mandag 28. mars 2022

Hjelp i drivhuset, og litt forskjellig...

 Ja, i dag blir det et innlegg om litt forskjellig. Det ble  13 grader på lørdag og 10 i går, så snøen har da minket litt  i løpet av helgen. På lørdag fikk jeg plantet noen flere barrotsplanter, og sådd mange frø. Jeg fikk sådd tomat, paprika, chili, agurk, salatagurk, og noen blomsterfrø. Jeg skal skrive inn alt dette i et eget notat til meg selv bare jeg kommer så langt.Dette er noe av det jeg sådde på lørdag.

I går så jeg to ringduer/  Columba palumbus her, og håper at det er det paret som var på besøk i hagen her i hele fjor sommer. I forrige uke hørte jeg lyden av grågås som fløy over taket her. De bor hele sommeren nede ved lågen (elven) som renner forbi i nærheten her. Jeg hører de også når de drar herfra om høsten, men det er første gang jeg har sett de komme forbi her om våren. 

I dag blåser det så det rister i huset her, men det er nok bare forbigående. Nå skal det bli iskaldt i en hel uke med ned mot - 6 grader om natten, og det liker jeg ikke. Stakkars alle sommerfugler, bier og humler som har våknet av vinterdvalen!

Her får jeg god hjelp til pollineringen på ferskentreet! Humlen fant frem på egenhånd :)


Hagekattene har nesten smeltet frem, og akkurat her har mye av snøen smeltet i de siste to dagene.

Helleborusknopp på vei opp selv om is og snø er rett i nærheten.

Denne blir jeg aldri lei av å vise :)
Helleborus thibetanus.

Se hva jeg fant! Snøklokker/ Galanthus nivalis i blomst. De har jeg flere steder her, men denne står midt i solen og kommer aller først av de. Jeg har en tue i skyggen bak huset også, men blomstrer først når snøen er borte der. Det er nok ikke før i slutten av april eller noe sånt :)

Salix 'Mount Aso' har begynt å skifte fra rosa til gult på gåselabbene. 

Humle på vei ned i primulablomsten.

Primula må  inneholde noe helt spesielt som humlene liker. De har summet rundt blomstene hele tiden når de har stått ute om dagen utenfor drivhuset.

36 kommentarer:

 1. Hello,
  Our weather is crazy, warm one day and snow the next day. What happened to spring? Your greenhouse blooms are beautiful, the bee is happy on the primula. It is great seeing the pretty Helleborus, Snowdrops and the Primula.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it is the weather we have over here too. The spring will be gone for a week or more here. Thank you.
   Have a great day!

   Slett
 2. Hej Marit!
  Det ser så härligt ut hos dig med humlorna och de vackra blommorna. Skönt att snön smälter hos dig, det är likadant med temperaturen hos oss. Det har blivit kallt och det blåser väldigt starka vindar. Mycket vacker, din Helleborus.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så herlig å se humlene nå. Denne vinden nå er veldig sterk ja.
   Tusen takk.

   Ha det godt!

   Slett
 3. Sommertemperaturer på dagtid og iskald vinter på natta kan gjøre noen og enhver lettere forvirret. Våren er en lumsk tid. Hos meg har halmstubben kommet opp av snøen i løpet av helga, så det har smeltet masse de siste dagene. Bare det tørker opp litt nå, så blir det bra. Håper alle humlene dine klarer seg til sommeren kommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Det er en lumsk tid nå ja når været er så ustabilt. Så bra da! Ja, det håper jeg at de tåler.

   Slett
 4. Det er så herlig å se at det spirer og gror og at planter har sprengkraft til å komme opp av kald jord og visne blader fra i fjor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt fantastisk å se. De vil opp selv om våren lar vente på seg her.

   Slett
 5. At least some activity has been possible in the garden, Marit, even though the weather is a constant source of frustration. It's like that here too. Spring had been coming along very nicely when yesterday we had snow and bitter winds from the north. March is the most unpredictable month of all! Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, the snow has melted a little since Saturday. I have seen Columba palumbus here, and it is a good sign of spring. I am so sorry about the snow in your garden. Here the weatherforecast warns about forest fire because we have got little snow during the winter, even it does not look like that here ;)
   Yes, March and April too are very unpredictable months.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Även om det spås minusgrader och det blåser så det knakar i huset så tycker jag det här var ett riktigt härligt vårinlägg Marit. Många sådder har du på gång. Mina chili och paprikaplantor växer och är väldigt fina efter omskolningen. Tomater ska jag så om en dryg vecka. Har faktiskt prövat att spara och hålla igång tomatsticklingar från förra året under hela vintern och som jag nu klippt av och satt i jord och dom ser ut att ha tagit sig väldigt fint. Om jag får det att fungera så ska jag göra det i år också med sorter som inte längre går att få tag på och inte går att ta frö ifrån då det är F1-hybrider.

  Jag är också ledsen för alla fjärilar, humlor och bin som vaknat för tidigt. Vi ska också få minusgrader här. Jag vet inte om dom kan krypa undan och skydda sig. Ringduvorna har kommit hit också, såg dom i förra veckan. Ett riktigt vårtecken.

  Din rosa Salix är så fin. Vilken tur du hade som hittade den.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita
   Tusen takk. Ja, nå er det mye på gang i drivhuset. Så bra at dine planter gror godt, og at du har tatt stiklinger av tomatene fra i fjor! Det er jo helt imponerede :) Så smart at du tok vare på de.

   Ja, vi får bare håpe at de finner et sted de kan gjemme seg inntil varmen kommer tilbake. Så bra, og det er et godt vårtegn!

   Ja, jeg er så glad for at jeg fant den. Etter at den gar blomstret skal jeg klippe den tilbake har jeg lest. Jeg vil sette noen av de i en potte for å se om det går an å få røtter på de.

   Ønsker deg også en fin ny uke!
   Klem, Marit

   Slett
 7. Hej Marit
  Det er ikke godt, det skal være koldt igen, så slipper du jo ikke af med sneen. Og blæst hos dig er slemt, det er du ikke vant til. Vintergækker dejligt, mine er visnet ned.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nei, det er ikke godt, for da stopper mye av smeltingen opp når det blir så kaldt igjen. Nei, det er jeg ikke vant til her ;)
   Ja, hos deg har jeg kunnet nyte de lenge, og nå får du sett de på nytt her :)
   Klem

   Slett
 8. Kære Marit
  Det var fint med dig og din pensel, men sådan en hyggelig humlebi i ferskenblomsterne er nu noget bedre :-)
  Det har tøet en del hos dig kan jeg se - bare det dog ikke blev koldt igen. Men du kan vel næsten håbe, at noget af sneen bliver liggende 14 dage mere og luner planterne. Her bliver det noget af en hård forandring for planterne med en uges kulde igen. Tænk, hvis vi også får sne... :-o Jeg regner dog med, at vi får plusgrader om dagen - det hjælper på det.
  Jeg har som du tænkt meget på bierne og sommerfuglene, men vi kan ikke rigtig gøre noget.
  Mange forårs?hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Jeg antar at den er skapt til å bestøve blomster, så den er nok bedre enn meg ;)
   Ja, det har smeltet mye i to dager nå, men det stopper nok opp det nå. Da går det så lang tid utover dagen før temperaturen er over 0 grader. Ja, det er sant, og jeg får håpe at det ikke blir så slemt hos deg. Hos deg er jo alt kommet mye lengre enn her. Nei, dessverre så får vi ikke gjort noe med været.

   Solskinnshilsen fra Marit

   Slett
 9. Your greenhouse blooms are gorgeous, Marit.

  Love the bumbles bees and flowers.

  Happy Monday!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica.

   I love them too.

   Happy Monday to you too!

   Slett
 10. Det er så fint du har dine egne små hjælpere til at bestøve i drivhuset, og du giver dem jo også husly, så det er ok de arbejder lidt for dig. Vi er stadig tidligt i foråret så det varer nok en månedstid før man rigtig kan regne med temperaturerne, men tænk at dine vintergækker først springer ud nu. Her er de ved at takke af for i år og blive afløst af hvide anemoner. Dejligt du kan så alle de de gode grønsager og blomsterfrø i dit drivhus allerede!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også er så fint, Ulla. Jeg har noen insektshoteller her, men jeg har lite av bikuber. Det har min nabo her, så jeg tror nok at jeg mater hans bier :)
   Men de får mat her og det synes jeg bare er så hyggelig.
   Ja, det er nok bare jeg som er alt for utålmodig, for den virkelige våren kommer ikke før langt ut i april her. Ja, sånn er forskjellen på Danmark og Norge. Jeg føler noen ganger at jeg bor på Nordpolen her :)
   Ja, jeg kommer tidlig i gang med de om ikke annet. Det i hagen kommer jo i gang ut i april.

   Hilsen Marit

   Slett
 11. Hei Marit! Så kjekt med hjelp i drivhuset. Og den får mat - vinn vinn :)
  Mye vind i natt, men temperaturene om dagen er jo herlig. Får nyte mens vi kan. Litt frem og tilbake er det gjerne på våren.
  Hyggelig med fuglene som er tilbake :)
  Fine vårblomster hos deg! Utekattene er også flotte!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Edgar!
   Ja, det synes jeg er så bra å få. Ikke sant! :)
   Det gjelder å nyte de dagene som er bra ja, og det ble 10 grader i dag til tross for mye vind. Ja, det er frem og tilbake hver vår, men sånn er det bare. Det er veldig hyggelig ja :)
   Tusen takk.

   Slett
 12. Hei Marit! Det er så deilig med alle vårtegnene. Det er så dumt at det er så kaldt og kaldere skal det bli. Jeg har heldigvis sett veldig få bier og en humle. Ha det godt1 Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er så deilig å se at det går mot vår selv om det går sakte her. Det er bare dumt ja, og jeg tipper at det blir ned mot - 8 grader her. Det blur alltid kaldere enn det yr melder her. Ja, det er bra. Jeg får håpe at de som har våknet her går i hi igjen.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 13. Spennende med frøsåing i drivhuset av tomater og chili. Det er bra at snøen smelter selv om det er meldt kaldt om natten. Fine Primula med humler.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid spennende med frøsåing. En gang må jo snøen bli borte her også, men det går sakte.
   Tusen takk.

   Ha en fin dag!

   Slett
 14. Spring is slowly coming to your garden. The last photo with the bee on the flowers is so beautiful.
  Hugs and all the best

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, the spring comes very slowly this year. Thank you.
   Hugs, and all the best to you too.

   Slett
 15. Så mycket du har på gång i trädgården och till och med insekter som kommit fram.Jag önskar dig lycka till med dina sådder.Här har vi fått vinter på nytt och kyla men det var väntat.Din Primula med humle var fint att se.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skjer mye inne i drivhuset om ikke annet.
   Insektene har blitt lokket frem av varmen som var her, og av de primula og lyngplantene.
   Tusen takk. Her snør det akkurat nå, så vinteren er ikke over enda. Det skal bli veldig kaldt fremover her også.
   Ha det godt.

   Slett
 16. Names of plants and seeds, sometimes make me smile, which is the case with the Chilli-peppers, ha ha, They really must be hellish to the taste-buds.! I think that I have mentioned your little sculptures before, but I really like them, and how you have placed them around your garden. Nice to see the snowdrops, and the lovely primroses. The plant which is changing from pink to yellow, now looks like a Pussy-willow tree.
  Hugs.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they have very funny names. I have grown this chiliplant before, and it was very strong (for me). Yes, you have mentioned them before, and I am very fond of them myself. Thank you. Yes, I guess it is a Pussy-willow tree.
   Hugs.

   Slett
 17. Hei Marit!
  For et deilig syn med humla på fersketreet! :)
  Brandywine er min desiderte favoritttomat. Den MÅ jeg ha hvert år!
  Her fåt vi påfyll av snø - det var helt nede i 55 cm på det laveste - nå er vi allerede opp i 67 cm. Huff ja det måtte jo komme:(
  Ha en snøsmeltende dag :)
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!
   Ja, ikke sant :) Den har jeg aldri prøvd før, så det skal bli spennende å prøve den. Det snør her akkurat nå, så vinteren er ikke over her heller enda. Her kan det nok ikke regnes i cm det vi får, men det ble helt hvitt på bakken ute nå nettopp. Stakkars deg!
   Ha en hyggelig innekveld :)
   Hilsen Marit

   Slett
 18. Muy lindo que todo empiece a florecer, aunque si vuelve el frío es peligroso para las plantas. Me encantará ver brotar tus semillas. Yo he planteado plantas de tomates, pero también están bajando las temperaturas por aquí. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it is very nice to see new flowers, but here it is very cold at nights. I guess it will not be springtime here before the end of April.
   Hugs!

   Slett