mandag 19. august 2024

Insektsmagneter og et besøk på en messe...

 Det er mange planter som tiltrekker seg insekter i hagen og i grøftekanten. I grøftekantene rundt her vokser det  mjødurt/ Filipendula ulmaria, og de er insektene så glad i. Den er avblomstret nå, men likevel er det fint å ha den i nærheten. Ugress vil nok mange si at den er, men jeg liker den godt når den blomstrer. I hagen nå er det blant annet lavendel, roser, kattemynte, hortensia, sommerfuglbusk og solhatt selvfølgelig som tiltrekker seg insekter. 

En nykommer i hagen her og som også tiltrekker seg insekter er hjortetrøst/ Epatorium purpureum. Den ene  har jeg bare hatt her i tre år, men nå har jeg plantet to til  på strategiske steder. To i nærheten av drivhuset og en ved det store rose/staudebedet.


Her er det et nytt bilde av solhatt/ Echinacea 'Green Jewel'. Denne grønnfargen er helt magisk å se på. Humlene er helt ville etter den. På humlen på bildet ses pollenkurven de har på bakbena hvor de samler pollen i. Naturen er helt fantastsk innrettet!


Storhjortetrøst eller hjortetrøst / Epatorium purpureum. Den har så vakre blomster, og insektene liker også denne. Det var ingen insekter som besøkte den når jeg tok bildene, men de kommer. 


Det er tredje året jeg har denne, og det er noe som sier meg at denne vokser mye. Det første året hadde den kun tre greiner/ stilker. Dette er altså bare en plante :)


Så litt annet. Denne kjøpte jeg i fjor. Den heter  Phlox paniculata 'Blue Boy'. 


Denne kan ligne, men den heter ' Blue Paradise'. 'Blue Boy' er litt lysere i fargen.



Det store rose/staudebedet fra en litt annen vinkel. Vanligvis pleier jeg å ta bilder bakfra. August er en fin måned i hagen.

I går og på lørdag var vi på en stor messe/ loppemarked som solgte nye og gamle ting. Det var alt fra antikviteter, klær, fiskeutstyr, vesker, leker til barn, hesteridning, bokmesse og mye mer. 

Jeg har nesten aldri sett så mange brukte bøker til salgs på et sted, og de var satt opp alfabetisk og satt opp i hyller som på et bibliotek. Inntektene fra salget går til å drifte samfunnshuset som bøkene befant seg i. 

Det var alle de kategorier av bøker en kan tenke seg, og vi fant 34 bøker for 1300 kr. Det blir omtrent 38 kr pr. bok. De aller fleste var innbundet og flere av de var helt  nye. En ny bok koster i dag ca. 400-450 kr.  Vi elsker å lese bøker, og nå har vi mye å lese på til langt ut på vinteren. Jeg kjøpte også en jakke som en dame hadde sydd den av en gammel olajakke, og brukt nytt stoff. 

Det er så spennende å besøke sånne messer. De hadde ingen planter til salgs der, men hele Vestfold er full av hagesentere og gartnerier. Så det er nok det som er  grunnen til at det ikke var noen som solgte planter der. De har også et julemarked i begynnelsen av desember. Vi skal nok dit da også :)

I  natt var det kun 6 grader her, og luften ute minner mer om høst enn sensommer. Jeg håper at været ombestemmer seg, for jeg er ikke klar for høst og kulde enda.

34 kommentarer:

  1. Hej Marit!
    Jag köpte en Rosenflockel /Eupatorium förra hösten, den blommar med bara en eller två stänglar. Låter bra att den kommer att få flera, jag tycker väldigt mycket om den. Fin flox, jag försöker hitta blåa. Att gå må marknad och göra fynd är riktigt trevligt. Jag brukar också hitta böcker för en billig peng. Idag är det soligt och fint, men det känns ganska kyligt.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, de vokser mer og mer. Den på bildet kjøpte jeg for tre år siden, og den vokser godt nå. Din vil nok vokse mer fremover. De blå floxene liker jeg også. Ja, det er så hyggelig. Det er kjølig her også til tross for sol.
      Ha det godt.

      Slett
  2. You are such an iconic gardener, Marit, bubbling over with joy and enthusiasm. It is wonderful to read the happiness in your prose. The garden looks absolutely beautiful and the fact that you plant with insects in mind is very laudatory. You are my hero! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I love gardening, David. It gives me such joy. Thank you for your kind comment! I love insects too. There have been so few of them earlier this summer but now I can see many of them.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  3. I forgot to mention, I would have been crazy for the book sale too!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I guess you had loved the book sale too!

      Slett
  4. Hello Marit,
    Your garden and flowers are looking lovely. The flea market/book fair sound wonderful. I enjoy reading and would to explore the books for sale. I am not ready for Autumn yet. Take care, enjoy your day and have a great week ahead.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, it was so nice to find so many books there. I'm not ready for it either. I hope for a long and warm Autumn.
      Take care, and have a great day and week ahead!

      Slett
  5. Din grønne solhat er vel nok flot, Marit!
    Så spændende at læse om markedet du har været på. Jeg elsker den slags og er gerne på loppemarked hver sødag i sommerhalvåret. Det er utroligt, hvad man kan finde for næsten ingen penge. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Ja, jeg vet at du elsker sånne marked. Det er jo det som er så fint med det, og gjenbruk av ting.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  6. Hjortetrøst er en staselig plante. Har den ikke, og nå er det nok ikke plass. Var i en kolonihage forleden, og la merke til den flere steder. Flotte floks og solhatter! Messer og markeder er gøy! Særlig når man gjør kupp.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er den så absolutt. Så synd da at du ikke har plass til den. Tusen takk. Ja, det er veldig gøy. Ja, ikke sant!

      Slett
  7. Nå bød du på mange nye saker som jeg ikke engang har hørt om.

    SvarSlett
    Svar
    1. Da må du nok bruke google. Den er din venn i nøden :)

      Slett
  8. Ja Filipendula ulmaria (Älggräs hos oss) finns en hel del runt omkring här också och där trivs insekterna. Men jag anar att de trivs än bättre i din trädgård med alla dina blommor.
    Vilken trevlig mässa och 38 böcker till det priset. Det var inte dåligt.
    Så det var bara 6 grader hos er. Här har vi haft 9 som lägst men fortfarande dröjer sommaren kvar. Vi hoppas att hösten väntar lite till ...

    Önskar dig en fin måndag kväll!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den tiltrekker seg mange insekter når den blomstrer. Det gjør de nok, men det er fint at det finnes planter som de liker utenfor hagen også. Ja, det ble veldig mange billige bøker. Det er godt å ha noe å lese på utover vinteren. Ja, i natt var det kjølig, og det synes jeg er tidlig. Det får vi håpe på ja!

      Ønsker deg også en fin mandag kveld!
      Klem, Marit

      Slett
  9. Åh ja så går det mod kølige tider. Sikken en masse bøger I købte, det er godt at have noget til vinteren. Dine solhatte er fine.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det merkes om natten nå at sommeren er over for denne gang. Det kan jo bli fine dager utover i september, men sommeren er nok over for i år dessverre. Ja, vi er veldig fornøyd med alle bøkene vi kjøpte. Det er helt sikkert at det er godt ja. Tusen takk.
      Klem

      Slett
  10. Dear Marit!
    You have been to interesting fairs/flea markets and you made excellent discoveries too, I like events like this too! I also really like reading, but now I have so little time and I don't really like audio books. It's great that you also have a garden where butterflies and bumblebees thrive! Lots of gorgeous flowers! Epatorium purpureum is a real butterfly and bumblebee magnet! Hopefully nights are going to be warmer!
    All the best to You!
    Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Saila!
      Yes, it was very intresting to visit the markeds. Yes, it was so many things to watch and buy there. I don't like audiobooks either. I like to read in my bed, and the audiobooks is not the same. Thank you. Yes, it's a lovely flower. I hope so, because it's to early to have autumn already.
      All the best to you too!
      Hugs!

      Slett
  11. Lyder skønt med sådan et marked! Der kunne jeg nok have fyldt bilen med bøger og andre gode sager - og når det så går til et godt formål... Herligt!
    Jeg har længe tænkt på hjortetrøst til min have, for det er en flot staude som giver højde i et bed. Din er smuk med de røde stilke - og så er det så fint den også er god til insekterne - så jeg må jo prøve at finde en plads. De sentblomstrende er også vigtige at have. - Ellers er det vel nok dejlige billeder af dit store bed lige nu!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var et overraskende flott marked. Vi hadde ikke vært der før, men det blir nok ikke siste gangen. Ja, du kunne nok fylt bilen du også. Det er jo så fint at inntektene går til et godt formål også ja.
      Hjortetrøst er en staude jeg ikke har hatt eller kjent til før i de siste tre årene. Den er så fin ja, og du må nok finne plass til den du også. Bare beregn god plass, for den vokser hurtig!
      Ja, de sentblomstrende er så viktig i hagen, for på slutten av sommeren er det ikke like mye som blomstrer.
      Tusen takk!

      Hilsen Marit

      Slett
  12. Dear Marit :)
    Google has been preventing me from commenting .Lets hope I can post my comment to you this time.Your Echinacea Green Jade, Blue Paradise, and Blue Boy, are stunning plants, and the photos of your garden borders with all the different coloured flowers are very beautiful. I enjoy visiting fairs like the one you described, they are exciting events.Your book buys were a bargain. My daughter and I have been selling books from our library to a second hand shop in Oporto, but I would be happy to sell them at a fair
    Warm Hugs my friend.
    Sonjia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia :)
      I have experienced the same thing. Google have sometimes big problems. Your comment came across as intended!
      Thank you. Yes, the fair was very nice to visit. I guess you could sell books there.
      Warm hugs to you too my dear friend.
      Marit

      Slett
  13. Ja, hjortetrøst er virkelig en insektmagnet. For et par år siden købte jeg en variant, som hedder Little Joe, fordi den oprindelige bliver utrolig voldsom i vores jord, mens Little Joe bliver omkring 1,5m.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er den så absolutt. Det er mulig at det er en lavere variant jeg også har kjøpt, for min blir ikke så høy. 1,5 meter er i grunnen høyt nok 😊

      Slett
  14. Jeg har hatt en lang bloggpause i sommer. Men fint å komme tilbake og se de fine blomsterbildene du alltid viser oss. Her i Bergen er det vått og grått og Ulriken har "forsvunnet".

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har jeg sett at du har hatt. Tusen takk. Det er vått og grått her også nå. Det er vestavær, og da har regnet kommet hit også over fjellet.

      Slett
  15. Very beautiful! It's also cool here at night. It's really cool in the evenings and it smells like autumn :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. We have very often the same weather. Yes, the smell of autumn is here too. I wish the summer could stay a little longer :)

      Slett
  16. Din grønne solhat er så fin. Og det er jo et plus, at humlebierne kan lide den, så du også kan få glæde af dem. Det lyder spændende med messen, der ville jeg gerne have været med dig.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Humlene er veldig glad i den ja, og det er også biene og sommerfuglene. Det hadde vært veldig hyggelig om du kunne ha vært med.

      Hilsen Marit

      Slett
  17. Me habría encantado ir a esa feria y también compraría libros. Tus flores se ven muy bien. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. I'm sure you would enjoyed the fair. Thank you. Hugs!

      Slett

Nattefrost og nordlys...

 Ja, natt til lørdag var det kun 2 grader her, og min temperaturmåler er nok litt "snill" for den står inne i en krok så det var n...