onsdag 30. mars 2022

Nysnø, og en aprikoskart...

 I dag skal jeg ikke nevne snøen som falt i fjor, men nysnøen som kom i går.  På ettermiddagen i går kom det plutselig en kraftig snøbyge som varte i nesten to timer. Bakken var jo varm, så det meste smeltet med en gang. Men den lille centimeteren  som ble liggende med snø førte til at det ble iskaldt! - 7,3 i natt, og sånn skal det visst bare fortsette i en uke. 


Sånn så det ut en stund. Dette er helt vanlig her at det kan komme snøbyger helt frem til mai måned, men jeg skulle heller ønske at varmen kom tilbake. 14 grader på lørdag, og -7 i natt.  21 grader i forskjell på en halv uke :(


Dette bildet tok jeg ut gjennom kjøkkenvinduet da snøbygene var på sitt mest intense. Ringduene virket helt desperate etter mat, så det var godt at jeg hadde lagt ut mat tidligere på dagen til fuglene. De finner nok ikke mye mat rundt her, for jeg vet bare om en nabo til som forer fuglene. Her om dagen så jeg en bitteliten skogmus/Apodemus sylvaticus under fuglemateren. Fuglemat tiltrekker seg gnagere, og i bynære strøk finnes det rotter :(
Det har jeg ikke sett her, men jeg er klar over faren fuglematen utgjør. Rottene er sultne de også, men de har jeg ikke lyst til å fore.


Flaggspetten/ Dendrocopos major på ved maten i dag tidlig.


Alle bildene er tatt ut gjennom kjøkkenvinduet, og da blir de litt utydelige. Dette er en gulspurv/ Emberiza citrinella ( tror jeg), og det er flere år siden jeg har sett den her nå. Så hyggelig å få besøk av den igjen.


Dette er i hovedsak pilfink/ Passer montanus som hygger seg med maten. Hagen ser idyllisk ut med nysnø, men den nyter jeg kun når snøen kommer før jul... ;)


Det hvite på utsiden av vinduet er isroser, så svarttrosten/Turdus merula ble litt ekstra utydelig. Den lille rustne fuglemateren på bakken fyller jeg opp med fuglemat, og spesielt svarttrosten liker å hente maten der.

 Jeg sådde frø av Helleborus thibetanus i går, og er spent på om jeg får de til å spire. De behøver kuldebehandlig/stratifisering, men det burde ikke være noe problem å få det her nå ser det ut som. Jeg har sådd de i en stor plastbeholder, og har satt den på gulvet i den ytre delen av drivhuset. Der var det nok veldig kaldt i natt, så da får de den nødvendige kulden. Siden de skal ha både kulde og varme om hverandre for å spire vil jeg jo håpe at forholdene der er perfekte for nettopp de frøene. De kan bruke et helt år på å spire, så det er ikke sikkert at de spirer nå i år. Er det noe alle hagegale behøver så er det tonnevis med tålmodighet, for mange ting en sår bruker veldig lang tid på å spire.

Sånn ser aprikostreet ut inne i teltet nå. Bladene har foldet seg helt ut. I natt var det kun 1 grad inne i teltet, for jeg hadde  ikke satt på nok varme der :(
Det var 17 grader inne der i går når jeg satte på varmen, og bare 1 grad i dag tidlig! Når det blir så kaldt som -7 holder det ikke med 500 watt.  I natt skal jeg sette på dobbelt så mye varme der. Jeg har bestilt en ny ovn som skal stå ute i drivhuset, og som kan styres via telefonen. Får håpe at det er nok dekning/wifi der til at det fungerer. Da kan jeg styre det innefra uten å gå ut der sent på kvelden hvis det fungerer. Denne ovnen bestilte jeg for 14 dager siden, men alt tar så lang tid nå for tiden for lageret er i Sverige. Det står at den er underveis, så det får jeg bare håpe på at stemmer. Den er egentlig ment for neste vinter, men det kan se ut som at den hadde vært nyttig  å ha nå i kulden :(

Kraftig forstørret, men likevel en aprikoskart. Jeg så to til, så det hadde vært morsomt om det ble en frukt som det gikk an å smake på. Men det er langt frem dit...

32 kommentarer:

 1. Hi Marit. Your winter just doesn't seem to want to quit this year. Must be especially frustrating for a gardener, waiting to enjoy those few brief months when the garden is at its best. What a great variety of birds you have coming to your feeders, quite different from the ones we have here, of course. As you say, one of the hazards of feeding birds is that rodents are attracted to the seed too. A couple of years ago we had a rat in our yard, but I managed to trap it and drive it far out into the countryside where I released it. Maybe a hawk or an owl caught it for dinner! Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi David,

   No, the winter will not go away right now. Yes, it is very frustrating because the spring and the summer is short here. You know all about how short it is.

   I guess the birds here are very different than in your yard. I enjoy them very much, and I like to hear their beautiful song.
   Around here there is a lot of forest, and the small mouse lives there all the time. I hope I ever see a rat here!
   I have also trapped mouses, and drove a long way from here where I realeased it too :)
   Yes, maybe some bird caught them for dinner!
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 2. Hos meg kom det ikke noe snø, bare litt haggel. Men det var veldig til vindvær når jeg kom hjem fra jobb.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da var du jo heldig. Det gikk nok lengre sør ja. Det har det vært her også de siste dagene.

   Slett
 3. Hello Marit,
  Our weather has been all over the place lately, I am looking forward to the warm weather. You do have a nice variety of birds at your feeders, I am sure they appreciate the bird food. Your Apricot tree looks great. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, me too. This cold weather is not nice at all. I guess they do. Thank you.
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 4. Hej Marit
  Ja rart med lidt grønt i drivhuset. Jeg tænkte netop på dig i morges, fordi vi fik en lillebitte snebyge, så var der nok også kommet hos dig, ja ganske rigtigt. Vi fik ingenting, det gør ingenting, men der var lidt rim og vinden er meget kold, så heller ingen forår hos os. :(
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er jo det. Så hyggelig da! Det er iskaldt her også, og det er kun 2,5 grad her nå midt på dagen.
   Klem

   Slett
 5. Efter all sol och värme här slot det till igår kväll och började snöa och minus 6 grader i natt.
  Aprilvädret har börjat lite i förskott här.
  Nu soligt och fint igen, men fortfarande snö kvar på skuggiga ställen.
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da har du og jeg nesten det samme været. Sol her også, men i skyggen ligger snøen også her. Aprilværet kan være så mangt.
   Ha det godt!

   Slett
 6. Kære Marit
  Vi fik også sne i nat. Det smeltede heldigvis hurtigt. Men vi skal have kulde sendt ned fra Norge den næste uges tid. Hmmm....!!!
  Jeg fodrer desværre ikke fugle her i byen af hensyn til rotter, det kunne ellers være hyggeligt. Du har så mange :-)
  Hvor er det spændende med din abrikos. Jeg håber virkelig, du får lov at smage mindst en af dem, du selv har dyrket.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Det er jo nesten ikke til å tro! Hm, jeg undrer på hvem som sender kulden hit før den treffer deg... ;)
   Jeg så på radaren på yr i går, og dette snøvøret kom rett fra nord. Sånn kjennes det ut også, for det er iskaldt ute med kun 4 grader nå selv om solen skinner.
   Nei ikke sant og , det er akkurat som i de store byene rundt her. Det er veldig hyggelig å kunne fore fuglene ja. Det er mange rundt her og det er jo nettopp fordi jeg forer de så klart :)
   Ja, det hadde vært fint å få smake på den.

   Hilsen Marit

   Slett
 7. Hi Marit, beautiful photos of the birds in the snow. I don't like rats and mouses.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you. I don't like them either.

   Slett
 8. Hej Marit!
  Vi fick lite snö igår också, men det försvann med en gång. Det är inte så varmt här heller. Det ser så härligt ut med de vackra blommorna och en aprikoskart. Hoppas verkligen att den växer sig stor och fin, så du får smaka.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Den er neste borte her også nå, men det er fortsatt veldig kjølig her. Ja, jeg håper jo på at jeg kan få smake på den, men sikkert er det ikke.
   Ha det godt.

   Slett
 9. I agree with you, when the snow comes just before Christmas - I too welcome it. That Christmas feeling - so many childhood memories NICE!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's the time I prefer winter too, wnd the Christmas feeling is magic. Soon it's April, and then it's not nice with new snow on the ground.

   Slett
 10. Hei Marit!
  Ikke snø vi ønsker oss nå, nei. (Her var det bare litt i luften her en kort stund).
  Store temperatursvingninger. Heldigvis varmer solen godt nå.
  Så gøy med kart på aprikostreet! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Edgar!
   Nei, nå holder det med vinter. Da var du heldig, men nå er den smeltet her også. Ja, solen varmer godt i drivhuset nå, men her var det - 7 i dag tidlig og det ble ikke så varmt her i dag. Men solen får mer og mer tak for hver dag som går, så det blir nok snart varmere ute (håper jeg).
   Ja, det er skikkelig gøy! :)

   Slett
 11. Så mange ulike fugler du har i hagen din, de får nok god servering. Spennende med kart på Aprikostreet ditt.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her er det mange fugler. De får mye mat ja. Det er veldig spennende, for det har jeg aldri prøvd før.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Hvor er den nuttet, den lille abrikos. Sneen er så dekorativ, men den må være drønirriterende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også. Den er veldig irriterende ja, og den gamle snøen vil ikke forsvinne.

   Slett
 13. Dejligt at se alle dine fugle omkring foderet! I sneen er de særlig glade for maden, og din have er nok egnens fineste spisested. Her fik masser af sne i går, men det forsvinder hurtigt, og jeg var så glad for nedbøren:) - Sådan er vi så forskellige...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de hygger seg med maten her, og det er så koselig å se på de. De er ekstra sultne når det kommer snø ja. Det forstår jeg godt at du var, for det er tørt mange steder nå.
   Jeg har gammel snø liggende her, så jeg behøver ikke påfyll ;)

   Hilsen Marit

   Slett
 14. Hei Marit.
  Ikke snø vi har lyst på nå. I går snødde det også her, men heldigvis forsvant den fort igjen. Spennende med aprikostreet.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Nei, det er helt sikkert. Snøen forsvant fort her også. Ja, det blir spennende med det.
   Ha det godt.

   Slett
 15. Sånt som kan skje på denne tiden! Vi dro ut fjorden med Kielferga på tirsdag, og kunne tydelig se amboltskyene som bygde seg opp, og utvilsomt ga noen en hvit overraskelse.
  Aprikoskart er i den helt andre ende av skalaen! Du må jo ha vært en flink bie :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det bare. Det høres kjent ut med amboltskyer. Hagl og snø pleier å komme ut av de. Ja, noe riktig må ha skjedd inne i drivhuset :)

   Slett
 16. Espero que pronto venga el buen tiempo. Tu albaricoque se ve muy bien. Besos.

  SvarSlett
 17. Det kom snö här också i veckan och jag såg på BBC News att det snöade och var kallt även i delar av UK. Det låter gott med egna aprikoser till sommaren. Ska satsa på någon sort som klarar sig ute här på sikt. Har förstått att träden snabbt tar rejäl plats. Men i veckan köpte jag en persika som jag varit på jakt efter :) Den ska hålla sig som en buske.

  Kram, Carina

  SvarSlett