søndag 13. mars 2022

Endelig kom den på besøk, og nye fuglekasser...

 Jeg har sett etter dompapen/ Pyrrhula pyrrhula i hele vinter uten å ha sett snurten av den, men i går på morgenen satt den i en busk her! Jeg ble så glad når jeg så den :)


 
Det var en hann som kom på besøk. Bildet er tatt ut gjennom kjøkkenvinduet.

I går hadde vi besøk av eldste sønn og to av barnebarna, og jeg hadde kjøpt inn to nye fuglekasser, to "overnattingsbur", og en peanøttsmørholder. Sønnen vår hang opp alt sammen , og det var med nøye overvåking av barnebarna. De syntes det var spennende å følge med på. Etterpå kunne vi se fra spisestuen at fuglene prøvde ut de nye fuglekassene. De er beregnet for rødstrupe/ Erithacus rubecula, linerle/ Motacilla alba og svarthvit fluesnapper / Ficedula hypoleuca. Jeg er veldig glad i disse fuglene. Rødstrupen bor her hele vinteren, mens linerlen er en trekkfugl. I slutten av april pleier de å komme hit. Tidligere hadde vi også svarthvit fluesnapper på besøk her. Jeg har  bestilt to fuglekasser til, og har fått tips om å dekke hullet på kassene til begynnelsen av mai. Det er da fluesnapperen kommer hit, og den kaster ut andres egg hvis den har lyst til å overta en fuglekasse. Så derfor skal den få to for seg selv hvis den kommer :)

Sånn ser overnattingsburene ut. Jeg vet jo ikke om de vil bruke de, men det er morsomt å prøve de ut. Fuglene bor i thujaene om natten uansett, så da kan det jo hende de prøver de ut. 

Peanøttsmørholder :) 
Fugler er alltid skeptiske til nye foringsstasjoner, så det blir spennende å se når de tar den i bruk. Peanøttsmøret er beregnet på fugler bare så det er sagt. Det som selges i matbutikken tror jeg inneholder mye sukker.

Sånn ser de nye fuglekassene ut. De er laget av noe som heter trebetong, og som er et veldig holdbart materiale som puster sto det i reklamen. De er halvåpne i utførelsen og veldig solide, og har ti års garanti. De er hengt opp høyt  i "fugletrærne" / kjempethujaene her. Hver dag hører jeg et voldsomt fuglekvitter derfra, så der trives de veldig godt. 
I går så jeg tre svarttroster/Turdus merula her, så nå begynner jeg å tro på at våren er på vei hit også!

Det er vår i kjelleren også. Denne amaryllisen hadde jeg glemt helt bort, for jeg plantet den i november og satte en plastbøtte over den for å forhindre at det skulle blomstre for tidlig. 
Siden glemte jeg den helt bort...

Sånn kan det gå, men den ser da flott ut nå fire måneder etter at jeg plantet den. Ute av øye, ute av sinn er det noe som heter... ;)

Det spirer godt i blodbegerfrøene / Rhodochiton nede i kjelleren. Det er Verbena bonariensis som har spirt lengst bort. De tiltrekker seg mange insekter og sommerfugler.

Disse priklet jeg for lenge siden, men de er  i god vekst nå. I dag skal jeg sette meg i varmen i drivhuset og prikle flere blodbeger. Jeg ser at det ser litt mer lovende ut angående temperaturer fremover. Fortsatt litt nattefrost, men varmere på dagen. Det håper jeg på!

40 kommentarer:

  1. Det er så trivelig med småfugler. Jeg hadde mange forskjellige her før jeg fikk katter. Nå er det bare blåmeis og kjøttmeis, samt pilfinken som er igjen her på daglig basis.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig trivelig med småfugler. Her er det omtrent ingen katter, så her får de være i fred. Mine to er innekatter, så de skremmer ingen. Jeg forstår fuglene godt, for de kan fort ende opp i magen på en katt.

      Slett
  2. Hej Marit!
    Så härligt med domherren. Den ser jag inte ofta. En burkhållare med en burk peanutbutter, har jag haft. Fåglarna tyckte mycket om det. Blev förtjust i dina fågelholkar och korgar. Trevligt med din Amaryllis, nu får du njuta av blomningen.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det var så herlig å endelig få besøk av den. Jeg har aldri hatt peanøttsmør til fuglene før, men nå får jeg prøvd det. Tusen takk. Jeg gleder meg til blomstringen.
      Ha det godt.

      Slett
  3. Det var da godt dompappen endelig kom på besøg i din have! Du har sandelig også gjort meget for fuglelivet og haven ligner et luksushotel for alverdens liv. Spændende hvor lang tid der går før fuglene har vænnet sig til alle de nye installationer.
    Men også i kælderen er der liv og så mange fine sager på vej i små og store potter. Jeg er sikker på du hygger dig med arbejdet og kan se frem til en flot sommer i haven!

    Mange hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, endelig kom den på besøk hit også. For flere år siden hadde jeg mange dompaper på besøk her, men i de siste årene må de ha lagt om rutene sine. Jeg synes det er så hyggelig med fugler i hagen, og prøver å tilrettelegge det best mulig for de her. Ja, det pleier å gå litt tid før de tør å prøve de. Jeg hygger meg veldig med det ja, og håper på en lang vår :)

      Hilsen Marit

      Slett
  4. Da hørte den på meg :D Det var vel et godt tips!
    Ja nå er blodbegerne klare for prikling og snart topping her. De hører liksom med.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjorde den! :) Ja, ikke sant.
      De hører med ja, og de kan jeg ikke unnvære jeg heller.

      Slett
  5. Dompappen kommer rigtig til sin ret på den hvide snebaggrund. Mon ikke den slags havesysler er med til at lægge kimen til glæde ved og interesse for haveaktiviteter hos dine børnebørn. Det er guld værd.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den gjør jo det, og her ser jeg den kun om vinteren. Jeg håper jo det, for det var sånn jeg fikk min hageinteresse og interesse for dyreliv. Det er det så absolutt.

      Slett
  6. Hello,
    I like your new birdhouses and feeder. I am sure the squirrels will love the peanut butter feeder.
    Your Amaryllis plant looks wonderful. Congrats on the Bullfinch visitor, they are beautiful. Take care, enjoy your day and have a happy new week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      I hope the birds and the squirrels will like it. Thank you. Yes, they are very beautiful. I am so glad they visited me. Take care you too, and have a great week ahead!

      Slett
  7. Hej Marit
    Sikken en masse blodbægre, der er mange, men det er jo ikke nyt hos dig. Jeg kan godt forstå, at barnebarnet synes, det var spændende med fuglemaden, jeg håber, du får mange fugle. Rødhalsen/struben har vi også her hele vinteren.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, de har spirt over evne, men det er visst vanlig her ja :)
      De synes jo det var spennende ja, for de har ikke fuglekasser selv. Ja, den drar ikke sydover om vinteren.
      Klem

      Slett
  8. Kære Marit
    Det var et rigtigt forårsindlæg i dag, selv om du stadig har sne. De nye fuglekasser er gode ud. Specielt den lille kugle til fluesnapperen. Jeg håber, der flytter fugle ind, men ellers er den dekorativ i sig selv.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Lisbeth
      Ja, det ble det i dag til tross for snøen. Jeg må bare prøve å ignorere den. De var veldig solide ja. Jeg håper det er noen som vil flytte inn der.

      Hilsen Marit

      Slett
  9. Hei Marit!
    Så hyggelig med fugler, og dompap er jo ekstra stas. Fine nye fugleinnretninger du har kjøpt.
    Høres ut som en god plan med fluesnapperen. Så bra du tenker på småfuglene, og planter til insektene :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Edgar!
      Ja, dompapen er så fin og jeg har savnet den. Tusen takk. Ja, jeg håper at det kan fungere. Jeg synes det er så hyggelig med masse insekter, og vil gjerne lokke de hit :)

      Slett
  10. Che belle semine! Si la primavera sta arrivando anche se la notte fa ancora freddo.

    Ti auguro un ottima fine di inverno :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, I hope the spring will arrive soon.

      Enjoy the spring in your country! :)

      Slett
  11. Det er hyggelig når fuglene kommer tilbake om vårer. De får mange fine fuglekasser å velge blant. Fie spirer av blodbeger.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så hyggelig. De får mange å velge blant ja, og jeg håper at de liker dem.

      Ha en fin mandag!

      Slett
  12. Hej!
    Så trevligt att domherren äntligen kom till dig jag går också och väntar på den men ännu har den inte dykt upp.Du har mycket som spirar i dina lådor så mycket glädje det ger och framtidshopp.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej!
      Ja, det var så hyggelig at den endelig dukket opp her. Den kommer sikkert til deg også. Ja, det er mye som har spirt her, og mer skal det bli. Det gir håp om blomster utover sommeren ja.
      Ha det godt!

      Slett
  13. Hei Marit.
    Tydelige vårtegn både ute og inne hos deg.
    Her er det nok lurevår. Jeg VET vi vil få mer snø - så jeg må bare foreberede meg. Men enn så lenge så nyter jeg dagene med sol og like mange plussgrader som vi har om sommeren til tider.
    Ha en flott dag,
    Lena

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lena!
      Ja, svarttrosten er et kjærkomment vårtegn, og temperaturen er på 4-7 grader enkelte dager. Det er nattetemperaturen som er problemet, for med - 5 i snitt hver natt smelter ikke snøen nevneverdig. Men det blir jo vår en gang hos oss begge. Ja, det er nok riktig at du kan få det, men det kan vi få her også. I fjor den 11. mars fikk vi 38 cm med blytung snø. Jeg fikk ikke kjørt bilen ut som tettpakket var snøen. Ja, det er bare å nyte de dagene som er fine. Det er strålende sol og 4 grader her nå, og det er helt nydelig påskestemning ute med all snøen som fortsatt ligger her ;)
      Jeg håper at den smelter snart!
      Ha en fin dag.

      Hilsen Marit

      Slett
  14. What wonderful new additions to your garden, Marit. I am sure the birds will move in quickly to occupy their new high-end residences. Be sure to keep us informed of their progress. Here many birds have now returned from the south and each day seems to bring more. Spring is finally here, I think. Hugs and kisses, David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes David, I'm very happy with the new bird boxes, and I hope some birds move in soon. I will tell you if they do. I feel spring is on it's way here too, but we still have cool nights.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  15. Så roligt att domherren kommit på besök. Den är aldrig här hos oss. Den enda rödbröstade fågel jag ser är rödhaken. Men det är inte illa det heller. Du har så mycket fint för fåglarna. Dom är nog lyckliga som får bo hos dig.
    Grattis till den senblommande amaryllisen. Dom är välkomna alla tider på året tycker jag.
    Önskar dig en fin måndag kväll!

    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var så hyggelig at den kom på besøk, Anita. Nei, de er litt spesielle sånn, for det har vært mange steder i vinter som jeg har lest om men ikke her. Rødstrupene er også så søte. Tusen takk. Ja, de er like fine nå som til jul.
      Ha en fin kveld du også!

      Klem, Marit

      Slett
  16. Mooie fotos Marit, je hebt geluk dat je de goudvink zag. Ik heb hem nog nooit gezien.

    SvarSlett
  17. Hei Marit! Veldig spennende med nye fuglematere. Å følge med på fuglelivet nå er spennende. Svarttrosten er her igjen. VÅR! Klem Anne



    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne!
      Ja, det er jo det, og spennende om de liker den nye maten.ja, det er så hyggelig å gjøre det. Nå går det mot vår ja, for svarttrosten er et sikkert vårtegn.
      Klem, Marit

      Slett
  18. Du er en sand fugleven, Marit. Jeg håber, der kommer liv i alle redekasserne. Det bliver en fuglekvidder uden lige i din have.
    Godt du glemte din Amaryllis, så du kunne få en glædelig overraskelse.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er veldig glad i dyr generelt, og fuglene setter jeg veldig stor pris på. Så jeg prøver å lokke de til meg de hit til hagen her. De spiser store mengder insekter, så jeg har også nytte av de.
      Ja, den ble en gledelig overraskelse! Jeg ser frem til at den springer ut.

      Hilsen Marit

      Slett
  19. Roligt att hitta de där växterna vi glömt bort som din amaryllis :) Blodbägarplantorna ser jättefina ut och det är många plantor du har. Att sitta i växthuset låter skönt. Nu verkar det som att jag ska slippa nattfrost här ett tag framöver och då tror jag att våren kommer göra ett stort skutt framåt.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Jeg ble helt sjokkert når jeg flyttet på bøtten som sto over den. Det er uansett veldig hyggelig med sånne i overraskelser. Ja, jeg har egentlig sådd alt for mange, men skal prøve å selge noen. Det høres herlig ut. Det ser bedre ut her også, men kulden vil ikke slippe taket om natten.

      Klem, Marit

      Slett
  20. Me alegra ver pájaros en el jardín, los nidos se ven preciosos. Tengo ganas de ver tu Amarilis florecido. Besos.

    SvarSlett

Nok en amaryllis i blomst!

 Ja, det dukker opp både det ene og andre her nå både inne og ute. Jeg starter i dag med to amaryllis som jeg plantet i november, men de har...