fredag 16. august 2024

Endring av et stort bed, og det er mye som blomstrer akkurat nå...

 Jeg hadde inntil nå nylig et veldig stort staudebed, og i hele vår og sommer har jeg flyttet stauder i fra dette bedet til andre steder i hagen. Jeg bestemte meg i vår for å "legge" ned hele bedet. Det ble for mye jobb  med å luke i dette bedet som sikkert er på 6 x 10 meter. Så her om dagen hadde jeg besøk av eldste barnebarnet og vi klipte ned store stauder som var igjen. Til slutt brukte jeg en gresstrimmer og klipte alt helt ned. I går la jeg duk over alt sammen. Til neste vår skal jeg legge grus oppå der, og der skal jeg  ha alle mine lønner som er plantet i potter. Jeg har innsett at jeg må gjøre hagearbeidet enklere i fremtiden. Så dette er en del av den planen. Jeg blir ikke yngre jeg helller... :)


Her er duken lagt på, og sånn skal den ligge i vinter. Det måtte ganske mange steiner på plass for at ikke duken skulle blåse bort. Det fikk jeg testet i går, for da blåste det her, men duken lå på plass.

Det har vært travle dager i det siste, og i går var vi en kort tur til Strömstad i Sverige. Vi tar alltid en ferje som går fra Horten til Moss, og da er det ikke langt igjen. De har et flott hagesenter med både ute og inne planter, og der fant jeg navnet på en solhatt/ Echinacea som jeg kjøpte på gartneriet her i fjor. Det ble med hjem noen av de, og de heter 'Sunseeker Blush'. De har doble rosa blomster, og den ene som jeg har fra før og som kom igjen nå i sommer er helt lik de jeg kjøpte i går. 


Denne heter altså Echinacea 'Sunseekers Blush'. 




'Green Twister' med og uten besøk. 



'Green Jewel', og jeg er så glad for at jeg fikk kjøpt den tidligere i sommer. Denne fargen er det ikke mange andre blomster som har.


'Sunseekers White'


'Cleopatra'



'White Swan' heter denne. Denne setter også frø som spirer i grusen. Jeg fant to frøplanter senest i går. Solhatt lar jeg spire der de vil. Disse får jeg ikke nok av. Det er også enkelt å flytte de til et annet sted.


'Green Jewel' med fint besøk. Humlene elsker disse blomstene.


Lilje/ Lilium 'Muscadet'



Dette er en lilje også, men den er jeg usikker på navnet på. 


Søyleblomst/ Liatris spicata


Her i en hvit utgave også. Liatris spicata 'Alba'

39 kommentarer:

  1. Håber denne kommentar går igennem! Jeg synes det er fornuftigt du fremtidssikrer haven, så du kan have glæde af den i det lange løb! Det er et stort arbejde at flytte alle de stauder, men nu kan du hvile ud mens plastikken gør resten af jobbet. Alle dine solhatte er skønne!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjorde den Ulla!
      Ja, det er noe med å tenke fremover. Dette bed ble laget for 15 år siden, og jeg tenkte ikke på arbeidet da som jeg gjør nå. Ja, nå skal bedet og jeg hvile :)
      Tusen takk.

      Hilsen Marit

      Slett
  2. Oj, vilket projekt! Ibland krävs det en hel del jobb för att få mindre jobb. Det kommer att bli jättefint med grus med alla dina japanska lönnar.
    Det är fantastiskt så många fina solhattar du har. Den gröna 'Green Jewel' har verkligen en vacker grön färg. Den är verkligen grön.
    Vackra liljor också. Och rosenstavarna Liatris spicata.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant! Det var mye jobb, og til neste år skal det som råtner i vinter freses ned til slutt. Jeg tror at det blir bra, men det får jeg se til neste år :)
      Tusen takk. Ja, 'Green Jewel' lever opp til sitt navn, for den er virkelig grønn. Liatris spicata setter også frø, men de er lette å kjenne igjen. De blir aldri noe problem.

      Ønsker deg også en god helg!
      Klem, Marit

      Slett
  3. Once again you are proving that you are a wise woman. It’s a very sensible thing to make plans for the future and not wait until an aging, aching body tells you that you should have done it sooner. I think it’s very special that you are able to pop over to another country to buy plants! Not many people to can do that. “Let’s just go to Sweden to buy Echinacea!” You are such a travelling horticulturalist! And I’m glad that your granddaughter came to help. I bet you gave her lots of hugs and good things to eat. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. I try to make plans for the future. I
      know my body tells me to do it, and I know it's wise to do so, David. It's allowed to take 5 plants from Sweden to Norway. It's actually 5 houseplants who is allowed, but everyone does it all the time. We share a very long border between our countries, and I belive that the same plants and plant diseases are found both in Norway and Sweden.
      Yes, I's so happy that she could help me. Yes, we had a very good time together, and I made her favorite food.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Hello, Marit
    It is great that you are making things easier for yourself in the future.
    Your collection of sun hats is beautiful, I love them all.
    Take care, enjoy your day and happy weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, I think I must do it now, and not wait. Thank you!
      Take care you too, and have a great day and weekend!

      Slett
  5. Hej Marit!
    Det kan vara bra att se till att det blir lättare i trädgården, du har så stor trädgård. Det är många timmar du är ute i trädgården och det är trevligt så länge man orkar med. Lönnarna kommer att vara fina på grusplanen. Dina solhattar är så fina, och den rosa färgade är otroligt vacker.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, jeg tenker at det er riktig tid å begynne med det nå. Vi har bodd her i 18 år, og da hadde jeg nok energi til å lage nye bed hele tiden. Nå må jeg endre på det. Ja, det er veldig mange timer jeg jobber i hagen :)
      Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  6. Det lyder fornuftigt, at du vil gøre havearbejdet lettere, Marit! Det har vi også tænkt os at gøre her. Så fine billeder, du viser! Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg må endre på hagen nå mens jeg har energi til det, Gitte. Det er nok fornuftig å gjøre det samme hos dere. Ingen av oss blir yngre dessverre, og det må vi ta kobdekvebsen av. Tusen takk!
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  7. Nej ingen af os bliver yngre, så blev det nok også overbefolket, men det var nu ellers rart. Jeg er vild med alle dine solhatte, du har så mange.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var så mye der av planter og så kom det kveke/ kvikrot? mange steder som jeg ikke fikk bort. Tusen takk. Ja, jeg samler på de også 😅
      Klem

      Slett
  8. Det er dejligt og hyggeligt når børnebørnene vil hjælpe til. Det må have været et stort arbejde at flytte planterne fra bedet. Det lyder som en rigtig god ide at lave et bed med løn, og så er du også fri for at passe de store potter.
    Du er god til at få solhatte til at gro. Det misunder jeg dig, mine vil ikke lykkes.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo det. Da tjente hun litt lommepenger, og jeg fikk hjelp. Ja, jeg har flyttet planter i hele sommer, men nå var det nok. Jeg skal fortsatt ha de i potter, men de skal stå i det bedet. Der legger vi snø om vinteren, så derfor vil lønnene stå i potter. De skal inn i drivhuset i vinter.
      Tusen takk. Her trives de veldig godt. Kanskje det hjelper at jeg har snø om vinteren.

      Hilsen Marit

      Slett
  9. Hæ? Blir du ikke yngre du heller? Nei man ser etter et enklere liv når man blir litt eldre. Jeg prioriterer annerledes nå enn tidligere i alle fall. Prioriterer det jeg har lyst til og ikke alltid det jeg burde. Man vet ikke hvor lenge man lever, så da må man passe på å nyte. God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, jeg gjør nok ikke det jeg heller. Det er jo helt naturlig at en må tilpasse seg etter alderen. Jeg prioriterer annerledes nå jeg også. Det er det ingen som vet heldigvis, men det gjelder å nyte livet mens en har det.
      God helg!

      Slett
  10. Jeg liker Echinacea og det er så flott at det er tilgjengelig i en slik variasjon.
    Kjære Marit, liljene dine er helt fantastiske. Og de søyleformede blomstene er også så attraktive.
    Jeg ønsker deg glade hagedager... nå er tiden inne for å nyte.
    Kos deg.
    Klem fra Viola

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er så fine, og de finnes nå i veldig mange farger. Tusen takk kjære Viola. Ha fine hagedager du også, og nyt siste rest av sommeren. Ha en fin dag!
      Klem fra Marit

      Slett
  11. Ett stort projekt.
    Trevligt att du varit över i Sverige. Färjan Moss - Horten har jag åkt många vänner för att besöka vänner i Horten. Ger mig fina minnen.
    Fina blomsterbilder du bjuder på.
    Ha det godt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er et stort prosjekt. Ja, vi er alltid noen turer over til Strömstad i løpet a pret. Det er en hyggelig by å besøke. Ja, den ferjen har vært der i mange år. Så hyggelig da. Tusen takk.
      Ha det godt!

      Slett
  12. Looks like you've been busy in the garden.
    Simplifying with the bed and planning to place your potted maples there next spring is a great idea.
    Your echinacea collection is beautiful, especially ‘Sunseeker Blush’ and ‘Green Jewel.’

    Hugs and blessings, Marit

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I have been very busy. I think the "new" bed it will be easier to maintain. Thank you!
      Have a great weekend, Veronica!

      Slett
  13. Sådan et afsnit udelukkende beboet af løn bliver uden tvivl et smukt bed. Hvis de trives, og det skal de jo helst, bliver vinteropbevaringen vel bare efterhånden et problem, og et flytbart tunneldrivhus giver velsagtens ikke beskyttelse nok i jeres vinterklima.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg håper jo på det. Ja, jeg må nok klippe de tilbake etter en stund. Jeg skal ta bobleplast rundt de i vinter og håpe at det er nok. Jeg vil nok også ha på litt varme i druvhuset når det blir veldig kaldt. De er mer sårbare for frost når de står i potter.

      Slett
  14. Dear Marit!
    I have also been thinking about rearranging my garden for the same reason as you, tending to a large bench is quite a chore. It's great that Your granschild help for a big job! You have found absolutely lovely echinaceas, beautiful colors and those wonderful lilies! I also have liatris spicata, pink one.
    I've been knitting my whale shirt all morning, I thought I'd go and see if I could do some gardening today.
    All the best to You!
    Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Saila!
      I guess we both must do it, because some large beds are too large. Yes, my oldest grandchild helped me a lot. I love to have visit of her. Thank you. Liatris spicata is a lovely flower in August. Your whale shirt must be very beautiful. It's great that you are better.
      All the best to you!
      Hugs!

      Slett
  15. Sikke et stort arbejde. Men det er klogt at tænke på fremtiden og gør haven lidt nemmere at passe. Du har mange smukke solhatte. De er så dejlige at se på i denne tid.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært mye arbeide, men jeg tror at det blir enklere å passe dette i fremtiden. En blir ikke yngre, og det er noe å tenke på. Tusen takk. Ja, de er alltid så fine å se på i august.

      Slett
  16. It's wise Marit to make gardening a little easier!!
    I really liked the flowers you photographed,
    especially the pink lily!
    Have a beautiful rest of summer!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes Katerina, I think it's wise. Thank you!
      Have a beautiful rest of the summer you too!

      Slett
  17. Todos son preciosos Marit. Besos.

    SvarSlett
  18. Your sunflowers and blue sky are such a lovely reminder of the season’s beauty. Enjoy the transition to cooler weather and the anticipated rain! Wishing you a wonderful and relaxing weekend ahead. Check out my new style post: (https://www.melodyjacob.com/2024/08/uoozee-church-outfit-review.html). Thank you!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, August is a lovely month. Have a great new week ahead.

      Slett
  19. Hei Marit.
    Sååå mange fine solhatter. De får jeg ikke til.
    Ja det gjelder å gjøre hagingen overkommelig - da er det lurt å legge opp til at ting er lettstelt.
    Ha det godt,
    Lena

    SvarSlett

Nattefrost og nordlys...

 Ja, natt til lørdag var det kun 2 grader her, og min temperaturmåler er nok litt "snill" for den står inne i en krok så det var n...