fredag 11. mars 2022

Våren hos meg...

 Dette er tema hos TrädgårdsFagring kommende uke. Ja, hvor langt er våren kommet her akkurat nå? Det er ikke mye som minner om vår her dessverre, for temperaturen har vært nede i - 8 om natten i lange tider. Det har smeltet litt foran drivhuset, og noen av steinene foran trappa har også smeltet frem. I det siste døgnet har det faktisk vært over 0 grader, men det går så sakte med smeltingen. Bildet under her taler vel sitt tydelige språk...

Dette er utsikten fra kjøkkenvinduet akkurat nå. Noen steder ligger det så mye som 25 cm med snø, men det er fordi snøen har blåst inn mot thujahekken. Der er det skygge hele tiden fortsatt, og er det siste stedet som  snøen smelter her. Men den blir nok borte der i år også som alle andre år :)

 Men et hyggelig vårtegn så jeg likevel her på onsdag. Da så jeg årets førse svarttrost/Turdus merula her, og etter det har jeg sett den hver dag. I milde vintre overvintrer de her, men her har det vært iskaldt omtrent hver dag siden kulden og snøen kom i slutten av november. Så da har den nok bodd i nærheten av kysten, og det forstår jeg godt. Den gikk og spiste fuglemat som hadde falt på bakken her, og det trives den godt med så det ut som.

Ellers er det kun i kjelleren og i drivhuset det er vår her.  Jeg er likevel utrolig heldig som har den muligheten til å oppbevare planter der. Jeg går i drivhuset hver dag og snuser inn duftene av både primula og narcisser. 

I går fant jeg to nye camellia på det lokale gartneriet Rønneberg  som faktisk varslet meg med et bilde av de sendt med  messenger til telefonen min. Snakk om god service! (Jeg er nok en av deres beste kunder, men likevel...)   ;)

 Jeg spurte etter camellia allerede rett etter jul, og de skulle varsle meg hvis de fikk inn noen. Plutselig så fikk de nettopp det. Camellia selges bare i en kort periode fra slutten av januar til ut mars måned da de er i blomst, så det gjelder å få tak i de mens de er i salg. 

Den ene heter så mye som Camellia japonica 'California

De er litt tørkeskadet i blomstene, men de er fulle av nye knopper. Jeg håper bare at resten av knoppene ikke er tørkeskadet. Uansett vil de bli fine igjen til neste år :)

Camellia japonica 'Nuccios Pearl' som også har tørkeskadede blomster på de som har sprunget ut akkurat nå. Plantene var billigere enn andre steder rundt her, så de hadde nok fått noe avslag på de vil jeg tro. 

Camellia 'Bonomiana' med en ny blomst i drivhuset. Jeg er så glad i disse plantene, for de blomstrer innendørs lenge før det er en eneste blomst ute i hagen her.

Våren har uansett kommet veldig tidlig i drivhuset, og aprikostreet har allerede fått grønne blader. Hvis de hadde vært plantet ute så hadde de nok ikke fått blader før i begynnelsen av mai. Det er godt at jeg kan jukse litt med våren innendørs ;)

God helg/god weekend!

32 kommentarer:

  1. It's great that Turdus merula has agreed to pay you a visit, Marit, and I am confident he will stay. He is probably right now searching for a site to make a home with a lady friend who will doubtless arrive soon. She will succumb to his charms and he will not have to remember birthdays, bring flowers on Valentine's Day or any of those things. Those birds know what it's all about! Be sure to tell him that his cousin Turdus migratorius sends best wishes from my garden. Too bad they couldn't get together! Hugs and kisses, David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it is a great sign of spring here. Despite all the snow it is so nice to watch him eating seeds. I feed the birds every day, and I love to see all the birds who visit my garden. I have never seen T. migratorius before. Lovely bird!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  2. Det er en fin vår du har innendørs i alle fall. Jeg syns det høres veldig fristende ut med Camelia, men har aldri våget å prøve, jeg er kanskje for pysete. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, her er våren bare innendørs, men jeg hygger meg i drivhuset om ikke annet. Ja, de er ikke så vanskelige, men de er jo litt krevende. Hos deg kunne de sikkert stått ute i en lun krok.
      Ha en fin kveld.

      Slett
  3. Hm. Ser jo litt vinterlig ut, ja. Men svarttrosten vet ;)
    Ja, det kan man kalle service!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, unektelig... Den vet det nok, ja :)
      Det kan man trygt kalle det, ja!

      Slett
  4. Svarttrost er et hyggelig vårtegn, den synger så vakkert om morgenen. Så mange blomster du har på Aprikostreet ditt.

    Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er den så absolutt, og det gjør den ja. Vakker sang!
      Det er veldig mange ja, men det er jo ikke sikkert at det blir frukt på alle de.

      God helg!

      Slett
  5. Kjære Marit, kameliaen din er vakker, for en nydelig farge, jeg elsker.
    Vi har et stort kameliatre her i slottet Pillnitz, som er fredet om vinteren med et mobilt drivhus.
    Jeg tar et besøk og legger ut et innlegg på bloggen... du kan sikkert finne det på internett "Schloss Pillnitz" Tyskland.
    Klem fra Viola
    God helg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Viola,
      Tusen takk. Det høres spennende ut. Da skal jeg lese om det på bloggen din.
      God helg!
      Klem fra Marit

      Slett
  6. Hei Marit!
    Det går sakte, men våren nærmer seg :) Du har mye fint å drivhus og plantekjeller.
    Og de nye camellia sortene var veldig fine. Fikk jo litt lyst på de :)
    God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Edgar!
      Ja, det går forferdelig sakte, men uansett er det snart vår ute her også :)
      Tusen takk!
      Ja, de er veldig fine. Kjøpt på Hageland, så det kan jo hende at de finnes flere steder. De hadde fått inn fire stykkee her, og bare en av hver.
      Så av de to finnes det ikke flere her akkurat nå, men de hadde en som var hvit og en som var rød igjen her om dagen da jeg var der. Camellia er vanskelig å motstå :)
      God helg!

      Slett
  7. Minusgraderna på natten saktar ner våren även här men det går ändå framåt. I veckan verkar det som vi ska få plusgrader på nätterna. I förrgår tog jag ut kameliorna från verkstaden men satte de på en hylla under tak och där klarar de frostgraderna väl verkar det som.

    Det var vackra kamelior du fick tag i - roligt att de tänkte på dig :) Nuccio's Pearl har jag på önskelistan eftersom de tillhör en grupp som skulle kunna klara sig utomhus här.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært kaldt om natten mange steder i det siste, men det går fremover selv her. Det tar bare veldig lang tid.
      Hos deg går nok det bra ja.

      Tusen takk. Ja, ikke sant :)
      Jeg skal prøve å ta stiklinger av de, men jeg har prøvd å få det til før uten å lykkes. Du må gjerne å prøve selv en gang hvis du kommer innom :)

      Klem, Marit

      Slett
  8. Hello Marit,

    It is nice seeing the spring birds returning. Your flowers and plants are all beautiful. We are expecting some snow today, winter is not over yet. Take care, enjoy your weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Yes, I hope spring comes soon, and I hope the springbirds are a good sign. Thank you. Oh, that is not nice. No, the winter is not over yet.
      Take care you too, and have a great weekend!

      Slett
  9. Kære Marit
    Jeg kan altså godt forstå, at du længes efter forår, når jeg ser din sne. Nu er det nok! Det er da godt du har drivhuset og kælderen.
    Du er blevet gartneriets VIP, kan jeg forstå. Sejt!!
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Lisbeth
      Det er godt at du forstår meg, for nå er jeg fryktelig lei denne snøen og kulden. Ja, uten de hadde jeg blitt gal... ;)
      Ja, jeg har nok det :)
      Hilsen Marit

      Slett
  10. Sne og abrikosblomster på samme tid, det er ellers en speciel kombination. Vi har 3 camellier i drivhuset, men du da efterhånden have en del flere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er litt spesielt, men sånn har det blitt i år. Ja, jeg har noen flere her. De gir meg en følelse vår når vinteren ikke vil gi seg.

      Slett
  11. Det er godt, du har kælderen og drivhuset, når foråret lader vente på sig.
    De to passionsblomster, jeg fik af dig, har overvintret i mit bryggers (utstyrsrom). Jeg vil sætte dem ud i haven til sommer, så håber jeg, du vil blomstre.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er så glad for at jeg har den muligheten. Vinteren vil ikke helt slippe taket, men jeg håper at våren kommer snart.
      Så bra da! Ordet bryggers er jeg vokst opp med, for det ble det kaldt også her tidligere.
      Ja, det håper jeg at de vil gjøre.

      Hilsen Marit

      Slett
  12. Hej Marit!
    Våren har inte kommit så långt här heller, men vi har ingen snö. Det är jag väldigt glad för. Koltrasten besöker oss också nästan dagligen, den äter av frön som ramlat ner från matarna, men jag lägger ut äppel till den, och det gillar den. Kan förstå att de har god service, då du är en viktig kund. Det är helt rätt. Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det har vært veldig kaldt mange steder i det siste, så våren har vel ikke kommet til så mange enda. Ja, epler liker de veldig godt. Tusen takk.
      God helg!

      Slett
  13. Nice photos ! No snow overhere!

    SvarSlett
  14. Your camellia is gorgeous, Marit.

    I am excited to see your garden in all its glory when spring arrives.

    Happy Monday!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Veronica.

      You will see a lot of photos when the spring arrives. I hope the snow will melt quickly.

      Have a great new week ahead!

      Slett
  15. Tienes una bonita primavera en el sótano. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. Yes, my plants grow well in my cellar.
      Kiss.

      Slett
  16. Hej Marit,

    Jag blir alltid lika överraskad över att ni har så sen vår hos er med kallt och mycket snö i jämförelse med oss. Men du ska se att ni snart kommer ikapp! Vilken tur att du har ditt växthus som du kan vara i så länge medan du väntar på våren.
    Jag tänkte på dig och alla dina kamelior när jag såg första avsnittet av Gardeners World i helgen och nu har du utökat samlingen ytterligare. Härligt och så fina de är!

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, det er kaldt her om vinteren, og når det kommer nedbør får vi det inn fra kysten. Da kan vi få veldig mye snø. Norges tredje største elv renner også rett i nærheten, og den gjør også at det blir ekstra kaldt her.
      Ja, jeg kommer jo etter, og på grunn av at det er høye åser rundt her, så da blir det hurtig veldig varmt her.

      Ja, drivhuset er gull verdt for meg. Da får jeg tidlig vår her uansett, og mye lengre høst.
      Så hyggelig da! Ja, nå har jeg fått meg mange nye nå i vår. De gir meg blomstring veldig tidlig, og det nyter jeg midt i all snøen her :)
      Tusen takk!

      Ha det godt!

      Slett

Oppdatering fra planterommet...

 I går pottet jeg om 5 paprikaplanter, og 15 chiliplanter. Jeg priklet også 9 bifftomatspirer over i små potter. Så nå skal jeg ikke så mer ...