søndag 23. april 2023

Elendigheten vil ingen ende ta, men også noen lyspunkter...

 Det skal ikke være lett å være hageeier nei... I går oppdaget jeg skader av et helt annet dyr enn rådyr. De skadene er faktisk enda verre. Jeg har opplevd dette før, og burde ha vært på vakt i fjor høst og satt på gnagerbeskyttelse men det gjorde jeg ikke. Dyrene jeg snakker om er mus. Småskogmus og spissmus. Det verste er at de lever godt av fuglemat gjennom hele vinteren, og de har også sitt eget "bol" som de lager inne i snøen som i en iglo i miniformat rett under fuglemateren. Likevel har de angrepet alle mine nyere japanske lønner/Acer palmatum, og har ringbarket helt  nederst på stammen på veldig mange av de. Jeg kjente i går at jeg hadde i et mørkt øyeblikk lyst til å flytte i en leilighet og ikke ha hage i det hele tatt.

Jeg ble så trist og lei meg når jeg så alle de skadene i går. Først har det vært alle skadene etter rådyrene, og så kommer dette på toppen av det hele. Men jeg er ikke klar for leilighet riktig ennå...

Jeg tok noen bilder i går av elendigheten.




Jeg snakket med gartnerietbher i går, og de anbefalte meg et produkt som heter sårbalsam. Det skal jeg kjøpe i morgen, og ha på. Jeg må innrømme at jeg tviler på at den kan redde den største av trærne, men jeg må bare prøve. Det er absolutt verdt det hvis det fungerer. 


Noe annet som jeg ikke har sett noen gang her er dette. Rådyrene har prøvd å spise rhododedron. De er giftige, og de har åpenbart ikke smakt godt. De har også bitt av noen greiner på min koreagran. På den ble det med forsøket, for de smaker åpenbart ikke godt de heller.




Så til noen langt hyggeligere. Dette er alt som er av snø igjen her nå. Etter en uke med temperaturer fra 13-18 grader har den bare fordampet og rent bort. Det er jeg veldig glad for. I dag regner det her, og det har kommet 10 mm. Det tærer på snøen det også. 

Den stakkars oppstammede granen ved siden av krakken har rådyrene hygget seg med...


Blåveisen / Hepatica nobilis gleder meg veldig om ikke annet :-)


Hepatica nobilis 'Rubra Plena'. Den har jeg hatt i mange år,  men den blir aldri større. Det blir nok for sur jord der på grunn av alle barnålene. Jeg tar bort mesteparten av de, men de kommer jo alltid tilbake. 


Hepatica transsilvanica 'Elison Spence'


Hepatica angulosa semiplena med hele 10 kronblader!




Disse fant jeg i går. Crocus 'Romanze'. De lyste virkelig opp her!


Jeg ble også veldig glad når jeg så denne i går. Jeg har plantet de utallige ganger, og aldri lykkes med de. Problemet med de er at løken som selges på høsten er for tørr, for de skal helst plantes "in the green' som engelskmennene sier. Altså mens de fortsatt er i vekst og har grønne blader. Likevel har de klart seg her. Godt at det er noen gleder innimellom :-)
Fylt snøklokke / Galanthus nivalis 'Flore Pleno'


Disse så jeg i går kveld rett før solen gikk ned. Der har snøen akkurat forsvunnet, og de har presset seg opp gjennom løvet som ligger der. Det er alt for tidlig å rydde i bedene enda, men snart kan jeg begynne.


Mine blyge vakre Helleborus thibetanus som har mørkere farge på bladene enn den jeg har som står i solen. Det var disse som presset seg opp gjennom isen her om dagen. Så fort går det her bare varmen kommer. På tirsdag er det meldt om sludd, så vinteren er ikke helt over enda. Men snart blir det vel skikkelig vår her og høyere temperaturer igjen (håper jeg)!

32 kommentarer:

  1. Beautiful to see. I am sorry to hear about the animals eating some of them!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Sandi! It's very sad to see all the damages.

      Slett
  2. Annus mirabilis, må man sige 😪 Men dejlige billeder, du slutter af med.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, noe sånt Marie, eller Annus horribilis 😉
      Tusen takk.

      Slett
    2. Ja, det var desværre det, jeg mente.

      Slett
    3. Ja, jeg antok med en gang at det var det du mente 😊

      Slett
  3. Gee, Marit, this Spring has really been hard for you as you continue to discover the winter depredations of the animals who live in your garden. I can imagine that it must be very discouraging - and infuriating too. If they are eating plants that are distasteful and perhaps even toxic they must have been quite desperate, but that is small consolation to you. I am really sorry that you are having these disappointments. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes David, and it's no end to it so far. They have been very hungry and desperate this hard winter, and I can understand them. During the night there have been green leaves on trees growing near here. I hope the deer can eat them instead of my garden plants. Thank you.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Hoi Marit, je hebt nog een beetje sneeuw. Jammer dat de muizen aan je planten gegeten hebben. Hopelijk hersteld weer alles in de lente. Fijne zondag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Caroline,
      Det er fortsatt noe snø her ja. Jeg håper også at det går an å reparere trærne. Ha en fin søndag du også.

      Slett
  5. Ih hvor er det trist! Jeg kan godt forstå at du bliver lidt desperat. Vi må håbe at sårbalsam hjælper. Heldigvis kan du nu kigge på de fine forårsblomster.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig trist at lønnene blir ødelagt. Jeg blir desperat ja, men håper at sårbalsam kan hjelpe. Det vil tiden vise.
      Ja det kan jeg, og det er jeg så glad for!

      Slett
  6. Det er nesten så en mister motet når mye som man har jobbet hardt for blir skadet og ødelagt. Jeg var på Lillestrøm på Hagemessa i dag, der hadde de noen blomster de reklamerte for. Om du plantet "Fritillaria Aurora Imperitallis 20/24" Så ble rådyr og hjortedyr borte fra hagen din. Da tenkte jeg på deg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt fryktelig, og jeg mister motet innimellom. Tusen takk
      for tips. Jeg har en fra før med et lignende navn, så jeg bør nok plante flere av de. De skal også skremme bort vånd.

      Slett
  7. Hei Marit!
    Så trist med rådyr og mus som har tatt for seg. Det ble mange ødeleggelser på en vinter :(
    Mange flotte lyspunkter du viser også da. Nydelige blåveiser og fyllt snøklokke.
    Sistnevnte har jeg også prøvd kjøpeløk av, men ikke lykkes foreløpig.
    Ønsker deg en ny fin uke med mange nye lyspunkter!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Edgar! Ja, det er så trist. I år har det vært ekstremt ja,både ned rådyr og mus. Heldigvis er det lyspunkter osså ja.
      De er ikke enkle å få til nei, og jeg har prøvd å få de til mange ganger. Tusen takk. Ha en fin uke du også!

      Slett
  8. Det var dog frygteligt, at mus laver skader i din have, Marit - det har jeg ikke oplevet her, selv om vi har mange mus. Jeg håber, sårbalsam hjælper. Men det er meget smukt at se blomsterne, du viser. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er utrolig å se hvor mye skade de kan gjøre.
      Jeg håper du slipper å oppleve det. Det håper jeg også, og skal kjøpe det i morgen. Tusen takk. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  9. Åh nej hvor uheldigt, men blomsterbillederne er fine. Jeg håber, dine træer overlever musene.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig uheldig. Tusen takk. Det håper jeg også.
      Klem

      Slett
  10. Yo también me sentiría triste si me hubiese pasado a mí. Ya se ve la primavera en tu jardín. Abrazos Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. Yes, the spring has come here too at last. A hug.

      Slett
  11. Du prøver og prøver at skabe et paradis hvor lammet og løven kan græsse side om side, men det er jo ret ambitiøst - om jeg så må sige:-) Om ikke andet lærer vi, at naturen den kan vi ikke styre. Vi kan prøve, men den styrer os i det meste. Håber du stadig mener at det er sliddet værd, og kan blive ved at glæde dig over alt det der lykkes. Hvad skulle du dog lave i en lejlighed...?

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg gjør det Ulla, men det er ikke så enkelt å få til ;-)
      Det er sant, for den lar seg ikke styre på noen måte. Ja, jeg gjør jo det når sjokket har lagt seg. Nei, da hadde jeg gått på veggen som vi sier her. Jeg hadde kjedet meg forferdelig. Jeg håper at det er lenge til!

      Hilsen Marit

      Slett
  12. Hej Marit!
    Så tråkigt med alla objudna gäster som tar för sig. Hoppas att dina Japanska lönnar går att kurera.
    Du har så mycket vackert som blommar. Snöklockorna har jag provat ett antal gånger, och köpte lökar på trädgårdsmässan. Har inga stora förhoppningar men ville prova. Har också haft plantor och de trivdes i två säsonger, och försvann sedan. Du får tänka på allt det fina och glömma odjuren. De kanske försvinner nu då det finns annat att äta.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er så kjedelig når trær og busker blir ødelagt av dyr.
      Det håper jeg også, men har aldri prøvd det før. Tusen takk. Ja, de er ikke enkle å få til, og jeg har prøvd dem mange ganger før uten å lykkes. Løker er noen ganger ikke det enkleste å få til nei. Ja, jeg må bare glemme det, og heller nyte det som klarer seg. Jeg så musene i dag igjen, men da satt de og spiste fuglemat. Rpdyrene får snart mye annet å spise på ja.
      Ha det godt.

      Slett
  13. Nej men Marit ... så ledsen jag blir när jag ser att även mössen förstört hos dig. Ringbarkade träd är inte roligt. Jag håller tummarna för att sårbalsam hjälper men skadorna ser ju dessvärre stora ut. Och att rådjuren även prövat rhododendronblad. Det har jag aldrig varit med om. Det visar vilken bister vinter ni haft. Men nu verkar snön gå bort även hos dig och du avslutar med riktiga glädjebilder. Fina blåsippor och de gula krokusarna lyser ju som solar.
    Nu håller jag tummarna att sårbalsamet hjälper och önskar dig en fin kommande vecka!

    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så trist Anita. Skadene er veldig store ja, så det er ikke sikkert at de lar seg reparere. Men jeg må bare prøve. Det er egentlig helt utrolig at de har prøvd seg på rhododendron, men alle de bladene har falt av i vinter, så noen annen forklaring finner jeg ikke. Vinteren her har vært fryktelig for dyrene, ja. De har nok vært helt desperate etter mat. Snøen er nesten helt borte nå ja, og i dag regner det veldig kraftig så resten blir nok helt borte nå. Tusen takk. Jeg skal kjøpe det i dag ja, og få tatt det på så snart det slutter å regne i løpet av uken.

      Ønsker deg også en fin ny uke!
      Klem, Marit

      Slett
  14. Hej, men så tråkigt att se de marodörer som du har haft i din trädgård under vintern och vad de har ställt till med hoppas att de repar sig ändå.Så trevligt att se dina fina vårblommor som gör vad de kan för att sprida glädje i trädgården.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så kjedelig å oppleve dette i hagen nå. Om det reparerer seg gjenstår å se, men jeg prøve. Tusen takk. De sprer mye glede nå ja.
      Ha det godt.

      Slett
  15. Sorry to see the damage those mice have done. Even our desert plants get destroyed by varmits (mostly rats, squirrels and rabbits).

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you! I didn't know they destroyed plants in the desert. But I guess they are hungry there as well.

      Slett

Det går mot vår selv om det ikke virker sånn, og drivhuseffekt...

 I går kom det en en kort snøbyge når jeg kjørte til butikken. Det varte kun i noen minutter, men det var som å være midt inne i en snøstorm...