mandag 10. april 2023

En ny dille...

 Er det mulig tenker dere nok, men det er det faktisk :-)

Det er ikke så mye i planteverden som jeg ikke har hatt dilla på, men det er nok noen planteslag som (ennå) ikke har fenget meg så mye at det kan kalles en dille.

Den nye dillen heter bonsai. I fjor kjøpte jeg en lønn, og den lever fortsatt i beste velgående. 


Acer palmatum 'Arakawa'

Dette er altså den jeg kjøpte i fjor. Den har bodd i teltet i drivhuset i vinter, og den fikk nok bladene ut litt vel tidlig på grunn av varmen i drivhuset når sola ble sterkere. 

Nå tar jeg den ut på dagen og inn om natten.  Med alle bladene foldet ut tåler den ikke frost. I går var det hele 12,6 grader her, og nå skal det komme veldig mye regn i en hel uke. Da vil nok snøen smelte mye håper jeg.


Acer palmatum 'Dissectum Garnet'

Jeg har nettopp blitt kjent med en mann som lager/ selger bonsaier. Han skulle tilfeldigvis forbi denne veien, og han tok da med denne lønnen som jeg kjøpte av han og som han har laget / formet selv. Jeg er veldig glad i lønner, og dette er jo planter som kan bli store hvis de er plantet ute i naturen. Jeg har veldig mange lønner plantet i hagen, men de er ikke formet i det hele tatt.

 Bonsai er et japansk ord som betyr tre-i-potte.
Her er en forklaring om hva dette dreier seg om. 

Jeg har kjøpt noen små lønner nå fra et firma som bare driver med bonsai. De kalles bonsaiemner, og de er bare små lønner som jeg skal prøve meg på å klippe. Først skal de pottes om til større potter slik at de skal vokse mest mulig, og etter hvert skal røttene klippes. De skal i utgangspunktet formes til miniatyrtrær med samme proposjoner og fasong som store trær. Jeg er i utgangspunktet livredd for å klippe i de, men som alt annet så er det vel slik at øvelse gjør mester.


Denne heter Acer palmatum 'Butterfly'


Denne heter Acer palmatum Orange Dream'

 Dette er altså bonsaiemnene. De skal nok bli større med tiden. Jeg har sett mange videofilmer på youtube om bonsai. Dette er en hobby som nesten bare menn driver med. Jeg fant en film med en dame som drev med bonsai. Resten var menn. Jeg klarer ikke helt å forstå hvorfor dette er en "mannehobby". 

Noen som har tanker om hvorfor det er sånn? Jeg kan forstå at  det var  sånn i det gamle tradisjonsrike Japan, men ikke i dag?

Det er noe som sier meg at det blir ikke de siste lønnene jeg kjøper til dette formålet ;-)

Jeg tenker at hvis dette blir en stor dille fremover så må noe annet ofres. Da blir det nok hortensiasamlingen som ryker ut av teltet om vinteren. Vi får se :-)

28 kommentarer:

  1. It is perhaps reserved for males since we men are skilled, sensitive, artistic, visionary, blessed with a delicate touch, able to sculpt perfectly and we never brag about our achievements. That's all I am going to say! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha David! Well explained from your point of view, but I'm not convinced ;-)
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  2. David har jo forklaringen på mændenes dominans inden for bonsai 😉 Din nye dille kommer nu ikke helt bag på mig, måske fordi jeg også er lidt optaget af bonsai. Din angst for at sætte saksen i planterne kan jeg 100 % sætte mig ind i.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, han hadde i grunnen det 😉
      Når en er glad i lønner, så er ikke steget til bonsai så veldig langt. Ja, ikke sant, men jeg får bare prøve meg frem i det små. Da blir ikke eventuelle skadene så store.

      Slett
  3. Tillykke med din nye dille. Jeg kan godt forestille mig, at det må være en spændende hobby. De små løn er vældig fine. Løn er vel en af de træer, der ofte bruges til bonsai. Jeg har også set nogle meget smukke bonsaieksemplarer af fyrretræer.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, jeg tror nok at det er en spennende hobby. Ja, lønn og furu som du nevner. Det er mange treslag som brukes, men lønner er veldig mye brukt. De vokser hurtig, og tåler godt beskjæring. Det har jeg også sett til noen utrolige priser 😉

      Slett
  4. Jeg må le litt, vi er litt merkelige vi mennesker. Vi holder på med en ting som vi lever oss helt inn i og ofrer all tid på. SÅ plutselig så er det noe annet som vi går 120% inn for , da er det gamle plutselig ikke så interessant lenger. Jeg holdt på med akvarie i mange år, jeg hadde store og små. Stadig på utkikk etter nye fisker jeg kunne kjøpe med meg hjem. Så ble det hunder, og da holder det jo ikke med en. Man sto opp grytidlig for å dra til steder med hundene på aktiviteter. Nå er det drivhus og planter som liksom er siste greia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er bare sånn vi er 😊
      Jeg har i grunnen hatt de samme intreressene. Bare at paralellt med alt annet. Alt på en gang egentlig. Hage begynte jeg med når jeg var 22 år. Jeg hadde til og med tre stk. chinchilla, men det var fordi ungene maste. Nå er det katter og hage. Min stakkars mann er heldigvis tålmodig som finner seg i alle mine diller 😊

      Slett
  5. Hej Marit!
    Det är säkert riktigt trevligt att forma små träd. Skall bli skoj att följa ditt nya "dille".
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Jeg håper jo at det kan være hyggelig å holde på med det.
      Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  6. Det forstår jeg godt. Bonsai er spennende, kunne godt tenke meg å begynne med det, en gang. Lønn er fascinerende også. Har to som jeg håper har overlevd vinteren. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er spennende. Lønner er så fine, og det er planter jeg liker godt. Ja, får håpe at de har oveelevd vibteren.
      Ha en fin kveld.

      Slett
  7. Ja du er god til diller, denne her kunne jeg også være med på, men kommer det nok ikke.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er veldig god på diller. Bonsai tar liten plass, så kanskje de er noe for deg likevel med mindre hage :)
      Klem

      Slett
  8. https://www.facebook.com/gitte.jerner11. april 2023 kl. 07:39

    Jeg forstår din store glæde ved bonsai-træer, Marit. Er spændt på at følge din nye dille. At kigge på et bonsai-træ er noget af det mest beroligende. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du kan bruke facebook til å kommentere på bloggen min. Jeg visste ikke at det var mulig 😊
      Jeg vil prøve meg på litt klipping, og så får vi se hvordan det går. Ja, de er så vakre, og japansk hager og bonsaier er beroligene å se på.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  9. Jeg tror ærlig talt at mænd er rigtigt gode til at grave sig ned i et enkelt emne og lære alt hvad der er værd at vide om én ting - det være sig planter eller alt muligt andet. Men du Marit, med alle dine diller er en rigtig Quinde der spreder dig over alverdens emner:-)
    Bonsai er sikkert meget spændende, men jeg er bange for det kræver god tid at passe disse små fantastiske træer. Jeg har prøvet et par gange at starte sådan nogle op, men hver gang er de løbet fra mig, så det må blive i det næste liv...

    God fornøjelse!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du er nok inne på noe der, Ulla. Ja, jeg gaper over det hele ;-)
      De må passes på ja, for pottene de står i er så små og tørker veldig hurtig ut. Ja, det høres ut som en god plan :-)
      Tusen takk.

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Jag älskar ju träd, stora som små och bonsai har jag alltid varit djupt fascinerad av. Har sett flera bonsailönnar och dom blir fantastiskt vackra. Roligt att du fått tag i bonsaiämnen. Jag ser verkligen fram mot att följa dina bonsaier.

    Önskar dig en fin tisdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det vet jeg at du gjør, og det gjør jeg også. Jeg er spesielt glad i lønner, og derfor blir det nok et forsøk her med de. Ja, de selges som det er er veldig små. Men da koster de heller ikke mye, og det er jo bra. Tusen takk.

      Ønsker deg også en fin tirsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  11. Kjære Marit, jeg leste Davids første innlegg... rett og slett deilig... åh, jeg fikk meg en god latter... derfor det er bare herlig å være på Bloglandia.
    Ha det gøy med den nye galskapen din... og si meg, kan hagen gjøres mindre da?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var en morsom kommentar han kom med :-)
      Blogglandia inneholder mye gøy ja!
      Nei, jeg tror nok ikke hagen blir min blir mindre, og jeg får enda flere planter å ta vare på ;-)
      Noen planter skal nok bort, for jeg kan ikke ha flere å ta vare på om vinteren.
      Klem fra Marit

      Slett
  12. Nye diller er bare hyggelig!
    Første gang jeg hørte om bonsaier var på serien Drømmeslottet. Det høres spennende ut 😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant 😊
      Det er litt spennende å prøve seg på det ja.

      Slett
  13. Vilket trevligt dille du har! Gillar bonsai, men har inte haft någon själv.
    Mitt inlägg idag är lite försenat p g a att jag ställde in fel tid och inte vet hur jag ska ändra det.
    Ha det bra!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det synes jeg også :-)
      Nei, det er nok ikke så mange som har det.
      Jeg så nå at bloggen din var kommet frem i min bloggliste. Jeg lette etter ditt innlegg, men fant det ikke. I blogspot kan en endre på tidspunktet bloggen blir utgitt på.
      Ha det godt!

      Slett
  14. God morgen og vel overstått påske;-) Nå ser det ut til at kulda begynner å slippe tak både her og der! Eeendelig! Vi hadde bare mandagen med sol og fint vær ellers surt og grått. Men våren viser seg mer og mer for hver dag som går! Såååå vakkert! Litt synd at det regner så mye men til uka blir det bedre.
    Måtte smile da jeg leste om den nye dilla. Slik ER det bare hehe.... Her var det fuksia for mange år siden, så hortensia, så hosta.... er veldig glad i de alle sammen men fuksia blir det mindre og mindre av her, mest pga at det blir varmere og varmere og de sliter om sommeren....som meg:-( merkelig nok klarer hortensiaene seg bedre, enn så lenge, men erstatter heller ikke lenger de som "går ut".
    Ha en riktig fin dag! Hilsen Annette

    SvarSlett
    Svar
    1. God morgen til deg også, og vel overstått påske!
      Ja, endelig ser det bedre ut her også hvis jeg bare ikke ser ut i hagen ;-) Vi har hatt varmegrader hele døgnet i fire døgn nå, og i går regnet det hele dagen. Jeg er glad for regnet, for det bløter opp snøen. Jeg tror nok at du har vår mye tidligere enn her, for her er det minst 30 cm med snø på flatmark.
      Ja, sånn er det bare! :-)
      Det høres ut som vi har hatt mange av de samme dillene. Fuchsia, hosta, hemerocallis, helleborus, heuchera,hepatica, camellia osv.osv...
      Jeg har kjøpt fire stiklinger av fuchsia i år, men jeg har også kuttet ut de da de tåler lite varme ja. Det er også litt problematisk med overvintringen av de. Men jeg synes fortsatt at de er så vakre...
      Hortensia klarer seg ikke ute her av de "vanlige". De som heter paniculata overvintrer fint her. Men de 'Magical' som jeg er så glad i tåler kun - 5. Derfor har jeg hatt de i teltet inne i drivhuset med litt varme på, og nå er de fulle av knopper og av lus... ;-)
      Jeg tror ikke jeg gidder mer med de etter i sommer, men jeg får tenke på det.
      Ha en riktig fin dag du også!

      Hilsen Marit

      Slett

Mange fugler på besøk, og mens jeg venter...

 I dag var det veldig mange fugler på besøk her, og til en forandring var det også noen nye på besøk. Det har skjedd lite siden sist i hagen...