fredag 18. mars 2022

Den store flyttedagen og en japansk vulkan...

Jeg fikk en plantepakke her om dagen med barrotsplanter av  diverse akeleier og ikke så mye å skrive opp her, for navnene på de husker jeg. Men det var tre georginer/dahlia der som jeg må skrive opp navnet på for å huske de til siden. Det var :  

Dahlia 'Colarette Impression Famoso'

Dahlia 'Mignon Happy Days' 

Dahlia 'Cafe au Lait'. Denne har jeg hatt før og gir enormt store blomster. 

Begonia Pendula Pink

De er plantet, merket og vannet, og håper på tidligere blomstring på georginene enn i fjor. Da kom de i blomst så sent at det var like før frosten tok de. 

På onsdag begynte jeg med å tømme kjelleren for camellia. Jeg gikk frem og tilbake mange ganger, men til slutt fikk jeg flyttet alle sammen.

Denne sto i kjelleren og blomstret da jeg kom ned der på onsdag. 'Kewpie Doll' heter den (tror jeg). Er det noe rart at jeg er forelsket i disse? :)

Dette er den nye Citrus limequat. De kan altså spises med skall og det hele, og se hvor mange frukter det er på den!


Dette er mat til humler og bier når de en gang dukker opp her. Det er vårlyng som de er så glad i og Primula veris. Den gule dufter helt fantastisk. 

Dette er sju overvintrede vannliljer/nøkkeroser/Nymphaea. De har bodd i drivhuset i hele vinter, og de har allerede begynt å få nye blader. Disse bøttene har jeg flyttet på så mange ganger at jeg har kommet ut av tellingen. Nå er de flyttet ut av teltet og satt på en isoporplate i drivhuset. Plassen de hadde måtte jeg ha til alle de plantene som ble flyttet opp fra kjelleren. Men de tåler å stå der nå. Skulle det bli iskaldt igjen får jeg heller dekke de med bobleplast. Våren her kan være lunefull, så det gjelder å ha nødløsningene klare :)

Camelliajungel del 1...

... og her er del 2. Dette er flere av de nye jeg har kjøpt bortsett fra den ene helt til venstre. De nye har flotte mørkegrønne blader i motsetning til den ene jeg hadde fra før. I år skal jeg potte om samtlige jeg har fra før og de skal få ny jord og gjødsel. Hvis ikke blomstrer de dårligere og får lysegrønne blader. Camellia skal likevel ikke ha mye gjødsel, så det er litt vanskelig å finne ut hva som er passe...

Så til det store eksperimentet med sitron/mandarinen. Den smakte søtere enn sitron, men litt som grapefrukt i smaken. Jeg har brukt av den i teen min nå i to dager.
Jeg drikker aldri kaffe, men te må jeg ha hver dag! Te med sitron hører med til min frokost/breakfast. Jeg skriver det sånn så mine danske lesere forstår hva jeg mener. På dansk betyr frokost det vi kaller lunch.
Litt språkforviklinger må en bare regne med! :)

Da jeg skulle til Plantasjen her om dagen sto denne planten utenfor inngangsdøren. Den har jeg lett etter i flere år, og plutselig sto den rett foran meg. Ment to be...

Kjært barn har mange navn. De myke "labbene" kalles gåsunger eller puselabber her. Den heter på norsk selje/pil og på latin Salix gracilistyla 'Mount Aso'
Mount Aso er for øvrig også en japansk vulkan :)
De rosa "labbene" er utrolig søte!  Den skal tåle H4 som det er her, og skal plantes ute bare snøen blir borte.

I januar skrev jeg om min første arbeidsøkt i drivhuset. Da plantet jeg mange løker etter lasagnemetoden, det vil si lag på lag med løk og jord. Denne krukken har stått i den kalde sonen i drivhuset siden januar, og hvis dere ser riktig godt etter så har bladspissene på narcisser kommer opp av jorden der nå. Morsomt å få blomstring av løker så tidlig som det ser ut til å bli med disse.

I går kom det både sludd og regn her, men fremover skal det plutselig bli 10-12 grader og sol, og da vil nok mye av snøen smelte. Jippi!
Jeg tør likevel ikke fjerne teltet i drivhuset enda, men kanskje jeg slipper å ha på varme der om en stund.

God helg/weekend!

36 kommentarer:

  1. Våren är på väg hos dig också men mer i växthusmiljön. Men det är också steg på vägen. Dahliornas blomning är ljusstyrd och behöver kortare dagar för att blomma. De använder den långa våren till att utveckla knölar ur tunna rötter och sen senare börja blomma. Så egentligen kan vi inte påverka blomningstiden så himla mycket - tyvärr. Men vi kan få till kraftigare knölar som på sikt ger större blomning tänker jag.

    Jag ska också plantera om mina kamelior. Räknade krukorna häromdagen. Har bestämt mig för att inte köpa den färdiggjorda rhododendronjorden - tror inte den är så bra. Tänker att jag får blanda grov torv, lite väl förmultnad kogödsel och kanske blanda in halvt förmultnade eklöv... Kaffesump är också bra har jag förstått. Skulle det inte vara bra så borde plantorna visa det och så får jag göra om :)

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er sant at det er mest i drivhuset her, men det er meldt om 8 grader i dag og ikke så kaldt om nettene. Det går rette veien selv om det går alt for sakte... ;)
      Takk for info om dahlia, og det visste jeg ikke at de er kortdagsplanter de også akkurat som julestjerner :)
      Uansett så vil de komme i bedre vekst når de blir plantet så tidlig tenker jeg. Så håper jeg at de rekker å blomstre godt før vinteren kommer. Det er jo så kjedelig når de knapt rekker å blomstre før frosten tar de. Uansett så skal de inn i drivhuset før de fryser til høsten, og da kan jeg få lengre blomstring på de uansett.

      Ja, jeg skal også finne ut hvor mange og hvor store potter jeg behøver. Jeg skal også lage min egen jord. Jeg skal bruke litt rhododendronjord, og så blande inn litt barnåler og bruke en torvbasert jord jeg bruker som også er sandblandet. Jeg får prøve meg litt frem :)
      Ja, kaffegrut har vi masse av her, så det kan jeg også blande inn. Ja, vi får bare prøve oss frem! :)

      Klem, Marit

      Slett
  2. Hello,
    Your plants are beautiful. It is great that there is so many fruits growing. The camellias are beautiful.
    I enjoy lemon in my tea too, but I do prefer coffee in the morning. Our snow is gone, warmer temperatures are here now. Take care, enjoy your day and happy weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. I am looking forward to taste them. So nice to hear that your snow is gone. Here it still a lot of snow, but I hope it will melt away.
      Take care you too, and have a great weekend!

      Slett
  3. Well, now I found out that you don't drink coffee. This is serious! How can I trust anyone that doesn't drink coffee? It is the drink of champions! My daughter doesn't drink coffee, and like you is a fan of tea. We have coffee for breakfast/breakfast, another coffee mid morning around 10:00 am, tea after lunch/lunch and tea around 4:00 pm. Coffee I love, tea I tolerate. At night, after dinner, we often have a decaf coffee since we want to sleep! Hugs and kisses, David

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha David! I guess you must trust me anyway. My husband drinks coffee for both of us ;)
      I do not drik tea after lunchtime, because I have serious problems with my sleep at night. Tea also contains caffeine although it is less than in coffee.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Hej Marit
    Sikke en masse lækre sager du viser i dag. Jeg kan godt forstå, du købte den salix, hvor er den fin. På dansk hedder det gæslinger. Min mor brugte dem altid i juledekorationer. Breakfast er på dansk det samme som morgenmad. Lunch og frokost er det samme her, ja vi må finde ud af det. Jeg nyder dine dejlige camelliaer, mon ikke snart der sker noget med mine.
    I øvrigt drikker jeg hverken kaffe eller te :)
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth

      Ja, i dag var det mye fint å vise frem.
      Den er veldig fin, ja. Jeg har tidligere sett den hos Marie, og jeg har lett etter den i flere år. Fargen på gåselabbene er så fine, og det er samme ord som gæslinger :)
      Ja, vi må finne ut av det, og det er jo så lett for dansk og norsk har mange helt like ord.
      Ok, da vet jeg det :)
      Klem

      Slett
  5. Hei Marit! Så gøy med utflytting av planter - ble frodig i teltet nå :) Så mange flotte planter! Nydelig kamelia samling. Og den salix'en er jo bare lekker.
    Det finnes mange teer (infusion) som ikke er lagd av teblader og som kan drikkes på kvelden ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Edgar!

      Ja, det er veldig gøy med planter som er på flyttefot! :)
      Det ble veldig frodig der nå ja. Tusen takk.
      Den Salix'en kjøpte jeg på Plantasjen på Kongsberg, og det kan jo hende de har den der du bor også hvis du ikke har den :)
      Ja, jeg har prøvd de, og de er veldig gode. Jeg er mest glad i svart te, men de er absolutt fine å bruke om kvelden siden de ikke inneholder koffein :)

      Slett
  6. Det er litt rart det der med dansker. Jeg jobber i et dansk konsern og har til tider dansker på besøk. De spiser morgenmat når de står opp og frokost til lunsj, men middag det går greit. Det er stort sett vi norske som må komme med det danske ordet for ting. Er det noe dansk vi ikke skjønner så går det over til engelsk. De klarer liksom aldri å lære seg noen norske ord. Er det mer naturlig for norske å plukke opp andres språk enn de andre landene i skandinavia?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, litt språkforviklinger blir det jo her i Skandinavia, men jeg synes det stort sett går veldig greit. Min svigermor gjennom 25 år var dansk, og hun snakket så dansk så der fikk jeg en bratt læringskurve. Men det gikk seg til det også. Jeg jobbet en gang sammen med en dansk dame som var fra helt nede mot grensen til Tyskland. Jeg forsto omtrent omtrent ikke et ord av det hun sa, for den dialekten er det til og med noen danske som sliter med. Det blir som meg og de som er fra Setersdalen. Da melder jeg pass ;)
      Jeg har snart lest danske hageblogger i ti år, og jeg har etterhvert lært meg mange danske hageord. Til gjengjeld har de lært seg mange norske ord, så det er jeg ikke enig i. Men jeg er enig i at det er ikke mer naturlig at vi gjør det enn i andre land. Det er mange i Danmark som forstår godt norsk hvis en snakker klart og litt sakte. Det gjelder å prøve så godt en kan og da går det som regel bra :)

      Slett
  7. Kære Marit
    Det er jo ganske dejligt forår, du viser. Kameliaerne er så fine og nærmest sommerlige.
    Spændende med dine citrusfrugter. Det er helt synd, at komme dem i noget så almindeligt som te. De burde bruges i en fin dessert. Nej, det vigtigste er selvfølgelig, at du får brugt dem, og nyder dem i teen til morgenmad/frokost/breakfast ;-)
    Jeg håber, dit forårsvejr holder ved, så sneen snart er væk. Jeg kan se, at der stadig er sne på/omkring Holmenkollen, men skiskytternes sne er vist blevet til slush-ice, så det smelter godt.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Lisbeth
      Ja, i drivhuset er det blitt veldig vårlig.
      Tusen takk. Ja, det er spennende med de. Jeg er i grunnen fornøyd med at jeg får brukt de opp nå. Det var jo at de var modne akkurat nå ;)
      Ja, her heter norsk morgenmat frokost, men jeg tror at det går fint å forstå hverandre.
      I dag ble det et fantastisk vær, og det ble hele 8 grader som det varmeste i dag. Jeg ser på snøen at den har sunket mye i sammen i dag, og regnværet vi fikk i går har gjort noe med konsistensen i snøen. Den blir nok snart borte håper jeg. Jeg ser på skiskytting fra Holmenkollen akkurat nå, men der er det litt varmere i Oslo om ikke annet. Det er nærmere havet der enn her, for jeg bor 2 mil fra havet her.

      Hilsen Marit

      Slett
  8. Seeing you get out your water lilies, makes me want to try growing the Locus seeds that I collected last Autumn. Don't exactly know how to do that, but I will try. Enjoyed my visit today.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I have taken them out of the tent, but they are still in my greenhouse. It is still a lot of snow here. It sounds exciting to grow lotus. I guess you can get some information if you seek on google.
      Thank you.

      Slett
  9. Marit, jeg tror du er nødt til at ansætte en sekretær med store muskler, der kan hjælpe dig med at holde styr på alle de planter du flytter rundt i en uendelighed! Det er jo helt enormt som du slæber store potter frem og tilbage, op og ned, og samtidig skal du huske hvad alle planterne hedder. Jeg forstår slet ikke hvordan det kan lade sig gøre, men beundrer i hvert fald resultatet! - Og nu har du også påskeliljer på vej... Og en skøn pil med rosa gæslinger... Og drikker te med din egen citron/mandarin-saft... Håber du har tid til at nyde alt hvad du producerer!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvilken god idé du kommer med Ulla! Hvis du vet om noen som har de kvaliteter så må du si i fra, for da vil jeg ansette den personen med en gang :)
      Nei, det er ikke så lett å huske på alle navn, men jeg prøver. Tusen takk. Ja, påskeliljer er på vei, og jeg gleder meg til å se resultatet. De rosa gåselabber er bare så søte. Teen ble riktig god ja, og jeg har virkelig hygget meg med egendyrket sitron/mandarin. Jeg er ikke så god til å nyte ting, men jeg gjør det jo innimellom ;)

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Det er en spennende samling med Camelia du har, med flotte blomster. Selje med rosa gåsunger har jeg ikke sett før.

    Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er blitt en stor samling av de nå, og jeg beundrer de vakre blomstene hver dag i drivhuset. Nei, den er ganske ny tror jeg, for det er bare to år siden jeg så den gor første gang på en dansk blogg.

      God helg!

      Slett
  11. God lördag Marit!

    Så trevligt det var att titta in här och läsa om all växtglädje. Det riktigt sprudlar om ditt inlägg. Allt ser så fräscht och välmående ut. Vilken vacker rosa kamelia. Jag ska också plantera om alla mina kamelior i år. Det blev inte av förra året utan då gav jag dom bara gödning och jag ser att bladen börjar bli ljusa och en del faller. Den jag köpte för säkert en månad sedan har ännu inte slagit ut. Undrar om den kommer att göra det eller om knopparna kommer att falla outslagna. Det återstår att se. Men i övrigt ser den frisk och fin ut så blommar den inte i år så hoppas jag på nästa år.
    Och grattis till din rosa vide. Vi brukar kalla dom videkissar eller videkatter. Det finns en sång som jag sjöng som barn som börjar med orden ... "Sov du lilla vide ung, än så är vinter, än så sova björk och ljung, ros och hyacinter".
    Sol här idag och dom lovar att det ska bli 12 grader varmt. Hoppas det tar på snötäcket i trädgården.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. God lørdag, Anita!

      Tusen takk. Ja, camellia behøver å plantes om innimellom. Det er bare et problem med det, og det er at de etterhvert må ha så store potter. Dette er jo i utgangspunktet trær/busker som vokser ute i naturen der det er klima til det. Vi som har de inne om vinteren må prøve å etterligne naturen ute så godt vi kan :)
      Jeg håper at din nye camellia vil springe ut, men hvis knoppene faller av så vil den uansett blomstre til neste år igjen. Jeg husker faktisk den sangen, for den sang vi på skolen. Takk for at du minnet meg på den. Jeg visste ikke at vide var det samme som selje her.
      Det er sol og nydelig vær her også. Det er meldt om 9 grader her i dag, og jeg håper at mer av snøen vil smelte. I batt var det likevel -4, så kulden vil ikke slippe taket her.

      Ønsker deg også en fin helg!
      Klem, Marit

      Slett
  12. Hej Marit!
    Dina kamelior är helt fantastiska, kan förstå att du gillar (liker) dem. Café au Lait är en favorit bland dahliorna. Den röda pilen är så söt, vilken tur att den stod och välkomnade dig till affären. Jag hoppas att värmen kommer nu så våren kommer igång ordentligt. I helgen har vi sol och fint.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, jeg liker de veldig godt. Det er den så absolutt, for de får jo så store blomster.
      Ja, det var så bra at jeg så den der med en gang. De rosa "labbene" er så søte på de.
      Ja, det håper jeg også så snøen blir borte her. Solen skinner her også nå :)
      God helg!

      Slett
  13. Mount Aso pilen er så fin. Gæslingerne på vores er nu blevet gule, men er stadigvæk fine.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er så fin. De blir vel det til slutt antar jeg når de blomstrer, men de er jo veldig fine likevel.

      Slett
  14. Dear Marit, I wish I had your energy! There was a time in my life when I used to do 5 hour stretches of gardening, with no problem, but I'm only able to do the minimum of gardening now, a little pruning, dead heading, and some sweeping up of winter leaves. Your flowers are so special because you have taken the time to care for them over winter,and it will be a glorious sight to see them outside, and where you decide to plant them. I'm a lover of tea with lemon, and was brought up to drink this tea before I ate a morsel of food at breakfast.It cleans the pallet, and also it's an agreeable healthy vitamin C drink. I also have both oranges and lemons in the orchard.
    Hugs from Portugal.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia,
      I can understand you very well. But it is not always I have energy like that. I can not plant my camellia outside ir the citrus because they will freeze here.
      Yes, many people drink tea with lemon :)
      That sounds very good, and you have the climate to grow them.
      Hugs from Norway.

      Slett
  15. De kameliaene dine er så flotte! Så moro med sitrusen din. Hørtes veldig god ut!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det var gøy å få frukter på den, og god var den!

      Slett
  16. Vilka fantastiska växter du har. Ren fröjd både läsning och bilder.
    Din camelia är underbar.
    Trevlig helg!

    SvarSlett
  17. Very nice ! Love the Camellia "jungle" !

    SvarSlett
  18. Tus camelias se ven preciosas, son unas flores que me encantan. Estoy deseando ver tu jardín en primavera. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. I hope the snow will soon melt in my garden.
      Hugs.

      Slett

Mange fugler på besøk, og mens jeg venter...

 I dag var det veldig mange fugler på besøk her, og til en forandring var det også noen nye på besøk. Det har skjedd lite siden sist i hagen...