fredag 28. april 2023

Redningsaksjoner...

 I dag har jeg reddet både det ene og andre. Først fant jeg en humle i drivhuset som så ut som den holdt på å dø. Jeg skyndte meg inn, og tok litt sukker og vann og rørte godt. Jeg har bare lest om dette, men aldri prøvd det før. Jeg tok forsiktig litt sukkervann på brettet der den satt og da hørte jeg at den summet kraftig. Så det var heldigvis liv i den. Etter to forsøk fikk jeg den til å drikke sukkervann, og da måtte jeg etterfylle flere ganger. 




Til slutt fløy den ut av drivhuset. Det var hyggelig at den klarte seg. Det er omtrent ikke noe som blomstrer her, så de har nok problemer med å finne mat så tidlig. 

Det var dagens glade historie. Resten er bare sorgen. Jeg har smørt på "sårbalsam" på det som er av skadede trær, og det er mange! Det er forsøket verdt om ikke annet. Rognetrær og bøk rører musene ikke. Rådyrene har også "feid" med hornene sine på mange greiner og de har også bitt i stykker flere greiner. Det er ingen grenser for hva de har gjort av ugang her. Jeg gråter og banner, men ingen av delene hjelper ;-)


Sånn så det ene treet ut før jeg begynte på smøringen.
Tiden vil vise om det går an å redde de.


Sånn ser det ut flere steder i hagen nå. Rådyrene har bitt av blader og skudd på rhododendron. De må ha vært helt desperate etter mat. Rhododendron er giftige etter det jeg vet. Men det er jo alt de spiser her, så de må tåle mye. 




Dagens blomstrende høydepunkter! De gir meg mye glede :-)

God helg / weekend!

30 kommentarer:

  1. Hvor er det dejligt, at du fik liv i humlebien med sukkevand!
    Men det er skrækkeligt, som din have har lidt skade på grund af rådyrene. Jeg håber, sårbalsam er effektivt. Du vil ikke have et hegn om haven for at holde rådyr ude?
    Dine anemoner er fantastisk flotte!
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var så gledelig å se at den klarte seg. Humlene er så viktige. Ja, ødeleggelsene er store ja. Det håper jeg også at den er. Vår tomt er bortimot umulig å gjerde inn dessverre. Tusen takk.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  2. Hello Marit,
    Kudos for saving the Bumble Bee. I am sorry to hear about all the damage to your trees and bushes. I was hoping you found a way with the salve to save them. I do love your blooming highlights, they are lovely. Take care, have a wonderful weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      I have tried to save them today, but I have never done it before. The time will show if it works. The deers have destroyed very much this winter. Thank you.
      Take care you too, and have a great weekend!

      Slett
  3. Hej Marit!
    Så bra att humlan klarade sig. Jag hoppas att dina träd kommer att klara sig. Blåsipporna är så fina, de har nästan blommat över hos mig. och nu står gulsipporna på tur. Vi hade en riktigt skön dag idag.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, jeg var glad for at den klarte seg. Ja, det gjenstår å se hvordan de vil klare seg fremover. Ja, de startet blomstringen hos deg veldig tidlig. Her har de nettopp startet. Her er det fortsatt kaldt om natten.
      Ha det godt.

      Slett
  4. Det er rart de har vært så desperate i vinter. Her har det ikke vært mye mer snø enn vanlig, ikke har det vært kaldere enn normalt i lang periode heller. Jeg har kjøpt meg georginer som kommer med posten. Jeg håper de kommer i varme omgivelser, ellers dør de vel? Nå som det er helg så kan jo pakka bli liggende ute i en postbil noen dager.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det stemmer nok hos deg, men i vinter har det vært mere snø her enn på flere år. Rådyrene har vært helt desperate etter mat, og har ødelagt utrolige mye, og jeg oppdaget enda mer i dag.
      Det får du håpe på ja, for de tåler ikke frost i det hele tatt. Jeg håper at de ikke tar posten ut i bilen før de skal leveres.

      Slett
  5. Espero que tus árboles se puedan recuperar. Me alegró saber que el abejorro salió volando. Un abrazo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I hope it too. I'm very happy the bumblebee survived. Many hugs.

      Slett
  6. Must be wonderful to welcome so much lovely colors in the garden after a long cold wintertime. Up to summertime. And more lovely colors.have a wonderful weekend.q

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's wonderful to see the colors coming back in the garden.
      Have a wonderful weekend you too.

      Slett
  7. Bra räddningsaktion du gjorde.
    Tråkigt med trädet, hoppas det kommer att klara sig.
    Blåsippor, så vackert!
    Trevlig helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er opptatt av å redde humlene, for de er det ikke mange av.
      Jeg har minst ti trær som er skadet på sammen måten. Det er mus som har gnagd av barken. Det er de ja!
      God helg!

      Slett
  8. Bare du redder nogle af de planter, som rådyrene har skamferet. Nogle gange bliver man heldigvis positivt overrasket over, hvad planterne kan overleve.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg håper jo på det. Jeg krabbet rundt alle de trærne jeg fant i gpr og smurte på denne salven. Jeg håper at de kan klare seg, for ennå er det så kjølig her, at sevjen/plantesaften har begynt å stige. Da er alle sårene i barken forseglet, og så må jeg bare håpe på det beste. Ja, de tåler mye.

      Slett
  9. Jag blev alldeles varm i hjärtat när jag läste om din räddningsaktion för humlan. Då vet jag vad jag ska göra om jag hittar någon utmattad humla.
    Men när jag läste resten blev jag ledsen. Jag kan bara hoppas att sårbalsamet hjälper. Och alla nya skott på rhododendronen. Men den kommer säkert igen, då den ju tål att "beskäras" men du missar ju mycket av blomningen i år :( Ja du Marit, det är inte lätt att vara odlare men ändå kämpar vi på.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita. Jeg har bare lest om det, men har aldri prøvd det selv før i går. Sukkervann er veldig enkelt å lage heldigvis :-)
      Ja, det er ikke annet å gjøre. Jeg har smurt dette på alt jeg har sett av skader, og håper at det vil lykkes. Rhododendron tåler veldig mye, så jeg er ikke bekymret for de. Men det er ergerlig at blomstringen blir ødelagt :-(
      Nei, det skal ikke være enkelt, men vi kjemper videre ja! :-)

      Ønsker deg også en fin helg!
      Klem, Marit

      Slett
  10. Jeg har aldrig hørt om humle-redningsaktioner, men én gang skal være den første. Fantastisk at det lykkedes! Snart skal der måske laves en Marit-redningsaktion, for dit humør har da taget skade af alle rådyrenes og musenes ødelæggelser. Sukkervand er sikkert ikke nok... Men måske redder du en hel del af dine små træer og buske. Jeg tror de kan overleve meget.
    Godt de små blå stadig kan bringe glæde!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du fikk det med deg, og det er veldig enkelt. Bare dryss lutt sukker opp i en liten skål, tilsett litt vann og rør til sukkeret er oppløst. Ja, jeg ble veldig glad da den hadde flydd ut.
      Neida, jeg klarer meg helt fint Ulla, men jeg blir så trist når jeg oppdager den ene skaden etter den andre. Det er ikke bare meg som har opplevd dette i vinter, så rådyr og mus har virkelig herjet i distriktet. Takk for din omtanke :-)
      Jeg håper jo på det, for jeg smurte de inn i går. Får håpe at denne sårbalsamen hjelper.
      Ja, de er virkelig noen flotte lyspunkt!

      Hilsen Marit

      Slett
  11. Bravo, Marit, for saving the bee. I am sure there must be an award for dedicated nature lovers like you, especially since you have suffered so much from other creatures of late. With the arrival of spring and fresh growth in the forest perhaps those pesky deer will leave your garden alone. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. I'm only happy for it survived, and I don't need a award for it :-)
      Yes, I have suffered a lot lately from different animals. I'm tired if them, but I hope they find food other places.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  12. Hej Marit,

    Jag känner med dig, en trädgårdsrunda kan vara en riktig berg-och-dal-bana ibland. Hoppas att dina försök med sårbalsam hjälper, man kan ju inte annat än att testa. Blåsipporna är mycket vackra "plåster".
    Din hjälpinsats för humlan var söt och den blev nog väldigt tacksam, en sen vår kan nog vara en utmaning för dem.
    Hoppas våren bjuder på fler positiva höjdpunkter!

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, denne våren har virkelig vært en berg og dalbane i hagen her. Mange rådyr og skader fra mus som har spist mye bark på lønnene i hagen. Nei, det er ikke annet å gjøre enn å forsøke og håpe at det virker. Ja, det er de så absolutt! Det er omtrent ikke noe som blomstrer her enda, for det er kuldegrader hver natt :-(
      Så det er ikke lett for humlene å finne mat nå.
      Det håper jeg også!

      Ha det godt! Hilsen Marit

      Slett
  13. Øv så synd - man bliver rigtig ked af det, når de ødelægger ens planter. Nu har du gjort, hvad du kan, håber det hjælper.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert. Jeg håper at det hjelper ja.
      Klem

      Slett
  14. Man bliver så ked af det, når ens (plante)børn ikke har det godt. Jeg håber, der kommer grokraft i dem igen, og at de udvikler sig og bliver pæne i væksten.
    Du er en fremragende "redningskvinde", der sørger godt for både planter og dyr.
    Du gjorde mig så glad ved at vise de skønne billeder af dine blå anemoner. Blå anemoner vil nemlig ikke gro i min have.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sant, og det er sånn jeg føler det også. De er mine "plantebarn" og som jeg er veldig glad i. Jeg håper de overlever alle disse fryktelige museangrepene. Tusen takk. Jeg prøver så godt jeg kan :-)
      Så trist at de ikke vil bo i din hage. Jeg har lest om mange som har det samme problemet på Vestlandet her i Norge. Jeg har en mistanke om at det blir for mye salt i jorden fra havet. Her er det sur jord, og det liker de.

      Hilsen Marit

      Slett
  15. Härligt att humlan klarade sig och kunde ge sig ut och så småningom lägga ägg till nya humlor. Numera rekommenderar man nog inte att smörja in skador eftersom det snarare kan innesluta sjukdomar. Jag har fått rekommendationen att skära rent runt en fejningsskada med en vass kniv för att det inte ska finnas fickor kvar där olika svampar och virus kan få fäste. Min tub med smörja ligger oanvänd. Ympvaxet åker fram endast när jag ympar. Har inte lönnen en svampskada i barken?

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg så ikke din kommentar før nå. Beklager det, Carina!
      Ja, det var herlig at den klarte seg. Ok, jeg var så redd at de skulle dø etter museangrepet. Det vet jeg ikke, men alle lønnene min er ringbarket av mus til langt opp på stammen, og derfor ser barken sånn ut. Jeg tror de hadde dødd hvis jeg ikke hadde smurt de inn. Det skjedde sist gang jeg opplevde dette, og da døde mange lønner her.

      Klem, Marit

      Slett

Nok en amaryllis i blomst!

 Ja, det dukker opp både det ene og andre her nå både inne og ute. Jeg starter i dag med to amaryllis som jeg plantet i november, men de har...