mengde to ganger før. Det er ved det også.
Det store problemet er at dette ligger rett ved bekken, og ned dit er det bratt i ordets rette forstand. Men jeg får bare ta tiden til hjelp, så kommer veden opp før eller siden... ;-)

I går fikk jeg gjort om trappa ned til hagen som jeg begynte på i fjor. Mannen i huset fikk i fjor høst flere skiferheller av noen som bare skulle kaste de et sted hvor han jobbet. Han sa selvsagt ja takk, og det var noen av disse jeg brukte til å modifisere trappa. Nå ble den mye bedre. Jeg har ikke mindre enn tre trapper her, og alle er i bruk daglig. Trappene er snarveier til forskjellige deler av hagen, og jeg bruker den siste jeg laget veldig mye.

I går smeltet det mye av snøen som er igjen, så nå er hele blåveisbedet på nordsiden kommet frem. På bakken rett ved siden av ligger "takraset", og det tar en godt stund til før er borte. Men det hjelper!!

tirsdag 21. april 2009

Opprydning

Nå begynner det å hjelpe her, for i dag fikk jeg tatt alle bedene som er snøfrie. Fortsatt er det to store bed på nordsiden av huset som er fulle av snø enda...Men når de engang smelter frem er det fort gjort å rydde der, for der har jeg nesten bare hosta. De ser jo ut som vissent løv etter vinteren, så de er enkle å fjerne. Jeg vet ikke hvor mange trillebårer jeg har kjørt vekk til komposthaugen i dag, men det er mange. Det ser ut som at det er ikke bare rosene som har dødd ut i vinter, alle clematisene ser også helt visne ut. I fjor på denne tiden var det grønne skudd på flere av de. Jeg vet ikke hvorfor denne vinteren har slått til på denne måten, men det må være barfrosten før jul.

Mannen i huset kløyver ved hver dag, og det begynner å minke på haugene nede i hagen. Fortsatt ligger det masse ved nede ved bekken, og stien ned dit er temmelig bratt. Nytter ikke med trillebår ned dit, så veden må nok bæres opp i et eller annet. Det skal ikke jeg gjøre i hvertfall ;-)

Fant i dag igjen begge mine Jeffersonia planter. Jeg gleder meg til å se de blomstrer her for første gang.

Alle hyllene mine ser i hvertfall ut til å leve. Jeg har fått store skader på 'Black Beauty', men den skyter i hvertfall ved stammen.

Jeg fant mer rådyrbæsj i dag oppe i det ene bedet. Fysj , jeg liker ikke at de er såpass frekke ;-)

mandag 20. april 2009

Nattefrost

Nå har det vært nattefrost her tre netter på rad. Det begynte samme natta etter at jeg hadde satt ut masse planter. Jeg har nesten ikke våget å se på plantene engang. I går natt var det hele minus 2,5...

I går begynte jeg så vidt å renske opp i bedene her. Hver vår spør jeg meg selv hvorfor i huleste heiteste har jeg laget så innmari mange blomsterbed????? *ler*
Jeg fikk tatt alt rundt drivhuset og det ene lange daglilje/liljebedet. Da var det bråstopp på kreftene. Jeg kjenner fortsatt at jeg må ta det litt med ro, men får heller ta det i passe etapper.

Her om dagen kom boka The Essential Garden Design Workbook i fra Timber Press. Det tok jammen sin tid, men pytt sann. Det eneste jeg savnet i boka var faktisk flere bilder. Skisser er bra det også, men bilder er enda bedre (synes jeg... ;-) )

Nei, nå skal jeg komme meg ut i det fine været, og kanskje få gjort litt i dag også. Ha en fin dag alle sammen!

lørdag 18. april 2009

Ompotting av tomater

I natt var det - 0,4 grader, og jeg var virkelig engstelig da jeg sto opp i dag. Det ser ut som det gikk bra med plantene som jeg flyttet ut i går. Jeg måtte bare få bedre plass i drivhuset, og varte ca. en dag ;-) I dag har jeg nemlig plantet alle liljeløkene og pottet om tomat og agurkplanter. Enn så lenge står liljeløkene i drivhuset for å få litt fart på dem. Jeg har ikke mindre enn 23 tomatplanter som skyter i været. Jeg må hatt et anfall av å tro at bare halvparten spirte eller noe sånt... Ja, her skal det bli tomater i sommer. Flere av de har allerede begynt å blomstre og agurkplantene har fått flere blomsterknopper. Ellers har jeg et uhorvelig antall purreplanter. I år må jeg få opp flere pallekarmer, det er helt sikkert. Jeg fikk en ide i natt om at jeg skal beise de svarte. Den dekkbeisen jeg brukte holdt i to år...Så nå skal jeg ha på noe som sitter godt.

Jeg fant frem gjødsel i dag, og har gitt alle planter i drivhuset det. Bortsett fra drivhusjobbing i dag, så har jeg ikke tatt i så mye som en kvist. Det ser ut som et katastrofeområde her med kvist og ved, men det får ikke hjelpe. I dag ville ikke kroppen være med på noe som helst.

Jeg gikk en tur i ettermiddag og plukket årets første hvitveis i grøftekanten her. Fikk inspisert rosene og det ser mildt sagt elendig ut. Jeg kjøpte så mange roser i fjor, og de ser helt døde ut mange av de. Det var skummel barfrost og 20 minus før jul, og er redd det er årsaken.
Men det er tidlig enda, så jeg skal ikke gi de opp riktig ennå.

fredag 17. april 2009

Maraton i hagen

Det høres sikkert merkelig ut, men det er sånn jeg føler det akkurat nå om dagen. Naboen med motorsaga kom litt ut på dagen i dag, så jeg rakk å få gjort litt annet enn å bære kvist ;-)
Jeg fikk det for meg at jeg måtte få bedre plass i drivhuset, så jeg tok ut sitron og mandarintrær, cordyline, phormium, oleander, oliven og alle staudene som jeg har kjøpt og plantet. De står nå i den luneste kroken med tre lag med agrylduk over seg. Da kan de vel ikke fryse har jeg bestemt... yr melder om nattefrost på mandag og tirsdag tror jeg, så en vet jo aldri.

Naboen kom kl.14.00 i dag og holdt på i to timer her i dag også. Nå er vi ferdig med trefellingen for i år. Jeg og yngstemann har brent bål i dag også, og kvisthaugen fra i går og i dag er redusert med over halvparten. Nå skal jeg ikke brenne mer i år, nå har jeg fått nok av røyklukt :-)
Det ligger utrolig masse ved nede ved bekken, for det blr felt noen trær der nede også. Så der har jeg litt av en jobb med å få det opp. Men nå skal jeg ta det med ro i noen dager.

I morgen melder yr om mye kaldere vær, ikke mer enn 6 grader på dagen. I dag har det vært 15 grader med sol og deilig vær.

torsdag 16. april 2009

Fryktelig sliten, men veldig fornøyd

I dag har jeg vært ute i hele dag minus matpauser. Gkk ut kl 09.00 og gikk inn kl. 20.00
Jeg har vondt overalt, og med mine plager skulle jeg ikke holde på sånn. Men jeg klarer ikke la være, så jeg får heller ligge rett ut i helga ;-)
Motorsagnaboen kom halv ti i dag tidlig og han felte ned mange flere trær enn det jeg egentlig hadde planlagt. For disse trærne og dette området har aldri vært stelt eller tynnet. Så her er det virkelig blitt forandringer i dag. Om med så mye trefelling, så blir det også fryktelig mange kvister. Jeg trenger vel ikke engang si hva jeg har holdt på med i dag... ;-) Vi la først alle greinene i skråningen hvor det var ledig plass og etterpå tente vi på det. Nå er langt over halvparten av en megakjempehaug borte, og godt er det. Om jeg fikk en åpenbaring av at noen trær ble borte sist han felte her, så var det bare blåbær mot det i dag. Det er bare utrolig å se hvordan det kan bli her når jeg bare blir ferdig en gang. Området er kupert med en bekk som renner rett ved siden av. Gjett om det blir beplantning i dette området! Rhododendron, magnolia, hosta (masse hosta), helleborus, iris, bregner osv. osv...

Jeg så til min forskrekkelse rådyrbæsj på en snøflekk i dag. Skrekk og gru, nå blir det jo rene motorveien for de opp i fra bekken når så mange trær er borte. Rådyrsikre planter finnes det?

onsdag 15. april 2009

I dag har jeg sett blåveis her!

De er riktignok ikke sprunget ut, men så fem knopper som er klare til å blomstre hvert øyeblikk! Så også flere blomstrende "sukkertopp" i dag.
Nå er det jammen blitt vår her også :-)
Snøen er virkelig på retur nå etter flere netter med varmegrader. Nå går det jammen unna.

Har vært ute i 6 timer i dag med bålbrenning og nedklipping av ørten småbjørker og småosp. Dette er et sted som har fått leve sitt eget liv i to år, og da kommer krattet med en gang.
Har fått avtalt med naboen med motorsaga om å komme en dag og kappe ned flere trær. Jeg hadde egentlig tenkt at jeg skulle spare på en stor selje, men ved nærmere ettersyn så jeg at den er råtten nederst ved stammen og at den har døde greiner. Så da er dens dager talte. Synd, for den er skikkelig stor med flere stammer. Men, da kan jeg plante noe annet der. Den enes død osv..... ;-)

Siden det blir mere trefelling, så blir det også mere bål her. Men jeg skal si at det er en flott måte å bli kvitt all den kvisten som ligger rundt her.

Jeg har også fått snakket med de jeg kjøper jord av i dag. Skal bestille et lass med jord og et lass med fyllmasse til å dekke skråningen hvor jeg skal plante hosta siden.

Skal si det er deilig å være ute i så mange timer. Vår er herlig!

tirsdag 14. april 2009

Nok et bål...

Skulle tro vi var blitt pyromaner sånn som vi brenner, men det har sin gode forklaring. Greinene er så utrolig våte av snø, is og regn at de må tørke i et bål først før de kan brennes neste dag. Nå ble det en dags opphold i brenningen fordi det silregnet i hele går. Så i morgen er det opprydding av bålet og brenning av siste rester. Synd jeg ikke tok bilde av haugen før vi begynte. Den var kjempestor!

Dagens glede var en stor pakke full av liljeløk som kom i posten i dag. Så i morgen har jeg jobben med å plante de. Har skrevet navnelapper til alle, for nå må jeg holde tunga rett i munnen. Jeg har kjøpt utrolig mange liljeløk de siste årene, og da må jeg jo passe på navnelappene til jeg lærer de å kjenne.

Med hostaene har jeg nesten gitt opp, for der er jeg helt avhening av lapper. Kan ikke huske over 100 hosta på rams nei... ;-)

mandag 13. april 2009

Regnvær

Her regner det skikkelig i dag, men det er helt ok. I går hadde vi bålbrenning nr. 2, og fikk brent opp nesten alt av greiner som nettopp var hugget. De er utrolig saftspente, så det hjalp veldig å få tørket de når vi brant første gangen. Det ligger fortsatt et gammel påbegynt bål under snøen fra i fjor høst, men det må jeg vente med til det har smeltet frem. Ikke lett å få fyr på det tenker jeg ;-) Jeg var i drivhuset nå nettopp, og det røyk fra bålet fortsatt. Den glohaugen var nok temmelig varm i går kveld, så det tar lang til å slukke den tydligvis.

Jeg kjeder meg i dag, for nå har jeg blitt vant til å være ute hele dagen. Så i kjedsommeligheten vasker jeg klær i dag. Like greit det når en ikke kan være ute. Det er en stor fordel at snøen får bløtet seg enda mer opp, for da må jo resten smelte snart?

yr melder om fortsatt nattefrost i lang tid her, så jeg tør ikke sette ut overvintringsplantene enda. Jeg ser frem til den dagen hvor nattefrosten er over, for da får jeg mer enn halvert antall planter i drivhuset ;-)

lørdag 11. april 2009

Bålbrenning dag 1

Overskriften forteller egentlig at dette med bålbrenning er ikke over på en dag, nei... Vi startet frisk opp med alle pappesker fra vinterens samling og tennveske i dag. Uten at det hjalp så veldig. Ferske greiner brenner ikke allverdens, men vi fikk brent opp ca 1/3 av bålet. Det som er sikkert er at vi prøver igjen i morgen, da greinene har sikkert fått tørket opp mye i dag pga. all varmen fra bålet. Det ble rimelig hett der, og jeg lukter bål. Jeg har skiftet klær, men det hjelper lite for lukta sitter i håret... ;-)

Men jeg fikk ta tatt området i betraktning der jeg sto i dag, og det skal helt sikkert ned noen flere trær der på sikt (senere i sommer)Området er som skapt for hosta, for det er omkranset av mange løvtrær som gir endel skygge. Det er mye som må gjøres i grunnarbeide der, men det skal jeg nok få gjort. Så der har jeg litt å jobbe med i sommer.

Det var nesten 15 grader i dag med sol og bare minus 0,4 i natt. Bart er det ikke i hagen, mend et hjelper for hver dag som går. Linerla så jeg for tre dager siden, og det er det sikreste vårtegnet jeg vet om. Da er vinteren over, i hvertfall på denne siden av St. Hans ;-)

fredag 10. april 2009

Besøk i hagen


I dag fikk vi endelig besøk av ekornet. Den har ikke vært å se på lenge, og det var koselig å se den igjen. Jeg trives med dyrelivet her :-)


Nå har jeg gjort unna alle sosiale treff denne påsken, og fra i morgen skal det jobbes i hagen!
Den store haugen med greiner skal forhåpentligvis brennes i morgen. Dvs. hvis jeg får det til å brenne...Nyhuggede greiner er vel ikke det letteste å få fyr på, men jeg skal i hvertfall gjøre et forsøk i morgen.

I dag har det vært skikkelig varmt med hele 15 grader og lettskyet vær med litt sol innimellom.

Nå er det begynt å bli bare flekker der hvor det ikke har vært tippet noe snø i vinter, og det er stor forskjell fra dag til dag.

Etter at trærne ble felt, og et egentlig ubrukt område i hagen dukket opp har hodet mitt gått helt i spinn...Ikke at det skal så mye til, men hageplanene er blitt litt endret i forhold til det jeg hadde planlagt å gjøre fremover. I omtale vil jeg kalle dette området for woodland 3 for å holde de forskjellige områdene fra hverandre. Jeg hadde egenlig tenk å begynne på å fjerne noe plen i år, men utsetter det. I stedet blir det et nytt område hvor jeg kommer til å plante magnolia og hosta. Trur eg... Jeg er en mester i å endre planer, så det gjenstår å se hva jeg gjør til slutt...

Jeg fikk shoppet stiklinger her om dagen, og nå er drivhuset stapp fullt. Ikke plass til så mye som en potte til...
Jeg håper at det snart er slutt på nattefrosten slik at jeg kan få hevd ut sitron, mandarin, fuchsia og alle andre planter som skal bort i "plantekroken". Det er et solrikt hjørne hvor jeg hadde de i fjor. Disse plantene er så plasskrevende, og gjør at drivhuset er overfylt. Det har vært fire frostfrie netter inntil nå, men i natt blir det frost igjen :-(

torsdag 9. april 2009

På inspeksjon i snøen

På tirsdag hadde vi altså besøk av naboen som felte ned masse trær, og i går var han her og kappet de opp i 30 cm lengder. Han er så snill og hjelpsom at jeg kan ikke få sagt det. vi betaler han selvsagt for jobben, men er veldig takknemmelig for alt han hjelper oss med. Kjekt å ha en nabo som hjelper til med sånt.

I sporene etter skogsmaskinen gikk jeg og naboen rett ved siden her og kikket i hagen etter hogsten. Der går det an å gå, for den maskinen har jo brøytet seg igjennom halve hagen ;-) Mens jeg gikk der i dag fikk jeg masse nye ideer...På det området hvor to av trærne er kappet ned skal jeg ha på fyllmasse av et eller annet slag og jord og bark til slutt. Der så jeg plutselig for meg at jeg kan ha masse hosta. Hvilken bombe... ;-)

Jeg kikket på flere av helleborusene og det ser ut som det kommer flere grønne skudd på de. Jeg så også at det var grønne skudd på en hortensia som jeg plantet ut rett før frosten kom i høst. Det hadde vært moro om den klarte seg og kom med blomster engang...

I to dager nå har det regnet, og det har gjort snøen skikkelig porøs og "råtten". I dag har det vært 14 grader her og litt sol, og nå er snøen virkelig på vikende front. Har oppdaget to snøbrekkskader til. Ferskentreet har en grein som er spjæret og toppen på hengeblodbjørka er knekt :-(

tirsdag 7. april 2009

Travel påske og monstermaskin i hagen

Jeg trodde engentlig at dette ble en stille påske, men der tok jeg feil. I dag har jeg vært på sykehjemmet, besøkt min mor og vi har vært på besøk hos et vennepar til middag nå i kveld. I morgen skal vi i bursdag til min bror, på torsdag skal vi i middag hos svigerforeldrene, og på fredag kommer barna med samboere hit på middag...Skikkelig sosial påske med andre ord ;-)

Mellom slaga i dag kom naboen med motorsaga og skulle ta ned noe trær her som vi avtalte for lenge siden. Det er mange velvoksne osper her, og vi begynte med å ta ned noen i fjor. I dag forsvant de to aller største ospene. De må ha vært minst 10 meter høye. Naboen er skogsarbeier og kan virkelig dette med å felle trær. Vips så var disse kjempene felt ned. Han dro hjem og hentet skogsmaskinen sin som er kjempestor og har 8 hjul. Så en ting var i dag en fordel, nemlig at det lå snø på hele plenen der han kjørte. Med denne maskinen sparte han oss for masse jobb. All veden ble lagt i en haug, og all kvist og greiner la han opp i en kjempehaug på null komma svisj. Så her skal det brennes bål en av dagene, før det blir forbudt som egentlig er 15. april. Men med så mye snø på bakken som det er her, så er det ikke noen fare for skogbrann med det første tror jeg. Det morsomme i dag er at for å komme inn i hagen med en sånn monstermasin måtte han kjøre inn der snøballbuskhekken er. Den har jeg til hensikt å fjerne så fort som råd er, for den er helt pyton til å sette rotskudd. Den minner meg mistenkelig om en spireahekk jeg slet med å fjerne i to år der jeg bodde før... Nå har jeg i hvertfall "ekte" roundup å bruke, så det skal ikke koste så mye svette og strev som sist.

I morgen skal jeg på koseoppdrag til gartneriet her. Min sønn ringte her om dagen og lurte på om ikke jeg kunne hjelpe de med å plante i to verandakasser i vår. Akkurat der var ikke moren vanskelig å be, så i morgen skal jeg kjøpe inn masse stiklinger som de selger billig på gartneriet.
Jeg har fire verandakasser å fylle selv, og skal hamstre stiklinger mens de ennå er billige. Litt senere i sesommger potter de opp alle sammen, og da koster de plutselig det dobbelte. Disse skal settes i drivhuset for videre vekst, og plantes ut når faren for frost er over. Når det blir vet ingen, men jeg håper at det ikke er så lenge til. Drivhuset er sprekkeferdig nok som det er...

De melder om regn i morgen, og det passer meg godt. Snøen var så råtten i dag at nå er det nok ikke lenge til før det beynner å tære skikkelig på snøen. Det har smeltet mye bare i dag selv om det ikke har vært noe sol. Med et skikkelig regnskyll, så går det nok fort fremover. Håper det kommer som regn og ikke som snø da, for det er ikke mer enn 2,5 varmegrad her nå...

søndag 5. april 2009

Snøskader

I dag oppdaget jeg hva som har skjedd med den ene hyllen min, 'Black Beauty'. Den har smeltet frem i dag, og er fullstendig spjæret av snøen. To av greinene bare hang og slang, så den må beskjæres kraftig ser det ut som. Men det antar jeg at den tåler. Ferskentreet har fått bøyd alle greinene nedover, så den ser ut til å ha fått en helt ny fasong... Den tør jeg ikke beskjære på denne tiden, så den får bare se litt rar ut.

I dag har det vært mye sønnavind, men skikkelig varmt. 12 grader i dag, og pga. av vinden så har det smeltet skikkelig. Jeg "fant" igjen de fem små gulgrønne thujaene som jeg plantet i fjor høst. De har vært dekket av snø hele tiden etter jul, så jeg håper de har klart seg. Det vet jeg ikke før det har gått litt tid tror jeg. De var merket med H3 og het Thuja orientalis. Jeg er totalt ukjent med det sortsnavnet, men det aner meg at de ikke er så hardføre som resten av familien.
Men noen er mer herdig enn det lappen skal tilsi, som f.eks en buskbom jeg har hatt stående i potte siden vi flyttet hit. Den lever i beste velgående, og det skulle den ikke i følge merkingen. Godt at plantene ikke kan lese... ;-)

Det ene bjørketreet har også fått bøyd seg ned til bakken. Lurer på om det retter seg opp. Hvis ikke blir det ved.

I dag fikk jeg sett på Monty Don og hageprogrammet som heter "Jorden rundt i 80 hager"
So far so good. Som nevnt før, så er jeg så sulteforet på hageprogram at det meste går ned på høykant. Grensen går ved å se "Grønn glede" i reprise. Så sulten er jeg ikke...*lol*

lørdag 4. april 2009

Hakke Hakkespett er tatt på fersken

Her sitter rakker'n som forstyrrer meg nesten hver morgen, og spesielt i helger hvor det er stille og ingen biler har kjørt forbi her. Når vi flyttet så hit stusset jeg hver helg over en mildt sagt irriterende lyd som hørtes ut som noen satt og slo på en blikkboks. Jeg fant jo ut etterhvert hva som lagde lyden... Denne stolpen på bildet står rett over veien for soveromsvinduet, og når denne fredsforstyrreren av en hakkespett trommer på toppen av dette lokket høres det ut som en mitraljøse...

Nå i påsken er det mange som er bortreist og med lite biltrafikk setter han seg til når som helst på dagen. Jeg hørte han nå nettopp og fikk tatt bildet av han gjennom vinduet.


Jeg forer han med meiseboller hele vinteren, og dette er altså takken med å bråke sånn...
Slemme hakkespett ;-)


fredag 3. april 2009

God påske til alle

Jeg vil få ønske alle som reiser bort, og alle som skal være hjemme en riktig god påske!

Selv skal jeg være hjemme og stelle alt som er i drivhuset og besøke min far som er kommet på sykehjemmet i dag. Han begynner å bli bedre, men trenger opptrening slik at han kan klare å gå selv etterhvert uten gåstol.

I dag har det vært fint vær med masse sol og 11 varmegrader. Fortsatt 2,5 minus om natta her. Snøen kryper sakte men sikkert vekk og bar mark dukker opp. Jeg så gåseunger på hengeseljen min i dag som står i en sørvendt skråning. Det er i hvertfall et godt tegn på at våren nærmer seg.
I drivhuset i dag kom det en veps, og det er jo nok et vårtegn selv om jeg ikke er noe glad i de akkurat. Jeg gikk på skaren frem til woodland 1 igjen i dag og fant igjen bladene til Cyclamen hederifolium som jeg sådde og plantet ut i fjor sommer. Jeg la litt mer barnåler oppå de, så kanskje det beskytter litt mot nattefrosten. Det ser ut som flere av julerosene er helt døde. Det finnes i hvertfall ikke noe grønt å se, men det kan jo hende at de kan skyte i fra rota. Så jeg får vente og se en god stund til. Ellers er det fryktelig mye snø som ligger i woodland 2. Der har det bygd seg opp en stor skavl, og det ligger i mye skygge. Så snøsmeltingen der tar sin tid.

I neste uke er værmeldingen ikke like hyggelig, for de melder om sludd flere dager :-(
Hvis det blir noe som legger seg på bakken blir jeg meget sur. Nå vil jeg ikke se mere snø før til jul igjen ;-)

torsdag 2. april 2009

Drivhuset er fullt...

I dag har jeg båret bort tomatplantene til drivhuset, og det var ikke en dag for sent. antagelig har det vært for varmt nede på planterommet, for det var fullt av grønne bladlus på de...urk...
De er nå dusjet med grønsåpevann, og jeg følger med argusøyne på de.

I dag er det så varmt her, at jeg lurre på om gradestokken er feil. Det har vært skyet i hele dag, men gradestokken står nå på nesten 15 grader og sola har så vidt kommet igjennom nå.
Snakk om herlig vårvær! En får nyte det så lenge det varer, for yr melder ikke om like varmt vær til neste uke....*snufs*
Det var enda kaldere her i natt, minus 2,8. Jeg venter i spenning på når første natt over null blir.

I dag gikk jeg langs kanten på garasjen som vender mot sør. Nå er nesten all snøen borte der, og jeg ser drueplantene som dukker frem. Jeg er virkelig spent på om de har klart barfrosten som var før jul. Jeg kikket nemlig på en rose som har smeltet frem der, og den så mer død enn levende ut... Håper ikke alle rosene mine har tatt kvelden!! Men det er uansett alt for tidlig å si.

Nå er det bare brugmansia igjen i kjelleren. Jeg skal bære bort det siste brettet med lobelia, og da er kjelleren tom for frøplanter. I drivhuset derimot, er det stapp fullt. Enda har jeg ikke vært og kjøpt stiklinger på gartneriet, og hvor jeg da skal sette de er en gåte...

Jeg ønsker meg et uttrekkbart drivhus som kan utvides om våren og forminskes igjen på høsten. Hvorfor har ikke noen funnet opp det? Det hadde jeg og sikkert mange andre også hatt bruk for i disse dager ;-)

Siden mandag har jeg fått med meg det hageprogrammet som sendes 14.30 på NRK. I Sørhellinga heter det, og er greit nok for en hageprogram-sulten seer som meg. Det er ikke all verden, men når utvalget er så labert som det er, så må en ta til takke med det lille som finnes.
Jeg håper at underskriftskampanjen til Sigrid får opp øynene på programledelsen i div. tv kanaler!

onsdag 1. april 2009

Nydelig vær

Ja, nå gir jeg meg snart helt over her, for det er skikkelig varmt i dag også med 10 pluss. I går blåste det varm sønnavind her, men i dag er det helt vindstille. Hagestolen er på plass i solkroken, og jeg har til og med fått farge i ansiktet! Snøen smelter som bare det, og det minker for hver eneste dag som går. I natt var det minus 2,5, men sånt må en regne med når det er høytrykk og klarvær.

Min far er skrevet ut fra sykhuset i Drammen, og kommer midlertidig hjem i dag. Han har fått plass på et syke/rehabiliteringshjem i fra fredag, og skal være der og trene seg opp etter operasjonen. Det er bare fem minutter fra der hvor mine foreldre bor, så da får min mor kort vei for å besøke han :-)

Når jeg kom hjem i fra besøk hos min mor i dag var det 30 varmegrader i drivhuset! Skal si sola varmer godt opp inne der nå som det er så mye sol. Har satt opp døra og lufter godt der inne nå. Frøplantene av dahlia har klart natta fint selv om det bare var 4 grader der i natt.

Nå gidder jeg ikke å vente på de som ikke vil spire mer, så nå får det bli noe annet i pottene! Jeg skal så revebjeller der i steden. Skulle det spire dobbelt opp, så skal det nok bli en råd med det også ;-)

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...