tirsdag 6. august 2024

Noen oversiktsbilder...

 Ja, tenk det. Jeg må innrømme at jeg er mest opptatt av den enkelte blomst rundt om i hagen når de blomstrer, og resten av planter er jo der hele tiden :)

Men jeg gjør i dag et forsøk på å vise litt annet enn bare de enkelte blomster. 


Dette er fra to store bed med en steinlagt hagegang i mellom. Den synes ikke på bildet ;)


Dette er ikke et oversiktbilde på en måte, men det er en del av vegetasjonen og viser en kjempethuja/ Thuja plicata og en stor syrinhortensia/ Hydrangea paniculata som heter 'Vanille Fraise'. Denne kjempethuja ble plantet av de som bodde her før, og har støtt her siden 2005. Jeg har flere ganger vurdert å få felt de ned. De er to som vokser ved siden av hverandre ved en trapp, men fuglene bor der om natten gjennom hele vinteren og da har jeg ikke hjerte til å få de felt. De er regnet som en fremmed art nå, og de konglene spirer lett her. Så de selges ikke mer på grunn av de kan spre seg mer enn godt er. Jeg luker opp frøplanter av den innimellom, men noe stort problem er det ikke.


Dette er hagens eldste plante som ble flyttet en meter når halve hagen her ble gravd opp.  Den er nyklippet på bildet, men hvem skulle tro det...
Japansk lønn/ Acer palmatum 'Atropurpureum'


Litt lengre unna, men lønnen synes i bakgrunnen.
Syrinhortensia 'Limelight' til venstre, og 'Magic Fire' til høyre. Astilbe 'Purpurlanze' foran.


Det samme bedet, men fra en annen vinkel. En kan fortsatt se at rådyrene gikk på innsiden av hekken og spiste thuja i vinter.


Her synes hagestien av stein, og bedet på andre siden av den igjen.


Dette bildet er tatt lengre inn/ bakover fra samme område.



Disse to siste bildene er fra "min lille skog".
Det har jeg plantet blant annet astilber og hosta. Astilbene står i skygge nesten hele dagen der, og derfor blomstrer de mye senere enn de som står i full sol. De trives godt der, så de må ikke stå i sol for å blomstre.

30 kommentarer:

  1. Du har så trivelig og hyggelig hage. Hadde du hatt en havegynge så hadde det virkelig vært et restitusjonssted.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Hagen inneholder nok ikke det. Der er det i grunnen arbeid og atter arbeid, men jeg hygger meg mens jeg holder på da. Det er jo deilig å være ute i frisk luft.

      Slett
  2. It all looks quite magnificent, Marit. I am very happy indeed that you have chosen to leave the two cedars for the birds as winter roosting areas. The temperature at the centre of the tree is several degrees warmer than the ambient air and they are sheltered from the wind. You deserve the gratitude of bird lovers everywhere. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I know how harsh the winters can be here, David. I can see that when I have fed them they fly straight back to the trees. Yes, I think it's much warmer inside the trees than outside. Hugs and kisses, Marit.

      Slett
  3. Dear Marit :)
    I'm glad you shared more of your super looking garden than individual flowers however lovely they are. The lilac and purple flowers caught my attention as blue and purple coloured flowers are my favourite, and look lovely planted next to the fabulous white Lilac Hydrangea which makes a nice contrast. I also like your "little forest" area, ideal for shade loving plants. I am also pleased you did not cut down the Ceder trees for the same reason David wrote.
    Warm hugs dear Marit
    Sonjia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia :)
      Thank you. Blue and purple flowers are one of my favorites too. I love these late hydrangeas who bloom for a very long time. Yes, the "little forest" are ideal for shade loving plants. They grow well there. Yes, I guessed you would like it too :)
      Warm hugs to you too dear Sonjia!
      Marit

      Slett
  4. Det var en god idé at sætte fokus på oversigtsbilleder i stedet for på den enkelte plante. Det er meget inspirerende at se, hvordan du har indrettet din have.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, i hvert fall innimellom. Tusen takk.

      Slett
  5. Dejlige billeder, Marit! Du har utroligt mange blomster nu. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Klem fra Marit 🥰

      Slett
  6. Dejligt også at se dine bede, de er så fine. Jeg kan se, der er flere end mig, som synes om din have og billederne. Jeg tror, at astilbe helst vi så i skov og fugtig jord.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, astilber liker å ha fuktighet rundt røttene.
      Klem

      Slett
  7. Svar
    1. Thank you. Have a nice day you too.

      Slett
  8. God idé med nogle billeder af større områder! Det er sjovt at se hvordan du har kombineret dine bede og indrettet haven og fint at se stien gennem din lille skov med de kønne Astilber, som netop trives der i halvskyggen. Også godt du har ladet den store Tuja stå som fugle-træ! Hvis ikke den udgør et problem i din have så er der jo ingen grund til at opfatte den som invasiv. Af og til må man have lov til at foretage sine egne vurderinger - og hvis du går langt nok tilbage i tiden er alt jo invasivt:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er sikkert en god idé en gang i mellom. Tusen takk. Astilber trives egentlig like godt i skyggen som i sola. Det er en takknemmelig staude. De er ikke noe problem akkurat nå, men de må klippes litt nedefra. Ja, det er jeg enig i, og da den ble solgt fantes ikke de vurderingene. Ja, det er sant :)

      Hilsen Marit

      Slett
  9. Var i Kongsberg i lördags och tänkte då på dig.
    Vilken fantastisk trädgård du har. Så roligt att få vandra runt med dig genom dina fina bilder.
    Ha det godt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du tenkte på meg da! Jeg bor ikke på Kongsberg, men det er bare tre mil sør for Kongsberg jeg bor. Tusen takk. Ha det godt!

      Slett
  10. Prachtige fotos en bloemen. Mooie grote tuin.

    SvarSlett
  11. Hej Marit!
    Så fint du har det i din trädgård, det är riktigt trevligt att få se lite mer, och vandra runt. Du verkar ha något som blommar hela tiden. Jag fastnade för alla fina hortensia buskar, de är så fina.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, jeg har noe som blomstrer fra april til oktober. Hagen her er så stor at da har jeg muligheten til ha det. Hortensia er så fine ja, og de blomstrer veldig lenge.
      Ha det godt.

      Slett
  12. Your garden is beautiful, Marit. Love your hydrangeas, they are pretty.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Nadezda. I love them too.

      Slett
  13. Hello Marit,
    Beautiful views of your little forest and your garden. I love seeing all your plants and trees. The flowers are looking beautiful. Take care, have a great day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Take care you too, and have a nice day!

      Slett
  14. Det er spændende at se oversigtsbilleder fra din have. De forskellige planter fremhæver hinanden, og det er inspirerende at se, hvordan du sætter planterne sammen. Det er et fint bed, du viser på det øverste billede.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du synes det. Tusen takk.

      Hilsen Marit

      Slett
  15. Todo se ve genial, tus flores me encantan. Besos.

    SvarSlett

Nattefrost og nordlys...

 Ja, natt til lørdag var det kun 2 grader her, og min temperaturmåler er nok litt "snill" for den står inne i en krok så det var n...