tirsdag 22. mars 2022

Her spirer det, og et jordskjelv...

  Det har vært noen fine dager her med 8-9 grader på dagtid og endelig skjer det noe både i teltet og ute i hagen.

 På søndag tok jeg på meg gummistøvler, og gikk inn i hagen fra veien der thujahekken ikke er så høy og tett.

Det er der hvor solen får mest "tak" og hvor det er minst snø i hagen. Jeg vasset gjennom snøen på leting etter vårtegn der, og jammen var det kommet blomster der.  Det var selvsagt Helleborus thibetanus i blomst! De vokser som navnet tilsier i Tibet, og der er det vel omtrent samme klima som her. Kaldt og  med masse snø. Så at de trives her gir mening :)

Se på alle de flotte knoppene! De er et lyspunkt midt opp i all snøen her. 

Her er et illustrerende bilde av mengden med snø noen steder i hagen. Den ene hagekatten min har så vidt fått smeltet frem hodet og den er høy...

Her er det litt mindre snø, og denne hagekatten har nesten smeltet helt frem. 

På søndag i drivhuset så jeg plutselig mange bier og en  neslesommerfugl. Stakkars de som har våknet opp av varmen midt på dagen, men om natten er det stadig like kaldt. -5 grader var det her natt til  mandag, og det kan ikke være godt for sommerfuglene. 

Perleblomst/Muscari med besøk av en bie.

Det gror inne i drivhuset også, for nå har purre/purreløk/Allium porrum spirt der. I kjelleren har jeg ikke sådd mer, for nå skal alt spire og gro i drivhuset.

Små spirer med purre som endelig har kommet frem.

I går var min mann veldig tidlig oppe, og merket plutselig at det  ristet i hele huset.  Det klirret i glass i skapet, og fuglene ute i hagen ble helt ville. Jeg sov heldigvis ;)
Årsaken til disse rystelsene var et jorskjelv som skjedde langt ute i Nordsjøen kl. 06.32. Det er uhyggelig å tenke på at det kunne merkes helt hit. Det var også mange andre steder i Norge som merket dette i går. Skjelvet ble registrert med en styrke på mellom 4,6 og 5,1. Det er det største jordskjelvet som har vært registrert her i landet siden 1989. Jeg håper at det blir over 30 år til neste gang!


56 kommentarer:

  1. Men oj ... ett jordskalv i Nordsjön som kändes ända till er. Och det var ju rätt kraftigt också om det var närmare 5,1 på Richterskalan. Hu, jag hoppas att det stannar vid det och inte kommer något mer.

    Jag har också sett många fjärilar och tycker synd om dom för kylan fortsätter på nätterna här också. En fjäril låg död på vår trapp i förra veckan. Men det är ju naturligt att dom vaknar när det är så varma dagar.

    Dina rostiga katter är så fina. Dom passar bra där i snön. Den översta ser ut som om den sträcker huvudet för att nå ovan snötäcket. Och spirar gör det hos dig. Själv ska jag börja med att plantera om pelargoner idag. Vi köpte jord i helgen så nu är det äntligen dags :)

    Önskar dig en fin tisdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja Anita, det er helt utrolig at det kan merkes her så langt unna. 5,1 er et kraftig jordskjelv, ja. Det er bare å håpe på at det blir med det ene skjelvet.

      Ja, det er så trist med sommerfuglene som våkner av varmen, og at det fortsatt er så kaldt om natten. Det tåler de jo ikke det :(

      Tusen takk. Ja, de passer godt inn her både sommer og vinter :) Det kan se sånn ut ja. Kanskje var den lei av snøen over hodet!

      Så bra da! Jeg har ikke kommet så langt enda, men må få plantet om mine pelargonia også. Ja, endelig går det an å gjøre det!

      Ha en fin tirsdag du også!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Vi trenger ikke jordskjelv og annen elendighet nå. Så flotte hagekatter du har. Jeg har søkt litt rundt på nettet etter hagegnomer og annet til å pynte med, men man blir jo litt inspirert til å lage noe selv isteden. Hadde man bare vært bitte litt mer handy selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er helt sikkert at vi ikke behøver nå, for nå holder det med elendighet. Tusen takk. Ja, hadde en bare vært litt handy, men det er ikke jeg. Så jeg har opp i gjennom årene kjøpt noen rustne hagekatter og noen blomster som står ute hele året.

      Slett
  3. Det jordskjelvet merket jeg ikke noe til, og jeg er alltid opp på den tiden.
    Men like greit å slippe den opplevelsen.
    Det er mere vinter hos deg ser jeg. Her er snøen borte nå, men det er kaldt om natta.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det gikk nok ikke så langt som opp til deg, men det var merket helt opp til Hedemark.
      Ja, det var like greit å slippe det. Det er fortsatt både vinter og snø her ja. Får håpe at det snart blir varmere ute her også.

      Slett
  4. Kære Marit
    Det glæder mig, at lille thibetanus har det godt.
    Uh, det var uhyggeligt med jordskælvet. Det var godt du sov. Jeg har kun prøvet det én gang og det var her i DK, men slet ikke så meget at det klirrede. Men meget uhyggeligt, når den faste grund under os ryster.
    Jeg hepper på solen hos dig.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Lisbeth
      Ja, ikke sant. Den lever i beste velgående. Det er uhyggelig når sånt skjer ja, men som godt var så sov jeg. Vi vil jo helst at bakken under oss holder seg i ro ja...
      Tusen takk. Det behøver jeg nå ja.

      Hilsen Marit

      Slett
  5. Wow, feeling the earthquake is weird and scary. They seem to happen everywhere now. It is wonderful to see your blooms and the cute kitty's head. The kitty is glad to have the snow melting around him. Have a great day and happy week ahead.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it is a scary ting to feel it here. Maybe the earth is afraid. Thank you, Eileen.
      Have a wonderful day!

      Slett
  6. H. tibetanus er litt av en tøffing! Herlig med spirer som dukker opp :) Jeg priklet masse i går, og sådde enda mer.
    Merket ingenting til dette jordskjelvet, men husker meget godt det i -89. (Var på besøk i 5. etg på Sagene hos han som skulle bli min mann).

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert! Mange kuldegrader biter ikke på den. Ja, det er så flott å få frem spirer nå.
      Det skal jeg også gjøre i dag. Jeg merket ikke noe til det i -89 tror jeg. Så bra da :)

      Slett
  7. I have final confirmation of just how special you are, Marit, you can make the earth move! Maybe you can make it create a great big hole and swallow Vladimir Putin. That would be a great service to all mankind. In the meantime enjoy all the signs of spring, with even butterflies and bees. How lucky you are! Hugs and kisses, David

    SvarSlett
    Svar
    1. I thought you knew that by now, David ;)
      That had been nice, but I am sorry. I am not able to do it. Yes, I am very lucky!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  8. Vilken fin julros. Och så dramatiskt med en jordbävning! Håller med dig, förstår att det kan gärna dröja många år innan nästa. Ha det bra.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det var en dramtisk hendelse, og jeg håper at det ikke skjer igjen. Ja, ikke sant.
      Ha det godt.

      Slett
  9. Mooie bloemen, de sneeuw begint al wat te smelten. Hier is het momenteel zonnig en rond de 22 graden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I hope it will melt very soon. You are so lucky!

      Slett
  10. Hej Marit!
    Så vacker din Julros är. Pärlhyacinten blommar fint, det gillar biet. Jag såg en Nässelfjäril för flera veckor sedan, men då var det kallt så jag hoppas den hittade ett varmt ställe att krypa in i. Jordbävning låter otäckt. Jag har också sått i växthuset och det tittar fram väldigt snabbt nu när det är soligt och fint väder.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, det oppdaget jeg her om dagen at de gjorde. Det får vi håpe på ja. Det var skremmende ja å tenke på at det kan merkes her når skjelvet var så langt borte. Det spirer veldig hurtig der ja.
      Ha det godt.

      Slett
  11. You have more snow on the ground in your garden than I have here. Still nothing coming up in the soil this week.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I have still a lot of snow here. I hope it will melt very soon. You must be patient.

      Slett
  12. Så herlig med slike vårtegn. I dag sådde også jeg purreløk. Håper de også vil komme etter hvert. Ha det godt i disse vårtider. Hilsen fra Liv

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så herlig å se de komme opp. Det vil de helt sikkert. Ha det godt du også.
      Hilsen Marit

      Slett
  13. Herligt med friske spirer og skønne blomster både inde og ide! En Helleborus fra Tibet er lige den rette plante til dine forhold, og det er skønt den trives så godt i din have.
    Jeg har aldrig oplevet jordskælv, men kan forestille mig det må være en meget speciel oplevelse.

    Mange hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så deilig å se noe annet enn bare snø. Jeg tror
      den må være skapt for mine forhold, for den kommer tilbake trofast hvert år. I følge min mann var det veldig spesielt ja.

      Hilsen Marit

      Slett
  14. Hej Marit
    Uha med jordskælv ja så bliver man bange og chokeret. Godt sneen er på vej væk, din Tibetana er bare så fin og misundelsesværdi :)
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, det har jeg aldri hørt om her før, men dette skjedde veldig langt unna. Får håpe det ikke skjer mer. Ja, det har smeltet litt mer i dag, så selv om det går sakte så går det fremover. Tusen takk :)
      Klem

      Slett
  15. Hej Marit!
    Usch för jordskalv det händer även här hos mig i bland har varit med om några stycken även om det inte varit särskilt kraftiga enbart några decibel.Så härligt då att våren är på gång med allt vad det innebär med växter som poppar upp och fina vårblommor.Så härliga vårtecken du bjuder oss på.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja, det er ikke hyggelig når noe sånt hender. Det visste jeg ikke at skjedde hos deg også. Det er godt å se at noe skjer ute i hagen ja, og det er på tide. Tusen takk.
      Ha det godt.
      Hilsen Marit

      Slett
  16. Hei Marit! Så fin julerose som er på vei opp hos deg!
    Ja, insektene våkner til liv nå. Forhåpentligvis finner de noen lune steder for natten. Her var det også en neslesommerfugl ute å fløy i helgen.
    Det er jo fordeler med snø også, med tanke på planter og tele.
    Mange som merket jordskjelvet, men jeg var nok ikke helt våken.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Edgar!
      Tusen takk. Det er det de gjør, men her er det fortsatt iskaldt. Ja, vi får håpe at de finner noen lune steder.
      Ja, snøen er god å så lenge det er kaldt, men nå håper jeg at snøen smelter snart.
      Det var ikke jeg heller.

      Slett
  17. Although there is still a lot of snow, nature is already starting to wake up.
    I loved the photo with the bee.
    As for earthquakes, I am terribly afraid, because you never know what might happen. Here in Portugal, more specifically on one of the islands of the Azores, several earthquakes have been felt in the last few days.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, soon the snow will melt away. Thank you. I can understand you very well. It is very scary with earthquakes.

      Slett
  18. Hei Marit.
    Jeg har nok enda mer snø enn deg - hele 61 cm på flatmark og selvsagt mye mer i snødeponiene. Jeg er bare fornøyd med at det ikke har kommet mer på ei stund.
    Nydelige vårtegn hos deg. Jeg skal også foreta såinga i drivhuset heretter. Åpner sesongen til helga.
    Tror ikke noen merket noe til jordskjelvet her oppe, men jeg har opplevd jordskjelv før i nord norge. Men da bare som risting. Jeg opplevde jorsskjelv på Bali i 1991, 6,7 på Richter skala. Det var heftig.
    Ha det godt,
    Lena

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lena!
      Oi, det var da fryktelig mye! Når jeg så på bildene dine her om dagen så det mindre ut :)
      Det forstår jeg veldig godt. Vi har heller ikke hatt mye nedbør i vinter, men det holder seg kaldt.
      Tusen takk. Så koselig da! Da er du også i gang.
      Nei, det gjorde du nok ikke. Huff, det hørtes skummelt ut.
      Ha det godt.

      Slett
  19. Det var godt, du sov jordskælvet over. Vi havde også jordskælv her for nogle år siden. Det var en meget underlig fornemmelse, men heldigvis slap vi for ødelæggelser.
    Det er et fint billede af katten, der går i sneen med løftet hoved og halen i vejret. Den ser helt levende ud.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var godt å slippe det. Det skjer visst oftere enn det jeg trodde, og godt at det ikke ble noen ødeleggelser hos dere heller.
      Tusen takk. Ja, de er laget veldig fint, for silhuetten ligner på ekte katt.

      Hilsen Marit

      Slett
  20. Så søte små knopper på Helleborusen, vakkert vårtegn. Det var tidlig å finne bie i drivhuset. Søte små spirer med Purre.
    Jeg hørte også jordskjelvet på stillaset utenfor leiligheten, trodde det var arbeidsfolkene som var tidlige. Men radioen fortalte at det var jordskjelv.

    Ha e fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er et vakkert vårtegn når de dukker opp. Det er veldig tidlig ja, men de var våknet av varmen som har vært midt på dagen. Ja, de er så søte, og ser nesten ut som gress som spirer.
      Ja, hos deg må det kjentes godt, for du bor jo mye nærmere.

      Ha en fin dag!

      Slett
  21. I södra Spanien är det ganska vanligt att det skakar till lite ibland då och då och man får räkna med detta, men visste inte att samma hände i Norge. Lite skrämmande.
    Din text och dina bilder ger hopp om våren. Det har varit fint även här i Göteborgstrakten.
    Ha det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, mange steder i verden skjer jo dette ofte, men dette her skjedde langt ute i Nordsjøen. Litt spesielt at det likevel kan merkes her.
      Ja, vi får håpe på at våren kommer snart!
      Ha det godt!

      Slett
  22. Hello Marit :=) Signs of new life in the garden is such a thrill. My daughter-in-law Paula has cultivated leeks in shallow garden troughs, and they are doing well. As it is her first attempt she is really thrilled. I like your cats. Are they made of metal? I have a few Dachshunds placed in strategic places in my garden. You must have been warn out, to have slept through an earth tremor. I have experienced a few, and was so frightened when I was jerked out of bed during one of them. My father in the next room had just had a heart attack and was being looked after by a night nurse, I saw his bed moving up and down in the most violent way. Fortunately it only lasted a few minuets.
    All the best Marit
    Hugs from a very wet Portugal.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Sonjia :)
      Yes, it is always nice to see new life in the garden.
      So nice that she has tried to grow grow leeks. It is easy to grow them.
      Yes, they have been made of iron I think, because they are so rusty. Yes, I was very tired that morning, because I had a bad night with few hours of sleep. So when I finally fall asleep I was very tired.
      Have a nice evening!
      Hugs from a sunny Norway

      Slett
  23. Marit, I don't know what happened, but where it is written dragged, it should be slept. Where it is written warned out, it should be warn, and where it is written loaded it should be lasted.XX

    SvarSlett
  24. Oh my! it has done it again!!! :=)))

    SvarSlett
  25. Hej Marit,

    Så hemsk att känna av ett jordskalv även om det gick bra. Desto härligare med den tibetanska julrosen som kommit igång med blomningen och att snön börjar smälta bort. även här tittar de första fröerna upp ur jorden. Nu börjar det!

    Ha det gott. Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, det er uansett ekkelt å tenke på at et jordskjelv så langt borte kan merkes her. Ja, den er bare så herlig å se komme opp selv om det ligger snø mange steder her. Så bra at frøene har begynt å spire hos deg! Det er helt sikkert at det begynner nå ja. Her melder de veldig kaldt i neste, men etter det håoer jeg at våren kommer.

      Ha det godt!

      Slett
  26. Che bello vedere quella neve che si scioglie! Qui stiamo battendo i record di siccità, senza pioggia da mesi...

    Buona primavera :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Gabriel. Yes, the melting snow is nice to watch. I am sorry to read about the drought in your area. We have also got very little snow last winter. I fear it will be very dry here too if this weather continues.

      Buona primavera! :)

      Slett
  27. Espero que todo vaya bien. Estoy de vacaciones al lado del mar y hace muchísimo viento, con rachas de hasta 90 kilómetros por hora. Me gusta como van despertando tus flores. Besos.

    SvarSlett
  28. Happy holliday to you, Teresa! The wind sounds terrible. My flowers comes up through the snow. They are hardy.
    Kiss.

    SvarSlett
  29. Det syns tydligt att snötäcket minskar trots allt. Här sjunger blomningen hos den tibetanska julrosen på slutversen så skillnad är det. Idag ska jag ta mig i kragen och skola om chili och paprika. Sen ska jag så kål, sallat och en hel del till. Kan inte vänta på dåligt väder längre. Hittills har det varit för fint ute för att stå inne och så :)

    Kram, Carina

    SvarSlett

Shopping våren 2024...

 Dette innlegget var egentlig tenkt som et  "note to self", men så ble det til et innlegg likevel. Det ble etterhvert også til et ...