mandag 30. september 2024

Det var en gang en trapp, og gjenbruk av den...

 Vi har fått gjort mye ute i hagen de siste dagene. På lørdag beskar vi flere trær. Det er godt å bli ferdig innen det blir for kaldt. Det var kun 1 grad natt til søndag, og det er kjølig synes jeg. Etter denne sommeren med så mye regn så føler jeg at sommeren kunne vart mye lengre. På fredag fikk vi  to store 1500 liter sekker med bjørkeved. Vi vet jo at vinteren kommer før eller siden her, og da er det godt at veden er på plass. 

I sommer når mannen min var ferdig med rive det gamle drivhuset, så var det en ting som sto igjen. Det var en trapp som han støpte når det var ferdig i 2007. Han fikk den bort fra der boden skulle stå, men steinene som han hadde brukt ble bare lempet bort på siden der. Jeg har to kjempethuja som vokser på hver sin siden av tretrappen som går ned til hagen, og under den plantet jeg en hvit Clematis albina i 2007. Den har fått gjennomgå mye under byggingen av uteboden med mye tråkk og litt skader på den. Jeg har lenge tenkt på å lage et bed til den, for den har bare vært plantet rett i bakken og ikke noe beskyttelse rundt. 

I forrige uke kjøpte jeg to nye Clematis på salg som jeg tenkte å ha ved siden av den. I går fikk jeg endelig realisert det jeg har tenkt på. 

Det ble igjen mange belegningsstein etter den gamle trappen. På flere av de var det fortsatt mørtel igjen på de etter støpingen, og de hang i sammen og var vanskelig å få fra hverandre. Men jeg gir meg ikke så lett, nei. Etter iherdig banking på de begynte noen av de å løsne. De skulle jeg brukte til kanting rundt det nye bedet. Det ble 100% gjenbruk av steinene, og selv om det ikke ser så pent ut så gjorde de nytten. Jeg fikk også plantet de to nye clematisene, og da var jeg fornøyd. 

Den ene heter C. sibirica 'Hulder' og er en plante fra norsk natur står det på lappen. Den andre heter Clematis alpina 'Willy'. Den har jeg et annet sted også, men jeg har vært usikker på om den har riktig navn. Når jeg ser på bilder av den nå så ser jeg at den jeg har fra før er ikke 'Willy'. Jaja, da har jeg i alle fall en som da skal hete det. Hva den andre heter vet da ikke. Det samme kan det være. Feilmerkede planter er det nok av...

Så til bildene. Jeg glemte helt å ta bilder før jeg startet i går, men jeg kom på det akkurat når jeg akkurat hadde begynt. Noen bilder ble det likevel.


Dette var noen av steinene som lå foran det gamle drivhuset. De ligger opp ned, så det er ikke så lett å forstå hvordan de så ut.


Her har jeg fått løsnet noen av steinene fra den "klumpen" som var veldig tung. Den ble lettere etter hvert heldigvis. Denne clematisen måtte vi ta ned fra den ene thujaen som en ser stammen på bak der i sommer. Den hadde klatret høyt opp, men det er liv i den så jeg håper at den vil klatre oppover igjen. 


Noen av steinene har stadig litt mørtel på seg. Det får ikke hjelpe, for de gjør nytten uansett. Jeg fikk brukt opp alle steinene fra trappen, og til slutt fylte jeg på ny jord, og fikk plantet de to nye plantene. I et bed som var bak det gamle drivhuset spadde jeg opp flere blåveis/ hepatica i sommer, og de har ikke hatt det så godt for de sto i en gammel isboks full av vann i sommer da det regnet så mye. Jeg glemte de helt bort, men jeg håper at de klarer seg. 


Jeg er så glad i gjenbruk av stein, og har flere sånne bed i hagen. Jeg har bestilt litt høstløk som kommer snart, og da tror jeg at de vil bli plantet her :)


Nå er uteboden nesten ferdig. Vi har bestilt noen stativer til å henge opp reskap i som kommer snart. Da blir den ferdig innvendig. Det gjenstår bare litt maling utvendig, men det blir gjort snart. Nå er vi  fornøyd med uteboden, og mannen har også fått inn snøfreseren. Nye bilder kommer når stativene kommer på plass. De skal være plassbesparende, og det er jo å håpe på at de er det. Det er jo allerede halvfullt der nå :)

2 kommentarer:

  1. My word, Marit, you are energetic, industrious, creative and a model for recyclers everywhere. I am quite sure, however, that if you live to a be a thousand years old, you will still be making changes to the garden! It’s just the way you are! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. I'm not so energic as it seems, but I try to do more in the garden before the winter comes. Haha, I don't think I will be thoussand years old. But I will make some changes in the garden every year as long as I'm able to do so. Yes, that's the way I am!
      Hugs ans kisses, Marit

      Slett

Det var en gang en trapp, og gjenbruk av den...

 Vi har fått gjort mye ute i hagen de siste dagene. På lørdag beskar vi flere trær. Det er godt å bli ferdig innen det blir for kaldt. Det v...