fredag 6. september 2024

Endelig kom det litt sommer...

 Etter en mildt sagt våt sommer har det endelig blitt sommevær nå i september. I går ble det 24 grader på ettermiddagen, og det var så deilig. Jeg holder på å tømme potter med jord i drivhuset, men der var det alt for varmt til å holde på. Det var 35 grader der kl. 15.00, og da var det bedre å være ute. 

Vi var utrolig heldige som slapp unna både 80 mm med regn, jordskred og flom. Her kom det bare 23 mm med regn, mens andre steder fikk faktisk 80 mm natt til onsdag. Der ble det flom, jordskred og hovedveier som ble ødelagt. Det er tross alt ikke mer enn 10 mil herfra.


Så til litt ferske bilder fra hagen. Jeg så én eneste sommerfugl i går, men jeg får bare være glad for at den ene kom på besøk. 
Neslesommerfugl/ Aglais urticae


Sommerfuglbusken/ Buddleia davidii 'Pink Delight' lever opp til navnet sitt om ikke annet :)


Jeg bruker en app på mobiltelefonen som heter Artsorakel. Den er utrolig lett å bruke på alt som er av insekter. Det lille insektet ved siden av sommerfuglen heter stor solflue/ Helophius trivittatus.


Dette er en mørk jordhumle som heter Bombus terrestris.


Jeg har som kjent mange solhatter her. De ser litt trette ut nå etter en  lang blomstring og veldig mye regn i sommer.


Rosen 'Koco Loco' med sin nesten rosabrune farge. Den er helt unik i fargen.


Hvit solhatt  nr. 2. Echinacea 'White Swan'


Hvit solhatt nr. 3. Jeg tror den heter bare heter 'White'.


Echinacea 'SunSeekers White' 


Høstfloks/ Phlox paniculata 'Blue Boy' med besøk av en vanlig hageblomsterflue/ Syrphus ribesii.


Denne solhatten har nettopp sprunget ut, og derfor ser den så frisk ut! :)


Disse har blomstret i mange måneder, og det er imponerende hvor lenge de blomstrer. Jeg måtte se etter, og den i bakgrunnen skrev jeg om at allerede hadde  begynt blomstringen 13. juli!


Sedum/Hylotelephium som snart vil åpne blomstene sine.



Om jeg ikke har mange sommerfugler her, så har jeg i hvert fall mange andre insekter her. Jeg tror aldri at jeg har sett så mange humler og bier som i går. Det er jo gledelig det om ikke annet.


Disse stemorsblomstene sådde jeg i februar. Så vokste de seg lange og slengete, og så klippet jeg de ned. Nå blomstrer de for annen gang. 


Naboens katt som er 18 år lå og varmet seg i grusen utenfor drivhuset i går. Katter elsker varme, og kanskje hun har vondt i kroppen. 18 år er en høy alder for en katt.


Dette er en lys jordhumle som heter Bombus lucorum.


Forfallet på roser er også vakkert!

God helg!



40 kommentarer:

  1. Vilken tur att du slapp allt regn och istället fick besök av sommarvärme. Visst är det sköna dagar nu. Och det fortsätter ett par dagar ytterligare innan det blir lite mer höstlika temperaturer igen.
    Grattis till i varje fall en fjäril. Och det finns faktiskt mycket andra insekter och det är ju tur för vi måste ju vara rädda om våra pollinerare. Du gör i varje fall allt för att de ska trivas för oj så mycket du har som blommar. Så många olika vita solhattar du har. Jag har bara den som heter 'White Swan'.
    Så fin grannens katt är. Ja, det kan nog vara så att hon har lite ont i lederna då hon är så pass gammal. Skönt med sol då för henne.
    Och visst är rosor i förfall också vackra. En vacker gul färg på den rosen.

    Önskar dig en fin fredag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi var heldige her i motsetning til andre. Ja, det er så herlig med litt sommervarme igjen selv om det ikke vil vare så lenge. Tusen takk. Ja, en er bedre enn ingen. Insekter er det veldig mange av her, og det er jo gledelig. Solhattene tiltrekker seg mange insekter ja, og det er jo så bra. Hun er en fin katt ja, og hun liker så godt å ligge der i den varme grusen. Det er sikkert deilig for henne så gammel som hun er. Ja, forfallet på roser er også fint.

      Ønsker deg en fin fredag og helg!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Good morning, Marit, and thank you for this tour, both botanical and entomological. You are just a fountain of knowledge. I am relieved to know that the heavy rains and their devastating consequences passed you by. I would not have been happy to have my first glimpse of you on the TV news as you floated downstream in the rapids clinging to a log. That old cat looks very serene basking in the sun, warming its ancient bones. Give it a stroke from me. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning, David. Despite the serious consequences this storm brought, I can't help but laugh at what you say. You have such a funny way of saying things. Yes, it would probably have been quite a vision of me on a log down the river :)
      Yes, I'll stroke her over the back from you.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  3. Så smukke billeder du har taget! Dejligt at I har fået 243 grader og sommervejr her i september. Hos os er det nærmest hedebølge med 27-28 grader. Tak for tippet om app'en Artsorakel til mobiltelefonen.
    Ha' en rigtig god weekend, klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, 24 grader er varmt nok, og i dag tidlig var det 100 % luftfuktighet selv om det ikke har regnet siden onsdag. Huff, det høres ikke godt ut. 28 grader er alt for varmt. Jeg håper at du får glede av den. Jeg bruker den veldig mye.
      Ha en riktig god weekend du også! Klem fra Marit 🥰

      Slett
  4. Hello Marit,
    Beautiful flowers, I love the butterfly bush and the sun hats. Cute kitty.
    The bees are very happy in your garden! Take care, have a wonderful weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. I hope the bees are happy in my garden. I see a lot of them right now. Take care, and enjoy your weekend!

      Slett
  5. Hej Marit!
    Vi hade 27 grader igår då vi var i Stockholm, idag här hemma är det ungefär lika varmt. Det känns som om sommaren är tillbaka, jag skall försöka plantera lite växter som jag fått från dotterns trädgård, men det är väldigt torrt i rabatterna. Du har så mycket fint som blommar, önskar att solhattarna skulle trivas hos mig. De är så fina. Såg en hel del vackra på en handelsträdgård i Stockholm, men köpte ingen. Känns som att det är bortkastade pengar då de inte överlever.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      27 grader er veldig varmt. Her er det 24 grader nå, og det er også varmt nok. Ja, hos deg er det nok tørt, for det er ikke mye regn som du har fått i det siste. Ja, det er synd at solhattene ikke trives hos deg.
      God helg.

      Slett
  6. Godt I ikke fik alt det regn. Dejligt med alle dine solhatte og insekter, så må du undvære sommerfuglene.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var godt at vi ikke fikk alt det regnet. Tusen takk. Ja, det må jeg nok bare, for de er ikke her nå.
      Klem

      Slett
  7. Det var et voldsomt vejr, der truede i nabolaget. Godt, I slap. Dine solhatte blomstrer stadigvæk fint. Er det, fordi du er flink til at deadheade dem?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var et fryktelig uvær som inneholdt masse regn. Jeg har ikke klippet av mange blomster på de nei, så jeg tror bare de blomstrer utrolig lenge. Det var først i går at jeg klippet bort noen visne blomster.

      Slett
  8. Her heller ble det ikke så ille vær som fryktet. Jeg har holdt verandaen i sola etter jobb om dagen. I helga har jeg ikke tenkt å gjøre noen verdens ting. Denne sommer boosten tror jeg ikke varer så lenge, så den skal nytes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jo godt at vi slapp med skrekken. Det er utrolig deilig med denne minisommeren. Til uka er den borte, så den my nytes nå.

      Slett
  9. It's wonderful to see the summer weather finally making an appearance after such a wet season.
    The 24°C must have been a delightful change, even if the greenhouse was a bit too hot to handle.
    Your garden looks stunning, and I love the variety of butterflies and insects.
    It’s amazing how resilient your plants are, blooming through the rain and still looking gorgeous.
    And the 18-year-old cat soaking up the sun is just the sweetest touch.
    Thanks for sharing these lovely updates and photos! 🌸🦋

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's so wonderful with a little summer right now. Yes, it was very hot in the greenhouse. I went out very quickly :)
      Thank you. Yes, the flowers tolerates a lot. This summer have been very wet, a d still they are looking good. Yes, she is so sweet. She loves to stay there in the hot gravel. Thank you for for all your kind comments! 🦋🌸

      Slett
  10. Wow, vad mycket fint du har i trädgården, inklusive fjärilar och bin.
    Det har varit väldigt varmt här de senaste dagarna, nästan 30 grader. Härligt med sommar på hösten.
    Trevlig helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. 30 grader er veldig varmt ja, men det er deilig med sommer nå på høsten. I neste uke er den over her, flr da skal det bli regn igjen.
      Ha det godt og god helg!

      Slett
  11. Nice to see so many pollinators. Lovely cat.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it is nice to see so many polinators. It have been many insects this summer, but not butterflies. Thank you.

      Slett
  12. It's great to hear that the summer has finally arrived in your area. Your garden looks beautiful, and I love the photos of the flowers and insects.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's so nice with summer right now. Thank you.

      Slett
  13. Hello Marit,
    Pretty photo of the butterfly and the cute kitty! Your flowers are always beautiful, the pollinators are happy in your garden! Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a wonderful weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. I hope they are happy here. Thank you for the link up, and for your comments. Take care you too, and have a nice weekend!

      Slett
  14. Hi Marit, beautiful flowers and butterflies. I like the colour of the cat. Have a nice weekend !

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi Caroline,
      Thank you. Yes, she has a nice color. Have a nice weekend you too!

      Slett
  15. I love that big beautiful butterfly among the blooms! Everything is so colorful and beautiful!

    SvarSlett
  16. It’s great to hear that you’re finally getting some lovely summer weather! It sounds like the greenhouse was incredibly hot, but it’s good that you were able to work outside in the more pleasant temperatures.

    You were lucky to avoid the heavy rain and flooding—nature can be so unpredictable. It’s wonderful that you still had a chance to enjoy the garden and capture some beautiful shots. The Nettle Butterfly and the butterfly bush look amazing, and it’s impressive how well the Artsorakel app helps you identify those small insects.

    Your rose 'Koco Loco' sounds fascinating with its unique color. It’s amazing how different flowers can bring such variety to the garden. Enjoy the rest of your summer days! Hi wishing you a happy weekend. I just shared a new post please read: https://www.melodyjacob.com/2024/09/how-to-style-prepreworks-stretchy-slim-round-neck-knit-vest.html.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it have been so lovely with a little summer in the past days. Yes, it was very hot, and it was better to be outside of it.
      We was very lucky who avoided the heavy rain. Those who got it was not so lucky. Yes, the weather seems more unpredictable than ever before.
      Thank you!
      Yes, the app is very useful. I use it a lot.
      'Koko Loco' is very special.

      Enjoy beautiful summer days you too! Have a great Sunday!

      Slett
  17. Det er utroligt så mange solhatte du har. Jeg synes, de ser friske ud i betragtning af, hvor mange uger de har blomstret. Man kan få stor glæde ud af en pose med stedmorblomstfrø.
    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har veldig mange og de trives godt her til tross for harde vintre. De har blomstret veldig lenge ja, og de har fått mye regn på seg. Ja, det er helt sikkert.

      Hilsen Marit

      Slett
  18. I came here from another blog, and I'm glad I did. What a wonderful garden full of flowers and insects, enjoyed also by a neighbor's cat. All the photos are beautiful, and the identifications very helpful. Beauty may be found in the decay of flowers, as you said, and I think the flower fly agrees. It did chose an older rose to feast upon.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you for your visit and nice comment. Beauty can be found in so many ways. Nature is very generous!

      Slett
  19. Sigues con flores preciosas y con muchos insectos que son beneficiosos para el jardín. Me alegra que las inundaciones no llegaran por ahí. Un abrazo y disfruta de lo que queda del verano. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you Teresa. I was very lucky with the weather. Many places in Norway have got very much rain and floods. Have a great day and enjoy your week. Hugs!

      Slett

Rosa toner i høsthagen...

Jeg har fått tømt nesten alt av potter i drivhuset, og det gjenstår bare purre og sellerirot igjen der. Har også fått vasket de store dyrkin...