fredag 14. april 2023

Oppdatering om blodbeger...

 I mitt varme kjellerrom har det endelig begynt å skje noe med mine blodbeger / rhodochiton planter. De har brukt veldig lang tid på å få i gang veksten. Det har nok vært mest min feil, for det var nok litt for kaldt der til å begynne med. Jeg skrudde opp varmen, og ga de svak gjødselblanding. Plutselig skjedde det noe der, og de bestemte seg for å vokse. Siden våren er så treg i år, så er det i grunnen helt greit at de ennå ikke er flere kilometer lange ;-)

Neida, så lange blir de ikke, men de vikler seg lett i hverandre når de står så tett som de gjør nå. 



To forskjellige pluggplanter med nesten likt resultat. Jeg tror ikke at jeg bruker de til neste år. For mye jobb i forhold til resultatet.


De blir rosalilla når temperaturen blir for lav. Nå har de blitt grønne igjen, og temperaturen ligger nå på 18 grader.


Sånn så de ut 22. mars.  Jeg har prøvd både å lage diverse pluggplanter, og bare prikle de over i vanlige potter.
Jeg tror nok at jeg gjør ting mye enklere til neste år.


Jeg plantet også noen frøplanter i to store potter med gjødsel i bunnen, og de har uten tvil gitt best resultat. Problemet er bare at jeg har ikke plass til å dyrke de i så store potter.


Sånn ser de ut nå de små jeg viste på bildene over her. Pottene jeg bruker er på 7 x 7 cm, og de skal snarest pottes om. Det var bare det med plassen da... :-)

Plantene innimellom til venstre er chili.


Denne lobeliaplanten kjøpte jeg som to små pluggplanter i begynnelsen av mars. De har kommet veldig tidlig i blomst.

Det er vår inne og noe som ligner på vår ute. Det har så langt kommet 32 mm med regn i april. Regnet tærer veldig på snøen. På to døgn har snøen sunket med omtrent 10 cm. Det hjelper jo, men det går så utrolig sakte synes jeg. 
Om en uke så melder yr om høyere temperatur på dagen, men kun 1 grad om natten. 

God helg / weekend!

32 kommentarer:

  1. Blir spennende å se når de blir plantet ut. Jeg får så mange ideer når jeg er rundt på hageblogger, men mye veldig fine ting ligger det masse jobb bak, for at det skal bli så fint.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er alltid spennende å se hvordan de blir. Det er bare sånn det er. Det ligger som regel veldig mye jobb bak det som folk viser frem.

      Slett
  2. It is quite apparent, Marit, that your basement is akin to a garden centre, with lots of interesting plants lurking down there. I think you should have a spring sale. Be sure to give me your address and clear directions and I will create a special post on my blog to direct people to your house. Think of the money you will make. Ever your devoted friend and publicist, hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it can look like a garden centre down there. I think I will do so this year David. I have too many plants this year.
      Oh yes, it would have been very nice :-)
      Thank you my dear blogfriend! Hugs and kisses, Marit

      Slett
  3. Hello, Marit
    I am sure your plants keep you very busy, but gardening is something you love to do. In the end, it is a joy to see the plants doing well and flowering. Take care, have a happy day and a great weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      I'm sorry, but blogger had put your comment in the spambox again :(
      Yes, I'm very busy, but I love gardening. It's very nice to see them grow.
      Take care you too, and enoy your day!

      Slett
  4. They grow well. I buy ready seedlings in the spring. I think it's easier that way;-))

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, they grow very well right now. This plant is seldom sold as ready seedlings. It takes four months or so to get plants who is big enough. But I agree with you :-))

      Slett
  5. Se der, ja! Det blir ikke den helt store avlingen på meg, da siste års frø ikke virker å være så spiredyktige (og så kastet jeg gamle som var spiredyktige). Men noen blir det, da. Jeg bredsår de i en forholdsvis liten bakke. Bruker såjord. Ei jeg kjenner, som har gått vitenskapelig til verks, hevder at de spirer og vokser mye bedre i vanlig blomsterjord.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, endelig har de begynt å vokse. Så dumt da. Du får si i fra hvis du ikke får frem noen planter. Jeg kan sende deg noen planter hvis dine ikke kommer i gang. Det har jeg også lest, og har kun brukt vanlig blomsterjord i år. Si ifra da hvis dine ikke vil gro.

      Slett
  6. Se ven muy bien tus plantas. Si viviéramos cerca nos cambiaríamos flores. Un abrazo Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, it have been nice to do so.
      A big hug, Teresa.

      Slett
  7. Godt det svinder af sneen, så du kan få noget forår, her er det heller ikke så forårsagtigt endnu, men dog grønnere end hos dig. Blodbægeren er ikke så langt som den plejer, tror jeg.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, endelig begynner snøen å forsvinne. Her ligger snøen forsatt, så noe grønt finnes ikke her enda. Det har du helt rett i, for de har vært større tidligere på samme tidspunkt.
      Klem

      Slett
  8. Det er mange små planter, du har Marit. Du er vist ikke så god til at begrænse dig ;-) Men de fleste af os kender vist til pladsmangel indendøre på denne årstid.
    Lobeliaen har en utrolig smuk lyseblå farve.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har blitt det, Elna. Nei, det er hrlt sant ;-)
      Men det var ikke meningen at det skulle bli så mange planter i år. For første gang høstet jeg mine egne frø, og jeg sådde alle i tilfelle de spirte dårlig. De spirte omtrent alle sammen, og på bildene ser du resultatet ;-)
      Ja, plassmangel er velkjent på denne tiden ja.
      Det synes jeg også at den har.

      Hilsen Marit

      Slett
  9. Jeg har vært lite både på egen og andres blogger i det siste. Så jeg tittet litt bakover, og fikk med meg både "Felix" og andre vårtegn :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du gjorde det da Martin :-)

      Slett
  10. Man lærer det år efter år, at man kun skaber problemer for sig selv ved at starte såningen tidligt, men det er svært at lade være. Du kommer i hvert fald ikke til at mangle blodbægre 😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sant, men både blodbeger, chili og tomat må en så tidlig. Spesielt blodbeger som behøver 3-4 måneder før de begynner å blomstre.
      Nei, det er helt sikkert 😊
      Jeg pleier å selge mange av de, og i år skal det være et slags marked her. Da håper jeg at jeg kan gå solgt mange av de. Noen skal også gis bort.

      Slett
  11. Så fint å se dine blodbeger planter. Mine er fremdeles mini mini så jeg forstår veldig godt at frøene må i jorda tidlig! Håper jo i det minste på hvertfall EN blomst før vinteren setter inn så jeg har frø til neste år hehe
    Idag har jeg priklet masse tomater. Bare min skyld siden jeg i et anfall av "vinter tretthet" bestilte flere forskjellige, artige slag på nettet;-) 100% spiring på de så nå har jeg 12 forskjellige sorter pluss de jeg har vanligvis hihi. Blir jo spennende å se da;-) Jaja...det kunne vært verre
    God helg
    Hilsen Annette

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de må helst i jorda innen midten av januar. De kan bruke veldig lang tid på å utvikle seg, og det blir mange måneder med stell og pass av de. Ja, det får vi da håpe at du får en blomst om ikke annet :-)
      12 forskjellige sorter? Wow! Ja, da mangler ikke du planter å ta vare på. Jeg har "bare" to sorter, men likeve. 16 planter. To sorter med chili og 14 planter. Sånn blir det når en ikke kan begrense seg. Ennå har jeg ikke sådd agurk.. ;-)
      Ja, det kunne sikkert vært enda verre...
      God helg!
      Hilsen Marit

      Slett
  12. Det er dejligt, at du har mulighed for at kickstarte foråret indendørs - så fine dine blodbæger er nu 🥰 Klem fra Gitte

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er heldig som kan det. Tusen takk 🥰
      Klem fra Marit

      Slett
  13. Hej Marit,

    Du har ett stort hjärta som tar hand om alla Rhodochiton-plantor istället för att välja några få :) Förstår att det blir platsbrist och inte hjälper det när de tar så lång tid för våren att komma heller. Låter ändå lovande med regn som hjälper till att smälta snön och högre temperaturer i prognosen, du ska se att våren kommer nu.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, jeg klarer ikke å kaste de når de endelig har spirt :-)
      Det er trangt på planterommet nå ja, og så lenge det er så kjølig om natten så tør jeg ikke flytte de ut i drivhuset. Ja, det har regnet hver dag nå, og snøen synker for hver dag som går. Jeg håper at du får rett!
      Ha det godt! Hilsen Marit

      Slett
  14. Skönt att snölagret börjar sjunka ihop även hos dig. Här har jag grävt kanter och lagt en liten gång. Har aldrig riktigt förstått grejen med blodbägare. Sådde den ett år för länge sen men den blev inte den där måsta-ha-favoriten. Hos mig är det nog lejongap och de är både tuffa och enkla.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, endelig begynner snøen å synke her også. Jeg har hakket mye is, men nå er gårdsplassen så og si isfri på fremsiden av huset. I hagen ligger fortsatt veldig mye snø, men den har minket mye etter alt regnet vi har fått i det siste. Herlig!
      Jeg kjøpte frø av en dame i 1997 eller rundt der, og fikk store planter på første forsøk. Siden har de blitt min må-ha plante hvert år. I fjor høstet jeg egne frø, og var usikker på spireevnen. De må ha spirt 150 %, for jeg har aldri hatt så mange planter som i år ;-)
      Løvemunn har jeg også hatt før, men de ble ikke min favoritt.

      Klem, Marit

      Slett
  15. Es ist sicher sehr interessant das Gedeihen der Pflanzen zu beobachten. Auch wenn viel Arbeit dahintersteckt.
    Grüße aus Deutschland
    Lieselotte

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's very intresting to see how plants grow. It's a lot of work, but I like it. Thank you for your comment. I don't understand German very well. Can you please write to me in english?

      Greetings from Norway.
      Marit

      Slett
  16. Hej Marit!
    Du ser ut att lyckas mycket bra med dina sådder. Ja det är inte lätt att hitta utrymme för allt man vill så.
    Lyckas man med alla sådder, så tar det än mer plats. Vi får hoppas att våren är värmen är här snart.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Nei, det er et stort problem inntil det blir varmt nok til å flytte plantene til drivhuset. Ja, det er helt sant. Det får vi håpe på ja.
      Ha en fin søndag!

      Slett

God jul eller var det god påske?

 Vi er så heldige her nå for værgudene ombestemte seg brått angående våren. Snøen har lavet ned i to dager her, men heldigvis så blir det ik...