fredag 18. oktober 2024

Rimfrost...

 Forrige lørdag var det tåke og frost, og hagen var så vidt det var dekket av rim. Temperaturen gikk hurtig oppover, og da jeg var ferdig med å ta bilder begynte rimet å smelte. Det er ikke så ofte at jeg får tatt sånne bilder, for de er i høyeste grad ferskvare. Tåke har vi lite av her, og den må være til stede sammen med frost. Når temperaturen stiger hurtig er magien borte på et øyeblikk...



Acer palmatum 'Atropupureum'


Bregnene kollapset fullstendig etter et par netter med frost. Til neste år skal jeg fjerne noen av de her, for de sprer seg nesten som ugress. 


Hestemynte/ Monarda har plutselig blitt mintgrønn :)


Høstasters/ Symphyotrictum tåler en frostnatt eller to.


Jeg har mange bregner her, og de er jo fine fra vår til høst. Men som nevnt skal de heretter begrenses. De vokser i skogen her helt naturlig, så det er ikke til å unngå at noen blir spredd ved sporer. Når de først har fått etablert seg må de spas opp.




Rhododendron får alltid et fint rimlag på seg.




Det samme gjør de vintergrønne barvekstene som denne Thuja 'Tiny Tim'


Roser tåler lite frost. De er så vakre når de er kledd i et lite  rimlag, men da er det også slutt på rosene for i år.


Alunrot/ Heuchera tåler mye frost. 


Det gjør irisblader også.


Disse Ophiopogon planiscapus 'Niger' fikk ikke rim på seg, men bare litt dugg. De vokser helt nede ved bakken, så det er nok forklaringen på det.


'Odyssey' med rim. Den er så vakker gjennom hele sommeren, og avslutter sesongen med stil!


Denne kjøpte jeg for noen få år siden. Den har vokst seg stor på denne tiden. Skjoldsildre/ Darmera peltata heter den. Den får blomster om våren før bladene kommer.
Den har fått fine høstfarger den også.



Et av mine yndlingstrær ved siden av lønn er denne lille hengebøken. Fagus sylvatica 'Rohan Weeping' vokser veldig sakte, og bladene er så vakre med rim på seg. 


'Louise Bugnet' er en kanadisk rose som tåler det meste. Den blomstrer nesten hele sommeren, og den kler litt rim den også.


Alunrot/ Heuchera har jeg mange av.


Lodnesolhatt/ Rudbeckia hirta 'Sahara' som har etter noen år her utviklet denne røde fargen og som kommer trofast igjen hvert år. 


Heuchera igjen


'Louise Bugnet' igjen


Astilber med rim og høstfarger


Vannskål med is på seg


Solhatt/ Echinacea har også fått rim på blomstene


Nok en krukke som fungerer som et blikkfang/ vannskål til dyr som er tørste :)
Den har jeg hatt i over 20 år. Den er frostsikker, og er veldig tung. Jeg snur den opp ned hver vinter. Den hadde fått et tynt islag, men det smeltet veldig hurtig den dagen.


Nok et fyrverkeri av en lønn.
Acer palmatum 'Inaba Shidare' heter den. 


Til slutt noen høstasters  som avslutter dagens innlegg. De er så vakre, og blomstrer fortsatt nede i hagen. Været er fortsatt mildt, men det regner litt hver dag nå. Ingen store mengder, og jeg er glad for at det ikke kommer som snø.

God helg!

3 kommentarer:

  1. Hello,
    Love the frosty images. We have not had a first frost yet. Your asters are looking pretty. Take care, have a great day and a happy weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Then you are lucky. Still it's quite warm here right now. Take care, and have a great weekend!

      Slett
  2. Tut, tut, Marit, you have referred to asters again as Symphotrichtum instead of Symphotrichum. This is a very serious transgression and you will have to be send back to nomenclature school, where you will ( among other punishments) write out the word a thousand times on the blackboard. I am not sure that the flowers will ever recover from this affront. Correctly named or not those hardy asters look terrific, and the rest of your garden is hanging in nicely at the end of the season. Hugs and kisses - David

    SvarSlett

Rimfrost...

 Forrige lørdag var det tåke og frost, og hagen var så vidt det var dekket av rim. Temperaturen gikk hurtig oppover, og da jeg var ferdig me...