tirsdag 15. oktober 2024

Høstfarger del 2...


 Dagene går så hurtig nå.  Jeg har holdt på med å tømme siste rest av sommerblomster, klippe av frøkapsler på blodbeger, og ta opp noen georginer. I tillegg har jeg holdt på med å vaske vinduer. Ingen favorittjobb, men det må gjøres før det blir for kaldt.

I tillegg skjer det mye annet her akkurat nå, men det kommer jeg tilbake til en annen dag. 


Japanske lønner/ Acer palmatum er i egen klasse når det gjelder flotte farger om høsten. 


Disse to kjøpte jeg i sommer.



Da så de sånn ut i august. Acer palmatum 'Osakazuki'. Denne navnesorten er kjent for å være en av de rødeste lønnene som er om høsten, og det synes veldig godt på bilde nr. 2.


Nå har det vært frost her flere ganger, og hosta som er full av vann "klapper" fort i sammen. 


Jeg plantet i fjor og i år blodbeger i noen potter som jeg har sommerblomster i utenfor kattegården. Dekkatrer så fint der, og det er faktisk det eneste stedet de har dannet frøkapsler i år. I sommer sto de store plantene jeg hadde i sommer i full sol, og der var det 0 frøkapsler. Til  neste år skal jeg ha de i halvskygge og sammen med andre sommerblomster. Blodbeger må  bestøves  for å sette frø.




Dette er fra det store hostabedet som er bak kjøkkenet. 





Hosta får en sterk gulfarge før de visner ned.


Irisblader


Tulipantreet/ Liriodendron tulifera 'Aureomarginata' som har blader og blomster som ligner på tulipanblomster.


Den store lønnen nede i hagen blir mørkere i fargen for hver dag som går.


Syrinhorte sia/ Hydrangea paniculata får også flotte høstfarger.


Solhattene har snart gjort sitt for i år.


Nede i skogen bak denne bjørkestammen vokser denne lønnen. På engelsk: Norway  maple, på latin Acer platanoides og på norsk spisslønn/ platanlønn. Den er den eneste lønnearten som naturlig vokser i Norge. 


Til slutt nok en syrinhortensia / Hydrangea paniculata 'Wim's Red' som også får flotte farger om høsten.

13 kommentarer:

  1. Ja säga vad man vill men det är i varje fall otroligt vackra färger på hösen. Tänk att vissnande hosta kan vara så fina. De blir verkligen som en gul matta om man har många. Och alla lönnar. Du har så många olika sorter vilket gör att du får ett så brett färgspektra. Syrenhortensiorna är ju lite speciella som fortfarande har blommor men där bladen börjar gå i gula och röda nyanser. Vackert är det om än lite vemodigt.

    Önskar dig en fin tisdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, fargene om høsten er veldig fine. Hosta er en av de mest fargerike staudene som blir veldig gule før de visner. De er så fine ja. Jeg har mange lønner, og de har litt forskjellige farger alle sammen. Syrinhortensia er spesielle ja som du sier. Blomstene er der fortsatt og bladene har fått fine farger. Vakkert og vemodig på en gang ja.

      Ønsker deg også en fin tirsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Så mange dejlig høstfarver der er lige nu i din have! Japansk løn er noget af smukkeste. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Ja, de japanske lønnene er veldig fargerike og flotte. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  3. Det er dumt vinteren kommer og ødelegger alle de nydelige høstfargene. Løvet faller fort til bakken når det har skiftet farge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, der synd at det er sånn hver høst, men det får vi ikke gjort noe med. De mister løvet hurtig ja, men ofte først etter en skikkelig kald natt. Her har det ikke vært det enda, så her er det fortsatt mye løv på trærne.

      Slett
  4. When you mention washing windows I feel very guilty. I have been meaning to do ours and still they are not done. I know that you are an expert so perhaps you can come and do them for me. Your bed is made, the pillows fluffed. We will feed you well. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's hard to get it done. It's a job I've been putting off all summer, David. I'm not an expert at all! I'm never satisfied when I'm done. It sounds lovely, but I'm not the right person for the job. I guess you must do it yourself :)
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  5. Hello Marit,
    Your garden is lovely with all the beautiful Autumn colors. I love the maples. Is the Blood Goblet a climbing vine? We have not had our first frost yet, maybe this week.
    Take care, have a great day and happy week ahead.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you. I love them too. Yes, it can climb or it can hang down. They climb very well. It's name in latin is Rhodochiton atrosanguineus. We had frost last night and the night before. Take care you too, and have a wonderful day and week!

      Slett
  6. Flotte farver i din have. Godt at vi har alle disse stærke gule og røde farver, når nu dagene bliver kortere og mørkere.

    SvarSlett

Høstfarger del 2...

 Dagene går så hurtig nå.  Jeg har holdt på med å tømme siste rest av sommerblomster, klippe av frøkapsler på blodbeger, og ta opp noen geor...