lørdag 31. august 2024

Nok en våt måned, og mye er nå innhøstet...

 August ble ikke så våt som juni og juli, men våt nok. 144 mm ble fasiten, og hvis jeg legger sammen nedbøren for disse tre siste månedene blir det 476 mm. Det er helt vilt. Årsgjennomsnittet her ligger på ca. 738 mm, og vi har fått over halvparten på tre måneder. I vinter fikk vi også mye snø,  men den får jeg ikke målt på samme måten som med min digitale regnmåler. Dette " nye" været bekymrer meg veldig. 

I det siste har jeg høstet inn paprika, tomater og litt chili. Bifftomatene ble kjempestore. Jeg veide en av de og den veide nøyaktig 250 gram :)


Her ligger den på en middagstallerken, og den ble spist opp veldig hurtig. Vi har i sommer spist og gitt bort mange tomater. Avlingen av tomatene har vært stor i år.



Her er siste rest av avlingen som ble høstet her om dagen.


Denne chilien måtte jeg ha hansker på meg når jeg høstet dem. Den er veldig sterk.


Dette er en annen sort som ikke er så sterk. Jeg har fortsatt tre store potter med chili som ikke er høstet noe av enda. Så langt har jeg høstet over 2 kg med chili. 


I går kokte jeg tomatsaus av resten av tomatene. De som er i denne kurven veide over 5 kg. Noe av de kokte tomatene brukte jeg i pizza i går. Det ble veldig godt, og resten har jeg fryst ned. 


Det neste jeg snart skal høste er fiken. Når den faller ned av seg selv er den helt moden. Når den blir høstet i et varmt drivhus er smaken så god at den kan nesten ikke beskrives. De inneholder mye fruktsukker, men det er jo derfor de er så søte og gode. 

Her må jeg ha den i teltet i drivhuset om vinteren. I mildere strøk av landet kan de plantes ute og i bakken, men det går ikke her dessverre.

24 kommentarer:

  1. Wow, you've had quite a productive summer despite the unusual weather! Your tomato and chili harvests are impressive, and that steak tomato must have been a real treat. It's interesting to hear how you’re adapting to the new weather patterns and making the most of your garden produce. Best of luck with your fig harvest—sounds delicious!

    Happy weekend. I just shared a new post, I invite you to check it out. Thank you. https://www.melodyjacob.com/2024/08/high-salt-diet-linked-to-higher-eczema-incidence.html

    SvarSlett
    Svar
    1. I have a large greenhouse in which I grow my vegetables. it is not possible to grow tomatoes and chillies out here in my climate. Yes, the steaktomatos tasted very good. In the garden I just have to adapt to the new climate that we have got here. Thank you! Yes, the figs are very good.
      Happy Weekend!

      Slett
  2. Sikke en dejlig høst hos dig, Marit.
    Men det er jo bekymrende, som vejret har ændret sig med al den regn. Her har vi også fået ufattelig meget og ofte som skybrud.
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært mange grønnsaker å høste inn her nå, Gitte. Ja, det er blitt et annet klima i hele verden, og ikke bare her i Skandinavia. Skybruddene er kanskje det verste med det, for de er så ødeleggende.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  3. Hello Marit,
    It has been dry here, the rain seems to go around us! You have a great harvest, some of my favorites are the tomatoes and the peppers! Take care, enjoy the rest of your weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      It's not good when it's too dry or too wet. Thank you. Take care, and have a great weekend.

      Slett
  4. Regn har du fået nok af, jeg har vandet her til aften. Jeg skal love for, at du har succes med dit drivhus.
    klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har jeg virkelig fått nok av i sommer. Tusen takk.
      Klem

      Slett
  5. Så flott avling du har plukket inn. Her ble det vel kun druer og sukkererter som var noe å skryte av, avlingsmessig.

    SvarSlett
  6. Hvor ser det lækkert ud, Marit. I år jeg for første gang haft succes med at så bøftomater, som jeg synes er svære at finde i handlen som planter. De er mine absolutte tomatfavoritter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Marie. Så flott da! Jeg sår også bare bifftomater, og denne fant jeg på det lokale gartneriet her i fjor som tomatplante. Den heter 'Belle' og den likte jeg veldig godt og den kjøpte jeg frø av i februar.

      Slett
  7. Hej Marit!
    Det ser ut som att du fått en riktigt fin skörd både av tomater och chili. Fikon låter härligt. Vad gör du med den starka chilin? Var det så att du odlar den till din son?
    Jag har haft bifftomater i år, men det känns svårt att veta när man skall plocka dem, det händer allt för ofta att jag lämnar kvar dem, och nästa gång jag skall ta dem så har de blivit övermogna.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, avlingen ble bra i år. Fiken smaker veldig godt ja. Ja, jeg har dyrket den sterke chili til yngste sønnen. De lager chilisaus av den. Jeg bruker ikke chili selv, så jeg gir bort alt sammen.
      Det er jeg helt enig med deg i. Det er vanskelig å vite når en skal høste de.
      Ha det godt.

      Slett
  8. Those tomatoes look amazing, Marit. The one on the plate at the start of your post looks like dinner for four! This is certainly the time of year for tomatoes. They taste so good! Sometimes for lunch, especially on a day when Miriam has just baked bread, we have just sliced tomatoes on a sandwich. By the time we get to the last bite the bread is soggy and falling apart with the juice. Your peppers look amazing too, they must be really hot if you have to wear gloves to pick them. They are just like you - hot stuff with lots of sizzle! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. Yes, now it's the time for tomatoes. The taste is very good, and they have grown so big this summer. It sounds wonderful with baked bread. The chili was very hot indeed, and I will not grow them again. Haha!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  9. Det ser da ud som om dit drivhus bliver en vældig succes, selvom jeg godt ved der skal lægges meget arbejde der, for at få sådan en flot høst. Det må være dejligt at kunne sætte så mange gode tomater, peber og figner af egen avl på bordet. Her har vi lidt tomater udendørs og de giver gode små tomater til salaten. Altid godt med det hjemmedyrkede!
    Det er helt utroligt så meget regn du har fået! Her har vi fået over 100 mm mindre end dig, og det er tørt. Har lige været nogle dage i Oslo hvor der var rigtig meget vand i Akerselva. I øvrigt en dejlig tur med masser af kultur!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mye arbeide der, men det er verdt det når avlingen blir god. Ja, det er godt å ha noe hjemmedyrket enten det er stor eller liten avling.
      Ja, det er veldig mye regn vi har fått i sommer. Som vanlig får du lite regn, og det er jo synd at du må vanne i hagen nå.
      Ja, det var nok mye vann i Akerselva. Oslo har nok fått mye regn de også. Det høres flott ut, Ulla!

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Great production Marit!
    Here, unfortunately, we didn't have a good harvest this year because it was too sunny! Have a beautiful September🧡

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Katerina. That's sad with all the heat in your country. Have a beautiful September you too ❤

      Slett
  11. Has tenido mejor cosecha de tomates que yo, a mis tomateras le entró una plaga y se secaron todos y los pimientos nada, solo he cosechado uno. ahora eso sí, higos tengo muchísimos, tengo cuatro higueras muy grandes, un árbol es como el tuyo tiene los higos igual. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I got a lot of tomatos this summer. It is sad you got a disease on your plants. I got a disease on my paprika plants and I have to cut them down very early. I tasted a fig today, and it was very nice. I'm sure your fig trees are very big. Here I can not have my fig plantet out in the ground, because the winter is too cold here. Hugs!

      Slett

Rosa toner i høsthagen...

Jeg har fått tømt nesten alt av potter i drivhuset, og det gjenstår bare purre og sellerirot igjen der. Har også fått vasket de store dyrkin...