fredag 20. september 2024

Der var hun ja...

 Det blir kanskje feil å omtale en plante/ blomst som hun, men når planten  tillegg har et kvinnenavn må den jo omtales nettopp som hun :)

Jeg har sett etter "henne" lenge, men i går dukket "hun" endelig opp. Jeg fryktet at "hun" ikke hadde overlevd forrige vinter. 


Men det hadde "hun"!


Phlox paniculata 'Monica Lynden-Bell'
Den er nok den siste i blomst av alle mine høstphlox.
På onsdag var det 18 grader, vindstille og strålende sol, og 19 grader i går. Det har vært helt nydelig med disse sommerdagene nå på høsten.


På norsk heter denne høstormedrue, men jeg liker bedre det danske navnet, nemlig sølvlys. Ormer liker jeg ikke og heller ikke at det er orm i  navnet 😅
Det latinske navnet er Actaea simplex. Før het den Cimicifuga simplex, men som alle andre planter for tiden så bytter både den ene og den andre navn. Det er mildt sagt irriterende!


Rudbeckia hirta 'Sahara' som har sådd seg selv midt i en av  veiene i hagen. Denne fargen har jeg ikke hatt før. De endrer farge og utseende hele tiden. Men det er morsomt, for da vet jeg aldri hva som dukker opp.


Mine hvite solhatter/Echinacea blomstrer fortsatt som det fortsatt skulle være i juli måned. Alle bildene jeg viser i dag tok jeg på onsdag.


Tilbake til mine Rudbeckia som endrer form og farge hele tiden.



Rudbeckia disse også. Det norske navnet er lodnesolhatt, og bladene er "lodne" da det er et hårete lag på de.





Solhattene er fortsatt like fine. Jeg er så glad i de, og håper at alle overlever den kommende vinteren. I går så vi på et langtidsvarsel på en amerikansk tv stasjon. Ut i fra det de meldte blir det en kald om snørik vinter her igjen...

Jeg håper inderlig at de tar feil!

God helg!

4 kommentarer:

  1. Det er meget smukke billeder, Marit, og jeg er imponeret over, at du stadig har så meget i blomst! Her er haven mest bare grøn nu, men til gengæld blomstrer efeu-rankerne nu til glæde for bier og sommerfugle. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Jeg har plantet høstblomstrende planter her i store mengder med tanke på å ha mye i blomst i september. Vinteren her er så lang, og da er det godt å ha en flott avslutning på det hele! Hos deg er det nok flott med eføy som blomstrer og tiltrekker seg insekter.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  2. Ja-ja, nu må du ikke tage sorgerne på forhånd Marit, og vinteren er jo ikke nem at forudsige i disse tider. Indtil da må du bare nyde sommervejret og alle dine skønne sommerblomster. Det er en flot sølvlys og den hvide floks var vel værd at vente på!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
  3. Ja det er dejligt med stille solskinsvejr, det har vi også nydt her et par dage. Det er en vældig fin phlox, du starter med.
    Klem

    SvarSlett

Der var hun ja...

 Det blir kanskje feil å omtale en plante/ blomst som hun, men når planten  tillegg har et kvinnenavn må den jo omtales nettopp som hun :) J...