søndag 20. oktober 2024

Innendørs blomstring...

 Det regner i dag her, og det er mildt og grått ute. Det er 13 grader nå, og det er jo varmt til å være i slutten av oktober. I går hadde jeg fødselsdag, og siden vi feiret dobbel bursdag i august så var det stille og rolig her  i går. 

I begynnelsen av oktober hadde de salg på Plantasjen av orkidéer, og tilfeldigvis var jeg i nærheten av den butikken den dagen salget startet for jeg var på besøk hos min mor. 30% rabatt kommer godt med på ellers dyre planter.  De hadde fått inn så mange fine orkidéer, og da kjøpte jeg like godt noen bursdagspresanger til meg selv på forskudd :)


Vanda i nydelig blåfarge. Den er den  mest vanlige fargen på de.


Phalaenopsis


Vanda i gulhvit utgave, og den er sjelden å se i butikkene.

Som "vanlig" hadde de altså Vanda orkidéer den første dagen av salget. De tar ikke inn mange av de, og de forsvinner hurtig. Jeg er så svak for disse, og har to fra før men de får jeg ikke til å blomstre. Disse øverste bildene ble tatt den 10. oktober og rett etter at jeg kjøpte de. 



Disse bildene ble tatt i går. Det som er en nytt for meg nå er at disse står i glassvaser med vann. Jeg har tidligere lest om mange som lykkes bedre med å ha orkidéer i vann enn å ha de stående i orkidebark, men jeg har aldri prøvd det før. Det skal sies at det er litt mer jobb, for vannet må byttes ofte. Hvis ikke lukter det "brakkvann", og det er ingen god duft!  Men det er helt greit for meg å ta den jobben. Jeg liker jo å pusle og stelle med disse plantene uansett :)


Disse to står i kjøkkenvinduet, og de har blomstret to ganger i år. Det er så morsomt å få de til å blomstre på nytt.


Denne fikk jeg i august som bursdagspresang på forskudd. Den er fortsatt like fin.


Nok en orkidé som har begynt å blomstre på nytt.


Denne har blomstret siden juli, og dette er siste blomsten på den nå. Den har dessverre fått ullus, og jeg har prøvd å bekjempe de med alle mulige remedier. Det smitter over på andre orkidéer også, så det har vært en hard kamp lenge. Q-tips dyppet i rødsprit har gitt best reultat. De fleste hadde nok kastet dem for lengst, men jeg gir meg ikke så lett.





Disse to siste bildene viser også gaver jeg fikk i august. De har holdt seg så fine, og det er en fryd å se på de hver dag. Ja, jeg elsker orkidéer! Under det store bladet lengst til venstre kommer det også en ny knopp. Jeg gir de halv dose av vanlig flytende gjødning en gang i blant, og ellers vann en gang i uken. Det er det hele. De er takknemmelige planter synes jeg. 


Denne fikk jeg i fjor for et år siden, og den holder seg veldig godt, og den behøver ikke vann heller! Ikke så rart, for det er en orkidé laget av LEGO :)

6 kommentarer:

  1. Tillykke med i går, Marit 🌸💐🌹🌺🌼🌷
    Du har de fineste potteplanter! Og de er jo en ekstra stor glæde, når nu vintermørket sænker sig.
    Her har vi 18 grader i dag, og jeg har set enkelte gå med bare arme.
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Ja, de er en stor glede i mørketiden som snart er over oss. 18 grader er jo veldig varmt, og dette varme været er også til langt opp i nord. Bare armer høres utrolig ut!
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  2. Hej Marit!
    Gratulerar på födelsedagen i efterskott. Dina orkidéer är otroligt fina. Förstår inte hur du hinner med att sköta om så många. Jag har en och den får inte alltid den uppmärksamhet den behöver. Det låter bra att ha dem i vatten, duschar du dem alls eller är det bara vattnet de står i.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Det er sikkert fordi jeg synes det er morsomt å holde på med å stelle de, og få de til å blomstre igjen. Nei, jeg dusjer de ikke selv om de helt sikkert hadde likt det også. Jeg bytter vann på de hver tredje dag.
      Ha en fin søndag du også.

      Slett
  3. Dear Marit!
    Best birthday wishes and a big hug! We are both born in October. You have incredibly beautiful orchids!
    It's a shame when it rains there, it's been a foggy and humid day here, but quite warm. Have a nice new week to you!
    Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Saila!
      Thank you so much! Yes, we are. It's funny that we have so much in common. Yes, they are so beautiful :)
      It rains a lot right now, but it will stop very soon. It's warm here too.
      Have a wonderful week!
      Hugs!

      Slett

Innendørs blomstring...

 Det regner i dag her, og det er mildt og grått ute. Det er 13 grader nå, og det er jo varmt til å være i slutten av oktober. I går hadde je...