onsdag 19. april 2023

En ny hagestil...?

 Jeg lurer på om jeg skal ta patent på en ny hagestil, for den tror jeg må være unik her hos meg. 


Hva synes dere? Tror dere at dette vil slå an nedover i Europa? Det behøves bare x antall rådyr for å forme den slik gjennom en hel vinter... ;-)

Den skulle vært grønn, tett og fyldig hele veien ned. Som dere ser er de (be)spist helt inntil stammene. Stakkars thujahekken  min...

Jeg gikk rundt i nedre del av hagen i går, og tok alle skader i øyesyn. Til og med Salix 'Mount Aso' og en magnolia var beitet helt ned. 'Mount Aso' kjøpte jeg i fjor og håpet på å se rosa gåsungerer her i år. Dengang ei...


Sånn så den ut i fjor, og i år er det kun litt igjen av den dog over podestedet. Jeg er helt oppgitt nå over alle skadene jeg ser her. Rådyrene er også så tamme at det er ikke til å tro. Naboen her har en stor hund, og rådyrene legger seg likevel i hagen deres om natten. De er ikke å redd for noe som helst. Til høsten skal jeg prøve å tak i uvasket saueull og henge på thujahekken. Rådyrene liker ikke lukten av sau, og det skal jeg utnytte. Nok om rådyr...

Her kommer flere sikre vårtegn! 

 

Bildet er tatt med mobilen på lang avstand. Bildene er klikkbare. Det er bedre å legge de i liten format enn i stor har jeg funnet ut. Google forminsker de uansett, og da ses de bedre når jeg legger de ut i mindre utgave og da klikker på de.

 Flaggspetten / Dendrocopos major elsker å lage støy om våren. På toppen av den gamle stolpen som alt av elektriske ledninger inn til huset her henger lager slår den nebbet sitt på platen på toppen. Soverommet vårt er tvers over veien for denne stolpen, og det er ikke mer enn 5 meter eller noe sånt dit. Den begynner bråket tidligere og tidligere for hver dag som går. I dag var det 06.30, og innen den slutter rundt St. Hans starter den 04.30. Det er ikke bare idyll å bo på landet... ;-)


Endelig er de her igjen! Blåveis / Hepatica nobilis. Det er alltid en glede å se de i blomst. 

På mandag ble det 13 grader her og 14,5 i går, likevel var det 0 i natt. Det var helt vindstille i går, og jeg ble nesten solbrent i ansiktet.  Varmen var helt fantastisk, og  det tæret veldig godt på snøen! Nå håper jeg at vinteren er over for i år selv om yr melder både om sludd og kulde igjen i neste uke. Vi får se hvordan det blir.

32 kommentarer:

  1. Men Marit! Jag blev helt bestört av din översta bild. Din fina thujahäck :( Är den förstörd eller kan det komma nya grenar? Och dina rosa fina videkissar. Ja du har verkligen haft otur med rådjuren den här vintern.
    Skönt ändå att snön börjar smälta och att du får njuta av blåsippor igen. Hackspetten är fin men visst kan den låta där den sitter och hackar.

    Önskar dig en fin onsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, en kan bli forskrekket av mindre! Det grønne vokser ut igjen med tiden. Hvis den hadde fått stå i fred, så hadde det nok gått to år og så hadde den vært som før. Dette er langt nede i hagen, og der får rådyrene være i fred om vinteren. I vinter har det vært over 50 cm med snø, og jeg vasser ikke ned der for å jage de bort nei ;-)
      Til vinteren før det kommer mye snø må jeg bare legge ut Revira og saueull hvis jeg får tak i det. Det kan du si at jeg har ja.
      Det har begynt å smelte nå ja, og vårtegnene er kommet for å bli :-)
      Hakkespetten er veldig fin ja, men den lager mye lyd.

      Ønsker deg også en fin onsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Aj då, nu blev jag anonym igen ... men du vet nog vilken Anita som skrev kommentaren :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg vet jo det kjære deg! Jeg kjenner ingen andre som heter Anita, så jeg visste det :-)

      Slett
  3. Hej Marit!
    Det är inte alltid lätt att bo så nära naturen. Så tråkigt med din fina Thujahäck. Undrar precis som Anita, växer den ut igen eller kommer den att bli såhär. Riktigt tråkigt, och din fina Salix och Magnolia. Tror att jag hade satt mig ner och gråtit en skvätt. Hoppas du inte hittar något mer som är uppätet.
    Hälsningar Marika

    SvarSlett
    Svar

    1. Hej Marika!

      Nei, det er helt klart noe med det. Ja, det er så ergerlig, og jeg kjenner på meg at jeg blir så lei av dette her.
      De vokser ut igjen hvis de får stå i fred, men det gjør de nok ikke dessverre. Det er trist ja, og jeg får lyst til å gråte en skvett ha. En det hjelper ikke det heller. Nei, nå håper jeg at jeg ikke finner mer!
      Hilsen Marit

      Slett
  4. Ja nå er det skikkelig vår med mange varmegrader. Jeg har også erfart at rådyrene og elgen bryr seg døyten om hunder. Her tar rådyrene med seg ungene sine for å spise i skaukanten når hundene går løse på gårdsplassen. Og det er ikke mange meterne. Tror de skjønner når de er i fare jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, nå er det endelig noe som ligner på vår her. Det er helt tydelig at de ikke lar seg skremme av de ja. De har blitt for tamme rundt her. Hos deg skulle en jo tro de var litt mer forsiktige.
      Ja, det tror jeg også.

      Slett
  5. That is serious damage, Marit, and I can understand that you are angry. So much hard work, to say nothing of the investment, to have it ruined by the deer. Short of building a fence to create a physical barrier I have no idea what you can do. This is what happens when the natural cycle of nature is interrupted by removing top predators as we have discussed before. There are challenges as well as benefits from a country life. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes it is, David, and I'm very angry right now. I think most of the plants, because they grow slowly. The size of the property is quite large and I do not have the possibility to build a fence here. I have to fight them with other means. Yes, we have discussed this before. The natural cycle is very distrurbed. Yes, that's true. I love the country life, but sometimes I'm tired of it. That's the way it is.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  6. Å nei, så trist med denne tuja-hekken! Er redd for at det samme skal skje her hos meg :( Håper at du fortsatt har blomsterløk igjen, for her hos meg har rådyra forsynt seg noe grådig!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig trist, for rådyrene ødelegger snart hele hagen her. Huff, jeg får at du slipper det! Jeg ser at de har begynt å spise på perleblomstene mine, og jeg kjenner på meg at nå er jeg så sinna på de. De spiser på alt mulig ja! :-(

      Slett
  7. Lo siento mucho Marit, a mí tampoco me gustaría. Aquí son los mirlos que me arrancan los bulbos. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. The deers have destroyed so many plants so I'm very sad. That was very strange, Teresa. Many hugs.

      Slett
  8. Så dejlige forårstegn, Marit - men det er da frygteligt, som rådyrene har hærget i din have. Jeg håber, du kan jage dem væk med Revira og duftstoffet, de ikke kan lide. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, det er fryktelig, og jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg oppdaget i dag nye skader, og selv om jeg prøver både Revira og duftstoffet så er det noen som ikke bryr seg. De spiser alt de kommer over. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  9. Jeg kan godt forstå, at du er trist over de mange skader i din have. Det er så synd at se de fine planter blive ødelagt af dyrene. Håber du alligevel kan glæde dig over de fine små forårstegn, som dukker op af sneen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, en blir jo trist når en ser sånne skader. Ja, jeg gjør jo det så klart.

      Slett
  10. Irriterende med de rådyr, det ser smart ud, men det er jo ikke det, der er meningen.
    Her er det ikke lunt, godt nok skinner solen, men vinden er meget kold.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er irriteterende. Nei, jeg hadde nok ikke valgt ha hennen sånn.
      Her har vi sluppet vinden, men kulden kommer tilbake i neste uke.
      Klem

      Slett
  11. Jamen Marit... Hvad skal man sige. En ny slags topiary?
    Men når din vinter er lang er rådyrenes jo også lang, og så bliver de desperate efter mad. Bare et eller andet, hvad enten det smager godt eller ej. Fåreuld har jeg prøvet uden held, men du kan jo godt prøve alligevel. I kolonihaven bor der nu 4 dyr som færdes hjemmevant blandt de 30 haver, og jeg tænker ikke mere de forsvinder til sommer. De er blevet faste beboere, og det er så trættende. Ja, jeg føler med dig, men vi har jo for længst ødelagt den balance der engang var i naturen, og nu prøver dyrene at få det bedste ud af det vi har skabt. Bare se spætten der har fundet sig en fantastisk tromme på toppen af de elektriske kabler. Ren opportunisme!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar

    1. Ja, hva skal en si Ulla...Jeg vet ikke hva jeg skal kalle den nye stilen, men jeg liker den ikke. Ja, det har du helt rett i, og desperate er de jo etter mat. De spiser alt ja. Huff da, det visste jeg ikke. Ja, jeg må bare prøve alt, for det er ikke bare rådyrene som er desperate...
      Ja, du kjenner jo veldig godt til problemet.
      Det er nettopp sånn det er, og rådyrene har ingen fiender mer. De formerer seg som kaniner og ingen jakter på de heller. Ja, hakkespetten er et eget kapittel for seg her. I dag begynte den å larme en halvtime tidligere enn i går. Blokkleilighet neste? ;-)

      Hilsen Marit

      Slett
  12. Du verden! Dette så IKKE bra ut nei!! Erre muuuulig?! Frykter for at du får thuja på stamme men det er jo ikke det man vil ha når man planter hekk. Har hørt meg litt rundt og lest at man kan prøve blodmel som man da blander med vann og sprayer på med to mndrs mellomrom. Selv jeg har ikke prøvd. Ikke har jeg thuja lenger og heller ikke rådyr og takk og lov for begge deler ;-) Men skulle veldig, veldig, Veldig gjerne hatt blåveis men de vokser desverre ikke her. Har prøvd maaange ganger. Kos deg med de du og ellers med alt som spirer nå.
    Fremdeles grått, vått og ekkelt her, måtte skrape bilen imorres grrr... men det er grønne slør i skogen :-)
    Hilsen Annette

    SvarSlett
    Svar

    1. Nei, det ser absolutt ikke bra ut! Thuja på stamme er ikke det jeg ønsket nei, så her må det drastiske virkemidler til. Jeg har også høst om blodmel, men har hørt av virkningen av det avtar ganske fort. Hehe, nei det er ikke alle som liker thuja, men det gjør jeg. Jeg har plantet thuja mange steder her som gjerde mot naboen, og også mot veien, og som en "romdeler" i nedre del av hagen. Det er der de har spist i hele vinter. Blå eis truves best på kalkrik grunn, og det er mange som ikke får de til å trives. Her sprer maurene frøene til blåveisen, og de dukker opp mange steder. Ja, nå nyter jeg alt som kommer opp av bakken, og som ikke er spist opp ;-)
      Her har det vært sommer siden mandag, og hele 16 grader i skyggen i dag. Likevel var det ikke mer enn 1 grad her i natt, selv om det var 14 grader i går. Det er grønne slør på trærne her også, og snøen renner bort. Fra mandag kommer kulden tilbake, og det skal komme sludd! Vinteren i år varer evig virker det som. Knurr og grrr...ja!

      Hilsen Marit

      Slett
  13. For pokker, Marit. Det ser forfærdeligt ud. Ideen med en stedsegrøn hæk omkring haven var ellers så god.

    SvarSlett
    Svar

    1. Ja, det kan du si, Marie. Det ser helt fryktelig ut for å si det pent.
      Ja, det er fortsatt en god ide, men nå skal jeg sloss mot dem med alle midler. Jeg skal kjøpe hønsenetting og pakke de inn nederst. Det vil nok ta tre år før det har vokst ut igjen. Det tok så lang tid med en Taxus jeg har som også ble spist helt inn til stammen. Nå er det hagekrig, og jeg vil forsvare mine thuja 😡

      Slett
  14. Hei Marit! Vi sliter med det samme problemet. Rådyrene har holdt på i hele vinter. Utrolig trist.
    Blåveis er noe av det vakreste. Ha det godt! Klem Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne!
      Ja, det vil jeg tro at dere gjør. Det er veldig trist ja, for de ødelegger jo alt som de kan spise. De er veldig vakre ja.
      Ha det godt! Klem, Marit

      Slett
  15. Ikke til å tro! Snakka med ei i Trondheim som er sterkt plaga. Hun har prøvd alt, og ingenting virker.
    Hakke har trommesolo igjen! Ja fuglene markerer intenst revir nå om dagen. Vi har en måltrost like ved. Hyggeligere enn Black Metal tromming.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er nesten ikke til å tro at de kan ødelegge så mye. Det virker som det er håpløst ja, for uansett hva en prøver så virker det ikke nok. Ja, nå er den i gang! Det høres bedre ut enn denne rabiate hakkespetten, ja :-)

      Slett

Shopping våren 2024...

 Dette innlegget var egentlig tenkt som et  "note to self", men så ble det til et innlegg likevel. Det ble etterhvert også til et ...