mandag 24. april 2023

Flomfare, rasfare, snø og gauper i nærheten...

 Siden været slo om i helgen har det kun vært en værtype her. Snakk om overgang! På lørdag hadde vi hele 18 grader og sommer, og etter det har det bare regnet. 10 mm på søndag, 25 mm så langt i dag. Det skal også regne i hele natt. Yr.no og avisene er fulle av gule farevarsler om været her, og dette er faktisk litt skummelt. Telen i jorden har gått, og med sånne nedbørsmengder kan det gå både ras og bli flom. Jeg håper på det beste!

I dag ble det så kjølig at det var sludd i luften. Det var meldt på forhånd at det kunne bli sånn, så det kom ikke som noe sjokk. Jeg sto i stuen og så ut på dette fryktelige været da en stakkars ringdue slo seg ned på et tre rett utenfor her. Jeg måtte bare ta bildene ut gjennom vinduet, for jeg ville ikke ut i det været. Nå er jeg nemlig veldig lei av snø!



 Ringdue / Columba palumbus i snøværet. 


Usj...

I lokalavisen leste jeg her om dagen om en gaupe / Lynx lynx som er utstyrt med en GPS sender, og som faktisk har vært rett i nærheten her og har kanskje vært i hagen her.  Det så nemlig sånn ut på kartet de viste. Jeg fant på søndag avføring i hagen som ikke var fra rådyr. Jeg googlet gaupeavføring, og det var akkurat sånn den så ut selv om det ikke er 100 % sikkert.  Jeg kan selvsagt ta feil, men sånn avføring har jeg ikke sett her før. Rådyrene sin er nemlig veldig lett å kjenne igjen. Jeg har lenge ønsket meg en tam gaupe i hagen her, men en vill gaupe er også helt greit at streifer rundt i hagen. Den er i såfall  bare her om natten, og det skal den få lov til. Jeg antar at den kun er kjøttspiser, og at hagen min får være i fred for den om ikke annet ;-)

Det er jo ikke tilfeldig at den streifer rundt her, for det kommer jo av at den har god tilgang på rådyr. Det er også observert en gaupemor med tre barn og flere unggauper i området. Det gleder meg veldig! Både at  bestanden av gaupe øker og at de gjør innhugg i rådyrbestanden her. 
Endelig noen gode nyheter herfra! :-)

28 kommentarer:

  1. Hello,
    The weather seems to be crazy around the world. The dove is pretty, great photos. I would love to see a Lynx in the wild, just not too close. Take care, have a great week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Yes, the weather is crazy. Thank you. I think they are very afraid of us. Take care you too, and enjoy your day!

      Slett
  2. Hi Marit!
    You are lucky with so many animals visiting your garden. In Spain the iberian Lynx is an endangered species, they also have GPS.
    Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi Tania!
      I'm not so fond of all of them, but that's the way it is. I hope they all will survive!
      Hugs!

      Slett
  3. Så spennende med store katter i hagen. Jeg har bare sett de en gang på skautur for mange år siden. Det var en spennende opplevelse da de krysset veien et stykke foran meg. Staslige dyr da. Her har det kommet 10 cm snø i natt og det snør ennå. Bare å håpe på sol i slutten av uka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kan jo ikke garantere at den har vært her, men kartet viste at den har vært rett i nærheten. Det høres ut som en drøm å få sett en ute i skogen. Ja, de er staselige dyr. Huff, her slapp jeg med skrekken. Det ligger snø oppe i åsen her, men ikke i hagen.
      Det får vi håpe på ja.

      Slett
  4. Det virker, som om vejret hos dig går til ekstremer i år. Besøg af en los virker også ekstremt, mens duebesøg er noget, vi også tit ser.

    SvarSlett
    Svar

    1. Ja, i år er alt ekstremt angående været. Jeg kan jo ikke si det med 100 % sikkerhet, men GPS målingen på kartet viste at den har vært helt i nærheten. Med så mye rådyr som det er her, så er jo det forståelig. De er jo på jakt etter mat. Duene er helt vanlige ja 😊

      Slett
  5. Fine billeder af ringduen! Her har vi en rede i det gamle pæretræ, så her er duerne næsten blevet husdyr. Ellers er det jo ikke så godt at tænke på alle de ulykker våren bringer med sig, og jeg håber ikke det går helt galt med flom og ras. En los har du jo netop ønsket dig! Spændende om den virkelig i flyttet ind i dit område, men det lyder faktisk lovende.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Så koselig da. Her kommer de som trekkfugler om våren og drar igjen om høsten. Vi slapp med skrekken foreløpig. Det ligger snø oppe i åsen, men i hagen har det ikke kommet noe mer. Regnet har gitt seg, og det virker som det ikke kommer noe mer nå.
      Ja, jeg ønsket meg nettopp en gaupe som kunne jage rådyrene bort herfra! Det er jo nesten ikke til å tro! Den er nok et streifdyr som går over store områder, men det er mye skog i nærheten så hvem vet hvor den holder til. Lovende er det ja.

      Hilsen Marit

      Slett
  6. Hej Marit!
    Spännande med Lodjur i trädgården, den låter nog dina växter vara ifred, och skrämmer bort rådjuren. Vi har ett grått och blött väder och vi får vänta till veckoslutet tills det blir sol och fint igen. Ringduvorna brukar vara hos oss i våra stora träd. I år har jag bara sett dem ensamma, det brukar vara ett par. Kanske har de ägg som de ruvar.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er spennende at den har vært i nærheten her. Jeg tror ikke den spiser planter nei. Det har vi også, men det regner lite i forhold til i går. Det er et par her av de, for de pleier å gå rundt i hagen her begge to. Det kan godt hende at de ligger og ruger på eggene en av de ja.
      Ha det godt.

      Slett
  7. Tänk att det alltid ska vara ytterligheter med vädret. Hoppas nu att det inte blir ras och översvämningar. Men naturligtvis hoppas jag att snön snart försvinner helt hos dig. Fina bilder på ringduvan. Och spännande med lodjur i trädgården. Dom är ju skygga så du behöver nog inte vara orolig att den dyker upp dagtid. Samtidigt tror jag att den kan hålla andra djur borta. Kanske den kan vara ditt bästa skydd mot att få växterna förstörda.

    Önskar dig en fin tisdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, været blir bare verre hele tiden. For varmt, for kaldt, for tørt og for vått. Det siste året har vært ekstremt.
      Jeg håper at regnet roer seg ned nå, og at faren for flom avtar. Jeg tror at den lille snøen som ligger igjen her nå snart er borte. Tusen takk. Nei, jeg tror nok ikke at jeg får se den, for den er nok bare rundt i området her om natten. Jeg håper på det ja!

      Ønsker deg også en fin tirsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  8. It would be really nice to see a lynx!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it had been very nice to see it!

      Slett
  9. Hei Marit.
    Duer har vi her også. De gir lyd fra seg tidlig om morgenen, så en kommer seg iallfall tidlig opp. Jeg hadde ikke likt å ha en gaupe luskende rundt selv om det er bare om natten..
    Ha det godt.
    Ha<nne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise
      Ja, de lager mye lyd de også, men ikke så mye som hakkespetten. Den er velkommen her, fordi vinter har rådyrene ødelagt to thujahekker her. Så gauper og ulv må gjerne jage de bort.
      Ha deg godt.
      Hilsen Marit

      Slett
  10. How wonderful that you may have Lynx roaming on your property, Marit. Not only are they gorgeous creatures, but they will seriously reduce those pesky mice that have been denuding your trees of bark. I really hope that you are able to see them at some point and post pictures. Then I would be really envious!
    Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes David, it's so wonderful! I think they eat more of the deers, but I don't know if they eat mice too. I don't think I will ever see it, because they are very shy and scared. I am very happy that they roam around here and eating deer.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  11. Ja nu må det godt blive forår, her blæser det altid og der er sjældent læ, du får sne, det er heller ikke rart, det er ikke nemt. Jeg måtte lige slå gaupe op, det bliver oversat med los, så ved jeg det.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert, for det været vi har nå minner mer om vinter. Du har vind, og jeg har snø. Nei, det er helt sikkert. Ja, det forstår jeg godt at du måtte, og det er derfor jeg nesten alltid skriver latinske navn ved siden av de norske navnene. Latin er lik over hele verden, mens norsk og dansk ikke tilhører de store språkene ;-)
      Vi lærer jo noen ord av hverandre, og los er et nytt dansk ord for meg.
      Klem

      Slett
  12. Så spennende med gaupe! Hm. Her var det 5 cm snø + slush på bakken i morges. Gikk du glipp av noe ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er spennende at den streifer rundt i området her. Huff, nei jeg tror ikke jeg gikk glipp av noe, for det var helt ok at det ikke kom 5 cm med snø her ;-)
      Det ligger stadig litt av den gamle snøen her stadig vekk.

      Slett
  13. Det er ekstremt vejr du oplever. Man kan man godt blive lidt nervøs, når man tænker over konsekvenserne. En naturlig fjende til rådyrene kunne været godt for din have!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kommer alt på en gang nå. Det er sant, og flom og ras/skred er skremmende. Det tror jeg også!

      Slett
  14. Yes, that's good news, Marit. Here, too, the weather has changed. It's +20C now, but +9C is predicted next week. I hope the deer will leave your beautiful garden.

    SvarSlett
    Svar
    1. It sounds wonderful, Nadezda. Here it's become cold again, and it's only 6 degrees right now. I hope it too!

      Slett

Shopping våren 2024...

 Dette innlegget var egentlig tenkt som et  "note to self", men så ble det til et innlegg likevel. Det ble etterhvert også til et ...