lørdag 26. oktober 2024

Fortsatt blomstring i hagen...

 Det går hurtig mot vinter når vi nå nærmer oss november. I følge yr så blir det kulde når vi passerer 1. november. Vi har vært heldig i år, for i fjor kom den første snøen nettopp på dagen i dag.


Denne lille høstastersen/ Symphyotrichum har begynt å blomstre akkurat nå. Den er kun 30 cm høy. 


Noen av de andre har blomstret ganske lenge, og begynner å se slitne ut.


Denne er derimot helt ny. Høstkrous, Colchicum autumnale 'Pleniforum'. Den var i ferd med å blomstre når jeg plantet den. De er så fine, og er et verdifullt tilskudd i høsthagen. Det gjelder å hale blomstringen ut så lenge som mulig. 


Noen få roser holder fortsatt ut. 'Winchester Cathedral' er dette.

Dette er 'Aspirin' som blomstrer veldig lenge. Den har blomstret siden juli.


Høstasters holder også lenge ut om høsten inntil frosten tar de.



Denne navnesorten heter 'Winston Churchill', og den har jeg  bare hatt i noen få år. Den er fortsatt en spinkel liten plante, men jeg håper at den med tiden blir større. Den blomstrer også veldig sent. Fargen passer godt sammen med sedumen som nå er avblomstret, men den ser faktisk ut som den fortsatt blomstrer. 


I natt blir klokken skrudd tilbake en time, og jeg kan ikke få sagt hvor mye jeg misliker "vintertid"  da det plutselig blir mørkt en time tidligere. Det blir lysere om morgenen ja, men det varer jo ikke veldig lenge. Lyset om ettermiddagen er mer verdifullt for meg enn motsatt. Men jeg bestemmer ikke dette, og at EU ikke klarer å få bestemt dette en gang for alle er for meg en gåte. Enten sommertid hele året eller vintertid. Så vanskelig kan det da ikke være... 

Sommertid ble innført første gang under første verdenskrig, og dette har vært  tatt bort og innført  igjen flere ganger. Vi har hatt sommertid i Norge siden 1980. 
Idéen om å utnytte dagslyset bedre og sommertid ble foreslått allerede i 1784 av Benjamin Franklin, og hans begrunnelse var å spare energi ved at de brukte mindre olje til oljelampene når dagslyset ble utnyttet bedre. 
Det er jo ingen som bruker oljelamper til lys inne nå, så dette kunne vært fjernet for lenge siden. 
De lærde strides om fordelene/ulempene med dette, og hvert år så står det i avisene at dette er siste gangen klokkene skal stilles. Det er bare tull, for om et halvt år skal nok klokkene igjen stilles en time frem...

10 kommentarer:

  1. Your garden is looking amazingly colourful for the time of year, Marit. As you say November is breathing down on us. As for this issue of changing the time, we have the same discussion every year here, but nothing changes. I think that you should be in charge for Norway and I should have authority here. Then we’d see action! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. Yes, November is very near. I can tell them to deside it for the future, and finish it right now. I think this madness is in many countries, and it never ends. How difficult can it be? Hugs and kisses, Marit

      Slett
  2. Det är fortfarande mycket som blommar hos dig Marit. Höstaster är så en så fin och tacksam blomma. Blommar med starka färger när färger behövs som bäst. Även om höstfärgerna också är vackra. Rosen 'Aspirin' är så vacker. Den har jag beundrat flera gånger under sommaren hos dig.
    Ja, både du och jag tycker om sommartiden och för mig skulle den gärna få vara kvar året om. Enda fördelen nu är att vi går på en obelyst skogsväg på morgnarna och snart kan vi inte gå där längre. Men med omställningen av tiden kan vi gå där några veckor ytterligare. Men ... jag vill ändå hellre ha ljuset på eftermiddagen.

    Önskar dig en fin lördag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mye som fortsatt blomstrer her, og det er jeg så glad for. Ja, de er så takknemlige å ha i hagen når det er slutt på det meste av blomster. 'Aspirin' er en rose jeg er så imponert over, for den blomstrer veldig lenge.
      Jeg foretrekker sommertid ja, for mørket så tidlig om ettermiddagen er ikke noe hyggelig. Det forstår jeg godt Anita at du liker å kunne gå der i noen uker til. Det er fordeler og ulemper med det meste ;)
      Ja, det vil jeg også.

      Jeg ønsker deg en fin lørdag også!
      Klem, Marit

      Slett
  3. Your garden is gorgeous! I'm loving that your autumn aster and Colchicum autumnale 'Pleniforum' are still blooming as winter creeps in. I’m so glad we don’t have to deal with daylight saving time—it’s such a hassle to change the clocks! Enjoy the final moments of autumn in your lovely garden!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Veronica. They are hardy plants, and they give so much joy in the garden. Yes, it's not nice at all with changing the clocks every spring and autumn. Yes, I will!

      Slett
  4. Hello Marit,
    I do not like winter and the short daylight or the time change.
    The garden is still looking lovely, the asters are beautiful.
    Take care, have a happy weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      No, I don't like it either. The short daylight is the worst part of it. Thank you.
      Take care, and have a great weekend!

      Slett
  5. Ja det pjat med sommertid, kan vi godt undvære, jeg er også træt af det, men det får være, vi har ikke noget at skulle have sagt. Men jeg nød dine billeder og glæder mig over, at det stadig ikke er blevet koldt.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er rette uttrykket på det, pjatt. Nei, vi har ikke noe vi skulle ha sagt, og det er trist. Jeg hadde stoppet tullet i dag hvis det hadde vært mulig. Tusen takk. Vi har stadig mildt vær, men det endrer seg nok i neste uke ser det ut som.
      Klem

      Slett

Fortsatt blomstring i hagen...

 Det går hurtig mot vinter når vi nå nærmer oss november. I følge yr så blir det kulde når vi passerer 1. november. Vi har vært heldig i år,...