fredag 13. september 2024

Rosa toner i høsthagen...

Jeg har fått tømt nesten alt av potter i drivhuset, og det gjenstår bare purre og sellerirot igjen der. Har også fått vasket de store dyrkingskarene som står på hjul, men det har vært mye jobb bare å få tømt de for jord. Nå er heldigvis jobben gjort, og det er jeg glad for. Da er det litt lettere å komme i gang til våren igjen. 

Her om dagen oppdaget jeg en staude som her blomstrer hver vår og høst. Den er så fin, men jeg holder på å glemme den bort for den står litt bortgjemt.






Bispelue/ Epimedium grandiflorum 'Pretty in Pink'


Fantastisk blomstring på rosen 'Aspirin' akkurat nå. 


Heucherella 'Pink Fizz' med søte rosa blomster nå.


Denne behøver vel ingen ny presentasjon :)
På dette bildet er den litt mer rosa, og det er flere knopper igjen på den.



På onsdag når jeg jobbet i hagen så jeg denne neslesommerfuglen/ Aglais urticae. Det er kanskje den samme som jeg tok bilder av her for en stund siden, for jeg har kun sett en her. Uansett er det hyggelig å se den.


Mens jeg var ute hørte jeg plutselig mye fuglelyder. Høyt, høyt der oppe så jeg denne, og jeg visste med en gang hva det var jeg hørte.


Dette er fugler som alltid flyr høyt oppe, så selv med zoom på mobilen så blir bildet ikke så skarpt. 
Men det får ikke hjelpe, for jeg fikk tatt bilde av den. Det var to stykker, og snart flyr de mot varmere strøk. Det er
Musvåk/ Buteo buteo. Det er en rovfugl, og de har fast tilholdssted høyt oppe i en ås på andre siden av hovedveien her. De lager en helt spesiell lyd eller skrik når de flyr over her. Jeg hører de tidlig på våren når de kommer tilbake, og så er de borte et par måneder når de har fått unger. Så hører jeg de igjen nå på høsten når ungene kan fly selv. Naturen er spennende å følge med på!

I går var det kun 4 grader om natten, og det kjentes veldig kjølig ut. Det er meldt om varmere vær i neste uke og det håper jeg på. 

God helg!


34 kommentarer:

  1. Visst är det skönt att få tömma jorden och tvättat krukor. Det var en väldigt söt växt och att den blommar både vår och höst är ju rätt fantastiskt. Så frisk och vacker rosen 'Aspirin' är. Vackert med rosblomning den här tiden. Och en fjäril! Grattis till den! Här har jag fortfarande inte sett en enda. Och det var en magnifik fågel.

    Önskar dig en fin fredag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så herlig å være ferdig med det. Den er så søt ja, ig det er ikke så ofte at planter blomstrer to ganger. Den er då frisk og fin ja. Den er en veldig livskraftig rose som også blomstrer to ganger hver sommer. Ja, det er så hyggelig. Jeg undrer om den er den samme jeg tok bilder av for en tid siden. Det er bare en, og de pleier det å være mange av. Det er jo helt spesielt at sommerfuglene er borte både hos deg og meg. Den er veldig fin fugl ja, men jeg har aldri sett den på nært hold. Det flyr bare høyt opp i luften.

      Ønsker deg også en fin fredag!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Hello Marit,
    I love all the pretty pink flowers, lovely plants. Great capture of the butterfly and the buzzard in flight. Take care, enjoy your day and happy weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Take care you too, and have a great day and weekend!

      Slett
  3. I am quite sure that Buteo buteo was saying goodbye to you, Marit, letting you know that she will be back next spring to make more babies and eat some of the pesky rodents that are not welcome in your garden. You see how good my bird friends are to you! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. I guess it did, David. I'm looking forward to see them again. They live near by, but I have never seen them in my garden. They fly high up in the air. Yes, your bird friends are very kind!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Fina bilder. Ha en riktig trevlig helg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ha en riktig hyggelig helg du også.

      Slett
  5. Svar
    1. Yes, it will. I think it's too early. I hope we can have a warm autumn.

      Slett
  6. Her er det også mye musevåk. De sirkler stadig på jakt etter mat på jordene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo helt klart at det er det de er på jakt etter. De må vel fange mus eller fugler for å få seg mat vil jeg tro.

      Slett
  7. Ja det er spænde at følge nature. Her ser vi ofte røde glenter, Bent har en stor kikkert, så han kan se, hvad det er, vi ser mange flere her hvor vi bor nu.
    Flot bispehue.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er spennende å følge med på naturen. Jeg måtte google glente, og de hekker ikke i Norge. Det er nok spennende å se i den. Tusen takk.
      Klem

      Slett
  8. Så fin den bispeluen var. Har bispelue jeg også, men den er nok mer vanlig. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Det finnes veldig mange forskjellige bispeluer. Ha en fortsatt fin kveld du også.

      Slett
  9. Dear Marit :)
    Your pink roses are "Gorgeous" with a capital G. :) Your other pink flowers are also pretty. The one partially hidden looks very similar to a fuchsia plant in my garden! Beautiful photos of what looks like a "Small Tortoiseshell" butterfly on a lilac bloom.
    Well done n getting a photo of a Buzzard. I see them here to, but have never managed to get a decent photo of one. My knee is not much better so I will be having physio soon.
    Loads of warm hugs dear friend
    Sonjia

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia :)
      Thank you. I can not plant fuchsias here, because they freeze to death in winter. I guess many butterflies are quite similar. The butterfly in my garden loves nettles. It's not a good photo of it, but it was very high above me. I'm so sorry to hear about your knee. I hope you will be better soon.
      Many warm hugs to you my dear friend!
      Marit

      Slett
  10. Dejlige billeder, Marit! Her ser vi ofte rovfugle mest spurvehøg og duehøg. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, det hender vi ser spurvehauk her også. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  11. Det er fine rosa nuancer, du har fanget. Nu begynder farverne at have mere mættede efterårsnuancer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, fargene er i ferd med å endre seg nå.

      Slett
  12. Dine bispehuer er så flotte. Jeg viste ikke, at de også kan blomstre om efteråret, men det er måske kun den ene slags, der gør det.
    Det er dejligt med roser, der blomstrer ind i efteråret. 'Aspirin' er smuk, og den har fine skinnende grønne blade.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Det visste ikke jeg heller for inntil for tre år siden. Da oppdaget jeg at den blomstret på høsten. Bladene er også så fargerike nå. Ja, jeg har mange bispeluer, men det er kun denne som blomstrer nå. Ja, det er helt sikkert. Blomstene er så pene, og det er bladene også. De er så skinnene og blanke ja.

      Hilsen Marit

      Slett
  13. Hej Marit!
    Så fin din rosa ros är, och Anemonen är så fin och Fjärilsbusken som lockar till sig fjärilar. Min blommar inte men är glad att den överlevt. Skall flytta den till ett ljusare ställe, men tror att det blir bäst att vänta till våren. Det känns vemodigt att höra fåglarna då de flyttar. Hör inga rovfåglar men tranor och gäss brukar jag önska trevlig resa till.
    Ha en trevlig helg!
    Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, det er jo flott at den har overlevd, og du bør vente til våren med å flytte den ja. De er så vanskelige å få til å overleve, så da bør de ha en hel sesong etter flytting. Ja, det er vemodig. Da vet vi med sikkerhet at høsten er kommet. Så fint at du gjør det.
      God helg!

      Slett
  14. Hello Marit,
    Your flowers are pretty in pink. The pink roses are a favorite. Great captures of the butterfly and the buzzard! Thank you for linking up and sharing your post. Take care, enjoy your day and have a great weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Thank you for the linkup and all your comments! Take care you too, and enjoy your weekend!

      Slett
  15. Beautiful garden! The nettle butterfly is a lovely sight.

    SvarSlett
  16. Hello. Beautiful flowers. Nice sighting of the buzzard.

    SvarSlett
  17. It must be a relief to have most of the work done and to look forward to starting fresh in the spring. The perennial you discovered seems like a lovely bonus—sometimes the best surprises are those we stumble upon while tidying up!

    I wishing you a lovely weekend. you are invited to read my new blog post: https://www.melodyjacob.com/2022/10/how-to-break-out-of-nzu-addiction.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's a relief to know. That's true!
      Have a nice weekend you too!

      Slett

Nattefrost og nordlys...

 Ja, natt til lørdag var det kun 2 grader her, og min temperaturmåler er nok litt "snill" for den står inne i en krok så det var n...